forum.optyczne.pl

Lornetki - Którą tanią 10#25 wybrać

piotrex - Pią 27 Sie, 2010
Temat postu: Którą tanią 10#25 wybrać
Witam :grin: ,jak w temacie chodzi o pomoc w wyborze jednej z poniższych:
-delta optical 10#25 ok 59 zlociszy
-celeston UpClose 10#25 ok 59 pln
-praktica 10#25s ok 59 pln
Niby błacha sprawa a jednak,pytam bo nie wiedzieć czemu w.w. producenci najtańszych modeli powstrzymali się od pełnej specyfikacji,a nawet gdyby , to najcenniejsze są odczucia i dswiadczenia użytkowników, opinie na necie,które znalazłem,że wkórza cienki sznurek albo lipny pokrowiec w niczym mi nie ułatwiły wyboru a profesinal testów budżetówek też nikt niw robi . także plis chelp

Abs - Pią 27 Sie, 2010

Mam wrażenie, że cokolwiek wybierzesz - źle wybierzesz. Jednak wrażenia mogą być mylne. Dobrze jest udać się do sklepu i zobaczyć samemu. Sprawdziłem jeden z powyższych egzemplarzy (chyba nie trafi się nikt, kto miał w rękach wszystkie)- nie było dobrze, nawet nie dostatecznie - obraz mglisty, ciemny i wąskie pole.
Warto się zastanowić nad jakimś tańszym 8x30 (choćby BPC) a jeśli 10x25 (lepiej 8x25) to szukałbym coś z Nikonów. Gdybym mimo wszystko miał brać coś z tego co podajesz zaryzykowałbym Deltę (nieprofesjonalnie pisać o lornetce, której nie miało się w rękach ale Delta zawsze jakoś sobie radzi w testach). Mimo to wiele bym się nie spodziewał w tej kategorii cenowej. Zaznaczam, że to moje subiektywne opinie.

piotrex - Sob 28 Sie, 2010

dzięki Ab-esie,widzisz tu są dwa kryteria przy wyborze,nie no w zasadzie trzy:
1.do stówy-takie czasy,lipa z keszem,nic nie będe ciułał chce teraz i już a jak będe bogaty to se wypas jakis sprawie
2.gabaryty-kocyk,nóż,picie i cegła w postaci k10d to i tak ponadto
3.wybór "mniejszego zła "co do optyki..he he
Doszła jeszcze >hawke black watch 8#21 (Bak4),
jak posprawdzałem,podzwoniłem to wszystkie z nich w promieniu 15 km od mojego miejsca zamieszkania są do oglądnięcia i pomacania i zrobię sobie własny ranking w notesie i przy okazji wyboru napiszę co z tego wyszło.
Ale teraz sprawa kluczowa,jest take cuś : Fomei Compact II 8#21
-porro
-bak4
-MC
-ponoć wypełniona azotem
-119m/1000m
-89zł
Po opisie to najlepiej z całej paczki wygląda,niestety w żadnym z okolicznych sklepów nie mają i właśnie na opini biegłych o tym modelu najbardziej mi zależy.pozdr :cool:

[ Dodano: Sob 28 Sie, 2010 02:04 ]
acha, Abs a jaki model takie liche wrażenie na tobie zrobił? może jeden sklep mi odpadnie i oszczędzę czasu i atłasu :grin:

[ Dodano: Sob 28 Sie, 2010 02:18 ]
ta fomei w lornetki.pl ma azot a u fotozakupy.pl nie
wniosek: kupuj w lornetki.pl Ha Ha ciekawe czego jeszczenie ma

Guliwer - Sob 28 Sie, 2010

Może Meade 10x50, teraz sprzedawane w Lidlu jako Bresser.
Test http://www.optyczne.pl/in...netki&test_l=43
Recenzja http://www.astronomia.pl/....php?f=5&t=4212
Moim zdaniem lornetka powinna mieć źrenice wyjściową przynajmniej 3mm a te podane przez Ciebie mają 2,5mm.

