|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Pixel Knight do Canona vs kabel
MC - Czw 19 Sie, 2010 Temat postu: Pixel Knight do Canona vs kabel Od pewnego czasu mam zamiar uwolnić swoją lampę (430EX2) od stopki w aparacie (5d2).
Do tej pory raczej skłaniałem się ku kablom, zamiennikom oc-e3. Te o długości 3-4 metrów można kupić za ok. 100zł. Mają tylko w moich oczach jedną, zasadniczą wadę - są kablami. To znaczy jest większe ryzyko wywrócenia lampy itp.
Wczoraj przypomniałem sobie o wynalazku Pixel Knight, jednak opinii (poza kilkunastoma stronami w większości pitolenia na CB) wiele w sieci nie znalazłem. Ustaliłem, że nie działa synchro na drugą kurtynę (z tym będę mógł żyć), jest za to HSS (to dla mnie ważne).
Czy ktoś mógłby się podzielić swoimi przemyśleniami na ten temat?
komor - Czw 19 Sie, 2010
MC, w sumie to duplikujesz nieco temat
Moim zdaniem uwolnienie lampy od aparatu wiąże się (prędzej czy później) z olaniem TTL-a i manualnym ustawianiem mocy. Wtedy kabelek typu OC-E3 ma tylko tę zaletę, że nie trzeba biegać od lampy do lampy i zmieniać mocy, bo można to obecnie zrobić z menu aparatu, podobnie zresztą jak przy trybie Wireless.
Z drugiej strony ten kabel TTL kosztuje na tyle niewiele, że tak czy owak warto go mieć. Następnym etapem może być radio. Też chętnie bym się o tych Pikselowych Rycerzach coś konkretniejszego dowiedział. Ale ludzie milczą…
MC - Czw 19 Sie, 2010
No właśnie dlatego, że milczą postanowiłem założyć osobny temat.
Jeśli chodzi o Rycerza, to w manualu też można zmieniać bez biegania do lampy.
Dopłata do niego to obecnie ok. 350zł w porównaniu z kablem. I dużo i mało
jaad75 - Czw 19 Sie, 2010
MC napisał/a: | Od pewnego czasu mam zamiar uwolnić swoją lampę (430EX2) od stopki w aparacie (5d2). | He, he... Jak już Ci się uda uwolnić swoją półlampę od stopki, to może wreszcie przekonasz się, że ten 1EV różnicy jednak robi różnicę...
MC - Czw 19 Sie, 2010
jaad75, dziękuję Ci. Bardzo mi pomogłeś.
Liczyłem, że podzielisz się swoją wiedzą/doświadczeniem, ale jak widać jestem naiwny. Postaram się nie zrobić już takiego błędu.
Czy mogę prosić o skasowanie tego tematu?
komor - Czw 19 Sie, 2010
Oj nie nerwuj się, MC, Jaad ma na wyposażeniu The Ultimate Solution jeśli chodzi o wyzwalanie radiowe, więc może sobie tu podskakiwać i ironizować. Dopóki nie chce się zakładać jakichś światłochłonnych akcesoriów to 430EX też daje radę. Swoją drogą muszę kiedyś zrobić porównanie jak wygląda błysk np. przez parasolkę, 580EX II kontra 430EX II.
Poczytałem trochę o tych Pixel Knightach i też zaczyna mnie do nich ciągnąć, ze względu na możliwość zdalnego ustawiania mocy.
MC - Czw 19 Sie, 2010
Widzisz komor, bo mi się długo wydawało, że fora są głównie po to, by sobie pomagać. Ale już nie róbmy OT w moim temacie.
I bardzo bym prosił o wypowiedź kogoś kto ma coś sensownego do powiedzenia.
ghost - Czw 19 Sie, 2010
spróbuję napisać coś na temat
MC - Czw 19 Sie, 2010
Już to znalazłem
B o g d a n - Pią 20 Sie, 2010
MC napisał/a: | I bardzo bym prosił o wypowiedź kogoś kto ma coś sensownego do powiedzenia. |
Nie wiem, czy to będzie coś sensownego ale ja od razu pomyslałem o rozwiązaniu systemowym Canon Transmiter ST-E2.
