|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Czym ładować aku Duracell 2650mAh
Hans Kloops - Pon 30 Sie, 2010 Temat postu: Czym ładować aku Duracell 2650mAh Witam.
Mam od roku takie akumulatorki Duracell AA/HR6/DC1500 NiMH/1,2V 2650mAh
ładuję je w ładowarce Philips PNC 251
Parametry ładowarki:
power: 4,8W
sec. 1-4 x 1,2Vdc 90-140mA
ładuję je średnio 24 godziny a i tak starczają czasami tylko na 20-30 fotek z lampą , tak jest od nowości tych aku.
Mam pytanie czy ta ładowarka nadaję się do takiej pojemności aku ?
Zakupić inną , tylko jaką ?
A może kupić te zachwalane Sanyo Eneloop R6 AA 2000 mAh + orginalną ładowarkę ?
hijax_pl - Pon 30 Sie, 2010
O ile dobrze pamiętam to Philips PNC 251 ładuje tylko ogniwa kadmowe, a Twoje to wodorkowe...
Moim zdaniem lepiej zainwestować w porządna, kontrolowaną mikroprocesorem ładowarkę. Sam używam BC-700 i ładuje wszystkie aku - łącznie z Eneloopami
BC-700 wygląda tak:
Hans Kloops - Pon 30 Sie, 2010
Tak masz rację , pisze na niej "Use Rechargabeable Nickel Cadmium Batteries Only"
czyli znaczy to że tych co mam nie można w niej ładować ?
Czy ta ładowarka BC-700 będzie lepsza od tej oryginalnej do akku Sanyo Eneloop , bo bedę chciał zakupić takie akumulatorki od razu z ładowarką.
np. ten zestaw :
http://allegro.pl/intelig...1206258203.html
hijax_pl - Pon 30 Sie, 2010
Hans Kloops, ładować możesz , ale proces jest inny i o ile nie zniszczysz wodorkowych to raczej ich nie naładujesz poprawnie...
Chcesz wiedzieć dlaczego? Poczytaj o różnicach NiCD i NiMH
P.S.
Nawet po zmianie ładowarki może się okazać że twoje akumulatorki już się do wyrzucenia tylko nadają. Choć BC-700 umie formatować i kilka starych aku mi do życia przywrócił
Hans Kloops - Wto 31 Sie, 2010
kolego hijax_pl czy taką ładowarką Vivanco ACS 9 mogę ładować te moje Duracelle
http://allegro.pl/item110...my_vivanco.html
znalazłem taką u swojej córki , kiedyś jej kupiłem razem z akumulatorkami
na razie puki nie przyjdzie ta BC-700 czymś muszę je podładować
Baku - Wto 31 Sie, 2010
Hans Kloops, powiem szczerze ...nie bardzo ta ładowareczka vivanco wygląda. Owszem możesz nią ładować wodorki, ale to nie jest sterowana prockiem ładowarka, tylko nisko prądowy prostownik, o czym świadczy choćby cena. Jeśli będziesz pilnował czasu ładowania akumulatorów to wszystko powinno być ok (a czas ładowania jest iloczynem prądu ładowania i pojemności akumulatora). Jeśli będzie za krótko, bateria nie będzie w pełni naładowana, jeśli za długo to możesz zniszczyć akumulatory. Kup porządną ładowarkę sterowaną mikroprocesorem.
hijax_pl, czy eneloopy nadają się do zasilania lamp błyskowych? Chodzi mi o to, czy dają wystarczająco duże natężenie prądu do zasilania układu, który ma mniej więcej taką charakterystykę poboru mocy jak rozrusznik w samochodzie...
MC - Wto 31 Sie, 2010
Baku napisał/a: | czy eneloopy nadają się do zasilania lamp błyskowych? |
Hmmm, używam od dłuższego czasu i jakoś dają radę
hijax_pl - Wto 31 Sie, 2010
Hans Kloops, Wychodzi na to że ta ładowareczka wali stałym prądem ładowania... Nieciekawe.. Dla świętego spokoju używaj ładowarek znanych firm, nie wynalazków
Baku napisał/a: | czy eneloopy nadają się do zasilania lamp błyskowych? Chodzi mi o to, czy dają wystarczająco duże natężenie prądu do zasilania układu |
Nadawać się nadają. Osobiście używam ich gdyż... często z lamp systemowych nie korzystam, a jednak eneloopy jak leżą to się nie rozładowują.
Jednak jak potrzebuje mieć szybkie ładowanie i szybkostrzelność korzystam z baterii Duracell PowerPix.
Podsumowując: tak - działają całkiem OK.
Hans Kloops - Wto 31 Sie, 2010
Dziękuję koledzy , zamówiłem BC-700 + 4x Sanyo Eneloop 2000Amh i czekam z utęsknieniem na nią
http://allegro.pl/ladowar...1207258513.html
pomagasy poleciały
B o g d a n - Wto 31 Sie, 2010
Hans Kloops napisał/a: | Czy ta ładowarka BC-700 będzie lepsza od tej oryginalnej do akku Sanyo Eneloop , bo bedę chciał zakupić takie akumulatorki od razu z ładowarką. | No właśnie, oto jest pytanie. Czy aby ładowarka Sanyo MDR03-E-2-3UTG nie byłby bardziej zoptymalizowana do akumulatorków Sanyo eneloop ? Fakt, że w jednym zestawie tylko dwie sztuki można ładować, ale w BC-700 trzeba jeszcze wiedzieć jaki prąd ładowania ustawić, prawda? Czy na akumulatorach jest ten parametr opisany?
