forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - która lampa lepsza dla amatora (Sunpak, Tumax, Yongnuo)

wlochaty - Czw 26 Sie, 2010
Temat postu: która lampa lepsza dla amatora (Sunpak, Tumax, Yongnuo)
Witam wszystkich proszę was o radę. Chce kupić zewnętrzna lampę błyskową ale w granicach 300 zl. i nie mogę już wydać ani grosza więcej dlatego proszę o nie pisanie komentarzy w stylu -dołóż lepiej do sb-800 bo po prostu mnie teraz na to nie stać. Moj aparat to Nikon d60. Podkreślam jestem amatorem a nie mogę korzystać z wbudowanej lampy gdyż jest zepsuta:( koszt naprawy jest w przybliżeniu podobny właśnie do tych lamp a myślę że jakie by one nie były to pewnie i tak są lepsze niż wbudowana lampa.

Znalazłem na allegro 3 lampy w tych granicach cenowych i proszę pomóżcie mi któraś wybrać

Lampa SUNPAK RD2000
https://ssl.allegro.pl/lampa-sunpak-rd2000-nikon-d40x-d60-d200-d300-i-ttl-i1202201360.html

Tumax 983 AFZ
https://ssl.allegro.pl/tumax-983-afz-lampa-blyskowa-nikon-nowosc-2010-i1188180186.html

Speedlight Flash YN-460
https://ssl.allegro.pl/speedlight-flash-yn-460-dla-nikon-d90-d80-d70s-d60-i1197696264.html

komor - Czw 26 Sie, 2010

wlochaty, wpisz w wyszukiwarkę forumową nazwy "Sunpak" oraz "Tumax", w tym dziale, to wyskoczą Ci wątki na ten temat. Niezbyt ich wiele i jak pamiętam niewiele osób dzieliło się swoimi opiniami na ich temat.
jaad75 - Czw 26 Sie, 2010

Zależy jak będziesz tej lampy używał. Do użytku na stopce i w i-TTL najlepszą z tych trzech lamp wydaje się być Tumax, przede wszystkim dlatego, że ma obrotowy palnik, jednakże lampa ta pozbawiona jest jakichkolwiek ustawień manualnych, więc kompletnie nie nadaje się do użytku poza stopką (pomijajac już kwestie wątpliwej reputacji firmy). Yongnuo jest z kolei najlepszą z proponowanych, jeśli będziesz bawił się w używanie jej zdalnie, w manualu - ma wygodną regulacje mocy i wbudowaną fotocelę. Sunpak jest już zdecydowanie słabszy i nie ma możliwości obrotu palnika, co jest dość istotne w przypadku używania lampy na stopce w pozycji portretowej, ale z kolei jest mały i być może najlepiej spisałby się jako typowe zastępstwo wbudowanej... Krótko mówiąc, szukałbym czegoś innego...
wlochaty - Czw 26 Sie, 2010

Dzięki Komor ale używałem opcji "szukaj" :grin: niestety mało tam rzeczowych informacji więcej po prostu złych recenzji głównie firmy Tumax

JAAD 75 ok wielki + o takie właśnie porównanie mi chodziło:)

a co do twojej sugestii myślisz że uda mi się znaleźć lampy innych firm lub wogóle inne lampy w podobnym przedziale cenowym które były by lepsze? może używane ale nie wiem jak wygląda sprawa z żywotnością takich lamp?

Yongnuo a dlaczego tylko w manualu? Myślicie że nie sprawdzi się w trybach automatycznych?

[ Dodano: Czw 26 Sie, 2010 23:02 ]
aha co do tego manuala już doczytałem:)

Usjwo - Pią 27 Sie, 2010

Ja ostatnio bedac w foto-sklepie tez zwrocilem uwage na Yongnuo, oczywiscie to co mnie przyciagnelo to cena. Za 200PLN mozna miec lampe ktora:
Cytat:
The bran-new appearance looks more beautiful, creditable, comfortable and professional.

