|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 500d + obiektyw na poczatek (calosc2500zl)
login_87 - Pon 06 Wrz, 2010 Temat postu: Canon 500d + obiektyw na poczatek (calosc2500zl) Witam,
Kilka dni temu mialem mozliwosc kupienia aparatu w usa niestety nie zdazylem (a moze na szczescie?). Jestem totalnym amatorem i nigdy na dluzej nie obcowalem z lustrzanka (5 lat temu bawilem sie troche 350d kumpla). Na szybko zdecydowalem sie na Canona 500d body bez obiektywu bo pomyslalem ze troche poczytam i w Polsce cos kupie ale biorac pod uwage ze teraz mam wiecej czasu na wybor (kolejny transport z usa bedzie koncem roku) obiektyw tez zakupie za granica. Na calosc nie chcialbym wydac wiecej niz 2500zl. To juz raczej gorna granica tego co moge wydac. Wiem ze u nas to starczy na 500d+kit + pare drobiazgow ale w usa sprawa wyglada troche ciekawiej. Samo body to koszt okolo 400USD (1200zl) wiec jeszcze troche pozostaje na obiektyw. I teraz moje pytanie czy warto kupowac cos lepszego od kita(18-55) na poczatek biorac pod uwage ze moja wiedza na temat fotografii jest zadna. Czy moze warto byloby wydac troche wiecej i kupic cos co w przyszlosci da mi troche wiecej mozliwosci. A teraz co chcialbym fotografowac. Napewno jakies widoczki, mieszkam w gorach wiec chetnie bym cos tam popstrykal. Do tego napewno architektora, czasem cos na jakiejs imprezie czy spotkaniu rodzinnym ale w sumie do tego mam kompakt panasonic tz1 i fz28.
Prosilbym o pomoc. Przejrzalem juz sporo tematow ale chyba musze sie troche podszkolic bo czasem nie mam pojecia o czym piszecie... Pozdrawiam
Baku - Pon 06 Wrz, 2010
Zdecydowanie warto wykorzystać okazję. Co prawda kurs zł/$ nie jest przesadnie zachęcający, ale...
Do Twoich zastosowań na początek według mnie najlepszy by był 15-85IS. Na ebayu jego ceny zaczynają się jednak gdzieś od 735$ - jak uda Ci się trafić go gdzieś taniej to kup.
735$ to cena w zasadzie zbliżona do tego ile kosztuje on w Polsce, dlatego może warto sprowadzić sobie dwa gołe korpusy 500d po 400$ i jeden sprzedać w kraju? Albo może jakiś inny gadżet który da się z zyskiem odsprzedać?
login_87 - Pon 06 Wrz, 2010
15-85IS troche drogi. Co do przywiezienia 2 body i pozniejszej odsprzedazyto niestety malo prawdopodobne. I tak wyswiadcza mi ktos przysluge przywozac mi to do PL. Takze jednak wolalbym sie rozejrzec za czyms tanszym. taka Sigma 17-70 nadala by sie do moich potrzeb? cena jest przezemnie akceptowalna (370USD). A moze cos innego?
Baku - Pon 06 Wrz, 2010
Zdecydowanie by się nadawała. Polecałem 15-85 bo to udany obiektyw systemowy, choć może nie najtańszy. Wspomniana Sigma nie jest zła. Nie bije rekordów ani nie notuje wpadek, ma wygodny zakres ogniskowych i w ogóle trudno jej cokolwiek złego zarzucić.
login_87 - Wto 07 Wrz, 2010
a moze jeszcze jakas propozycja??
Baku - Wto 07 Wrz, 2010
Niezły jest także Tamron 17-50VC, ale jego to bym raczej nie kupował przez internet/na odległość, bo z serwisem licho a jego współpraca z korpusami Canona bywa dyskusyjna.
Jest jeszcze Sigma 17-70OS oraz 17-50/2.8 OS HSM, z tym że ta ostatnia pewnie nie zmieści się w budżecie.
B o g d a n - Wto 07 Wrz, 2010
login_87, obiektywy, które proponuje Baku w ostatnim poście, to pewnie poprawne szkła ale trzeba sobie zdawać sprawę, że z Canonem trzeba je czasami wybierać z wielu sztuk albo wysyłać do regulacji układu ustawiania ostrości.
