forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM - test obiektywu

Arek - Pon 06 Wrz, 2010
Temat postu: Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM - test obiektywu
Zapraszam do lektury i dyskusji:
http://optyczne.pl/index....ywu&test_ob=200

Arek

as... - Pon 06 Wrz, 2010

Ciekawi mnie jak wypadnie c70-200 f2.8 is II.
Bardzo mnie ciekawi.

Cena tylko powala, 6k pln za sigmę :shock:

Arek - Pon 06 Wrz, 2010

as... napisał/a:
Cena tylko powala, 6k pln za sigmę :shock:

Znam droższe Sigmy...

Jesienny - Pon 06 Wrz, 2010

Należy się już przyzwyczajać, że nowe Sigmy też będą kosztować.
Na ceny Zeissów się aż tak nie narzeka, a w końcu to tak samo "kundelki" ;)

Tak czy siak, całkiem porządny instrument. Nie bez wad - pod słońce mógłby lepiej pracować np. ale i nie odstaje aż tak od produktów "firmowych".

B o g d a n - Pon 06 Wrz, 2010

Jesienny napisał/a:
Na ceny Zeissów się aż tak nie narzeka, a w końcu to tak samo "kundelki"

Tyle, że takie jakieś ... rasowe ? :wink:

Jesienny - Pon 06 Wrz, 2010

Tak z metryką i imieniem zaczynającym się od "Von". Co nie zmienia faktu, że Sigma po prostu pnie się w górę.
Arek - Pon 06 Wrz, 2010

I z jakością i z ceną :)
moronica - Pon 06 Wrz, 2010

fajnie ze odchodza od tego typowego dla sigm z serii ex chropowatego pokrycia, jak sie patrzy na intensywniej uzytkowane egzemplarze to az zal bierze jakie sa obskubane

wykres rozdzielczosci wyglada imponujaco

RB - Pon 06 Wrz, 2010

O ja cie pie... - wolałbym chyba dołożyć 1kPLN i mieć białą systemową G serię i nie martwić się o żadne mozliwe czy niemożliwe sigmokłopoty...
MM - Pon 06 Wrz, 2010

Przy takiej cenie to nowy Canon nie ma się czego bać. Moim zdaniem nawet jego solidność i jakość jest warta dołożenia więcej niż to co oferuje ta zaskakująco udana optycznie Sigma.
Baku - Pon 06 Wrz, 2010

Przy takich kwotach to już nie robi wielkiej różnicy.
Chyba, że za jakiś czas zaczną po sieci krążyć stare-nowe Sigmy 70-200 OS w atrakcyjnych cenach i taki zakup będzie można potraktować jako okazje.

komor - Pon 06 Wrz, 2010

W sumie to przychylam się do zdania RB, MM, Baku. Jakbym już tyle miał wyłożyć, to chyba warto dołożyć, szczególnie jeśli toto miałoby służyć do zarabiania pieniędzy. Chyba, że cena spadnie jeszcze trochę, to wtedy będzie dobry wybór: albo taniej (i całkiem nieźle) albo drożej, lepiej.
MC - Pon 06 Wrz, 2010

Za cenę tej nowej Sigmy można z powodzeniem kupić lekko używanego 70-200/2.8 IS w starszej wersji, który mimo wszystko nadal daje radę. I chyba taką opcję bym wybrał, choć to jest dla mnie czysto teoretyczna dywagacja.
Dla profesjonalisty chyba nie będzie żadnego problemu - Canon v2.

moronica - Pon 06 Wrz, 2010

trudno by cena nie spadla skoro poprzednik kosztuje mniej niz polowe tego
komor - Pon 06 Wrz, 2010

moronica, nie ma poprzednika z OS, więc w sumie trudno porównywać. Można natomiast porównać do Canona pierwszej wersji odpowiedników Canona i Nikona. Fajny byłby taki test porównawczy tych samych kadrów z tych trzech szkieł. :)
maput - Pon 06 Wrz, 2010

A ja bym wybrał Tamrona ;) Tyle, że mi błyskawiczny AF jest średnio potrzebny...
Jeśli cena tej Sigmy drastycznie nie spadnie, to chyba lepiej jednak dołożyć do systemowego szkła.

edmun - Pon 06 Wrz, 2010

Cena pewnie spadnie, a wtedy można zostać onanistą patrząc na wykresy rozdzielczości :)
Ogólnie przyjemne szkiełko, gdybym miał pieniądze i miałaby stanieć, to zapewne za tą ostrość dorzuciłbym (nie mówiąc o OS)

goltar - Pon 06 Wrz, 2010

Za szkłem systemowym przemawia także mniejszy spadek ceny z upływem czasu.
mavierk - Pon 06 Wrz, 2010

MM napisał/a:
ta zaskakująco udana optycznie Sigma.
kurcze.. poka jakieś swoje zdjęcia :)
kozidron - Wto 07 Wrz, 2010