Kosztuje niestety 799 zł.
jaad75 - Pią 20 Sie, 2010
B o g d a n napisał/a: | Nie wiem, czy to będzie coś sensownego ale ja od razu pomyslałem o rozwiązaniu systemowym | Taa, jak zwykle... Spróbuj użyć tego w plenerze, czy do lampy w soft/brollyboksie...
MC - Pią 20 Sie, 2010
B o g d a n, ja bardzo szybko za ten wynalazek podziękowałem. Nie dość, że kosztuje więcej niż chcę wydać to jeszcze pracuje na podczerwień, a to jest w praktyce zbyt duże ograniczenie (będę używał nie w studio, ale na plenerze).
MC - Sro 01 Wrz, 2010
Decyzję podjąłem na korzyść Rycerza i wczoraj, dzięki uprzejmości Towersa (cena ), urządzenie zawitało do mnie.
W zestawie znajduje się: nadajnik, odbiornik, 2 baterie, 2 kable PC, osłonka na gorącą stopkę i instrukcja.
Urządzenie wykonane jest dosyć przeciętnie. Obudowa jest plastikowa, ale raczej dobrze spasowana i pewnie się trzyma zarówno sanek na aparacie jak i statywu.
Po szybkim zapoznaniu się z instrukcją zabrałem się za małe testowanie.
Aparat to 5d2, lampa - 430EX2. Zdjęcia robiłem przy aparacie w trybie M oraz Av, lampa w trybie ETTL z automatyką błysku. Lampy w trybie manualnym jeszcze nie testowałem.
Wrażenia:
- już na samym początku okazało się niezbędne przełączenie urządzenia w tryb 5D - w przeciwnym razie większość kadru jest niedoświetlona. Instrukcja o tym wspomina, więc nie jest to żadna wada urządzenia, które po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapamiętuje poprzednie ustawienie
- czasy do 1/200s zestaw naświetla poprawnie. Nie ma jedynie możliwości wyzwalania na 2 kurtynę
- lampa reaguje na korekcję mocy błysku wprowadzaną z poziomu aparatu
- nie są dostępne ustawienia z menu speedlight w aparacie
- po skróceniu czasu lampa sama w trybie Av aktywuje HSS, który działa bez zastrzeżeń
- zasięg działania mogłem na razie przetestować w ten sposób, że wyszedłem na balkon a lampa została w sypialni. Odległość to ok. 12 metrów, w tym 3 ściany i okno. Błysk został wyzwolony bez problemu
- do tej pory na ok. 100 błysków żaden nie był naświetlony błędnie
Wady:
- brak synchronizacji na 2 kurtynę, ale z tym się liczyłem zgodnie ze specyfikacją
- producent mógł się jednak zdecydować na inne zasilanie niż bateria CR2
Jeśli ktoś ma jakieś pytania, niejaadowite, to chętnie odpowiem.
komor - Sro 01 Wrz, 2010
To ja zastąpię Jaada i wspomnę o tym, że jestem ciekaw czy z wszystkimi egzemplarzami 5D/5DII udaje się utrzymać te 1/200, bo jak wieść gminna niesie, bywają z tym problemy przy radiowych wyzwalaczach, powyżej 1/160. Ale skoro tutaj jest TTL, to pewnie komunikacja nieco inaczej wygląda i być może działa to wyprzedzająco, co do timingów.
