forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony A550 czy Nikon D5000 18-105mm?

fasola-17 - Nie 05 Wrz, 2010
Temat postu: Sony A550 czy Nikon D5000 18-105mm?
Witam. Przymieżam się do zakupu lustrzanki cyfrowej. Poczytałem trochę o aparatach i pogrzebałem w rankingach na róznych stronach i....mam dylemat pomiedzy Sony A550 ze standardowym obiektywem i Nikonem D5000 18-105mm. Który waszym zdaniem jest lepszy?
hijax_pl - Nie 05 Wrz, 2010

A jaki to dylemat jeśli można spytać?

Co sprawia, że wybór jest tak trudny?

Co przemawia za A550?

A co za D5000?

RB - Nie 05 Wrz, 2010

hijax wprowadza tutaj metody sokratejskie :-)
tak trzymać!

Sony ma ISO 12800 Nikon 6400 (wiem że zwieksza się ilość szumów ale w ekstremalnej sytuacji lepiej miec możliwość wyboru), sony ma wbudowana stabilizacje w korpus, a takze robi zdjęcia seryjne 7klastek /sek. z kolei na stronkach pisało że nikon robi zdjęcia lepszej jakości, i generalnie jest że nikon niby lepszy od alfy otatecznie nie wiem na cosię zdecydować.
pitras - Nie 05 Wrz, 2010

fasola-17 napisał/a:
... z kolei na stronkach pisało że nikon robi zdjęcia lepszej jakości, i generalnie jest że nikon niby lepszy od alfy otatecznie nie wiem na cosię zdecydować.

Jak lepszy to sprawa prosta :)
Moim zdaniem Nikon (osobiście mam Canona :) ) ale sam musisz zadecydować jakie cechy obu aparatów najbardziej Ci odpowiadają i wtedy wybrać.

Pomiędzy ISO 6400 a 12800 jest dokładnie 1EV różnicy. Zatem w tej ekstremalnej sytuacji różnica nie będzie aż tak znacząca.
Stabilizacja w korpusie ma, tak samo jak ta w obiektywie swoje zalety i wady - spór co jest lepsze możemy toczyć w nieskończoność.
Zdjęcia seryjne 7fps - to taka sztuczka techniczna - bez uwzględniania korekt ekspozycji i płaszczyzny ostrości. Ale fakt - w bardzo specyficznych zastosowaniach może się przydać.

Podsumowując - to są drobiazgi.

pitras - Nie 05 Wrz, 2010

hijax_pl, Podsumował bardzo profesjonalnie, ja takich mocnych argumentów nie potrafię wyszukać :D

to może inaczej: co byś wybrał gdybyś był na moim miejscu :D na bank znasz sie na aparatach lepiej ode mnie :wink:

fasola-17, lustrzanka to nie kompakt - bez obiektywu zdjęć ciekawych nie uzyskasz... Choć może inaczej - uzyskasz same irracjonalnie-psychodeliczno-ciekawe ;)

W skrócie mówiąc to co przykręcisz po przeciwnej stronie wizjera będzie miało wielki wpływ na to co i jak sfotografujesz. No i pytanie - czy zamierzasz przykręcać tam coś innego niż to co w komplecie otrzymasz? Zorientowałeś się w cenach różnego rodzaju obiektywów? Które do czego są? Jakie parametry za co odpowiadają i.. dlaczego niektóre z nich są tak [piii] drogie?

Ja bym się rozeznał w tych obiektywach - to się nazywa wybór systemu.

Bo może się okazać, że w szranki oprócz Nikona D5000 i Sony A550 staną dodatkowo np: Pentax k-x oraz Canon 500/550D?

Z początku bede musiał zadowolić się kitami, moze w przyszlości dokupie jakis zestawik, a cenyno cóż podstawowe tak do 1000 a reszta to jak to ująłeś są piiii drogie :mrgreen:

[ Dodano: Nie 05 Wrz, 2010 23:02 ]
a może odnowia d5000? d3100 teraz wypuścili, moze warto by było sie wstrzymać do przyszłego roku i poczekać na jakieś nowości?

W takim razie proponuję (całkiem serio) przejść się do jakiegoś sklepu "z wystawą" w celu obmacania wyżej wymienionych modeli. Wbrew pozorom takie organoleptyczne spotkanie może dać Ci dość silne argumenty za i przeciw. Następnie dokonaj wyboru korzystając z kryterium cenowo-promocyjnego. Kup i ciesz się robieniem zdjęć.

