forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - YOUNGNUO RF-602 Radiowy wyzwalacz lamp

kaczor--ek - Pon 30 Sie, 2010
Temat postu: YOUNGNUO RF-602 Radiowy wyzwalacz lamp
Witam mam pytanie zakupiłem bezprzewodowy wyzwalacz lamp używam go z canonem 450D + lampa 430EXll ale jak podczepiam go do aparatu i wchodzę do menu i sterowanie lampą to jest tak jak by nic nie było podłączone czyli jak by nie była podłączona lampa a czasy mogę ustawiać nawet 1/4000 więc coś jest chyba nie tak, błysk jest tylko zdjęcia wychodzą prześwietlone czy ktoś ma taki wyzwalacz i jak to wygląda u niego pozdrawiam.
jaad75 - Pon 30 Sie, 2010

kaczor--ek, ale wiesz, że to proste radio i moc lampy trzeba ustawiać ręcznie?

jaad75 napisał/a:
kaczor--ek, ale wiesz, że to proste radio i moc lampy trzeba ustawiać ręcznie?

Tak tylko nawet jak lampę skręcę do minimalnego błysku to i tak prześwietla dopiero jak przymknę przesłonę na do f8 to już jest ok a i jak lampę podłącze bezpośrednio do aparatu to aparat widzi że jest lampa podłączona a w tym wypadku jak by nic nie było podłączone ale wyzwolenie jest a i błysk powinien być Synchronizacja - 1/250s a mozna nawet 1/4000

MC - Pon 30 Sie, 2010

1. Używaj takich wynalazków jak kropka i przecinek :zalamany:

2. Aparat nie jest w stanie w takim przypadku sterować lampą. Musisz to robić z poziomu lampy, w jej ustawieniach, w jej menu.

kaczor--ek napisał/a:
Tak tylko nawet jak lampę skręcę do minimalnego błysku to i tak prześwietla dopiero jak przymknę przesłonę na do f8 to już jest ok
Aparat jest oczywiście w M? Widocznie, masz lampę na tyle blisko, że nawet mocno skręcona przepala, no chyba, że ustawiłeś czułość wysoko...
kaczor--ek napisał/a:
Synchronizacja - 1/250s a mozna nawet 1/4000
Tyle, że przy krótszych czasach nie naświetlisz całej klatki...

MC napisał/a:
1. Używaj takich wynalazków jak kropka i przecinek :zalamany:

2. Aparat nie jest w stanie w takim przypadku sterować lampą. Musisz to robić z poziomu lampy, w jej ustawieniach, w jej menu.

Ok tylko nawet jak steruje bezpośrednio lampą to i tak zdjęcia są prześwietlone, jak ustawie nawet na -3. dopiero jak przymknę przesłone np. z f2.8 do f8 to dopiero wtedy zdjęcie wychodzi w miarę ok.więc szukam kogoś kto ma takie ustrojstwo i powie mi jak u niego sie ten sprzęt zachowuję.

kaczor--ek napisał/a:
Ok tylko nawet jak steruje bezpośrednio lampą to i tak zdjęcia są prześwietlone, jak ustawie nawet na -3
Lampa też musi być w manualu. -3, to kompensacja ekspozycji - powinieneś mieć ustawienia 1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16 itd...

jaad75 napisał/a:
kaczor--ek napisał/a:
Tak tylko nawet jak lampę skręcę do minimalnego błysku to i tak prześwietla dopiero jak przymknę przesłonę na do f8 to już jest ok
Aparat jest oczywiście w M? Widocznie, masz lampę na tyle blisko, że nawet mocno skręcona przepala, no chyba, że ustawiłeś czułość wysoko...
kaczor--ek napisał/a:
Synchronizacja - 1/250s a mozna nawet 1/4000
Tyle, że przy krótszych czasach nie naświetlisz całej klatki...

Oczywiście że na M iso na 200 lampa jest skierowana w sufit :) no to znaczy że będe musiał ten sprzęt traktować jak stare zenity chodzić z tabelką czyli m iso din :)
tu kolesiowi nie przepala http://videos.orange.es/video/iLyROoaf8ueG.html

kaczor--ek napisał/a:
no to znaczy że będe musiał ten sprzęt traktować jak stare zenity chodzić z tabelką czyli m iso din :)
Mniej więcej...

A chodzi mi też o to że jak podłączam ten sprzęt do aparat to w ustawieniach lampy błyskowej zewnętrznej z poziomu aparatu nie można nic ustawić ponieważ pisze- Nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy, czy tak też powinno być?
MC - Pon 30 Sie, 2010

Tak.

Ustawienia w menu tyczą się tylko lamp zgodnych z E-TTL. Wyzwalacz jest traktowany jak prosta lampa manualna, czyli możesz tylko wyzwolić błysk.
MC - Pon 30 Sie, 2010

jaad75, ale 430EX2 jest jak najbardziej zgodna z E-TTL...

Problem polega na tym, że ten wyzwalacz przesyła tylko informacje do lampy, że ma błysnąc. Nie przesyła jak.

Po drugie (tego nie jestem pewien na 100%), komunikacja nadajnika z body działa tylko tak, że aparat widzi, że coś jest na sankach, ale nie rozpoznaje co. Bo Odbiornik (do którego jest podłączona lampa zgodna z E-TTL) jest właśnie tym - odbiornikiem...

edit: widzę, że dopisałeś w trakcie drugie zdanie.

Dziękować pomogliście mi panowie właśnie o to mi chodziło bo myślałem że dostałem jakiś felerny sprzęt.Ale widzę że wszystko jest ok.