Tak na marginesie to Duracell również ma swoje ładowarki w zestawach z aku i również z mikroprocesorem dla zwiększenia bezpieczeństwa ładowania.
Baku napisał/a: | a czas ładowania jest iloczynem prądu ładowania i pojemności akumulatora | chyba raczej czas ładowania to iloraz pojemności [mAh] i prądu ładowania [mA]?
Baku - Wto 31 Sie, 2010
Bogdan napisał/a: | chyba raczej czas ładowania to iloraz pojemności [mAh] i prądu ładowania [mA]? |
Oczywiście, B o g d a n, racja. Akumulator 1000mAh i prąd ładowania 100mA czyli 10 godzin ładowania
B o g d a n napisał/a: | Czy aby ładowarka Sanyo MDR03-E-2-3UTG nie byłby bardziej zoptymalizowana do akumulatorków Sanyo eneloop ? |
Wątpię.
B o g d a n napisał/a: | ale w BC-700 trzeba jeszcze wiedzieć jaki prąd ładowania ustawić, prawda? |
Standardowo to 200mA. Co najwyżej możesz ten prąd zwiększyć.
B o g d a n napisał/a: | Czy na akumulatorach jest ten parametr opisany?
|
Poniekąd. Bezpieczny prąd ładowania to 1/10 pojemności. Czyli dla Eneloopów 2000mAh będzie to właśnie 200mA przez 14-16h. Ale... To tak bezpieczna metoda domowa, na prostownik z timerem Przeładowanie powoduje wzrost temperatury ogniwa co np BC-700 wykryje. A MDR03-E-2-3UTG odetnie akumulator po 16h bez względu na okoliczności.
Cały myk z inteligentnym ładowaniem wynika z faktu, że można ładować szybciej - nie czekając 10 czy 12 godzin, nie używając prądu C/10 ale C/5 czy C/2 czy nawet 1C (w przypadku NiCd) monitorując sam proces ładowania, czyli temperaturę ogniwa, osiągnięcia napięcia maksymalnego na ogniwie, spadku napięcia na ogniwie - czyli detekcji punktu przegięcia krzywej ładowania. BC700 to robi - czy te proste ładowarki Sanyo robią? Raczej nie
Jak ktoś ma BC-700 i sobie poobserwuje wyświetlacz będzie widział co ta ładowarka wyprawia
A co do mojej praktyki: mam dwie ładowarki Sanyo kupione w kompletach z eneloopami. Obie leżą i się kurzą - eneloopy ładuję w BC700.
sBart - Wto 31 Sie, 2010
B o g d a n napisał/a: | ale w BC-700 trzeba jeszcze wiedzieć jaki prąd ładowania ustawić, prawda? Czy na akumulatorach jest ten parametr opisany? | Największa moc jaką możesz użyć w niej przy 4 aktywnych kanałach to 200/500 mA, a jeśli wrzucisz 2xAA nawet 700 mA. Musisz zadać sobie pytanie jak szybko chcesz ładować jakie pojemności. 700'tka nie jest demonem prędkości (900'tka jest już znacznie szybsza) ale jeśli zależy Ci na żywotności aku to pewnie będziesz ładował mniejszym prądem 200mAh/max500mAh + pewnie nie masz jednego kompletu akumulatorów a kilka więc za te pieniądze fajny wybór CHOCIAŻ fajną i lepszą alternatywą dla pojadaczy aku jest właśnie bc-900
sBart, z tych właśnie powodów o jakich piszesz BC700 jest lepsza bo.. tańsza
SlawGaw - Wto 31 Sie, 2010
Mam BC-700 i z czystym sumieniem polecam, jak dla mnie ma tylko dwie wady, brak podświetlenia wyświetlacza oraz brak sygnalizacji diodami że bateria naładowana, w ciemnościach i z daleka trudno się zorientować czy baterie są już naładowane czy nie.
Hans Kloops - Sro 01 Wrz, 2010
Te moje Duracelle chyba już padły całkiem , wczoraj po 12 godzinnym ładowaniu w tej Vivanco ACS 9 zrobiły 50 fotek z lampką i odmówiły współpracy a od nowości może 100razy je ładowałem , makabra.
Drugi komplet po 15 fotkach wywiesił białą flagę
hijax_pl - Sro 01 Wrz, 2010
Hans Kloops, jak przyjdzie BC700 podłącz je i przełącz w tryb Refresh.
Tak zrobię , jak radzisz.
Powiedz mi czy w tej BC-700 jest możliwość sprawdzenia pojemności akumulatorków , bo w BC-900 wyczytałem że można.
hijax_pl - Sro 01 Wrz, 2010
Tak. Po wykonaniu pełnego cyklu, potrafi pokazać pojemność ogniwa.
To fajnie , myślę że już nie powinienem mieć więcej problemów z akumulatorkami.
[ Dodano: Wto 07 Wrz, 2010 19:23 ]
Przyszła nareszcie BC-700 ale mam mały problem , wrzuciłem te stare Duracelle i dałem REFRESH ale na wyświetlaczu pojawia się DISCHARGE REFRESH i nie wiem czy tak ma to być czy może powinno być samo REFRESH tak jak podaje instrukcja.
Ogólnie naciskając MODE pojawia się:
1.CHARGE
2.DISCHARGE
3.DISCHARGE REFRESH
4.CHARGE TEST
Wsadziłem te Duracelle , ustawiłem CURENTEM na 200mA i potem przyciskiem MODE ustawiłem na DISCHARGE REFRESH
kurcze ale jestem mądry
no i mam nadzieje że wszystko jest Oki
|
|