forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - przesiadka na popularny FF

szum - Pon 30 Sie, 2010
Temat postu: przesiadka na popularny FF
mam zamiar kupic apartat z wiekszym sensorem co wybarac D3s,D700+24-7002,8.Canon5d markII czy leice m9 z 50mm ? to mam byc apart na kazda okazje !!! praktycznie do każdego rodzaju zdjec .

kolega to pisał chyba w wielkim stresie, tyle literówek

jaad75 - Pon 30 Sie, 2010

szum napisał/a:
to mam byc apart na kazda okazje !!! praktycznie do karzdego rodzaju zdjec .
No to Leica raczej odpada... :razz:
BTW, przecież nie jesteś aż takim noobem, żeby pytać na forum - powszechnie wiadomo jakie cechy mają te aparaty, wystarczy zdecydować na czym Ci bardziej zależy...

szum - Pon 30 Sie, 2010

w suchanie sie w glos innych nigdy nie zaszkodzi , mnie korci d3s bo strasznie mi sie zdjecia z niego podobaja ale jest wielki dla mnie to wada.
jaad75 - Pon 30 Sie, 2010

szum napisał/a:
mnie korci d3s bo strasznie mi sie zdjecia z niego podobaja ale jest wielki dla mnie to wada.
To kup sobie D700 - mniejszy, a zdjęcia podobnej jakości...
hijax_pl - Pon 30 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
, a zdjęcia podobnej jakości...

Tylko "użytkowe" ISO niższe ;)

D3/D700 vs 5Dmk2... Potrzebujesz megapikseli - bierz 5Dmk2, jak nie możesz rzucić monetą, choć moim zdaniem D700 jest lepszy (mimo 12Mp) ;)

szum - Pon 30 Sie, 2010

a one maja te sama matryce?
B o g d a n - Pon 30 Sie, 2010

szum napisał/a:
mam zamiar kupic apartat z wiekszym sensorem co wybarac
Kup na co cię stać. Nikon, Canon, czy Sony na FF - wszystko robi ładne zdjęcia.
Zważywszy, że:
szum napisał/a:
to mam byc apart na kazda okazje !!! praktycznie do karzdego rodzaju zdjec .
i tak musisz kupić walizkę obiektywów więc w zasadzie tylko bilans kwotowy musisz złożyć i spojrzeć na swój rachunek w banku. :wink:

D3 i d700 - tak - 12Mpix, ISO 200 - 6400 (rozszerzalne do zakresu 100-25600)
D3s ma inną (wsparcie dla video) choć nadal 12Mpix, ISO 200 - 12800 (rozszerzalne do zakresu 100-102400 :roll: )
D3x ma matrycę 24Mpix, ISO 100 - 1600 (rozszerzalne do 50-6400)
5D mk2 ma matrycę 21Mpix ISO 100-6400 (rozszerzalne do 50-25600)

To wszystko można wyczytać w specyfikacjach...

szum - Pon 30 Sie, 2010

hijax_pl: wiem ,ze mozna wyczytac ale mozna tez wyczytac ze w d3s i d700 jest matryca 12mpix dlatego pytam w koncu chyba idzie taka sama matryce oprogramowac w inny sposob?

Tak - są różne. Dlatego też D3s ma dużo większy zasięg ISO oraz potrafi nagrywać filmy...
B o g d a n - Pon 30 Sie, 2010

szum, jeżeli rozważasz Canona, to śmiało możesz rozpocząć od zestawu, którego najczęściej używam (patrz stopka).
Jakie różne pstryki nim można "popełnić" - kliknij w galeryjkę. Jak będziesz miał pytania to wal śmiało. :wink:

Luke_S - Pon 30 Sie, 2010

Być może pomoże Ci lektura wątku o moich (i nie tylko moich) niedawnych rozważaniach na temat przejścia na FF - zakończonych sukcesem :)

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=12375

szum - Pon 30 Sie, 2010

dzieki chlopaki, to ja sobie przemysle.

To tak dla przeciwwagi powiem, że Nikon D700 też ładne pstryki robi. :)
sigmiarz - Pon 30 Sie, 2010

zawsze polecam w takiej sytuacji pixel-peeper.com albo flickr (pixel-peeper tylko filtruje flickra, ułatwia wyszukiwanie, chociaż sporo może umknąć :???: )
Po obejrzeniu kilkuset mb zdjęć z każdego z tych apratów wyciągniesz bardzo proste ale nic nie wyjaśniające wnioski, każdym z tych aparatów można robić takie zdjęcia jak innymi z tej listy, nie wiemy na ile Cię stać, ani czy zależy CI na video, jeśli nie masz ambicji filmowca bierz d700, jeśli finanse nie są problemem i jednak przyda się opcja filmowania (ja bym brał gdybym mógł się tak szarpnąć) bierz d3s do rozmiarów można się przyzwyczaić (tak przynajmniej twierdzi znajoma :wink: )

MC - Pon 30 Sie, 2010

Powiem więcej - oglądając zdjęcia z A100 + kit można dojść do wniosku, że to jest prawie "zestaw marzeń" :lol:
szum - Czw 02 Wrz, 2010

Zobaczylem w MM i D700, canona 5d mark II i do tego sony alpha 850, -piekne ale kloce!!! wsztkie fajnie sie ukladaja w dloniach choc sony najlepiej, nikon na drogiej pozycji.No i zgadnijcie co kupilem oczywiscie nie zgadniecie, odpowiem na to pytanie sam
:nic. Sklaniam sie jednak do d700 choc jak dla mnie ff optymalny byl by w puszce od k-7ale tak dobrze nie ma wiec bardzo prosze napiszcie mi co zlego jest w tym aparacie i dlaczego nie warto kupic nikona d700(tylko bez wypiswania takich wad jak cena, nikon, cz y, ze to nie canon).
ps:Strona filtrujaca obrazy z flicra bardzo pomogla!!!

komor - Czw 02 Wrz, 2010

szum, zupełnie poważnie, mnie w D700 przeszkadza tylko to, że nie jest to Canon. :) Znaczy, że nie podepnę jasnych stałek Canona. Resztę – da się przeżyć. ;) Decydując się na full-frame kierowałbym się przede wszystkim obiektywami, które zamierzałbym do tego podpinać.
hijax_pl - Czw 02 Wrz, 2010

