|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - właściwości stałek
k-bull - Wto 31 Sie, 2010 Temat postu: właściwości stałek mam takie może i głupie pytanie, ale:
mam nikona d90 a do tego parę szkieł i tu me pytanie Użytkuję 16-85 oraz 70-300 if ed vr a od paru dni powróciłem do zakurzonego szkiełka jakim jest 50 f/1,8D i cóż według testów zoomy ostrzą niesamowicie do tej stałeczki, stałeczka nie jest zła ale mtfy są słabsze, ale na zdjęciach tego nie widać wręcz odwrotnie stałeczka ostrzy jakby była "nie z tego świata" a koszt ba, ha, hi, o adekwatny kosmos mniej, więc powracając do tematu, czy to normalne że stałka choć ma mtfy słabsze to i tak na realu wygląda to lepiej czy taki egzemplarz mi się trafił (oczywiście stałeczki) o kolorach już nie wspomnę bo ta biją na głowę. Ale i tak zoomów nie zamieniłbym na inne no chyba ze na 80-200 ale na razie mnie nie stać
jaad75 - Wto 31 Sie, 2010
k-bull, MTF-y, to MTF-y, po prostu trafił Ci się dobry egzemplarz lub nie bierzesz pod uwagę kilku innych czynników wpływających na ostrość zdjęć, jak wpływ czasu naświetlania chociażby.
k-bull - Wto 31 Sie, 2010
gdy stałkę ustawiam na f4 badź 5,6 to wtedy miażdze 16-85 na tych samych parametrach i to niesamowicie
B o g d a n - Wto 31 Sie, 2010
k-bull napisał/a: | ... według testów zoomy ostrzą niesamowicie do tej stałeczki, stałeczka nie jest zła ale mtfy są słabsze, ale na zdjęciach tego nie widać wręcz odwrotnie stałeczka ostrzy jakby była "nie z tego świata"... | Moje doświadczenia takie nie są i zwykle pokrywają się z testami jeśli chodzi o porównanie ostrości.
Myslę sobie, że być może masz takie pozytywne odczucia bo stałka daje Ci mniejszą głębię ostrości i wtedy pierwszy plan wydaje się "nie z tego świata" w sensie wyeksponowania z tła?
Takie same odczucia masz jak po aparacie APS-C weźmiesz ro ręki FF z tym samym obiektywem.
Może więc chodzi tu o wrażenie ładniejszego obrazka, a nie faktycznie ostrość?
moronica - Sro 01 Wrz, 2010 Temat postu: Re: właściwości stałek
k-bull napisał/a: | Ale i tak zoomów nie zamieniłbym na inne no chyba ze na 80-200 ale na razie mnie nie stać |
poluj poluj ja swojego dostalam za smieszna cene 370eur (czyli sporo mniej niz nowka 70-300) i to z 6-miesieczna gwarancja, w sklepie uzywany sobie stal. troche obudowa podrapana ale kto by sie tym przejmowal
dragossani - Sro 01 Wrz, 2010
Nie wiem gdzie sprawdzałeś MTFy ale z testów na optyczne.pl widać, że 50/1.8 przymknięta do f/5.6 ma wyższe MTFy od obu zoomów które wymieniłeś. Nic dziwnego że fotki wyglądają lepiej jak dołoży się do tego jeszcze małą głębię ostrości. To szkło ma świetny przelicznik cena/jakość obrazowania. Słabo wypada dopiero po otwarciu powyżej f/2.5. Jeszcze lepiej wyglądają fotki z 50/1.4 - przy f/2.0 jest już bardzo ostro, przy bardzo małej głębi ostrości.
|
|