:mrgreen: to fakt wyglada jak 580EX :mrgreen:

A powaznie to tez sie zastanawiam, jak alternatywe do lampy "studyjnej". Za lampe dalem ok. 100 PLN, tu za mniej niz 200PLN mozna miec Y560. Zdecydowanie zwieksza mobilnosc i zajmuje mniej miejsca. Wada jest brak E-TTL, ale jak nie bedzie uzywana na aparacie to nie ma problemu.
Jest jeszcze YN468 ktory ma juz ETTL, ale jest slabszy (i nie wyglada jak 580EX :razz: )

wlochaty
Tu mozna porownac Yongnuo, Canon, Nikon i Vivitar

Ktos ma jakies informacje na temat stabilnosci i trwalosc tych lamp. Powiem szczerze ze kupilbym ze dwie :mrgreen:

hijax_pl - Pią 27 Sie, 2010

wlochaty, decydując się na takie a nie inne lampy rozumiesz, że de facto wchodzisz w świat błyskania świadomego? Tzn musisz sam ustawić lampę/aparat tak aby błysk był odpowiedni... Czyli zastosowania bardziej studyjne, kiedy ma się czas - reporterka (nawet w znaczeniu fotki z imienin cioci) wymagają już dużej wprawy, inaczej to efekty będą krótko mówiąc.. niezadowalające.
maziek - Pią 27 Sie, 2010

Ja użytkują Tumaxy DPT 383 AFZ, mam dwie sztuki, jedną od kilku lat, drugą gdzieś od roku, żadnych problemów - poza tym, że w pierwszej strzelił palnik tuż przed końcem 2-letniej gwarancji i dostałem nówkę nie śmiganą, którą mam już 3 czy 4 lata i tłukę ją w firmie.

Jedyny aspekt, którego można się czepić, jak się chce być bardzo ą i ę to redukcja mocy w trybie manual - maksymalnie do 1/16.

Z tym, że jeśli masz ograniczenie do 3 stów to nie kupisz 383 (niecałe 4 stówy), tylko któregoś z mniejszych braci, z palnikiem odchylanym, a nie obracanym. I tutaj wbrew Twym zastrzeżeniom, to mocno bym się nie zastanowił, czy nie dołożyć niecałej stówki, bo bez obracanego palnika to masz niewiele więcej niż z lampki w korpusie, w niektórych sytuacjach w ogóle zgoła nic.

Mogę z czystym sumieniem polecić i nie słuchaj kolegów - im się już w głowach od tego błyskania poprzewracało ;) :mrgreen: . Zrobisz tym 95-90% roboty w sposób nieodróżnialny od tych SB-cośtam itede.

jaad75 - Pią 27 Sie, 2010

hijax_pl napisał/a:
wlochaty, decydując się na takie a nie inne lampy rozumiesz, że de facto wchodzisz w świat błyskania świadomego? Tzn musisz sam ustawić lampę/aparat tak aby błysk był odpowiedni... Czyli zastosowania bardziej studyjne, kiedy ma się czas - reporterka (nawet w znaczeniu fotki z imienin cioci) wymagają już dużej wprawy, inaczej to efekty będą krótko mówiąc.. niezadowalające.
Ale tylko jedna z linkowanych lamp jest manualna...
maziek napisał/a:
Jedyny aspekt, którego można się czepić, jak się chce być bardzo ą i ę to redukcja mocy w trybie manual - maksymalnie do 1/16.
To chyba nie mówisz o tym Tumaksie z linka...

[ Dodano: Pią 27 Sie, 2010 11:44 ]
wlochaty napisał/a:
a co do twojej sugestii myślisz że uda mi się znaleźć lampy innych firm lub wogóle inne lampy w podobnym przedziale cenowym które były by lepsze? może używane ale nie wiem jak wygląda sprawa z żywotnością takich lamp?
Zdecydowanie brałbym używane.

jaad75 napisał/a:
maziek napisał/a:
To chyba nie mówisz o tym Tumaksie z linka...
Mówię o tym, o którym mówię (tym najlepszym). A "używki" nie kupiłbym za diabła. Może w Stanach stosunek cena/ryzyko jest OK, w Polsce na pewno nie. Jak padnie to można od razu ją wyrzucić.

maziek, mam 6 używanych speedlightów - zero problemów, a to modele sprzed 15-tu lat i biorąc pod uwagę profesjonalne przeznaczenie, zapewne intensywnie używane. Ale fakt, używanego Tumaxa bym nie kupił... Nowego zresztą też nie... :razz:

jaad75 napisał/a:
używanego Tumaxa bym nie kupił... Nowego zresztą też nie... :razz:
To samo mogę ja powiedzieć o speedlightach - tak nowych jak i używanych :mrgreen: .

