forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Analiza pomiarowa starych fotografi

dr.iguana - Sob 21 Sie, 2010
Temat postu: Analiza pomiarowa starych fotografi
Witam
Mam pytanie...
Czy jest mozliwosc wykonania dokładnych pomiarow starych fotografii (dokladnie czesci ciala) bez zadnego odniesienia metrycznego widocznego na tym samym zdjeciu?

Dokladnie chodzi o to , ze dla potrzeb oceny wynikow rekonstrukcji moja klinika zamierza dokonac analizy pomiarowej poszczegolnych elementow twarzy przed zabiegiem dla miedzynarodowego badania. Problem w tym ze zamierzamy oceniac bardzo stare zdjecia i nie ma na nich zaznaczonych odnosnikow metrycznych (np. nie ma przylozonej linijki itp).
I tu moje pytanie... Czy jest mozliwosc aby dokonac tych pomiarow przy uzyciu technologii komputerowej znajac jedynie model aparatu ktorym wykonano zdjecia, odleglosc jaka dzielila go od obiektu. Nie wiem czy da sie ustalic rozdzielczosc fotografii.

Czy ktos wie moze czy istnieje mozliwosc wykonania takich pomiarow w tym przypadku?
Moze znacie jakies oprogramowanie , firme ktora sie w tym specjalizuje lub chociaz dziedzine nauki ktora sie tym zajmuje abym ew. wiedzial do kogo sie zglosic na Politechnice Warszawskiej?

Bede wdzieczny za kazde sugestie i podpowiedzi.

komor - Nie 22 Sie, 2010

dr.iguana, nie wiem dokładnie o jakie zdjęcia chodzi, ale określenie dokładnej odległości, z której fotografowano – może być trudne lub niemożliwe. Jako kompletny laik chirurgiczny próbowałbym wyciągnąć informacje z rozstawu oczu. W przypadku osób dorosłych pewnie to się nie zmienia na przestrzeni wielu lat i po oznaczeniu tej odległości na fotografii masz już inne rozmiary w kieszeni. Wszystko to pod warunkiem, że:
1) osoba na tym starym zdjęciu jest jeszcze do zmierzenia lub dysponujesz nowszymi fotografiami tej osoby z której tę odległość możesz pobrać;
2) twarz na tej starej fotografii sfotografowana jest na wprost.

W przypadku zdjęcia z innej perspektywy pewnie też da się zawalczyć, ale wymaga to już wiedzy większej niż szkolna geometria.

dr.iguana - Czw 26 Sie, 2010

Szacowanie metryki na podstawie odleglosci miedzy galkami ocznymi nie wchodzi w gre, bo to jest zmienne w populacji tak jak wszystkie cechy twarzy.(btw. zdjecia pochodza z lat 60' i 70' i przedstawiaja dzieci). Trafilem na pewna firme ktora twierdzi ze jest w stanie oszacowac metryke. Ale dzieki za odpowiedz
Guliwer - Czw 26 Sie, 2010

Rozumiem, że chodzi o zdjęcia wykonane na kliszy fotograficzej i przeniesione powiększalnikiem na papier. Jeśli odbitki były robione stykowo (zdj 6x6 lub 6x9cm), to sprawa wydaje się prostsza.
Przy zdjęciach, które przeszły przez powiększalnik nie bardzo widzę możliwość dokładnych pomiarów metrycznych, chyba, że jest też dokumentacja radiologiczna tj. zdjęcia czaszki tych osób. Ale zdj. rtg też nie były dokładnie w skali 1:1.
A może są negatywy albo slajdy z filmu 35mm, czyli takie o wymiarach 24x35mm.
Typ aparatu nie jest tak istotny jak długość ogniskowej obiektywu.

[ Dodano: Sro 01 Wrz, 2010 21:19 ]
Uzupełnię jeszcze przemyślenia.
Jeśli robiono odbitki na papierze z negatywów 24x35mm, nie kadrując zdjęć, ale całą klatkę przenosząc na papier, to myślę, że można dość dokładne pomiary metryczne zrobić.