|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Kompletne oświetlenie w plener i do studio
mati83 - Wto 24 Sie, 2010 Temat postu: Kompletne oświetlenie w plener i do studio Witam,
Proszę o rade jakie oświetlenie wybrać w plener i jednocześnie do studia i co do sterowania nim. Na początku pomyślałem o świetle ciągłym ale po analizie zdecydowałem się na błysk. Planuję zakupić 2 softboxy ze światłem błyskowym i jeden błysk na tyły. Nie wiem czy dobrze sobie to rozplanowałem. Na zorganizowanie całego oświetlenie mam około 4tys zł i tak planowałem kupić okazyjnie do tych softboxów 2 lampy Canon Speedlite 430EX II lub Speedlite 580EX II – czy to dobry wybór ? Nie wiem co było by dobre na tyły. I co do sterowania tym światłem ? Jeśli o czymś zapomniałem to proszę mnie z tym uświadomić. Z góry zaznaczam, że wolę coś lepszego, wydać więcej niż później żałować, że się na czymś „zaoszczędziło„ no chyba, że mówimy o zamiennikach tej samej klasy co markowe produkty z tym, nie płacimy za firmę.
Pozdrawiam
jaad75 - Wto 24 Sie, 2010
mati83 napisał/a: | planowałem kupić okazyjnie do tych softboxów 2 lampy Canon Speedlite 430EX II lub Speedlite 580EX II – czy to dobry wybór ? | Nawet 580-tki będą się bardzo pocić w softboksach (zwłaszcza w plenerze) - o 430-stkach zapomnij.
mati83 napisał/a: | Nie wiem co było by dobre na tyły. I co do sterowania tym światłem ? | Zależy Ci na TTL-u? Jeśli tak, to opcji zbyt wiele nie masz...
mati83 napisał/a: | Na zorganizowanie całego oświetlenie mam około 4tys zł | Zastanawia mnie więc, co skłania Cię do inwestycji akurat w speedlighty? Co chcesz fotografować? Czy zdajesz sobie sprawę z wad i zalet takiego rozwiązania?
mati83 - Wto 24 Sie, 2010
Przepraszam ale nie wiem nawet co to jest "TTL". z Tymi speedami to ja sobie sam wymyśliłem i wychodzi na to, że to nie było dobry pomysł. Będę fotografował głównie ludzi. Jakiś czas temu widziałem w filmie z YouTube oświetlenie błyskowe do softboxa zasilane jakimś akumulatorem w nazwie tego było FOTO... nie pamiętam jak to się nazywało dokładne. Ja jestem otwarty na rozsądne propozycję dlatego proszę o redę profesjonalistów, nie chcę wydać kilku tys na coś co będę musiał sprzedawać i wymieniać na lepsze. Proszę doradźcie mi coś rozsądnego do softboxow i na tyły.
hijax_pl - Wto 24 Sie, 2010
mati83, przepraszam, że zwątpię ale.. Jakie masz doświadczenie w fotografowaniu?
Od roku fotografuję ale to raczej nie ma znaczenie w tym jaki sprzęt chcę kupić i ile na niego wydać... Ostatnio spędziłem dość dużo czasu na analizie oświetlenia i doszedłem do wniosku (nie wiem czy właściwie), że to czego potrzebuje to dobrze doświetlony plan, a Softmobx jak widziałem robią to całkiem nieźle jeśli chodzi o sesję z ludźmi. Jeśli macie coś do zaoferowania lepszego to proszę o poradę...
mati83 napisał/a: | Przepraszam ale nie wiem nawet co to jest "TTL". | Hmm... To może zanim zaczniesz inwestycje w sprzęt najpierw zapoznaj się z teorią? TTL polega (w skrócie) na automatyzowaniu błysku i dostosowaniu go do parametrów ekspozycji aparatu... Pytam, czy chcesz automatyki błysku (wraz z innymi dobrodziejstwami typu HSS, czy zdalne sterowanie grupami lamp itp.), czy chcesz ustawiać parametry poszczególnych lamp manualnie (zdalnie, bądź nie)?