RB - Sob 28 Sie, 2010

piotrex napisał/a:
dzięki Ab-esie,widzisz tu są dwa kryteria przy wyborze,nie no w zasadzie trzy:
1.do stówy-takie czasy,lipa z keszem,nic nie będe ciułał chce teraz i już a jak będe bogaty to se wypas jakis sprawie
2.gabaryty-kocyk,nóż,picie i cegła w postaci k10d to i tak ponadto
3.wybór "mniejszego zła "co do optyki..he he

Cokolwiek kupisz do stówy będzie i lornetka i ruletką :-)
W sumie jeśłi przyznaje się do tego jakakolwiek firma to lepiej. Cudów nie będzie i czy to Hawke czy Fomei czy Bresser to bez różnicy.

piotrex napisał/a:
]
ta fomei w lornetki.pl ma azot a u fotozakupy.pl nie
wniosek: kupuj w lornetki.pl Ha Ha ciekawe czego jeszczenie ma

A po co Ci ten azot? W sumie to każda ma w srodku azot (tak z 70%), no chiba że ma hel...
A w cuda bym nie wierzył... dobrze, że nikt nie twierdzi ze ma stabilizację obrazu

No tak,jaki koń jest każdy widzi,ja jednak od poniedziałku ruszam w wędrówkę po sklepach i może jednak nie będzie tak żle,szkoda,że tej fomei nie oglądne ona ma ciut więcej śr.wyj. bo 2.75
RB - Sob 28 Sie, 2010

piotrex napisał/a:
No tak,jaki koń jest każdy widzi,ja jednak od poniedziałku ruszam w wędrówkę po sklepach i może jednak nie będzie tak żle,szkoda,że tej fomei nie oglądne ona ma ciut więcej śr.wyj. bo 2.75

Czemu od razu źle? To zależy od tego jaki poziom obrazu i wykonania jesteś w stanie zaakceptować... Może się zdarzyć sytuacja że będziesz zadowolony, może się zdarzyć taka że powiesz, że jednak dziękujesz za sprzęt w tym rozmiarze za tą cenę...

Bo łatwiej zrobić jaką taką dużą i tanią lornetke niz jaką taką małą i tanią lornetkę. Z przejściem się po sklepach zaś to dobry pomysł, z tym, że prawdopodobieństwo znalezienia konkretnego modelu w realnej sklepowej dystrybucji w pobliżu miejsca zamieszkania (zakładam jakieś tam dowolne miejsce zamieszkania) wielkie nie jest. Znajdziesz jakieś tam małe i tanie lornetki i zobaczysz... jak któraś nie będzie Cię zbyt mierziła to ją bierz, szkoda czasu atłasu na szukanie ideału za mniej niż 100 PLN...

Abs - Sob 28 Sie, 2010

Z najtańszych "maluchów" patrzyłem w Celestrony i jakiegoś Bressera - zdecydowanie nie były to produkty dla mnie. Z kolei Bresser 10x50
http://www.teleskopy.pl/p...products_id=233 zrobił na mnie dobre wrażenie. Kupiłem szwagrowi - po roku obraz nadal dobry (ale u znajomego już rozkolimowany).

no tak wszystkie drogi prowadzą do rzymu.. 10#50 :lol: .skok z 200-300gr i szkła 25mm do ponad 700gram i 50mm obiektywu,ale rozumiem Panowie,że błądzącego w ciemnościach na jaśniejsze drogi wyprowadzić chcecie,szacunek!
Taki gabaryt nie wchodzi niestety w grę,musi do bocznej kieszeni bojówek wchodzić...muszę sie powstrzymać i na wrześniowy wypad pojade bez,jak wrócę będę ciułał do kompaktu ale jakiegoś lepszego.
Zalazłem za 150 zł Buschnell'a 12#32 i idąc dalej tym tropem rozglądnę się za czymś takim http://www.bushnell.com/p...-prisms/131032/
3.2 śr.wyjść to kompromis do przyjęcia myślę a i gabaryty i waga zadowalające,co o tym myślicie?jako urządzenie optyczne akceptowalny klimat?? bo faktycznie śr.2.5 to musi myć ciemno jak w dupie

RB - Sob 28 Sie, 2010

piotrex napisał/a:
no tak wszystkie drogi prowadzą do rzymu.. 10#50 :lol: .skok z 200-300gr i szkła 25mm do ponad 700gram i 50mm obiektywu,ale rozumiem Panowie,że błądzącego w ciemnościach na jaśniejsze drogi wyprowadzić chcecie,szacunek!

Daj sobie spokój, spróbuj taniego 8x25. 10x50 to do turystyki i takich podobnych ogrooomna pooomyłka :-)

2.5mm to nie koniecznie ciemno jak w d...
Pamiętaj, że o tym Ci pisał myśliwy :-) a oni to sie gapia w lornetke zwykle gdy ciemno.