Speedlighty to określenie uniwersalne - canonowe Speedlity, to speedlighty z nieprawidłowym spellingiem... :mrgreen:

Prawdopodobnie wziąłeś moją ignorancję za finezję :mrgreen: .
komor - Sob 28 Sie, 2010

jaad75, porównujesz kupowanie używanej, ale niegdyś drogiej lampy Nikona czy Canona do kupowania używanego Tumaxa? To jak kupowanie 15-letniego Mercedesa a 5-letniego… no dobra, nie będę wymieniał żadnej z azjatyckich marek… :)
jaad75 - Sob 28 Sie, 2010

komor, no skąd, przecież wyraźnie piszę, że używanego Tumaksa bym nie kupił... :smile:
js70 - Nie 29 Sie, 2010

Jeśli chodzi o tańsze lampy to odradzałbym raczej te trzy modele, mają zbyt duże ograniczenia.
Lampa SUNPAK RD2000 - mała moc
Tumax 983 AFZ - brak możliwości ustawień manualnych i manualny zoom
Speedlight Flash YN-460 - to lampa manualna bez ttl.

już lepiej rozważyć moim zdaniem Nissin Di 622, Sunpak PZ42X ewentualnie Tumax 386. Wszystkie trzy dużo większej mocy, palnik obracany w obu płaszczyznach, automatyczny zoom. Cena o 100-150 zł powyżej twojego budżetu, ale za używaną powinieneś dostać do 300 zł
Nissina mam, Sunpaka miałem i mogę obie polecić. Tumaxsa odpuściłem sobie, bo nie może być zasilany akumulatorkami, chociaż po testach w sklepie robił pozytywne wrażenie.
Jeżeli nie potrzebujesz lampy dużej mocy i obrotowego palnika to może Nikon SB-400. Do 300 zł używanego dostaniesz.

maziek - Nie 29 Sie, 2010

js70 napisał/a:
Tumaxsa odpuściłem sobie, bo nie może być zasilany akumulatorkami...
A to o tym nie wiedziałem :mrgreen: . Tzn. serio nie wiedziałem (w manualu tak stoi?) - ja oba moje Tumaxy zasilam prawie wyłącznie akumulatorkami od początku...
wlochaty - Nie 29 Sie, 2010

ok dziękuje wszystkim , postanowiłem że poczekam jeszcze i za miesiąc dołożę trochę kasy i kupie albo Nissin Di 622 albo własnie Sunpaka PZ42X. Jeszcze raz wszystkim dziękuje temat można uważać za zamknięty.
jaad75 - Nie 29 Sie, 2010

wlochaty napisał/a:
postanowiłem że poczekam jeszcze i za miesiąc dołożę trochę kasy i kupie albo Nissin Di 622 albo własnie Sunpaka PZ42X
I myślę, że bardzo słusznie.
js70 - Nie 29 Sie, 2010

maziek napisał/a:
A to o tym nie wiedziałem :mrgreen: . Tzn. serio nie wiedziałem (w manualu tak stoi?) - ja oba moje Tumaxy zasilam prawie wyłącznie akumulatorkami od początku...

Tak przynajmniej jest w instrukcji, wymienione są wyłącznie baterie AA. Potwierdził mi to również sprzedawca w Fotopunkcie w Gdańsku (zarówno sklep jak i serwis sprzętu foto wiec raczej gość zorientowany) Z tego co mi tłumaczył to Tumax nie ma jakiegoś zabezpieczenia przed skokiem napięcia. Polecał mi ewentualne stosowanie 2 aku i 2 baterii.

hijax_pl - Nie 29 Sie, 2010

js70 napisał/a:
Z tego co mi tłumaczył to Tumax nie ma jakiegoś zabezpieczenia przed skokiem napięcia.