Jak dla mnie D700 mógłby mieć tylko więcej Mpix, choć jeszcze nigdy nie potrzebowałem więcej niż 12Mpx... Jednak nieraz robi się wycinek kadru i wtedy chciałoby się by ten wycinek też miał 12 Mpx ;)
szum - Czw 02 Wrz, 2010

puki co 24-70 2,8 , no i 50 ,1,4 z czasem pewnie 70-200 2.8 , choc nie ukrywam ,ze najchetniej podpiolbym 31, 43, czy 77. Nie lubie klocow dla mnie te nikkory poczynajac od 18-85 przez 18-105 . ze o tym wlasnie 24-70 - to kloce jak walce budowlane nikon mial kiedys nalesnika 50mm kiedy oni wroca do takich rozmiarow - japonczycy maja kompleksy to zrozumiale ale sa tez inteligetni wiec nie rozumiem dlaczego kompleksy jednak biora gore ach ta wielkosc.
Baku - Czw 02 Wrz, 2010

Jak kupisz k-7 to podepniesz, tyle że FF to nie jest. :mrgreen:
A teraz przepraszam za zupełny brak obiektywnego spojrzenia, ale to od siebie...
Gdybym zaczynał od zupełnego zera i nie miał wcześniej C, to bym kupił d700 - z rozsądku. Teraz jestem już "skażony" Canonem i nawet gdybym spieniężył wszystko co mam ...i tak wybór padłby na 5dII. Widziałem co potrafi nowe i stare FF Canona: Nikon nigdy mnie tak nie urzekł (choć niebagatelna rola tu i fotografów i obróbki, ale jednak) mimo że pewnie jest wygodniejszy, szybszy, ładniejszy, tańszy, ale co z tego? :cool:

szum - Czw 02 Wrz, 2010

To jest rozwiazanie Baku kupic k-7, dlutko, szydelko, cepy i zaimplementowac mu matryce ff, bylo by znowu, ze Polak potrafi...
MasterB - Czw 02 Wrz, 2010

szum napisał/a:
To jest rozwiazanie Baku kupic k-7, dlutko, szydelko, cepy i zaimplementowac mu matryce ff, bylo by znowu, ze Polak potrafi...

Łatwiej byłoby zmontować cyfrową ściankę do jakiegoś analogowego Pentaxa :)
Ech, gdyby Pentax miał lustrzankę FF to już bym tam był...

szum - Czw 02 Wrz, 2010

wlasnie to jest moje pytanie do samgo siebie czekac na ff od pentaxa czy nie czekac, bardzo go brakuje...
te piekne stalki pentaxa ,te zeissy, vogitländery ,te piekne heliosy 58mm czyi nne jupitery czekaja cierpliwie.

Luke_S - Czw 02 Wrz, 2010

Możesz się nie doczekać...
Baku - Czw 02 Wrz, 2010

Czekaj tatka latka :mrgreen:
Jest 645... co sobie żałować!

szum - Czw 02 Wrz, 2010

to klocek i z innym bagnetem.
ponadto ja do dzis nie wiem jakie on zdjecia robi choc by smaple od producenta.

mavierk - Czw 02 Wrz, 2010

może spróbuj dobrać się do FF na porządnie, to znaczy - powiedz jakie obiektywy byś chciał dokupić :)

albo chociaż powiedz mi, co to 24-700/2.8 i gdzie można to kupić :D

szum - Czw 02 Wrz, 2010

mavierk- portret,ulica, czasem krajobraz czy architektura. Wymazony korpus k-7 z ff do tego ultrasonic limited 31(szerszy tez by sie zdal) 43mm i 77mm-to sfera mazen. kompromis d3s-tyle -ze za wielki. Inne opcje canon 5d mII,nikon d700 i sony alphy 900,850 , cel zakupu FF- onanizm , robienie zdjec drukowanie ich na wiekszych formatach niz A4, wieszanie na scianach i pokazywanie przy lampce trunkow owocowchy i nie tylko znajomym, kochanka , matka , zona a i sa tez inne cele kupna FF czyli fotografia dla innych , onanistow-egoistow lubujacych sie w sobie czy w kieckach, butach, szmatach.Oczyiwscie ma to byc tez aparat na wakcje , na urodziny dziecka i inne okolicznosci swiateczne jak wigilia czy pierwszy maj. owszem telezoom ,tez mnie interesuje ale pozniej. Lamp nie znosze ale tu chyba nikon jest przednii-tzn takie odnioslem wrazenie bawiac sie gdzies tam jakimis nikonami na ludzkich twrzach.
dragossani - Czw 02 Wrz, 2010

Jak bez lamp i do takich celów to D3s lub D700, 24/1.4G, 50/1.2AiS, 85/1.4G. Tak na moje oko.
Luke_S - Czw 02 Wrz, 2010

szum napisał/a:
...portret,ulica, czasem krajobraz czy architektura.

Też niedawno szukałem FF do takich właśnie zastosowań - tylko w innych proporcjach: krajobraz, ulica, architektura, czasem portret. Wybór jest trudny. Gdyby nie ceny obiektywów CZ, pewnie kupiłbym A850. Skończyło się jednak na tym, że kupiłem 5DII w kicie z EF 24-105 f/4 L. Dzisiaj uzupełniłem zestaw o EF 17-40 f/4 L, a w perspektywie najbliższych dni dokupię jeszcze lampę i jakieś szkło do portretów (jedną lub dwie stałki, w zależności od budżetu). Jestem bardzo zadowolony i tak samo zadowolony byłbym, gdyby wybrał Nikona lub Sony. Z odpowiednimi szkłami (nie jakimiś kundlami z najniższej półki) to już jest taka klasa sprzętu, że nie da się źle wybrać, niezależnie od marki.

jaad75 - Czw 02 Wrz, 2010

szum napisał/a:
wlasnie to jest moje pytanie do samgo siebie czekac na ff od pentaxa czy nie czekac, bardzo go brakuje...
Tak przeczuwałem, że tak naprawdę nie chodzi Ci o zakup FF, tylko o pobredzenie na temat FF Pentaksa. Pełnoklatkowego aparatu tej firmy nie będzie w najblizszym czasie i nie masz co się łudzić. Zresztą, jak wykazały liczne ankiety, wypuszczenie takiego korpusu nie jest priorytetem dla użytkowników tego sprzętu. I bardzo dobrze.
kozidron - Czw 02 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
Tak przeczuwałem, że tak naprawdę nie chodzi Ci o zakup FF, tylko o pobredzenie na temat FF Pentaksa.