Import ze stanów raczej nie daje takich możliwości. Sigmy, czy Tamrony lepiej kupować w Polsce bo jakby co, można coś z tym dalej zrobić.
Według mnie powinieneś jednak pomyśleć o obiektywie systemowym Canona. W kwocie, którą masz do wydania mieszczą się chyba tylko dwa:
EF-S 17-85 IS USM
EF-S 18-135 IS (bez USM co prawda ale również z szybkim AF)
Obydwa są dużo lepsze od 18-55 i bez różnicy, którą wersję jego byś miał.
Według mnie dla Ciebie bardziej się sprawdzi taki zestaw.
Pofocisz trochę i sam dalej zdecydujesz czego Ci brakuje, czy super szerokiego kąta, czy raczej teleobiektywu, czy jasności itp. Zresztą szkło podstawowe też możesz wymienić na lepsze, a kupując taniej pewnie nic nie stracisz.
Jak Ci coś zostanie z pieniędzy to proponuję kupić do zabawy z małą głębią ostrości taniego EF 50/1,8.
Taka moja rada.
Baku - Wto 07 Wrz, 2010
B o g d a n, z Sigmami jest nieco lepiej, ale sam nie miałem tyle odwagi by z USA sprowadzić sobie jakąś Sigmę (o Tamronie nie wspominając) - wolałem dopłacić i brać 17-40L. Dlatego napisałem, że może lepiej wziąć dwa korpusy i jeden sprzedać. Zakup obiektywu 'firmy trzeciej' również polecam w kraju. Zawsze jest możliwość przetestowania przed zakupem i jest papier po zakupie. A tymi amerykańskimi to u nas można podetrzeć.
login_87 - Wto 07 Wrz, 2010
no to mnie troche nastraszyliscie.... teraz boje sie sigmy zza wielkiej wody. Moze faktycznie cos od cannona. Finansowo nie sa juz tak atrakcyjne ceny w usa jak sigmy.
a ktory cannon z tych dwoch podanych lepszy? Ktory do jakiej fotografii sie bardziej nadaje?
bacruk - Wto 07 Wrz, 2010
jeżeli masz na myśli
EF-S 17-85 IS USM
EF-S 18-135 IS
to w zasadzie jeden kit.
Ja bym brał 18-135 ze względu na wystarczający dla mnie zakres spacerowy - do radosnego pstrykania bardzo fajne szkło. Szkoda że nie usm, ale w zasadzie spokojnie wystarczy.
Baku - Sro 08 Wrz, 2010
Troszkę coś za coś. Z jednej trony 18-135 i szerszy zakres ogniskowych, z drugiej strony 17-85 i USM oraz jeden milimetr więcej na dole, a to czasami bardzo się przydaje. Niestety, ten dodatkowy milimetr i prawie cały szeroki zakres (17-20) w tym obiektywie jest ...nieużyteczny. Tak więc chyba jednak 18-135IS.
login_87 - Sro 08 Wrz, 2010
a co myslicie o wyborze body? moze warto byloby popatrzec w stroone nikona? sa roznice w cenie obiektywow do roznych firm? canon vs nikon?
Baku - Sro 08 Wrz, 2010
Rozejrzyj się i zobacz ile kosztują tzw. "zestawy marzeń":
D5000 + 18-105VR
albo
D90 + 18-105VR
Jeżeli na któregoś z nich Cię stać, to bierz śmiało.
700 dolarow d90 z tym obiektywem.lepszy wybor niz 500d z 18-135?
B o g d a n - Sro 08 Wrz, 2010
Widzę, że szybko się poddałeś z Canonem.
Obiektyw 18-135 IS tylko trzymałem i nic nie mogę powiedzieć z doświadczenia.
Z kolei 17-85 IS USM miałem kiedyś z 50D i naprawdę krzywda się nie dzieje, a przyjemności z komfortowego fotografowania daje dużo.
Na długim końcu z 85mm:
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2137
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2106
i na 22mm
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=2151
hehe nie poddalem tylko na poczatku gdy mialem tylko dzien na wybor aparatu pierwszse co mi sie rzucilo to canon 500d w przyzwoitej cenie. Teraz gdy mam wiecej czasu na wybor i zastanowienie rozgladam sie troche szerzej.
D90 + 18-105VR (700usd) vs 500d +18-135IS (650USD)
jakbym mogl poznac wasze zdanie jakie sa + i - tych dwoch opcji...
hijax_pl - Sro 08 Wrz, 2010
Korpusowo: D90 jest tak pomiędzy 500D a 50D.
Szklanie: 18-105VR to zdumiewająco dobry obiektyw kitowy. Trochę plastykowy (w sensie obudowy i bagnetu), ale odwdzięcza się obrazkami, które produkuje. Na Canonach się nie znam
maly blad mi sie wkradl... nikon z tym obiektywem to wydatek 770$. hijax_pl myslisz ze d90 jest wart 120$ wiecej w porownaniu z 500d? (samo body 540$ vs 400$)
hijax_pl - Sro 08 Wrz, 2010
login_87, ja wiem? Zależy na ile ważna dla Ciebie jest ergonomia. D90 ma górny wyświetlacz, dwie rolki... Niby niewiele a jednak dużo zmienia
Parafrazując Twoje pytanie: "myslisz ze 50d jest wart 120$ wiecej w porownaniu z 500d?"
Sunders - Sro 08 Wrz, 2010
hijax_pl napisał/a: | 18-105VR to zdumiewająco dobry obiektyw kitowy. Trochę plastykowy (w sensie obudowy i bagnetu), ale odwdzięcza się obrazkami, które produkuje. Na Canonach się nie znam |
EF-S 18-135IS pod względem jakości wykonania jest podobnej klasy do AF-S DX 18-105, na "pełnej dziurze" jest porównywalnie ostry w centrum i znacznie słabszy na brzegach-ta różnica zanika po przymknięciu, canon ma większą winietę, ale mniejszą CA, na 18mm ma trochę większą dystorsję, ale 30mm więcej na długim końcu=wybór zależy od preferencji
Baku - Czw 09 Wrz, 2010
Sunders, bardzo ładnie napisane. Szkoda, że nie ma testu tego szkiełka na optycznych: zawsze można by zwątpioną duszę tam pokierować...
login_87 - Czw 09 Wrz, 2010
poszperalem jeszcze troche i chyba bardziej sklaniam sie ku d90 biorac pod uwage ze znalazlem za 489$. Teraz pozostaje mi tylko czekac do grudnia i ewentualnie polowac na jakas promocje...a moze jeszcze mi sie cos zmieni? czekam na komentarze propozycje. moze ktos chce mnie przekonac do sony albo czegos innego? chetnie poslucham.
ps mam jeszcze pytanie.. jak ogolnie wyglada sprawa obiektywow u canona i nikona? czy ceny podobnych szkiel sa porownywalne czy moze ktores sa bardziej oplacalne?
Baku - Czw 09 Wrz, 2010
Generalnie rzecz ujmując (co oznacza, że nie jest to reguła bez wyjątków):
Szkiełka w Nikonie są sporo droższe i często mniej lub bardziej lepsze od szkieł Canona.
Nikon ma lepszy wybór w zoomach szerokokątnych, Canon w telezoomach.
Siła Nikona tkwi w zoomach, Canona w stałkach.
Generalnie to co mam w stopce u Nikona kosztowało by mnie znacznie, znacznie drożej a różnica w jakości była by dla mnie nie opłacalna. Dlatego jestem gdzie jestem
wiec z canonem byloby taniej pozniej zebrac kilka szkiel... W sumie to tez dosyc wazna sprawa. ehh.. nie jest latwo. no nic.. w takim razie zostaje mi obserwowac a noz wyhacze jeszcze cos innego...
