forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Zdjęcia w połowie szare...

Maćko - Nie 22 Sie, 2010
Temat postu: Zdjęcia w połowie szare...
Witam mam Canona 550d i od jakiegoś czasu jest mały problem.
Chodzi o to że robiąc zdjęcia początkowo wszystko jest ok ale po zrobieniu kolejnych zdjęć gdy wracam w podglądzie do wczesniejszych pojawia się komunikat 'nie można odtwarzać tego obrazu/filmu' na czarnym tle z żółtym znakiem zapytania.
Pierwszy raz stało się coś takiego około miesiąca temu gdy byłem w Krakowie lecz myślałem że stało się tak dlatego że było bardzo gorąco a aparat był w zamkniętym samochodzie, ale to samo stało mi się w ostatni piątek.
Po podłączeniu aparatu do komputera pojawiają się w większości zdjęcia ale wiele z nich jest w połowie szara tak jakby był uszkodzony plik.
W związku z tym mam do Was pytanie czy spotkaliście się z czymś takim i czy jest to wina aparatu czy karty pamięci bo nie wiem co reklamować :/
Poniżej przykładowe zdjecie z defektem.
http://yfrog.com/n3img0569bj
Szukałem odpowiedzi na forum na moje pytania ale niestety nie znalazłem.

SlawGaw - Nie 22 Sie, 2010

Uszkodzone jpg, zapewne z winy karty pamięci.
Maćko - Nie 22 Sie, 2010

jutro jade ją zareklamować :/
ewentualnie czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy karta jest uszkodzona
ewentualnie jakieś inne porady? czy oddawać na gwarancji i się resztą nie przejmować?

Guliwer - Nie 22 Sie, 2010

Najprościej założyć inną kartę.
Kartę pamięci można sprawdzić w komputerze programem CHKDSK.

komor - Pon 23 Sie, 2010

Ja identyczny objaw miałem z jedną tandetną kartą, być może podróbką. Wymiana karty problem zlikwidowała.
Maćko - Pon 23 Sie, 2010

to na 99% oryginał bo kupowany w mediamarkt
dane karty to:
Pretec SDHC 233x
8GB
35mb/s
class10
kupiona 2 miesiące temu za 139 zł więc nie jest to najtańsza karta :/

hijax_pl - Pon 23 Sie, 2010

Maćko, nie ma rzeczy niezniszczalnych ;)

Sprawdziłeś z inna kartą? Jeśli na innej jest OK - Preteca bym oddał... Jeśli nie - to wskazuje na problem z buforem w aparacie. A to to już serwis...

Maćko - Pon 23 Sie, 2010

tak sprawdziłem ale niestety jedyna jaką udało mi się pożyczyć na szybko to bardzo słabej jakości i wolna karta sd 1gb firmy iNet ale przy dosyć intensywnych testach po których opisywana wcześniej karta 'wariowała' ta zapisuje wszystko poprawnie :]
zobacze co powiedzą serwisanci
za pare dni przetestuje jeszcze raz na karcie kolezanki która korzysta z lustrzanki tylko musze poczekać aż wróci z wakacji

hijax_pl - Wto 24 Sie, 2010

W takim razie nie ma co się szczypać tylko tego Preteca przetestować podłączając do komputera. Albo od razu wymienić na nowy :)