forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Brak ostrzenia-pomocy!

martinu5 - Wto 31 Sie, 2010
Temat postu: Brak ostrzenia-pomocy!
Witam, temat jest mało konkretny, bo przypuszczam, że gdybym napisał Helios, mało ludzi by tu zaglądnęło.
Tak więc, znalazłem kiedyś u siebie heliosa 44M-4. Kupiłem adapter z soczewką i wszystko było ładnie- śmigało(wczoraj doszedł, ostrzył bardzo dobrze).
Dziś, z racji, że miał sporo pyłów postanowiłem go przeczyścic.Wyjąłem dwie pierwsze soczewki, tyle wystarczyło, wszystko dokładnie później złożyłem. Założyłem na nikona i się zdziwiłem, gdy przestał ostrzyć. Kiedy jest na 0,5m jak się przystawi na dobrą odległość jest ok, kiedy zmienię na 10m ostrośc pójdzie do przodu o jakieś 3cm. Jeżeli na ostrości 10m przystawię blisko to też ostrzy. Co jest grane?
Mała kasa, ale nie miałem zamiaru kupywać portretówki, chciałem spróbować.

Proszę pomóżcie!

Szakoda, że pierwszym postem musiała być pomoc, ale od czegoś trzeba zacząć;/

edmun - Wto 31 Sie, 2010

palindrom pewnie podpowie o ile jeszcze tu zagląda, natomiast nie wiem czy nie wygodniej kupić kolejnego.. koszt pewnie znikomy :D
tulo.nr1 - Wto 31 Sie, 2010

Włożyłeś odwrotnie którąś z soczewek, ja tak miałem i chodziło o pierwszą soczewkę od strony bagnetu (takiego heliosa dostałem :cool: ) strona bardziej wypukła powinna iść na zewnątrz (mogę się mylić ale tak mi się wydaje)
martinu5 - Pią 03 Wrz, 2010

Teraz to już po ptokach-że tak powiem, rozebrałem całego, wyczytałem, że może byc poluzowany pierścien ostrości i nie umiem złożyć;)
Tak więc będzie nowa sztuka, chyba, że znajdę u znajomych w szafie;)

dr11 - Pią 03 Wrz, 2010

Mogłeś też nie trafić w odpowiedni gwint pierścienia. Zarówno od strony przodu, jak i tyłu obiektywu. Wówczas skala nie pokazuje co jest w rzeczywistości albo nawet nie można wyostrzyć na nieskończoność. Pamiętam, że z heliosem ze 2 godziny walczyłem, żeby go złożyć do stanu pierwotnego ;)