pewnie że NIE, kto poważny myśli o FF i ani razu nie wspomina o swoich potrzebach szklarnianych, pójdę dalej - każdy poważnie myślący użytkownik aps-c precyzuje swoje potrzeby szklarniane a szum tylko szumi ....

szum - Czw 02 Wrz, 2010

ja , napisalem o co mi chodzi. Wasze pomyslowe domysly bawia ,zawsze to lepsze mysle, ze na limited SDM tez mi przyjdzie poczekac. Prawda jest taka, ze jak to ktos zauwarzyl potrafie wybrac, problem jest taki, ze nie zadowala mnie szereg innych ,spraw wielkosc szkiel itd. A FF-bede mial z jakim logiem z takim jakim wybiore.Dziekuje jednak za pomoc.
jaad75 - Czw 02 Wrz, 2010

szum napisał/a:
ja , napisalem o co mi chodzi.
Z tego co napisałeś, wynika głównie to, że chcesz sobie popisać...
szum napisał/a:
mysle, ze na limited SDM tez mi przyjdzie poczekac.
Raczej nigdy nie będzie czegoś takiego jak Limited SDM - całkowicie kłóci się to z pomysłem na te szkła.
sigmiarz - Pią 03 Wrz, 2010

szum dla takich jak Ty jest canon 5d mkII + 24-70 f2.8 albo 24-105 f4

[ Dodano: Pią 03 Wrz, 2010 00:47 ]
niech bedzie dla Ciebie rekomendacją że Annie Leibovitz robiła nim zdjęcia Baraka Obamy i jego rodzinki :roll:

[ Dodano: Pią 03 Wrz, 2010 01:04 ]
ups.. to był canon 1ds mkIII

szum - Pią 03 Wrz, 2010

tak, zbieram imformacje to chce pogadac ,zebralem ich kilka np: na pentaxa nie licz- szkoda bo sa przeslanki ku temu , ze gdy by byl taki aparat to pewnie on zadowolil by mnie w konfratacji z moimi oczekiwaniam. Pada tez canon 1ds mkIII dla mnie za duzy odpada. Ktos pisze o :Jak bez lamp i do takich celów to D3s lub D700, 24/1.4G, 50/1.2AiS, 85/1.4G. Tak na moje oko.Najprawdopodomniej to konczy temat korpus D700 -jest dla mnie kompromisem na jaki jestem gotow sie zdecydowac z powodu braku tego co mnie zaspokoii.Konkludujac ja juz sklepy w poszukiwaniu zwiedzilem "wymacalem" w przeciagu paru tygodni zjawi sie u mnie D700.
kozidron - Pią 03 Wrz, 2010

szum napisał/a:
by byl taki aparat to pewnie on zadowolil by mnie w konfratacji z moimi oczekiwaniam. Pada tez canon 1ds mkIII dla mnie za duzy odpada. Ktos pisze o :Jak bez lamp i do takich celów to D3s lub D700, 24/1.4G, 50/1.2AiS, 85/1.4G. Tak na moje oko.Najprawdopodomniej to konczy temat korpus D700 -jest dla mnie kompromisem na jaki jestem gotow sie zdecydowac z powodu braku tego co mnie zaspokoii.Konkludujac ja juz sklepy w poszukiwaniu zwiedzilem "wymacalem" w przeciagu paru tygodni zjawi sie u mnie D700.

1ds3 za duży ale pentax byłby dobry i spełniłby oczekiwania :zalamany: szum a skąd wiesz :shock: , że pentax nie byłby za duży, wywnioskowałeś to na podstawie obudowy k-xa ?
.....pewnie że, d700 - jak znam życie przestraszyłeś się kiepskiego af-u 5d2 a to dlatego, że za dużo czytasz podobnego szumu informacyjnego jaki sam generujesz.

hehe .....szum, te stałki to do reportażu ... :razz: :twisted: ?

komor - Pią 03 Wrz, 2010

kozidron, przecież pisał szum, że najchętniej chciałby Pentaxa FF w obudowie od K-7, więc nie stoi to w sprzeczności z tym, że jedynka Canona jest za duża. Co wy od tego człowieka w sumie chcecie? Jaad też go napada, że chciałby FF od firmy na P. Czy to jakiś grzech?
Baku - Pią 03 Wrz, 2010

Tak, bowiem od tej firmy można wymagać jedynie tego, co ma w swojej ofercie. Cała reszta nie mieści się w oczekiwaniach użytkowników i długofalowej strategii, które oczywiście są ze sobą w pełni tożsame... :razz:

moze chlopaki mu zazdroszczą że cena nie stanowi problemu, szum a moze leica m9, porządny sprzęt na lata.. :smile:

[ Dodano: Pią 03 Wrz, 2010 09:08 ]
nie jestem pewny co do strategii pentaxa, nigdzie nie napisali oficjalnie ze sie nie miesci,
samsung pracuje nad matryca FF, a jak wiemy pentax nie stroni od samsungowych matryc.

szum - Pią 03 Wrz, 2010

Czy ja napisalem,ze wymagam?Pisalem,ze taki aparat by mnie zadowolil ludzie w dzisiejszych czasach robia rozowe bentlye, mozna kupic kit do odlewu swojego penisa,miliard innych absurdow. Ja nie mam prawa wymagac ,malego body od nikona, minoxa, conataxa, nikona czy w koncu pentraxa malego body FF ktore, bylo by pewnie nie tylko dla mnie interersujace? Mam, jestem kliientem! Uzywam na dodatek jednego systemu i by miec to FF -to musze go na chwile obecna wypier... lub ? W sumie to nie ma o czym juz pisac.
hijax_pl - Pią 03 Wrz, 2010

szum, jak chcesz małe body z FF proponuję Leice M9 :)

A tak poza tym może po prostu rzucisz monetą? Kupisz i będziesz czerpał radość z posiadanego sprzętu ;)

szum - Pią 03 Wrz, 2010

hijax_pl- Zdecydowalem, bedzie d700. najprawdopodobniej z 24-70/f.2,8, i koncze juz te tralmatyczne doswadczenia z wyborem ff.:)Panowie dzieki.

Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć - bardzo dobry wybór :)

bardzo dobry wybór... szerokich kadrów ;)

komor napisał/a:
kozidron, przecież pisał szum, że najchętniej chciałby Pentaxa FF w obudowie od K-7

no dobra to ja chce FF pentaxa w obudowie wielkości pena o ergonomii K10/K7 :razz: ale żeby miał wybierak jak XXD a af jak w D3 a szkło(bodajże 8-1000mm/ 1.0-1.2) jak ze stopki mavierk'a :mrgreen:

kozidron, pentax zrobi coś a la k-7 z FF, to tylko kwestia czasu.
jaad75 - Pią 03 Wrz, 2010

komor napisał/a:
Co wy od tego człowieka w sumie chcecie?
Poczytaj trochę jego postów w komentarzach...
komor napisał/a:
Jaad też go napada, że chciałby FF od firmy na P. Czy to jakiś grzech?
Ja go nie "napadam", ten wątek powstał bezpośrednio po śmiesznych pytaniach, czy K-5 nie ma być przypadkiem FF, podczas gdy, to, że nie będzie FF wiadomo od początku. Trolli od pentaksowego FF mamy dość na różnych forach - są naprawdę męczący...
Baku napisał/a:
Tak, bowiem od tej firmy można wymagać jedynie tego, co ma w swojej ofercie. Cała reszta nie mieści się w oczekiwaniach użytkowników i długofalowej strategii, które oczywiście są ze sobą w pełni tożsame... :razz:
Nie. Ja, jako użytkownik produktów tej firmy, po prostu nie chcę, żeby rozdrabniała swój potencjał, na produkowanie śmiesznych FF, tylko po to, że garstka osób głośno o nie płacze, a jeszcze mniejsza garstka kupi. Dość sporo użytkowników (jeśli wierzyć ankietom na forach) podziela ten pogląd.

Hm.. a 645 to.. też rozdrabnianie się? :roll:
jaad75 - Pią 03 Wrz, 2010

hijax_pl napisał/a:
Hm.. a 645 to.. też rozdrabnianie się? :roll:
Nie, to inna półka, inny system szkieł i nisza, w której Pentax od dawna miał klientów (również profesjonalnych) - to po prostu kontynuacja tej linii. Wypuszczanie okrojonego FF tylko po to, by był i był tani (bo w przeciwnym razie miałczenie by nie ustało) jest całkowicie bez sensu, a będzie się działo ze szkodą dla segmentu APS-C. Póki co, to właśnie ten segment jest dochodowy i to dzięki niemu aparaty z logiem Pentax są wciąż w produkcji.

jaad75 napisał/a:
Nie, to inna półka, inny system szkieł i nisza
No ale przecież można kupić przejściówkę do P645 i używać tych szkiełek... nawet na APS-C. W czym problem? ;)

jaad75 napisał/a:
Póki co, to właśnie ten segment jest dochodowy i to dzięki niemu aparaty z logiem Pentax są wciąż w produkcji.

Póki nie było 645D, APS-C to był jedyny segment, jaki oferował Pentax (o kompaktach nie wspominam)

A tak na poważnie - nie rozumiem Cię. Zgadzasz się na istnienie MF a deprecjonujesz FF. :???:

AM - Pią 03 Wrz, 2010

Bo Pentax ma male szanse na powodzenie body FF. Konkurencja jest daleko z przodu jesli chodzi o system. Cyfrowe lustra MF sie caly czas rozwijaja - poza tym w MF nie potrzeba kilograma dziwnych szkiel - profi zoom z f/2.8, amatorski z f/4, tele zoom, tele zoom ze stalym swiatlem, stalka z f/1.4, stalka z f/2 i tak dalej ... Tam wystarczy miec trzy stalki, dolozyc podem stalke UWA i jakies tele i jest kompletny system.

sigmiarz napisał/a:

masz info z pudelka czy wrozka.pl ?

Może jestem ignorantem, ale MF dla mnie od zawsze miał następujące zalety:
1) lepsze szkła
2) większą rozdzielczość
3) prostszy retusz

Jak na razie - technika cyfrowa wykorzystuje zaletę (1). Druga jest dyskusyjna, a trzecia - nie istnieje w ogóle...

szum - Pią 03 Wrz, 2010

Chcialbym napisac : bez komentarza nie zrobie tego tylko napisze , ile razy ja w tym watku pytalem o to kiedy bedzie Pentax ff a ile razy ty o tym chrzaniles...Mile, to srodowisko gwiazd fotografii w polskim internecie -wiem o tym nie od dzis!!! Super robota.
Wiem, trudno mnie czasem zrozumiec ale napisze raz jeszcze chcialem poradzic sie w kwestii ff, zrobilem to kupuje o ironio nie pentaxa d700 TYLKO NIKONa.
y
PS:I zrobie sobie z nim zdjecie i Przesle CI!!!!- Chyba wiadome komu poswiecilem te wypowiedz. Nie zmieni to jednak moich preferencji: wolal bym male body FF takie jak k-7,Dalej bede uważal,ze d3s,d3x,1Ds,czy pentax 645d(tylko mi nie napiszcie ,ze to srednii format) to kloce za wielkie dla mnie.Tylko,ze jest jak jest,ja musze wybrac cos co mi nie lezy bo potrzebuje.

kozidron napisał/a:
sigmiarz napisał/a:

masz info z pudelka czy wrozka.pl ?

a co, następny aps-c talib ?

zrobil MF, logicznym kolejnym krokiem będzie FF, klientow na to znajdzie,
wystarczy ze da podobny standard co konkurenci za 70% ich ceny :oops:
jak dotychczas. Nawet jeśli w porównaniu na dxomark bedzie 1 punkcik niżej..
(jak dotychczas) :lol:

dr11 - Pią 03 Wrz, 2010

szum napisał/a:
Chcialbym napisac : bez komentarza nie zrobie tego tylko napisze , ile razy ja w tym watku pytalem o to kiedy bedzie Pentax ff a ile razy ty o tym chrzaniles...Mile, to srodowisko gwiazd fotografii w polskim internecie -wiem o tym nie od dzis!!! Super robota.
Wiem, trudno mnie czasem zrozumiec ale napisze raz jeszcze chcialem poradzic sie w kwestii ff, zrobilem to kupuje o ironio nie pentaxa d700 TYLKO NIKONa.
y
PS:I zrobie sobie z nim zdjecie i Przesle CI!!!!- Chyba wiadome komu poswiecilem te wypowiedz. Nie zmieni to jednak moich preferencji: wolal bym male body FF takie jak k-7,Dalej bede uwa(ż!)al,ze d3s,d3x,1Ds,czy pentax 645d(tylko mi nie napiszcie ,ze to srednii format) to kloce za wielkie dla mnie.Tylko,ze jest jak jest,ja musze wybrac cos co mi nie lezy bo potrzebuje.