Guliwer - Sob 28 Sie, 2010

DO 10x25 ma rozstaw okularów 62 do 71mm, więc nie każdy się "zmieści". Ostrzy od ok. 5-6m. Obraz dość jasny, kontrastowy, bez wyrażnych zabarwień, ale spora i szybko się zaczynająca nieostrość brzegowa.
Leciutka, futerał miękki, można do paska spodni przypiąć.
Moja lornetka była od nowości rozkolimowana ale napisałem o tym w innym miejscu http://forum.optyczne.pl/...p=222532#222532

piotrex - Nie 29 Sie, 2010

cyt."Daj sobie spokój, spróbuj taniego 8x25. 10x50 to do turystyki i takich podobnych ogrooomna pooomyłka "- dzięki RB,że rozumiesz o jaki gabarytowo przedział lornetek mi chodzi
:lol:
uwagi Guliwera bardzo cenne,wogóle dzięki Wam panowie za zaintersowanie tematem i rzutem na taśmę proszę o jakieś zdanie na temat takiej lornetki,będzie dobrze??? :razz: ..w miarę....?

http://flte.pl/product.php?ASIN=B000083JEZ

RB - Nie 29 Sie, 2010

A skąd ja mam wiedzieć czy dla Ciebie będzie dobrze? Jutro poniedziałek, idź do siakiegoś sklepu, weź jakąś lornetkę gabarytowo Ci pasującą i popatrz.
Abs - Nie 29 Sie, 2010

Jest firma, parametry OK - może będzie dobrze. Bushnell zazwyczaj się ceni - trzeba uważać na podróbki. Tak na marginesie - nie jestem zaprzysięgłym fanem 10x50 - do turystyki preferuję 8x32 (i podobne).
krzysiek29 - Nie 29 Sie, 2010

RB napisał/a:
Jutro poniedziałek, idź do siakiegoś sklepu, weź jakąś lornetkę gabarytowo Ci pasującą i popatrz.

Dokładnie tak. Nawet w Fotojokerze (praktycznie każdym) występuje Nikon 8x25 i 10x25 Sporter EX. Ceny są wyższe niż chciałbyś dać ale zobaczysz na tym przykładzie czy faktycznie potrzebujesz 10x i czy czasem nie okaże się ,że : "przez 8x widać więcej" tak jak gdyby..
Z tego co wymieniłeś patrzyłem przez Celestrona 10x25 i ten nikon 10x25 to przy nim "mistrzostwo świata" :wink:

piotrex - Nie 29 Sie, 2010

Tak jak piszesz RB jutro smaruję po sklepach,dziękuję wszystkim :cool:
Guliwer - Sro 01 Wrz, 2010
Temat postu: Re: Którą tanią 10#25 wybrać
piotrex napisał/a:
Witam :grin: ,jak w temacie chodzi o pomoc w wyborze jednej z poniższych:
-delta optical 10#25 ok 59 zlociszy...

Dopisałem uwagi o DO, bo ją skolimowałem http://forum.optyczne.pl/...p=222532#222532
Taka lornetka dla majsterkowicza :razz:
Woże ją w samochodzie, żeby zobaczyć, czy pryzmaty nie odpadną na polskich drogach :roll:

Volver - Pią 03 Wrz, 2010

Witam, mam Nikona Sportstara 10x25 i jest ok, opinię zamieściłem na optyczne.pl. Jeśli rozważasz wyższy budżet, to oceń ją sam. Wersja 8x25 może byc nawet lepsza, ja swoją wybrałem pod kątem bardzo słonecznych wakacji. Sprawdziła się, swoją drogą było widać parę obiektów w nocy na niebie, zaskakujaco nieźle.
piotrex - Wto 07 Wrz, 2010

a prakticaq aves 8#25,,,,,,,,,,,,,,, coś ktoś ma......

[ Dodano: Wto 21 Wrz, 2010 01:41 ]
po wizytach w dostepnych sklepach zrezygnowałem z kompaktu "x na 25".Jedyny z fajnym obrazem przz jaki dane mi było popatrzeć to vixen 8#25 ale za 7 stów he he.jak ktoś ma fure ferrarke to może se dokupić jako gadżet do schowka.Patrzałem przez delte optical seilor 8#30 i to jest to do czego będe stukał(brak mi 8 dyszek)potem kupie sobie jacht :cool: Lornetkę można na siłę wciągnąć w kompakty-520 gr.aberacja mniejsza niż w entry 8#40 choć deko ciemniejsza,Tak więc odnalazłem swój typ,Wszystkim kolegom dziękuję za konsultacje i pozdrawiam :wink: