|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wirtualne Plenery - XI WIRTUALNY PLENER
goltar - Wto 07 Wrz, 2010 Temat postu: XI WIRTUALNY PLENER XI WIRTUALNY PLENER
Temat XI wirtualnego pleneru, który zaproponował wyspa to: "Dotyk.".
Zasady pleneru są następujące:
1. Kolejny temat wybiera zwycięzca tego pleneru.
2. Temat jest zamykany do dnia 19.09.2010. W tym czasie każdy chętny przygotowuje swoje prace związane mniej lub bardziej z tematem.
3. 20.09.2010 temat będzie ponownie otwarty i do 26.09.2010 każdy może wstawić jedno zdjęcie. Zdjęcia powinny być kolejno numerowane. W tym czasie zakazane jest wstawianie jakichkolwiek komentarzy.
4. Od dnia 27.09.2010 do dnia 02.10.2010 mamy czas na dyskusje, głosowanie i wybór zwycięzcy. Każdy w komentarzu może oddać głos na jedno zdjęcie. 03.10.2010 podliczam głosy i ogłaszam zwycięzcę.
5. Wielkość zdjęć ograniczona jest do 800 x 800 pix, format zdjęć JPEG.
6. Data wykonania zdjęcia nie jest istotna (mogą to być zdjęcia już wcześniej wykonane) .
7. Edycja w programach graficznych jest dozwolona.
8. Wszelkie uwagi formalne i techniczne proszę zgłaszać w TYM TEMACIE.
Wujek_Pstrykacz - Pon 20 Wrz, 2010
Temat otwieram i zapraszam do wstawiania zdjęć.
Baku - Pon 20 Wrz, 2010
1. Dotyk wiatru
dr11 - Pon 20 Wrz, 2010
2. Bez czucia.
sklsk - Pon 20 Wrz, 2010
3. czuły dotyk
Tutejszyn - Sro 22 Wrz, 2010
4.
Tomasz_ - Sro 22 Wrz, 2010 Temat postu: Frontalne dotkniecie 5
kufel - Czw 23 Wrz, 2010
6.
hijax_pl - Czw 23 Wrz, 2010
7 Pazur jesieni...
AdrianD - Pią 24 Wrz, 2010
8.Zabójczy dotyk
Tworas - Pią 24 Wrz, 2010
9. dotyk "stwórcy"
masza - Pią 24 Wrz, 2010
10.
szaleniec - Sob 25 Wrz, 2010
11. "Delikatny dotyk"
oranżewski - Sob 25 Wrz, 2010
12.
[ Dodano: Pon 27 Wrz, 2010 07:16 ]
3
bo fajne, bo dotyk, bo dobrze się dzieje, bo jest dobrze
Tutejszyn - Pon 27 Wrz, 2010
Często zaglądałem do tego tematu. Ogólnie dotyk kojarzy mi się z czymś kruchym, delikatnym. Słysząc "dotyk", myślę "przyjemność". Bardzo podoba mi się niewymuszona radość uchwycona na fotografii 6. Ręce ojca, takie trochę ni z gruchy ni z pietruchy.. Zawsze się uśmiecham, kiedy patrzę na 6. Trójka z kolei to fotografia, z którą się zaprzyjaźniłem. Na początku wydała mi się dość zwykła, ale potem, po czasie zobaczyłem prawdziwą więź łączącą jeźca i jego wierzchowca. Bardzo lubię tę fotografię. 7 to mądra, przemyślana i fajnie pokazana praca. Tylko jakoś tak.. normalnie ciarki mi przechodzą po plecach. Wreszcie 10! W chwili kiedy zobaczyłem 10.. ojej, długo musiałbym mówić Pomijając wszystko dostrzegłem tu pewien żart. Dotyk zwykle kojarzy się z dłonią - niezbędnym atrybutem dotyku. Tutaj autor poszedł absolutnie pod prąd Fotografia szalenie optymistyczna..