4x baterie = 6V
4x aku = 4.8V
mieszanie = 5.4V

Dla elektroniki to dość spora różnica. Może konstrukcja Tumaxów jest taka (dywaguję sobie), że przy zasilaniu z akumulatorów poziom napięcia jest na granicy już i w różnych warunkach termicznych zacznie być niestabilnie?

js70 - Nie 29 Sie, 2010

Nie jestem elektronikiem, więc nie wiem do końca o co konkretnie chodziło, ale z drugiej strony nie sądzę by brak w instrukcji wpisu o możliwości zasilania akumulatorkami było tylko niedopatrzeniem. W sklepie testowałem tą lampę na bateriach alkaicznych. Kiedyś miałem lmpę Topca 330 i ta również nie miała możliwości zasilania akumulatorkami. Tam po włożeniu aku lampa po prostu nie ładowała (na 2 aku i 2 bateriach ładowała, ale bardzo wolno). Może w Tumaxsie jest inaczej, ale nauczony doświadczeniem wolałem nie ryzykować, wybrałem nissina Di 622 i nie żałuję.

Co do porównania między Nissinem a Sunpakiem to miałem obie i raczej wg mnie Nissin lepszy - minimalnie większa moc, wbudowana fotocela (zewnętrzne fotocela pomijające przedbłyski trochę kosztuje), rewelacyjnie radzi sobie ze światłem odbitym, szybsze ładowanie niż w sunpaku.Trochę niedoświetla przy błysku na wprost, ale to łatwo skorygować ustawiając kompensację błysku na +.
Sunpak PZ42 jest mniejszy, ma wyświetlacz, mozliwość ręcznego ustawiania zooma, ale przy kilku zdjęciach jedno po drugim widać było różnicę w naświetleniu, i-ttl gorzej radził sobie przy świetle odbitym niż w nissinie 622

pasiasty - Pią 24 Wrz, 2010

Właśnie dostałem prosto z Chin lampę YN560 (http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=275) - i sprawia na mnie zdecydowanie dobre wrażenie. Jest to lampa manualna, więc nie będę jej polecał jako podstawowej do reportażu, chociaż i to się da. Mi będzie służyć na zewnątrz zamiast lampy studyjnej, do której musiałbym mieć źródło zasilania, chociaż trudno porównywać siłę błysku (ok. 64Ws, liczba przewodnia 58@105).

Ma dobrze działającą fotocelę z możliwością pominięcia przedbłysku, wystarczającą liczbę przycisków do wygodnego sterowania, wydaje dźwięki i daje się jej wyłączyć oszczędzanie energii. Czego można chcieć więcej za $84?

komor - Pią 24 Wrz, 2010

U Strobista troszkę więcej o tej lampie: Test Drive: Yongnuo YN-560. pasiasty, bez problemu wysyłają do PL? (czy do CZ?) Zamawiałeś przez e-Bay czy jakoś inaczej?
pasiasty - Pią 24 Wrz, 2010

komor napisał/a:
bez problemu wysyłają do PL? (czy do CZ?) Zamawiałeś przez e-Bay czy jakoś inaczej?

do CZ, szło 2 tygodnie

ebay: http://cgi.ebay.com/ws/eB...e=STRK:MEWNX:IT

jannik - Nie 10 Paź, 2010

Podłączę się do tematu z zapytaniem.

Potrzebna jest mi mała lampa błysk. do Canona G11.
Mam do wyboru:
1 - Canon Speedlite 270EX (430 zł)
2 - Sunpuk RD2000 (250 zł)

lampa ma być używana sporadycznie, jako lampa pomocnicza w większych pomieszczeniach.

Sunpuk RD 2000 - mniejsza, chowana stopka, wygodniejsza w noszeniu (w torbie), zdecydowanie tańsza!
Canon Speedlite - firmowa i chyba mocniejsza...

Czy warto więc zainwestować te 180 zł więcej i mieć firmową lampkę, czy też w zupełności wystarczy mi Sunpuk.

Jaka jest zasadnicza różnica?
Czy tylko firma, czy też:
moc, zasięg, niezawodność, serwis itp itd. ???