Co tu dużo dywagować, RB, Baku, komor - napisali już wszystko, przy takiej różnicy- nie warto, chyba że jak napisał Baku pojawią się "nowe" używane egzemplarze.
nazgul - Wto 07 Wrz, 2010

Tamron zdaje mi się dalej nie ma konkurencji :)
moronica - Wto 07 Wrz, 2010

Tamron to przeczy twojej sygnaturze ;) dla nikoniarzy sa jeszcze 80-200 za 2/3 obecnej ceny tej sigmy
Baku - Wto 07 Wrz, 2010

No właśnie. Jest jeszcze przecież 50/1.8 - jasno, ostro i tanio. Sygnaturkę trzeba wzbogacić o wyraz "PORZĄDNIE" oraz, "wybierz trzy, ale nie możesz mieć czterech". Wtedy nawet Tamron odpadnie.
moronica - Wto 07 Wrz, 2010

ja bym wzbogacila ja o "szybko" :wink:
nazgul - Wto 07 Wrz, 2010

moronica napisał/a:
Tamron to przeczy twojej sygnaturze ;) dla nikoniarzy sa jeszcze 80-200 za 2/3 obecnej ceny tej sigmy

No 2600-2900 za Tamrona to wcale mało nie jest, zważywszy na jego kompromisową mechanikę i brak stabilizacji - no ale za to jest lekki :) 300 gramów to bardzo dużo przy strzelaniu z reki a na statyw OS / IS / VR i tak trzeba wyłączyć więc no problem.

bacruk - Czw 09 Wrz, 2010

dam za nią powiedzmy 3500pln...no może 4000 jak af zaskoczy :lol:
w innym wypadku wole systemowe dla świętego spokoju.. no i lansu oczywiście... te spojrzenia, bezcenne :wink:

goltar - Czw 09 Wrz, 2010

bacruk napisał/a:
no i lansu oczywiście... te spojrzenia, bezcenne :wink:
To co mi się bardzo podoba w tej Sigmie to właśnie to, że jest czarna i nie ściąga tak bardzo spojrzeń jak białe L-ki...
MM - Pią 10 Wrz, 2010

goltar napisał/a:
To co mi się bardzo podoba w tej Sigmie to właśnie to, że jest czarna i nie ściąga tak bardzo spojrzeń jak białe L-ki...

Jak rozumiem jako właściciel najnowszej L-ki 70-200 tylko taką wadę w niej znalazłeś? Tobie nie wypada tego napisać, ale każdy kto porobi tą wersją zdjęcia w życiu by nie chciał kupić tej Sigmy za takie pieniądze i obaj dobrze to wiemy :wink:

goltar - Pią 10 Wrz, 2010

MM napisał/a:
Jak rozumiem jako właściciel najnowszej L-ki 70-200 tylko taką wadę w niej znalazłeś
Dokładnie, to jedyna wada :) , przynajmniej pod 7D. Może po weekendzie uda mi się zrobić dokładniejsze testy (bo ostatnio jednak nie udało mi się wyjść w plener przez premiery Pentaxa, a wczoraj się pogoda całkiem popsuła :( ) to podzielę się odczuciami w temacie o Canonie.
kozidron - Sob 11 Wrz, 2010

goltar napisał/a:

.......ale to chyba żaden problem odkąd jakieś 10 lat temu Japończycy wymyślili folie wylewaną.

Krótko o tej sigmie - wszystko fajnie - tylko nie ta cena.

megon - Sro 01 Cze, 2011

Troszkę odgrzebuje temat - zdecydowałem się na ten obiektyw gdyż cena fajnie spadła poniżej 5000 pln - dodatkowo zadowolony jestem z Sigmy - jutro pierwsze fotki
edmun - Sro 01 Cze, 2011

To czekamy na jakąś mini recenzję :) (sam mam wersję bez OS)
goltar - Czw 08 Mar, 2012

W nawiązaniu do tego co napisał megon, w cyfrowe.pl obiektyw ten w wersji dla Canona kosztuje obecnie 4600 zł. Przy tej cenie to szkło które już warto brać pod uwagę jak się chce kupić średni telezoom do 5000 zł. To cena Canona bez stabilizacji lub wersji f/4 IS. Jestem mile zaskoczony. Ktoś może posiada i może się pochwalić jak to szkiełko się sprawuje?
pan.tadeusz - Sro 14 Mar, 2012

zarówno u kurta jak i na dpreview im dalej od centrum tym znacznie słabiej i OS prezentuje się tu gorzej od wersji II.
nowe używki II (z roczną dwuletnią gw) chodzą poniżej 2k zł więc czy 4.5k za OS to dobra cena :roll:
http://kurtmunger.com/70_200mm_f_2_8compid210.html