mati83 napisał/a: | z Tymi speedami to ja sobie sam wymyśliłem i wychodzi na to, że to nie było dobry pomysł. | Nie mówię, że to zły pomysł, tylko wszystko zależy do czego... Trzeba znać korzyści i ograniczenia takiego rozwiązania, jak również wady i zalety tradycyjnych lamp studyjnych...
mati83 napisał/a: | Jakiś czas temu widziałem w filmie z YouTube oświetlenie błyskowe do softboxa zasilane jakimś akumulatorem w nazwie tego było FOTO... | Takich rozwiązań jest mnóstwo, od tanich do bardzo drogich... Naprawdę wszystko zależy od zastosowania, bo fakt, że będziesz:
mati83 napisał/a: | fotografował głównie ludzi. | Jeszcze niczego nie przesądza...
Ludzi w ruchu? W słońcu? W ich naturalnym środowisku? Pozowane sceny? Grupy ludzi?
Niby wszystko można obskoczyć takim samym sprzętem, ale jedne urządzenia są bardziej predysponowane do danych zadań, inne do innych...
Zacznij od tego bloga - nastawiony jest głównie na pracę ze speedlightami, ale dowiesz się dużo o świetle w ogóle:
http://strobist.blogspot....ghting-101.html
I nie przypalaj się od razu na pracę wyłącznie ze speedlightami, tylko dlatego, że "da się"... David Hobby (autor bloga), też ostatnio zmienił zdanie i używa również dużych lamp...
[ Dodano: Wto 24 Sie, 2010 16:24 ]
mati83 napisał/a: | Ostatnio spędziłem dość dużo czasu na analizie oświetlenia i doszedłem do wniosku (nie wiem czy właściwie), że to czego potrzebuje to dobrze doświetlony plan, | Dobrze doświetlony plan, to pojęcie baardzo szerokie, a softboksy to nie antidotum na wszelkie dylematy oświetleniowe...
jaad75 dziękuję za wyjaśnienie i ja też wyjaśnię. Potrzebują właśnie czegoś w miarę uniwersalnego co będzie elastyczne. Nie zraża mnie fakt, że będzie trzeba dłużej pomyśleć jak ustawić wszystkie parametry aby fotografia wyszła przyzwoita. Dla przykładu załączam link do portfolio fotografa z MM TU - jest to dla mnie wzorzec prawidłowego oświetlenia.
Ale bardziej zależy Ci na zdjęciach na zewnątrz, czy w pomieszczeniach? Jeśli chcesz coś bardzo uniwersalnego, to może kup jakiś gotowy zestaw plenerowy typu np. 2x300-500Ws z dużym zakresem regulacji i akumulatorem, na popularnym mocowaniu (np. S Bowensa) i do tego 580-tkę do mniej wymagających zadań i efektów specjalnych... Po pewnym czasie sam będziesz wiedział czego jeszcze potrzebujesz...
Usjwo - Wto 24 Sie, 2010
jaad75 napisał/a: | Zastanawia mnie więc, co skłania Cię do inwestycji akurat w speedlighty? Co chcesz fotografować? Czy zdajesz sobie sprawę z wad i zalet takiego rozwiązania? |
Niwatpliwie zaleta jest mobilnosc takiego zestawu (waga, zasilanie) co szczegolnie wzne jest w plenerze. Wada to chyba brak wiekszej mocy (tez w plenerze) i cena. Z checia wyslucham jeszcze jakis za i przeciw, zakladajac ze bedzie to amatorskie studio, gdzie parasolka i softbox to wszystko co bedzie dostepne.
Usjwo napisał/a: | Z checia wyslucham jeszcze jakis za i przeciw | Za speedlightami przemawia np. czas błysku (zaleta, prz mrożeniu szybkiego ruchu), duży zakres regulacji (przydatny choćby przy fotografii detali, czy używaniu niskich przysłon) mały rozmiar samych lamp (można je łatwo ukrywać w różnych miejscach sceny, czy używać mniejszych i lżejszych uchwytów do mocowania), a w przypadku rozwiązań systemowych możliwość użycia TTL-a, czy HSS-a... Wady, oprócz wspomnianej małej mocy, to stosunkowo długi czas ładowania po błysku (choć w przypadku skręconych lamp sytuacja się odwraca w porównaniu z tradycyjnymi lampami studyjnymi), ograniczona ilość modyfikatorów (choć to również można obejść choćby stosując adaptery np. do systemu Bowensa), schowany palnik, nie zawsze wygodne sterowanie, brak światła modelującego itp...
