forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Jaki Cokin do 11-16mm Tokina ?

Mashu - Wto 24 Sie, 2010
Temat postu: Jaki Cokin do 11-16mm Tokina ?
Witam,

Chciałbym zaopatrzyć się w gradientowy filtr o neutralnej gęstości i miękkiej krawędzi (soft-edged gradual neutral density) 4x do obiektywu szerokokątnego Tokina 11-16mm, przekątna 77.

System Cokin wygląda rozsądnie, ale który ?

Ze strony producenta wynika, że seria z adapterem CokinZ ma w asortymencie filtry Grad-NG, które mnie interesują, czego z kolei nie widzę w CokinP.

Producent również chwali się, że filtr z system CokinP nie winetuje przy 20mm (pełna klatka), ja mam obiektyw 11-16mm nie pełna klatka.

Jakieś rady ?

hijax_pl - Wto 24 Sie, 2010

Mashu, filtry gradientowe to raczej Hitecha 100mm (do holdera Cokin Z) - jest tylko jedno ale..
Mashu napisał/a:
CokinP nie winetuje przy 20mm (pełna klatka)

CokinP nie winietuje przy 28mm.. Od 20mm to CokinZ. Tylko że przy APS-C podobny kąt jak przy 20mm na FF uzyskasz przy ogniskowej rzędu 12-13mm...

Mashu - Wto 24 Sie, 2010

1) Masz na myśli ten adapter ?
http://www.cokin.co.uk/pages/cokinZ.htm

2) No właśnie, czyli nie mogę użyć takiego filtra przy 11mm na nie pełnej klatce (formatu DX) bo będzie winetować ? Jest jakaś alternatywa ?

1) Tak
2) Tieoretycznie to Cokin X-Pro jest od 15mm (FF)
3) A może nie wchodząc w koszty po prostu zakup filtr 85mm i przymocuj na gumki recepturki? ;)

Mashu - Wto 24 Sie, 2010

hijax_pl napisał/a:

3) A może nie wchodząc w koszty po prostu zakup filtr 85mm i przymocuj na gumki recepturki? ;)

Mam wrażenie, że z takim mocowaniem musiał bym zaopatrzyć się w kilka takich filtrów :(
No nic szkoda, chyba nie pozostaje nic innego jak jakiś nakręcany W+B jeśli mają soft-edge Grad-ND w ofercie do takiej przekątnej.

Chyba to będzie najtańsze i najrozsądniejsze ?

Mashu napisał/a:
Chyba to będzie najtańsze i najrozsądniejsze ?

Na pewno tańsze od filtrów 100 czy 150mm.. A w sumie jedyne co tracisz - to kontrolowanie miejsca granicy przejścia...

Mashu - Sro 25 Sie, 2010

Odpowiedź producenta

To avoid risk of vignetting the Cokin X–system is the best choice for wide-angle / Fisheye.
Here we give you the link from Cokin and our website:
http://www.cokin.com/ico15/ico15-haut.html?=#x

Ciekaw jest, czy ktoś testował, wiem, że robią Cokin-P z jednym slotem i nie winietuje na szerokim kącie ale odwołują się znowu do pełnej klatki.