:?

cybertoman - Nie 10 Paź, 2010

Jesli blyskasz sporadycznie to bierz 270EX - dla swietego spokoju.
skasowany - Nie 10 Paź, 2010

jannik, chyba już o to wczoraj w innym wątku pytałeś i odpowiedź dostałeś?
MM - Nie 10 Paź, 2010

Koledze ciągle mało. Męczy ten sam temat na fotopolis. Zaczyna mnie powoli wkurzać...

Panowie
jeśli was męczy moje drążenie tematu, to po prostu nie zaglądajcie tu..
to proste..
pozdrawiam
:wink:

skasowany - Nie 10 Paź, 2010

jannik, zasady korzystania z tego forum i jemu podobnych są też proste ;)

Ruslan napisał/a:
jannik, zasady korzystania z tego forum i jemu podobnych są też proste ;)

Fakt :oops:
w przyszłości postaram się zastosować trochę mniej upierdliwą formę zapytywania się ..

No i dalej czekam na jakieś fachowe wypowiedzi i sugestie.
:wink:

jaad75 - Nie 10 Paź, 2010

jannik napisał/a:
No i dalej czekam na jakieś fachowe wypowiedzi i sugestie.
Dostałeś odpowiedź w wątku, który sam założyłeś. Mało?
MM - Nie 10 Paź, 2010

Ja już pomijam fakt, że na forach obowiązuje zasada - jedno pytanie (problem), jeden wątek.
komor - Nie 10 Paź, 2010

Dokładnie. jannik, to jest napisane w regulaminie. :) Kupuj to 270EX i ciesz się zdjęciami. Z malutkimi taniutkimi Sunpakami nikt tu na forum raczej nie ma do czynienia, więc ciężko o odpowiedź. Zobacz na ten temat w którym właśnie rozmawiamy – informacji niewiele.

aha..
z tym "jeden problem - jedno pytanie", to chętnie bym usunął swój poprzedni wątek-pytanie, ale niestety się nie da ..
w każdym razie dzięki za odp.
:cool:

goltar - Nie 10 Paź, 2010

jannik napisał/a:
aha..
z tym "jeden problem - jedno pytanie", to chętnie bym usunął swój poprzedni wątek-pytanie, ale niestety się nie da ..
w każdym razie dzięki za odp.
Usunąłem starszy temat.

goltar napisał/a:
Usunąłem starszy temat.[/quote]
Dzięki.
I jakbyś mógł, to usuń też ten, bo obie lampy mam już "namierzone" (w dobrych cenach).. teraz tylko zostało podjęcie decyzji którą z nich kupić..

zakopianczyk1 - Sro 02 Lut, 2011
Temat postu: która lampa lepsza dla amatora (Sunpak, Tumax, Yongnuo
Witam.
Jestem na kupnie lampy: ''TUMAX DSS688 ''.
Co radzicie/
Jeśli dobrze czytałem wszystkie recenzje firm Sunpak, Tumax, Yongnuo,Nisini,etc... (w tej cenie ok=350 zł),to różnica na korzyść (nie korzyść) Tumaxa to długi czas ładowania lampy,co najmniej dwukrotnie dłuższy....No i poza różnymi drobnymi szczegółami na plus lub minus tej lub innej lampy,bo tak naprawdę to większość lamp z tej półki cenowej to prawie to samo....
Czy moje spostrzeżenia są słuszne?!?!
Z góry dziękuje za szybkie podpowiedzi-odpowiedzi....
Pozdrawiam....