Usjwo - Wto 24 Sie, 2010
Czyli dla amatora pozostaje jedna wada: cena
Usjwo napisał/a: | Czyli dla amatora pozostaje jedna wada: cena | Bez przesady - wystarczająco dobre speedlighty możesz kupić nowe w okolicach $100...
jaad75 - bardziej zależy mi na fotografie plenerowej. Możesz podać jakiś konkretny zestaw plenerowy ?
[ Dodano: Wto 24 Sie, 2010 18:34 ]
jaad75 napisał/a: | Usjwo napisał/a: | Czyli dla amatora pozostaje jedna wada: cena | Bez przesady - wystarczająco dobre speedlighty możesz kupić nowe w okolicach $100... |
Jakie np masz na myśli ? czy jest to równie dobre jak Speedlite 580EX II ?
[ Dodano: Wto 24 Sie, 2010 22:16 ]
Czy takie zestaw 2 x Quantuum R+ Dual Power 600Ws z dwoma softboxami na przody będzie dobrym wyborem ?
Tylko nie wiem jeszcze co na tyły. Proszę o sugestię
jaad75 - Sro 25 Sie, 2010
mati83 napisał/a: | Możesz podać jakiś konkretny zestaw plenerowy ?
| Z tanich monoblocków masz np. Quantuum Dual Power, czy Powerlux VE, z droższych np. Bowens Gemini, poza tym całe mnóstwo dostępnych generatorów i głowic, choć taki system, to zazwyczaj nieco wyższa półka cenowa.
mati83 napisał/a: | Jakie np masz na myśli ? czy jest to równie dobre jak Speedlite 580EX II ?
| W przypadku manualnej obsługi takie np. Lumopro 160 będzie nawet znacznie lepsze, a kosztuje niecałe $160... Oczywiście TTL-a w tej lampie brak, co dla wielu jest dyskwalifikujące w przypadku lampy pracującej na stopce, ale w przypadku pracy off camera sprawdzi się znakomicie...
mati83 napisał/a: | Czy takie zestaw 2 x Quantuum R+ Dual Power 600Ws z dwoma softboxami na przody będzie dobrym wyborem ? | Ujdzie... Aczkolwiek ani zakresem regulacji (BTW, w końcu schodzi do 1/16, czy do 1/32?), ani czasem błysku nie imponuje.
duss - Czw 23 Wrz, 2010
to moze i ja sie dolacze go tematu
potrzebuję wykonać fotografie do sklepu internetowego, efekt jaki chcialbym otrzymac to :http://www.wallis.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?beginIndex=0&viewAllFlag=true&catalogId=33058&storeId=12557&categoryId=215487&parent_category_rn=209167&productId=1941126&langId=-1
teraz co mam do dyspozycji obecnie :
- Canon 7D + C24-105 4L + Sigma 18-50 f2.8
- Lampa EX 430
- Stojaki + białe tło.
Teraz pytanie na moje potrzeby będzie lepszy zestaw:
Wariant 1:
2x EX 430 + stojaki + białe parasolki
Wariant 2:
Zestaw oświetleniowy SQ-301 - 2x 300 Ws
http://www.foto-tip.pl/sk....ws-p-1708.html
Zalezy mi natym abym nie musial po sfotografowaniu "wycinac" ubran itd.....licze sie z tym ze ok 2000 pln musze wydac....
tylko teraz czy mobilne 430 sterowane z mojej 7-ki wybrac czy bawic sie w lampy i sterowanie kabelkami....
Troche jestem bardziej zdecydowany na lampy canon'a 430 bo ttl i bardziej mobilne.... ylko pytanie czy nie beda za slabe bo fotek ubran..... pomozcie...bo czasu mam malo ;((( !!!!
|
|