Tak naprawdę różnice między tymi modelami można rozpatrywać tylko w kategoriach niuansów. Póki będziesz korzystał z zestawu kitowego - z wielką dozą prawdopodobieństwa każdym z nich zrobisz praktycznie te same zdjęcia. A jak Ci się nie spodoba - zawsze możesz wymienić na inny model/inną firmę. Co ważniejsze - za pół roku czy za rok będziesz doskonale wiedzieć co potrzebujesz.

I tego Ci życzę :)

fasola-17 napisał/a:
a może odnowia d5000? d3100 teraz wypuścili, moze warto by było sie wstrzymać do przyszłego roku i poczekać na jakieś nowości?

W ten sposób można czekać w nieskończoność ;) I wybór będzie coraz trudniejszy - ponieważ dojdzie jeszcze jeden dylemat: nowy model czy poprzedni, który dzięki nowemu zauważalnie staniał?

Dzięki za rade, próbuje własnie wynalexć coś uniwersalnego żebym po krótkim czasie nie musiał się przesiadac tylko ewentualnie dokupić jakies "szkło" :razz: chyba niepotzrebnie ogladałem filmiki promujące te soniacze :???:

To ja tylko powiem, że obiektyw Nikkor 18-105VR jest bardzo przyzwoity optycznie, ma bardzo uniwersalny zakres, jest stosunkowo tani.

Ze stajni Canona czy Sony to koledzy podpowiedzą już jakiś odpowiednik ;)
Co do Pentaxa K-x - to chyba tylko w komplecie z 18-55 można kupić?

możliwe, Pentaxa nie sprawdzałem, ale w sklepie dotkne, pstrykne i coś sie wybierze, dzięki za pomoc! :mrgreen:
lolek88 - Pon 06 Wrz, 2010

Do Sony z podobnym zakresem to SAL 16-105. Ale cena tutaj 'troszke' wyższa :D Jednak jest też Tamron 17-50/2.8. Krótszy, ale jaśniejszy. Odnośnie Sony możesz się też zastanowić nad A450 albo A500. Sa to tańsze modele, ale bardzo podobne. A450 ma taką samą matrycę jak 550, jednak brak LV. A500 ma już inną matrycę, co nie znaczy gorszą. Zdjęcia jednak wychodzą bardzo podobne. Za to tak samo jak 550 ma LV. Tylko, czy Tobie jest to potrzebne?
Szabla - Pon 06 Wrz, 2010

A450 ma LV, ale tylko z głównej matrycy (jak D5000). A500/A550 posiadają dodatkowy rodzaj LV, z drugiej matrycy umieszczonej w układzie pentapryzmatycznym.
fasola-17 - Pon 06 Wrz, 2010

a tak na marginesie, wiecie może czy w nikonie d5000 jest naswietlanie kadru przez dowolny czas? (w alfie ponoć jest)
Monastor - Pon 06 Wrz, 2010

fasola-17, masz na myśli bulb? Jest zarówno w alfie, jak i w nikonie.
fasola-17 - Pon 06 Wrz, 2010

thx. :mrgreen:
hijax_pl - Pon 06 Wrz, 2010

fasola-17, ściągnij sobie instrukcje obsługi tych aparatów - przejrzyj, poznaj ich funkcjonalność. Naprawdę na wiele pytań znajdziesz sam odpowiedzi :)
dzagan - Pon 06 Wrz, 2010

Ja miałem dylemat pomiędzy Nikonem d5000 18-105, a Canonem 500d 18-55. Zrobiłem turne po sklepach ze swoją kartą pamięci i w sumie wykonałem obydwoma maszynami kilkaset zdjęć. Potem w domu na spokojnie oglądałem i oceniałem wykonane fotografie. Zdjęcia robiłem głównie bez lampy, tak dla utrudnienia. Nie zalałem jakichś zasadniczych, a zwłaszcza widocznych różnic, zdecydowałem się na Nikona ze względów ekonomicznych oraz uchylny ekran. Pisząc ekonomicznych mam na myśli dokładnie wartość obiektywu 18-105, którym da się zrobić dobre zdjęcie (jedna z soczewek jest nawet szklana) i nie ma pilności w wymianie tego kita - jak to ma miejsce w 500d. Po wakacyjnej sesji zdjęciowej z pierwszą mą lustrzanką powiem tylko, że jestem bardzo zadowolony z zakupu d5000.
Sugeruję Ci pobiegać po sklepach, wziąć sprzęt do ręki, zbadać ergonomię, porobić trochę zdjęć i się zdecydować. Po moich wizytach w sklepach sprzedawcy dobrze mnie zapamiętali....
Tak czy siak, na pewno kupisz sprzęt, który da Ci wiele frajdy. Sony nie brałem pod uwagę, bo tak mi doradzali znajomi starzy fotowyjadacze. Że brak tradycji itp. Ale czy aby na pewno?

dzagan napisał/a:
jedna z soczewek jest nawet szklana

A skąd takie info?