MC - Sro 01 Wrz, 2010
Czy ze wszystkimi to nie dam gwarancji, ale właśnie sprawdziłem jeszcze raz i na moim nie ma żadnego problemu z czasem 1/200s.
jaad75 - Sro 01 Wrz, 2010
komor, zapewne "tryb 5D", to właśnie obejście problemów z piątkami...
komor - Sro 01 Wrz, 2010
Być może. Choć przy strzelaniu TTL problemu z bandingiem nie ma, X-Sync wg specyfikacji, czyli 1/200, musi działać z lampą na stopce. Nie znam tak detali, ale przy sterowaniu TTL czas między naciśnięciem spustu a wyzwoleniem migawki jest dość długi, bo w nim mieszczą się: błysk pomiarowy i ewentualne sterowanie „wireless”, prawda?, więc dla radia jest dość czasu, żeby się zsynchronizować. Problem z piątkami opisywany w sieci (np. tu: Strobist: Know Your Sync) z tego co rozumiem zdarza się wtedy, gdy mamy „dumb sync”, czyli pomiędzy naciśnięciem spustu a wyzwoleniem migawki jest bardzo krótki czas wynikający chyba tylko z parametru shutter lag. Tryb „5D” być może coś tam zmienia przy pracy TTL, ale nie wiem czy w radiu Pixel Knight wpływa on na wyzwalanie typu „dumb sync”, o ile takie w ogóle w jest w tym modelu.
Poczytam co mi tam MC wysłał na priv, to może będę mądrzejszy.
komor - Sro 01 Wrz, 2010
Czytam dokumenty, które mi podesłał MC i widzę takie oto kluczowe zalety Pixel Knighta przy zabawie w strobing:
* If you don't need ETTL, use Manual and a power level, and still have HSS.
* With a 430EX II or 580EX II, use the TX Controller to control the remote power level from 1/1 to
1/128 in 1/3-stops. The Knight can have up to five groups of Mark II Speedlites, each remotely
controlled with its own power level. – To jest fajne, żeby nie biegać do statywów i nie skakać po stołkach w celu zmiany ustawienia mocy. Choć, jak już zauważył Święty Strobist, tfu, chciałem napisać: David Hobby – może to niekorzystnie wpłynąć na kondycję fizyczną fotografa…
* Use the Knight as a simple trigger with a dumb flash (rail and centre-pin), using either the shoe
mounting or a PC-sync cable. – to jest opcja, którą powinien wypróbować MC, żeby się przekonać czy zabangla mu migawka 1/200 z manualnymi lampami. W każdym razie ważne jest, że to radio pozwala też działać jako dumb trigger co pozwoli obsłużyć dowolne urządzenie błyskające, które nawinie nam się pod rękę.
* Nissin D622 figuruje na liście jako zgodny, przy manualnym ustawianiu mocy. To dość tania lampa o dużej mocy i przyzwoitej jakości wykonania, dlatego o tym wspominam. Mam jedną i trochę mi się marnuje z powodu niewspółdziałania z radiem typu dumb.
Największa wada jaką na razie widzę: zasilanie odbiorników ogniwami CR2. Odbiornik cały czas nasłuchuje, czyli zużywa znacznie więcej energii niż nadajnik i dlatego nawet paluszki AAA potrafią się wyczerpać w ciągu paru godzin.
jaad75 - Sro 01 Wrz, 2010
komor napisał/a: | To dość tania lampa o dużej mocy | Dużej?...
komor napisał/a: | Odbiornik cały czas nasłuchuje, czyli zużywa znacznie więcej energii niż nadajnik i dlatego nawet paluszki AAA potrafią się wyczerpać w ciągu paru godzin. | Serio? Kurde, moje PW przeżywają na 2xAA czasem kilka dni bez wyłączenia - nawet nie zwróciłem uwagi, może mają jakiś sleep mode...
MC - Sro 01 Wrz, 2010
No niestety, te baterie to wada jest.
Ale w przyszłym tygodniu zamówię zapas z allegro. Po prawie 2 dniach zabawy zestawem nie udało mi się w każdym razie rozładować.
komor - Sro 01 Wrz, 2010
Jak na speedlighta to chyba tak, nie?