O matko, cement z mózgu mi się robi przy próbie przeczytania tego ze zrozumieniem :???:

jaad75 - Sob 04 Wrz, 2010

AM napisał/a:
Bo Pentax ma male szanse na powodzenie body FF. Konkurencja jest daleko z przodu jesli chodzi o system. Cyfrowe lustra MF sie caly czas rozwijaja - poza tym w MF nie potrzeba kilograma dziwnych szkiel - profi zoom z f/2.8, amatorski z f/4, tele zoom, tele zoom ze stalym swiatlem, stalka z f/1.4, stalka z f/2 i tak dalej ... Tam wystarczy miec trzy stalki, dolozyc podem stalke UWA i jakies tele i jest kompletny system.
Dokładnie.
sigmiarz napisał/a:
zrobil MF, logicznym kolejnym krokiem będzie FF, klientow na to znajdzie,
Zrobi niestety (choć nie w najbliższej przyszłości), bo taka moda, ale kilentów nie znajdzie aż tylu, by stało się to opłacalne i to mnie martwi. Lepiej, by Pentax skupił się na APS-C, bo tam są realne pieniądze i tam wciąż ma wiele do zrobienia.
maput - Sob 04 Wrz, 2010

Nie wiem, czy Nikon zgodzi się żeby Sony podzieliło się z Pentaxem detektorem FF ;) Bo z Samsungiem już się ponoć P nie lubi.

A szum, mimo przeogromnego szumu jaki generuje, który każe czasem wątpić w jego przymioty intelektualne, podjął właściwą decyzję ;)

kozidron - Sob 04 Wrz, 2010

sigmiarz napisał/a:
a co, następny aps-c talib ?

zrobil MF, logicznym kolejnym krokiem będzie FF

niestety, wszystko wskazuje na to że, naturalnym krokiem jest wyprodukowanie kolejnego k-x z lepszym trybem filmowania, bo takie są trendy.
Często okazuje się, że "naturalny krok" to zwiększenie wyniku finansowego.

papatki - Sob 04 Wrz, 2010

Jeżeli chodzi o Pentaxa kolega Jaad ma rację, najpierw powinni wypuścić jakiegoś sensowniejszego cropa od tego tych puszek które mają w ofercie.
sigmiarz - Sob 04 Wrz, 2010

zapewne bedzie tym sensownym kropem k-5, a co do kolejnego k-x'a to ma być k-r ??
jesli nie pomylilem nazwy, chociaz jak postawić k-7 obok d300 i 50d/7d to nie wygląda najgorzej, oglądałem sporo zdjęć z niego i nic mnie w oczy nie pokłuło a puszka bardzo praktyczna, szkoda ze na tej samej matrycy co k20d, ale teraz z perspektywy czasu juz to tak nie przeszkadza :wink:

jaad75 - Sob 04 Wrz, 2010

sigmiarz napisał/a:
szkoda ze na tej samej matrycy co k20d
Niezupełnie tej samej... Chyba, że D200 był wg. Ciebie na tej samej matrycy, co D80... :smile:
ghost - Sob 04 Wrz, 2010

różniącej się szybkością odczytu, nie obrazowaniem.
szum - Pon 06 Wrz, 2010

O ironio ja w calym swoim zachwycie nad af nikona wykonaniem d700 zapomnialem o jednym iso jakie sa wasze doswiadczenia z iso 200 czy tym programowo obnizanym o ile jest tam takie, bo juz tyle razy pisalem tu o potrzebie iso 50 czy nawet 25,ze az mi glupio jak sobie przypomnialem,ze nikon zaczyna swoj zakres od 200 , przeoczylem jedna wiadomosc o tym nawet w tym watku...
hijax_pl - Pon 06 Wrz, 2010

szum, no a jakie mają być? Czułość jak czułość ;)

Do czego Ci potrzebne ISO "50 czy nawet 25"? Chcesz aparat do studia?

mavierk - Pon 06 Wrz, 2010

W sumie do krajobrazu niższe iso też często wydaje się być wygodniejsze :)

I żeby nie było - ja też chciałbym puszkę FF wielkości... już nawet k-7 nie musi być - ot, d90 :) . I jestem przekonany, że zrobiłaby ona furorę.

szum, czemu nie weźmiesz po prostu 5d mk2?
Jest mniejszy (kilkanaście procent), lżejszy i też ma sporo szkieł systemowych.
A na dodatek iso od 100 :)

Baku - Wto 07 Wrz, 2010

Jakby d700 miał natywne iso 50 i produkował ładniejsze obrazki, to już na prawdę byłby ideał :wink:
jaad75 - Wto 07 Wrz, 2010

hijax_pl napisał/a:
Do czego Ci potrzebne ISO "50 czy nawet 25"? Chcesz aparat do studia?
To akurat w plener przydaje się nawet bardziej...
Baku napisał/a:
Jakby d700 miał natywne iso 50 i produkował ładniejsze obrazki, to już na prawdę byłby ideał :wink:
Wtedy nie produkowałby takich dobrych obrazków na wysokich czułościach...
Luke_S - Wto 07 Wrz, 2010

Z jasnym obiektywem na pełnej dziurze może zabraknąć zakresu czasu naświetlania przy iso 200, kiedy fotografujemy w plenerze np. ze słońcem w kadrze. Bywa, że 1/8000 s to za długi czas. Kilka razy spotkałem się z takim problemem, robiąc zdjęcia do HDRów. Chciałem mieć słońce w kadrze i mimo mocno przymkniętego obiektywu nie udało mi się zrobić zdjęć z taką korektą ekspozycji na minus, jaką bym sobie życzył.
hijax_pl - Wto 07 Wrz, 2010

No tak, może dla mnie zbyt oczywistym rozwiązaniem są filtry ND ;)
MC - Wto 07 Wrz, 2010

hijax_pl, czasami nie wystarczą. Jakoś w zimę naszło mnie na fotografowanie portu przy dłuższych czasach, ok. 10tej. I mimo tego, że dzień był pochmurny, używałem iso 50, obiektyw na f16, filtr przyciemniający o 3EV to czasy były zbyt krótkie.
Monastor - Wto 07 Wrz, 2010

Bo 3EV to żadne przyciemnienie do takich zdjęć, o których pewnie teraz myślisz. Zresztą jak się trafi na odpowiedni dzień to i 10EV nie pozwala na ekstremalne wydłużanie czasu. Zdarzało się, że nie dałem rady wyciągnąć więcej, niż 20 sekund.
MC - Wto 07 Wrz, 2010

Mi by w sumie wtedy nawet 2s starczyły. Niestety, nie dało się.