KBR - Pon 08 Paź, 2012

Witam!
Jestem tu nowy, fotografią zajmuję się bardzo amatorsko. Męczy mnie brak lampy do mojego E520 z kitem 14-42 i tele. 70-300. Lampę potrzebuję do zdjęć reporterskich, raczej nie będę jej używał osobno.
Czytałem wiele o lampach i właściwie waham się między Tumax 383 i Yongnuo 560II.
Kiedyś miałem Bestar 330 CTX i używałem jej z Panasonikiem FZ10. Ale spadłą i ułamała się podstawka Ta lampa była dwu palnikowa bliźniacza do Topca 330. Jakoś sobie radziłem bez automatyki, zresztą Panas nie miał możliwości korzystania z automatyki. Jedynie co mnie denerwowało to to, że zdjęcia traciły "przestrzeń", były jakby płaskie jednowymiarowe. Nie wiem czy to była wina lampy czy ogólnie z fleszem tak jest.
Jeżeli chodzi o Yongnuo, to jak na manualu ustawię ISO i zoom to lampa sam dobierze siłę błysku? Wydaje mi się, że tak było w starej lampie.
Wiele złego czytałem o lampach Tumax czy lampy Yongnuo są lepszej jakości?
Czy warto dopłacać do tej Tumax (cena to około 400zł ) i mieć TTL ale trochę mniejszą moc. Czy lepiej kupić Yongnuo za około 320zł
Z którą będzie łatwiej zrobić przyzwoite zdjęcie. Czy automatyka Tumaxa faktycznie pomaga, czy może przeszkadza? Po prostu szybciej dobiorę ręcznie ustawienia w Yongnuo?
Raczej nie wchodzi w grę używana bo kupuję na firmę.
Yongnuo można używać do innych aparatów, Tumaxa tylko do Olympusa.

Usjwo - Pon 08 Paź, 2012

KBR napisał/a:

Jeżeli chodzi o Yongnuo, to jak na manualu ustawię ISO i zoom to lampa sam dobierze siłę błysku? Wydaje mi się, że tak było w starej lampie.

Nie dobierze, bez TTL lampa blysnie tak mocno jak ja ustawisz.

KBR napisał/a:

Wiele złego czytałem o lampach Tumax czy lampy Yongnuo są lepszej jakości?

Nie znam Tumax, nowe lampy YN sa bardzo dobrej jakosci

KBR napisał/a:
Czy automatyka Tumaxa faktycznie pomaga, czy może przeszkadza? Po prostu szybciej dobiorę ręcznie ustawienia w Yongnuo?

Z recznym ustawianiem bedzie wolniej, z drugiej strony jak warunki oswietleniowe nie zmieniaja sie nagle i drastycznie, mozna dac rade w manualu

KBR napisał/a:

Yongnuo można używać do innych aparatów, Tumaxa tylko do Olympusa.

Tak dobrze nie ma, YN sa produkowane do roznych systemow, ale maja wtedy rozna stopke, podobnie jak Tamrony i Sigmy, sa do roznych systemow, ale nie sa wymienne

KBR - Wto 09 Paź, 2012

Dzięki.
To znaczy, że ta stara lampa miała taką automatykę która korygowała siłę błysku, a ta YN już tego nie ma?
Wolałbym mieć możliwość pstrykania z automatu, ale lektura forum zniechęca mnie do kupienia Tumaxa. Chociaż Tumax ma polską stronę internetową, a YN nie.
W specyfikacji tych lam szczególnie Tumaxa jest zasilanie 4x1,5 baterie alkaliczne, ktoś pisał na forum, że używał akumulatorków i było ok.
Jak długo ładują się na standardowych aku.? CZy jest zauważalna różnica między aku a bateriami?

komor - Wto 09 Paź, 2012

KBR, być może mówisz o jakiejś starej automatyce tyrystorowej, która dziś jest zapomniana i zastąpiona współpracą aparatu i lampy na zasadzie TTL. A te nowe tanie lampy chińskie/koreańskie, które zaczęły się jakiś czas temu pojawiać na rynku, to albo są w pełni manualne (np. do zabaw w strobing) albo właśnie TTL.
Przynajmniej jeden ze znanych mi użytkowników tego forum (maziek) używa Tumaxa i nie narzeka. Zaznaczał jednak, że błyskanie to dla niego bardzo rzadka okazja.

KBR - Sro 17 Paź, 2012

Jeszcze się nie zdecydowałem.
Znalazłem za to na allegro lampę POLAROID PL144-AZ, która jest chyba identyczna do Tumaxa 383.
Inne Polaroidy również odpowiadają modelom Tumaxa?
Lamy te znalazłem tylko na stronie polskiej , nie mogę znaleźć ich na stronie www.polaroid.com