moronica - Czw 09 Wrz, 2010
niekoniecznie, zalezy jakie szkla konkretnie cie interesuja. poza tym nikt nie powiedzial, ze musisz kompletowac szklarnie tylko sposrod szkiel systemowych a warto pamietac, ze z obiektywami niezaleznych producentow Canon miewa problemy duzo czesciej niz Nikon
hijax_pl - Czw 09 Wrz, 2010
login_87, porównaj sobie ceny nowych produktów, np Canon 70-200 mm EF f/2.8L IS USM II oraz Nikkor 70-200 mm F2.8G AF-S VR II
Ja bym powiedział, że to co nowe jest i będzie na tym samym poziomie cenowym. Różnice, które się przywołuje wynikają z faktu, że swego czasu Canon zaczął wypuszczać bardzo fajne stałki, gdy w tym samym czasie Nikon zajął się zoomami. Teraz Nikon powoli dostawia nowe stałki (których cena dość dobrze oddaje osiągi) oraz wszystko wskazuje na to, że kompletuje budżetową linię /4... A Canon też zaczyna odnawiać swoje stare zoomy
hmm... czyli szukajac oszczednosci i wybierajac obiektyw np sigmy badz tamrona lepiej miec body Nikona..Wiem ze napewno nie zatrzymam sie na jednym szkle... bede chcial jeszcze cos szerokokatnego. Czemu wybor jest taki trudny??
bo posiadanie hobby to ciezka praca a nie przyjemnosc
Sunders - Czw 09 Wrz, 2010
login_87 napisał/a: | wybierajac obiektyw np sigmy badz tamrona lepiej miec body Nikona..Wiem ze napewno nie zatrzymam sie na jednym szkle... bede chcial jeszcze cos szerokokatnego. |
Ta "obiegowa opinia" nie jest prawdziwa i "nie sprawdza się" w przypadku każdego obiektywu. Jeśli zechcesz kupić "coś szerokokątnego"-np.sigmę 10-20, tamrona 11-18 lub tokinę 11-16, to pomijając róznice wynikające z rozmiarów matryc, nie odczujesz różnicy między pracą na body canona i nikona zakładając, że są ze "zbliżonej półki cenowej".
skads sie jednak bierze i to wlasnie uzytkownicy Canona duzo czesciej skarza sie zwlaszcza na celnosc AF. nikt nie mowi ze to regula i ze zawsze i z kazdym obiektywem ale jak w innym temacie niedawno ktos radzil potencjalnemu przyszlemu uzytkownikowi Canona osobisty wybor szkla marki Tamron i tym samym odradzal kupowanie go "na odleglosc" to jakos nikt nie protestowal. to, ze takie wypadki zdazaja sie od czasu do czasu a nie zawsze nie czyni tej opinii nieprawdziwa
hijax_pl - Czw 09 Wrz, 2010
Sunders napisał/a: | Jeśli zechcesz kupić "coś szerokokątnego"-np.sigmę 10-20, tamrona 11-18 lub tokinę 11-16 |
To taka oczywista-oczywistość, pod warunkiem, że się wie skąd się błędy AF biorą
A temat protokołu komunikacyjnego Canona wykorzystywanego "na lewo" przez Sigmę? Skąd te domysły się wzięły? Ktoś zaprzeczył? Ktoś potwierdził?
Sunders - Czw 09 Wrz, 2010
moronica napisał/a: | uzytkownicy Canona duzo czesciej skarza sie zwlaszcza na celnosc AF |
Bo na tym forum stanowią większość
moronica napisał/a: | ktos radzil potencjalnemu przyszlemu uzytkownikowi Canona osobisty wybor szkla marki Tamron i tym samym odradzal kupowanie go "na odleglosc" to jakos nikt nie protestowal |
To akurat wynika z powszechnie znanego rozrzutu jakościowego tamronów/szczególnie 17-50/2,8/, a nie z ich złej współpracy z body canona.Dlatego nic dziwnego w tym, że nikt nie protestował.
moronica napisał/a: | takie wypadki zdazaja sie od czasu do czasu a nie zawsze nie czyni tej opinii nieprawdziwa |
Takie "wypadki" zdarzają się też przy współpracy z body nicona, a ta opinia jest wprowadzającym w błąd uogólnieniem
login_87 - Pon 20 Wrz, 2010
a wiec decyzja podjeta... Pasowaloby by zmienic nazwe tematu ale niestety nie mozna..
Wybor padl na nikona d90 + 18-105VR w cenie 600$ wiec mysle ze bede zadowolony. Teraz tylko pozostaje wybor innych akcesoriow i oczekiwanie na przesylke... Pozdrawiam i dziekuje za pomoc w podjeciu decyzji!
|
|