Co do baterii, to AA to znacznie więcej niż AAA. Co do nasłuchiwania to chyba oczywiste, że jak słucha to zużywa prąd. Jeśli ma sleep-mode to dobrze, byle dało się go wyłączyć lub ustawić choć czas do zaśnięcia. Poza tym PW może jest super oszczędny w porównaniu do chińczyków. Moje chińczyki działają jakieś 8-10 godzin na jednym ładowaniu (2xAAA, ale Eneloopy, czyli 1.2 V zamiast 1.5 V, te odbiorniki tego nie lubią).
MC napisał/a: | No niestety, te baterie to wada jest. |
MC, ponoć są ładowalne aku takie. Nie wiem czy dostępne w PL.
cybertoman - Sro 08 Wrz, 2010
komor napisał/a: | Nissin D622 figuruje na liście jako zgodny, przy manualnym ustawianiu mocy. | Czy to znaczy, ze TTL nie zadziala? Myslalem, ze to dziala jak radiowy zamiennik kabla a to widac nie tak. A DI866 tez gdzies tam figuruje? Tez mnie to neci, ale jesli dodam do ceny Rycerza pare groszy to kupie druga DI866 i moge nia sterowac ta pierwsza w TTLu lub blyskac obiema manualnie wyzwalajac je lampa wbudowana. Ot zagwozdka.
MC - Sro 08 Wrz, 2010
cybertoman, niestety nie mam nigdzie pod ręką Nissina, żeby sprawdzić. Spytaj na kanondesce, tam jest dosyć długi wątek. Może coś jest na ten temat. Ja nie pamiętam.
[ Dodano: Sro 08 Wrz, 2010 18:47 ]
Jest coś takiego:
Speedlites enabling E-TTL, FEC and HSS, with manual power level settings
580EX, 550EX, 430EX, 270EX, 220EX. (Also Nissin Di 622, Metz 48 Af-1, Sigma 530DG Super. Not
Sunpak PZ42X, YongNuo YN460, YN 468.)
MC, Dzieki. Przejrzalem polecany watek i - jak zwykle w takich sytuacjach - watpliwosci mam wieksze niz przed przeczytaniem.
Cytat z instrukcji tez mnie troche rozkojarzyl: "E-TTL with manual power level settings" - co mam sobie recznie ustawiac w trybie automatyki automatyki ?
MC - Sro 08 Wrz, 2010
W trybie automatyki możesz z poziomu aparatu ustwić kompensację lampy.
A czy to nie jest juz ukryte pod "FEC" w "Speedlites enabling E-TTL, FEC and HSS, with manual power level settings" ? Czyli "dziala E-TTL. kompensacja (ta zawsze jest manualna) i HSS przy manualnym ustawianiu mocy"? DI622 nie ma HSS a z Pixelem bedzie mialo? Instrukcja tez jest nad wyraz lakoniczna.
MC - Czw 09 Wrz, 2010
To jest własnie to.
Co do Di622, to skoro lampa nie obsługuje HSS to Rycerz jej nie nauczy.
komor - Pią 10 Wrz, 2010
cybertoman, z tego co zrozumiałem z dokumentu, który podesłał mi MC (PIXEL'S KNIGHT TR-332 FOR CANON WIRELESS E-TTL FLASH TRIGGER – An Independent Review and Guide, v3.03) to Rycerz może pracować w paru różnych trybach. Jeden z nich jest jakby radiowym przedłużeniem kabla TTL, czyli aparatowi i lampie wydaje się, że są połączone kablem TTL, tymczasem połączone są radiem. Być może Nissin 622 ma jakieś ograniczenie powodujące, że w takiej kombinacji działa tylko ręczne ustawianie mocy.