MC, zawsze znajdą się sytuacje przekraczające możliwości posiadanego przez nas sprzętu. Nie mówię o sytuacjach ekstremalnych - wydaje mi się jednak, że ISO 50 nie jest przeciętnemu użytkownikowi niezbędna do życia...
MC - Wto 07 Wrz, 2010

Zgadza się. Podobnie jak iso 25600 :lol:

hijax_pl napisał/a:

Owszem, ale jakoś nie mogę pogodzić się z upierdliwością takiego rozwiązania, kiedy brakuje zaledwie 1-2 EV i wystarczyłoby mieć iso 100 lub 50, żeby rozwiązać ten problem.

hijax_pl napisał/a:
Ale możliwość zejścia z czułością jest znacznie wygodniejsza...

jaad75, oczywiście. Jednak filtr jest tańszym rozwiązaniem ;)
MM - Wto 07 Wrz, 2010

hijax_pl napisał/a:

Jest też często gorszy jakościowo. Mało który filt szary jest tak naprawdę neutralny kolorystycznie (pomijam minimalne pogorszenie optyki).

Monastor - Wto 07 Wrz, 2010

Cytat:

Wcale nie musi być taki tani, w zależności od stopnia przyciemnienia i rozmiaru :)
No chyba, że ograniczamy się do filtrów, które dają podobny efekt, co zejście z 200 na 100, czy 50 ISO, a więc parę EV.

Cytat:
Jest też często gorszy jakościowo. Mało który filt szary jest tak naprawdę neutralny kolorystycznie (pomijam minimalne pogorszenie optyki).

Święta prawda, poza tym trzeba go ze sobą targać, czyścić, przykręcać, odkręcać.

B o g d a n - Wto 07 Wrz, 2010

szum napisał/a:
Zdecydowalem, bedzie d700. najprawdopodobniej z 24-70/f.2,8

Z mego doświadczenia, pełna klatka i 24-70mm to zdecydowanie za krótko jak na jedyne szkło. Jeszcze jakoś obleci (w moim wypadku Canon) zoom 24-105.

70mm to jeszcze zbyt szeroko nawet do portretu, nie mówiąc o porządnym "wycięciu" jakiegoś detalu z tła.
Dość szybko będziesz się musiał zaopatrzyć w coś dłuższego, np. 70-200 lub w innej opcji kupić nowość, czyli AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR.

B o g d a n napisał/a:
Z mego doświadczenia, pełna klatka i 24-70mm to zdecydowanie za krótko jak na jedyne szkło.
A to już kwestia gustu - dla mnie w zupełności wystarczająco. Dłużej potrzebuję tylko do formalnych headshotów i ewentualnie do makro, ale to też nie zadanie dla spacerzooma.
Za to nigdy nie kupiłbym tego typu szkła f/4. Nawet na FF.

AM - Wto 07 Wrz, 2010

Przeciez iso 25 i 25600 to nie sa ekstrema. Brak mozliwosci wykonania na takim iso poprawnego jakosciowo zdjecia jest idiotycznym ograniczeniem fotografii. W swietle zastanym na obraz wplywa czas naswietlania i przyslona. Jesli iso ogranicza nam wybor tych parametrow to ogranicza nam tworzenie fotografii.

AM, czy Kodachrome 6 da się jeszcze kupić? ;) Chętnie zapakowałbym to do swojego analoga... :???:
B o g d a n - Wto 07 Wrz, 2010

AM napisał/a:
Przeciez iso 25 i 25600 to nie sa ekstrema. Brak mozliwosci wykonania na takim iso poprawnego jakosciowo zdjecia jest idiotycznym ograniczeniem fotografii.

A co mają powiedzieć ci, którzy mają problem z poprawnym jakościowo zdjęciem na ISO-3200. :shock:
To rzeczywiście idiotyczne ...

AM napisał/a:
Przeciez iso 25 i 25600 to nie sa ekstrema.
ISO 25 - nie, ale 25600, to jest ekstremum - do niedawna nie było możliwe robienie zdjęć z taką czułością i biorąc pod uwagę, jaka jest zazwyczaj jakość światła przy tak małych jego ilościach, robienie zdjęć jest wtedy średnio sensowne... No chyba, że masz na myśli jakieś zastosowania specjalistyczne...

Chętnie oddam swoje bezużyteczne iso 25600 za iso 25.
AM - Wto 07 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
jaka jest zazwyczaj jakość światła przy tak małych jego ilościach, robienie zdjęć jest wtedy średnio sensowne

Ale myslisz schematycznie - ze jak takie iso potrzebne to juz reszta parametrow podniesiona tylko ze zgledu na swiatlo. Pelna dziura i ledwo mrozacy ruch czas.

Takie iso moze byc potrzebne do sceny z f/8 i 1/500 - to juz moze byc ciekawe swiatlo.

szum - Wto 07 Wrz, 2010

Bylem dzis w miescie zastalem w sklepie k-7 extra 31mm limited za bagatela 1000€ z groszami i nikona d700 mialem wiec okazje porownania.Owszem jesli patrzy sie na nie z osobna to ich "trzymanie w goszczy" powoduje u mnie myslenie jednak body wielkosci k-7 bylo by fajne.D700 jednak bezposrednio porownywany z K-7 nie wydaje sie taki straszny.Natomiast faktycznie martwi mnie brak tego niskiego iso, jakies tam poludniowo -piaskowe strony naszego globu wymagja czasem tego iso 50 nawet piekny zimowo dzien z takim iso i portretam wydaj mi sie dobra para. No i powoli canon pojawia sie w moich myslac. 5d mark II to wydatek z 24-70L f.2,8 ok 2900€ wiec zaszparuje te ok 500euro na zestawie nikon d700 mit 24-70 f2,8 a te piecet € to wszak chocby tamron 70-200 2,8 mniej wiecej. No i przestalo by mi brakowac dluzszych ogniskowych musze pomyslec.
PS: robie czesto zdjecia przy dziwacznym oswietleniu dosyc mocnym i mieszanym i co gorsza czeto potrzebuje tez dosyc szeroko otwartej dziury i mnie iso 50 czy w mazeniach 25 czesto by sie przydalo!mysle wiec jeszcz co zrobic zdecyduje chyba za tydzien aczkolwiek troche zartem powiem ze spodobal mi sie panasonic gf-1, tez sobie go pomacalem.