Jedna to jest ze szkła ED (bynajmniej nie jest to równoznaczne z... jedną szklaną), a inna to nawet asferyczna ;)

hijax_pl napisał/a:

Jedna to jest ze szkła ED (bynajmniej nie jest to równoznaczne z... jedną szklaną

Co to jest szkło ED? To znaczy, że to nie jest szkło?

Opis obiektywu:
http://nikon.pl/pl_PL/pro...-dx-zoom-nikkor

Monastor - Pon 06 Wrz, 2010

dzagan, chodzi o to, że wszystkie są szklane, a jedna ze specjalnego szkła (niskodyspersyjnego), a nie tylko jedna szklana, a pozostałe z wyrobu szkłopodobnego ;)

nikon.pl napisał/a:
Element ze szkła o ultraniskiej dyspersji i soczewka asferyczna zapewniają wysoką rozdzielczość i kontrast, minimalizując jednocześnie aberrację sferyczną, astygmatyzm i inne zniekształcenia.

ED - Extra-low Dispersion - szkło niskodyspersyjne.
Czyli wśród innych szklanych soczewek - ta jedna charakteryzuje się słabszym rozszczepieniem światła. A takiego szkła używa się ich do minimalizowania efektu aberracji...

Jeśli wszystkie są szklane, to zmienia postać rzeczy.
Do tej pory uważałem, że jak ktoś mówił :" ....takie plastikowe szkiełko." o kitowym obiektywie to to oznacza, że soczewki są plastikowe. A tu taki surprise :) - to o obudowę jednak chodzi.

hijax_pl - Wto 07 Wrz, 2010

dzagan napisał/a:
to o obudowę jednak chodzi.
Tak.
dzagan napisał/a:
" ....takie plastikowe szkiełko."
W wolnym tłumaczeniu oznacza to, że tym obiektywem gwoździ nie wbijesz ;)

W szczególności jednak chodzi o bagnet, który nie będąc metalowym może się potencjalnie tak wytrzeć, że się później słabo korpusu trzyma - choć ja nie mam takich doświadczeń i miło wspominam rzeczone szkiełko ;)

Baku - Wto 07 Wrz, 2010

Świetne z tą szklaną soczewką!
dzagan, Broń Boże nie "kręcę sobie beki" z Ciebie, bo faktycznie tyle słuchając o plastykowych obiektywach można sobie zdanie wyrobić, ale robisz świetną reklamę Nikonowi...

hijax_pl, a słyszałeś o tym, że 70-200VR ma aż PIĘĆ szklanych soczewek? :mrgreen:

kozidron - Wto 07 Wrz, 2010

dzagan, dobrze, że nie doczytałeś, iż mocowanie bagnetu 18-105 jest z wyrobu metalopodobnego jak zresztą w większości kitów, bo miałbyś kłopoty z wyborem.

hehe Baku, rzeczywiście dobre (dzagan, ja też "nie kręcę sobie beki" z Ciebie) -sam nie wiem co zmieniałaby jedna szklana soczewka jak reszta miałaby być z wyrobów szklanopodobnych :mrgreen:

dr11 - Wto 07 Wrz, 2010

Jedyny obiektyw z plastikową optyką, jaki przychodzi mi do głowy, to Lensbaby Composer. Ale nie w standardzie, ten plastik jest jako opcja :D http://www.lensbaby.com/optics-plastic.php
ghost - Wto 07 Wrz, 2010

dr11 napisał/a:
Jedyny obiektyw z plastikową optyką, jaki przychodzi mi do głowy, to Lensbaby Composer. Ale nie w standardzie, ten plastik jest jako opcja :D http://www.lensbaby.com/optics-plastic.php

każdy tani obiektyw z soczewką asferyczną będzie miał w sobie plastik ;-)

fasola-17 - Wto 07 Wrz, 2010

Dzięki dzagan. Masz rację, jesli chodzi o wzgledy ekonomiczne to sony a550 z obiektywem o takim zakresie ogniskowych jak w nikkorze i w cenie nikona się nie dostanie. Nikon to optymalny wybór. Jeszcze raz dzięki bardzo wszystkim ca cenne rady :grin: