|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Technika wywoływania zdjęć - like polaroid ? Pytanie
Conq - Sob 28 Sie, 2010 Temat postu: Technika wywoływania zdjęć - like polaroid ? Pytanie Dzisiejszego ranka właczylem tv i trafilem na program o fotografowaniu z Gillesem Bensimonem, ktory robiac modelce zdjecia 'wywolal' je niemal natychmiastowo na zasadzie odklejenia od siebie dwoch karte wielkosci papieru do polaroida - wychodzi na to, ze musial uzywac filmu z polarodia choc wydawalo mi sie, ze robil to cyfrowym aparatem... wie ktos moze cos na ten temat?
komor - Sob 28 Sie, 2010
Conq, za mało danych. Może chodzi Ci o tylną ściankę z polaroidem, taką do średnioformatowego aparatu? W czasach przedcyfrowych takie coś funkcjonowało do sprawdzania kadru/światła/ekspozycji. Po ustawieniu i sprawdzeniu wszystkiego, kiedy na polaroidzie wychodziło już dobrze, to ściągało się taką tylną ściankę z aparatu i zakładało inną, z „prawdziwym” filmem, na którym robiło się docelowe zdjęcie.
dr11 - Sob 28 Sie, 2010
Conq, może używał tego: http://www.poladroid.net/
Conq - Sob 28 Sie, 2010
no właśnie wiem, to wyglądało naprawdę trywialnie - jakby odklejał dwie fotki z polaroida...
ok sprawdziłem i być może będzie tego powtórka w poniedziałek o 1:00 i wtorek 10:00 spróbuje to raz jeszcze zobaczyc
|
|