Możesz śmiało rozważyć Canona 5DII. Jest nieco mniejszy i lżejszy, niż D700, a na tym Ci chyba zależy. Sprawdź, ile ważą i jaki mają rozmiar szkła, które zamierzasz kupić - może się okazać, że te Canona też są lżejsze. No i ma iso 50...
maroos - Wto 07 Wrz, 2010

za dużo światełka? - myślałem, ze szary lub polar temat załatwią :mrgreen:

Można też poczekać, aż się ściemni. To nawet prostsze, niż zmiana iso, nie mówiąc już o nakręcaniu filtra.
maroos - Wto 07 Wrz, 2010

dobre, naprawdę dobre - ale co na to matryca i jej rozpiętość? :lol:
MC - Sro 08 Wrz, 2010

maroos napisał/a:
co na to matryca i jej rozpiętość?

Jak do tej pory nie zauważyłem negatywnych skutków używania iso50 w swoim aparacie. Matryca też protestu nie wystosowała.

Za to przy używaniu szarych filtrów czasami można mieć nieprzyjemne efekty na zdjęciu.

hijax_pl - Sro 08 Wrz, 2010

MC napisał/a:
nie zauważyłem negatywnych skutków używania iso50

To tak z ciekawości się zapytam jak to ISO50 wygląda w praktyce? Bo to przecież nie jest kalibrowana wartość, co też widać ładnie na wykresie dxomarka...
MC napisał/a:
Za to przy używaniu szarych filtrów czasami można mieć nieprzyjemne efekty na zdjęciu.

Jak powszechnie wiadomo filtry ND tym lepsze i bardziej jednorodny... zafarb ;)
A jak zafarb - to co za problem go usunąć przed zrobieniem zdjęcia (szara karta) czy po (komputer)? :roll:

MC - Sro 08 Wrz, 2010

hijax_pl, odpowiem po kolei:
1. W praktyce to mogę Ci powiedzieć, że wygląda praktycznie jak iso100. Ja różnic nie widzę. Co do aspektu technicznego to mnie nie pytaj - nie jest to moja tematyka. Wyciąganie z cieni i świateł jest w moim odczuciu takie jak przy iso100.
2. Zafarb - jak sam napisałeś - można to usunąć w komputerze. Podobnie jak CA, winietę itp. Pytanie tylko po co sobie dodatkowy problem robić. Pół biedy jeśli jest on jednorodny. Ale nie zawsze tak jest.

3. Sprawa, której nie poruszyłeś. Odblaski.

MC, dzięki za szybką odpowiedź. Czyli ISO50 jest całkowicie sztuczne (jak w sumie wszystkie nie-natywne czułości sensorów :cool: ) a efekty używania takie same jak w Nikonach ISO100 (L1) ;)

Oczywiście, że prościej prosto z aparatu pchać zdjęcia na drukarkę ;)
Jednak są ludzie, którzy z różnych względów lubią się bawić w postprocesie, sama korekta to nie rocket-science i można ją zrobić nawet nie dotykając kompa (vide profile szkieł w LR3) A odblaski.. no fakt. Może zapominałem, bo ja takich problemów nie mam? A jak już mam to ewidentna wina samego obiektywu? ;)

Baku - Sro 08 Wrz, 2010

Cytat:
Jednak są ludzie, którzy z różnych względów lubią się bawić w postprocesie

A także są ludzie, dla których jest to zło konieczne. Dostrzeż także i drugą stronę barykady.

Baku, wbrew pozorom dostrzegam. Choć znamiennym jest, że ta grupa często-gęsto sprzeciwia się kosztom tym wygodniejszych rozwiązań ;)

Fiat 126p też jeździ ;)

Baku - Sro 08 Wrz, 2010

Staram się jak mogę ale nie mogę załapać analogii do Fiata 126p. To pewnie wina "porannego zamotania", ale trawi mnie ciekawość. Czy możesz to rozwinąć? I napisać mi jeszcze jak "krowie na rowie" jakie to są w tym przypadku wygodniejsze rozwiązania...

Baku napisał/a:
jakie to są w tym przypadku wygodniejsze rozwiązania...

Każdy obecnie samochód dostępny na pierwotnym rynku polskim jest dużo wygodniejszy. Silniki są sprawniejsze... Samochody te mają wentylację - nie wspominając już o klimatyzacji ;)

Wygodniej jest kiedy aparat zmieści się w kieszeni, będzie miał nieszumiącą matrycę, obiektyw od szerokiego kąta do znacznego tele - bez jakichkolwiek zniekształceń: winiet, dystorsji, różnych aberracji itd... Wygodniej jest kiedy fotograf nie musi walczyć ze sprzętem tylko zajmuje się swoim motywem. Tyle, że im wygodniej - tym drożej.. I w sensie korpusów i w sensie obiektywów. Po prostu trzeba rozumieć to, że wygoda kosztuje.

Baku - Sro 08 Wrz, 2010

No tak, to są oczywistości. Jednak cały czas nie widzę podwiązania do filtrów szarych i iso 50/100 - chyba, że stałeś się advocatus diaboli, bowiem nie zaprzeczysz chyba, że znacznie wygodniejsze jest zejście do niższej czułości, niż nakręcanie jakichś tam filtrów?

Jak dla mnie każde ISO nie natywne (o ile jest kalibrowane) to niewątpliwa wygoda, a filtry nie są problemem.

Tylko tyle i aż tyle :)

jaad75 - Sro 08 Wrz, 2010

Baku napisał/a:
Cytat:
Jednak są ludzie, którzy z różnych względów lubią się bawić w postprocesie

A także są ludzie, dla których jest to zło konieczne. Dostrzeż także i drugą stronę barykady.
To Ci, którzy dawniej myśleli, że rola fotografa kończy się wraz z oddaniem rolki filmu do labu... Generalnie, śmieszny gatunek i nie warto się nimi zajmować... :razz:
Baku - Sro 08 Wrz, 2010

Widzisz coś złego w tym, że zdjęcie wychodzi dobre (czy może raczej satysfakcjonujące) prosto "z puszki" i jedyne co trzeba zrobić to "wywołać" RAWa z lekkim wyostrzeniem?
Lub nawet wprost - o zgrozo! - zadowolić się jpegiem?

jaad75 - Sro 08 Wrz, 2010

Widzę wśród takich ludzi zazwyczaj ocean ignorancji, a tę uważam za "coś złego"...
Baku - Sro 08 Wrz, 2010

Trudno, walcz dalej z wiatrakami... Obyś nie poległ...
Adam.B - Sro 08 Wrz, 2010

Szum!! Mam coś idealnego dla Ciebie!!