To co wiemy na pewno (to wynika z instrukcji do Nissina i to sprawdziłem organoleptycznie), to że Di622 jako optyczny slave w systemie Canon Wireless nie potrafi czytać mocy przekazywanej przez Mastera i można ją ustawiać tylko ręcznie, i jedyną korzyścią jest możliwość zdalnego wyzwolenia. Nowszy Di866 już to umie, AFAIR.
cybertoman - Sob 11 Wrz, 2010
Dzieki za dokument. Po przemieleniu tego wszystkiego wydaje mi sie:
1. Lampy xxx EX II uzywane w trybie manualnym pozwalaja na zmiane ustawien mocy z poziomu nadajnika. Dzialaja rowniez w trybie ETTL z opcjami FEC i HSS z poziomu aparatu.
2. Lampy xxx EX oraz inne kompatybilne z ETTL dzialaja w trybie ETTL z FEC i HSS z poziomu aparatu. Natomiast w trybie manualnym ustawienia mocy dostepne sa tylko z poziomu lampy.
Zeby nie tracic czasu na szukanie informacji zamowilem...
komor - Sob 11 Wrz, 2010
cybertoman, punkty 1 i 2 zgadzają się także z moim rozumieniem tego dokumentu.
cybertoman - Pią 17 Wrz, 2010
Instrukcja obslugi jest po angielsku i po polsku.
50D + DI622
Dziala:
TTL do 1/250 , korekcja blysku z korpusu.
Manualny do 1/250 ze zmiana mocy na lampie z tym, ze na nadajniku ustawiony byl TTL.
Nie dziala:
FEL - blysk pomiarowy jest wprawdzie generowany ale blysk glowny jest slabiutki, podejrzewam minimum mocy.
W trybie manual nadajnika lampa nie blyska.
Wspomaganie autofocusa.
50D + DI866
Dziala:
TTL do (tylko) 1/160. Przy 1/200 i 1/250 widac czarny pasek, dla 1/250 okolo 1/3 klatki.
HSS od 1/320 do 1/8000 funkcjonuje bez zastrzezen.
TTL i HSS z korekcja z korpusu.
Manualny - do 1/200 (nadajnik na TTL lub manual), ustawianie mocy na lampie.
Zmiana ogniskowej (raczej malo przydatne...)
Nie dziala:
FEL jw.
Wspomaganie autofocusa
Korpus widzi niekompatybilna lampe, w menu nie mozna zmienic nawet trybu pomiaru a jaki jest tryb domyslny - nie wiem.
Po wylaczeniu nadajnika korpus dalej "widzi" lampe - troche niewygodne.
Wykorzystujac offset TTL, dostepny w DI866, mozna w opisywanym zestawieniu blyskac w TTLu lampami o roznej mocy (o przydatnosci sie nie wypowiadam).
Podsumowujac: wyzwalanie radiem jest fajne, wygodniejsze i pewniejsze od fotoceli - bardzo mi sie podoba.
komor - Pią 17 Wrz, 2010
cybertoman, dzięki za te informacje.
cybertoman - Wto 21 Wrz, 2010
komor, cala po mojej stronie.
Dziala tez wyzwalanie blysku modelujacego przyciskiem podgladu glebi ostrosci - jeden blysk na przycisniecie (choc z Nissinem na korpusie nie dziala).
Wczoraj zauwazylem ze wspomaganie autofocusa blyska, ale niestety tylko wtedy, gdy lampa sie laduje. Gdy lampa sygnalizuje gotowosc do blysku, wspomaganie milknie.
MC - Wto 21 Wrz, 2010
cybertoman, z tym wspomaganiem to masz na myśli oczywiście Nissina?
Tak, tak - oczywiscie, DI622 i DI866. Dodam do tego, ze moje konkretne egzemplarze przy wspolpracy z TR-332.
MC - Wto 21 Wrz, 2010
Pytałem, bo 430EX2 doświetla AFa w każdej chwili
A jak zachowuje sie 430EXII przy FEL ?
MC - Wto 21 Wrz, 2010
Tak jak na sankach aparatu. Nie zauważyłem błędów.
cybertoman - Wto 28 Wrz, 2010
Cos nowego
[ Dodano: Wto 28 Wrz, 2010 20:38 ]
I tu jeszcze
|
|