Pentax! Pełna klatka.
No i pełen lans !!
Do tego 50tka f/1.2

http://cgi.ebay.co.uk/Pen...=item2a094b78b5

maput - Czw 09 Wrz, 2010

Adam.B, broń boże.. Jakby szum został Pentaxiarzem, to byłaby tragedia. On i tak jest zazwyczaj zacietrzewiony i trudno go zrozumieć, a jakby jeszcze zaczął przejawiać cechy typowe dla miłośnika tej marki to byłaby porażka. W końcu co drugi miłośnik Pentaxa to fanatyk ;)
lotofag - Czw 09 Wrz, 2010

maput napisał/a:
W końcu co drugi miłośnik Pentaxa to fanatyk ;)

Uważaj, bo taki jeden z drugim mogą czaić się za rogiem... :o :shock:

kozidron - Czw 09 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
Widzę wśród takich ludzi zazwyczaj ocean ignorancji, a tę uważam za "coś złego"...

i tak samo ma na Ciebie patrzeć zapalony miłośnik motoryzacji, audiofil czy jakiś inny znawca mody.
Bo np. mógłby twierdzić, że jesteś totalnym ignorantem gdyż w tym sezonie tak sie nie dobiera skarpetek do spodni/butów Jak Ty to zrobiłeś, czy w sposób nie przyzwoity używasz miedzi beztlenowej zamiast czegoś lepszego ....what ever
Moim zdaniem nawet jak się robi "ludziki z kasztanów" i jest to pasja na całe życie, nie powinno się wymagać od innych podobnego do swojego fanatycznego podejścia. Są tacy którzy robiac "ludziki z kasztanów" relaksują się w długie wieczory zimowe :razz: :wink: i nic więcej.

Ja dość często jestem ubawiony, jak wyrastają wątki pokroju "po co raw, mogę zrobić z jotpegiem tyle samo co z rawem" -oczywiście zakładany przez tych którzy zarabiają na fotografii.

jaad75 - Czw 09 Wrz, 2010

maput napisał/a:
Adam.B, broń boże.. Jakby szum został Pentaxiarzem, to byłaby tragedia. On i tak jest zazwyczaj zacietrzewiony i trudno go zrozumieć, a jakby jeszcze zaczął przejawiać cechy typowe dla miłośnika tej marki to byłaby porażka. W końcu co drugi miłośnik Pentaxa to fanatyk ;)
Ale szum do tej pory używał właśnie Pentaksa... :roll:

[ Dodano: Czw 09 Wrz, 2010 11:46 ]
kozidron napisał/a:
i tak samo ma na Ciebie patrzeć zapalony miłośnik motoryzacji, audiofil czy jakiś inny znawca mody.
Tyle, że ja nie upieram się, że robiąc chip tuning, osiągnę to samo, co wymieniając kilka kluczowych elementów silnika...
Baku - Czw 09 Wrz, 2010

Nikt nie mówi o osiąganiu tego samego. Jednemu wystarczy jak mu tłumik mruczy, a drugiemu i silnika odrzutowego będzie mało... I jeden i drugi w swym mniemaniu zrobił tuning.
szum - Czw 09 Wrz, 2010

By lepiej mnie zrozumiec,uzje cytatu ktory mowi o mnie prawde, slowa jaad75:
maput napisał/a:
Adam.B, broń boże.. Jakby szum został Pentaxiarzem, to byłaby tragedia. On i tak jest zazwyczaj zacietrzewiony i trudno go zrozumieć, a jakby jeszcze zaczął przejawiać cechy typowe dla miłośnika tej marki to byłaby porażka. W końcu co drugi miłośnik Pentaxa to fanatyk
Ale szum do tej pory używał właśnie Pentaksa...

maput - Czw 09 Wrz, 2010

a to się przyznaję do wtopy.. to pewnie przez to, że nie rozumiałem co szum pisze ;)
Adam.B - Czw 09 Wrz, 2010

Ale przynajmniej napisałeś dobrze, bo z tego co czytam to szum jest na swój sposób fanatykiem ;p

Cytat:
Ja dość często jestem ubawiony, jak wyrastają wątki pokroju "po co raw, mogę zrobić z jotpegiem tyle samo co z rawem" -oczywiście zakładany przez tych którzy zarabiają na fotografii.

Ale tekst !! Haha :)

kozidron - Czw 09 Wrz, 2010

Adam.B napisał/a:
Ale tekst !! Haha :)

od momentu jak się zarejestrowałeś na tym forumie było, parę takich wątków, jeden się nawet nazywał jakoś "awanturka o rawa" czy coś w ten deseń.
Jakbyś czytał komenty pod artykułami to wyłowiłbyś jeszcze parę lepszych "gigantów" twierdzących, że raw służy właściwie do "panowania nad wb".

hijax_pl - Czw 09 Wrz, 2010

Cytat:
oczywiście zakładany przez tych którzy zarabiają na fotografii.

Najśmieszniejsze jest to, że oglądając różne portfolia fotografów (ślubnych) można dojść do wniosku, że na zdjęciach zarabiać może robić każdy - i nie ma to nic wspólnego z talentem :)

kozidron - Pią 10 Wrz, 2010

hijax_pl napisał/a:
że na zdjęciach zarabiać może robić każdy - i nie ma to nic wspólnego z talentem :)

nikt tu nie porusza tematu "talent",

.......moze mało jasno sie wyraziłem, można wozić pizze, paczki, mozna też być kierowcą rajdowym ale tylko idiota będzie twierdził, że olej nie ma wpływu na prace silnika.

hijax_pl - Pią 10 Wrz, 2010

Prawda. To może słowo talent zastąpmy słowem "wyciskanie z aparatu ile się da" ;)
szum - Wto 01 Mar, 2011

no i nie kupiłem...Puki co nie ma , dla mnie alternatywy pozostaje k20d. Tym czasem zaczynam odkrywać zalety szerokiego kata , w moim przypadku jego braku , poczekam do jesieni coś mi mówi ,ze coś dla mnie się zjawi na rynku.