Mój typ to 10.
dr11 - Pon 27 Wrz, 2010
8, bo zawsze kręciła mnie fotografia, przedstawiająca bardzo krótkie zdarzenie w czasie. To był krótki dotyk, za to ile zmienił
kozidron - Pon 27 Wrz, 2010
........ jakiś taki dziwny format wręcz denerwujący /tym bardziej, że tło czarne, można było dorobić/ ale temat ciekawy i fajnie przedstawiony - dlatego głosuje na 7 za nieszablonowe podejście.
ps. może bym się wahał między 2-ką ale tu element zaskoczenia został odebrany.
Strzała - Pon 27 Wrz, 2010
Podoba mi się: 6,7,10
Głos oddaję na 6
multics - Pon 27 Wrz, 2010
7 bardzo fajne i niestety na czasie
moronica - Pon 27 Wrz, 2010
6, 7 i 8 zdecydowanie najbardziej mi sie podobaja, glosuje na 8 - szacun ze udalo sie to uchwycic
dr11 - Pon 27 Wrz, 2010
kozidron napisał/a: | element zaskoczenia został odebrany | Tzw. niemoc twórcza i szufladowe grzebactwo
Sunders - Pon 27 Wrz, 2010
Oddaję głos na nr 8.
Tomasz_ - Pon 27 Wrz, 2010 Temat postu: 12 Najbardziej mi się podobają 1 i 12.
Glos oddaje na 12
Baku - Wto 28 Wrz, 2010
Wszystkie prace są bardzo ciekawe - w wielu widać bardzo nieszablonowe podejście do tematu, bo dotyk wcale nie musi być czuły i delikatny, nadto wcale nie musi być dotykiem fizycznym w sensie dosłownym. Szczególnie zwróciłem uwagę na 9 i 10, ale jednak wykonaniem, pomysłem i dojrzałością wybija się 7 i to jest mój głos.
Usjwo - Wto 28 Wrz, 2010
Chyba pierwszy raz wszystkie prace sa zwiazane z temetem Takze gratulacje dla wszystkich.
Mnie podobaja sie 8, 9 i 12. Glosuje na 12
henryhill - Wto 28 Wrz, 2010
Wszystkie naprawde ciekawe...waham sie miedzy 4 6 7 8...glos oddaje na 7...
Monastor - Wto 28 Wrz, 2010
1. Lubię ten typ estetyki, ale czegoś mi tu brakuje. Trochę niezręcznie skomponowane.
2. Dobre, pasuje do tematu. Ciekawa forma zachęca do dłuższego przyjrzenia się zdjęciu. Technicznie najlepsze w konkursie.
3. Fajne, bo z innym podejściem do tematu niż na pozostałych. Nie leży mi za to obróbka.
5. Też inne podejście, ale jak dla mnie trochę naciągane. Chętnie bym zobaczył to zdjęcie jako abstrakcję z poskręcanym metalem.
6. Fajne kolorki
7. Ten typ obróbki działa na mnie jak doklejane w PS odbłyski soczewki. Gradient na palcu jest IMHO nudny. Ciekawsze, choć dużo trudniejsze byłoby nadanie temu jakiejś tekstury, na przykład nawiązanie do struktury liścia. Takie żyłki mogłyby być ciekawe.
8. Lubię jak fotografia pokazuje coś, czego oko zobaczyć nie może.
9. Wywołałem wilka z lasu. Naprawdę nie wiem co by szkodziło wykorzystanie samych sylwetek. Byłby prosty, rzeczowy kadr realizujący temat. Takie ładne linie, a ja widzę kiczowatą wklejkę.
10. Plus za odejście od dłoni. Za to ta kolorystyka i biała winieta... ostatni raz widziałem coś podobnego ponad 10 lat temu na jakiejś kartce okolicznościowej. Myślałem, że zniknęło.
11. Miało być zmysłowo, ale nie jest przez niedociągnięcia warsztatowe. Aż się prosi o przygotowanie modelki do sesji, zadbanie o tło, jakieś ciekawe światło.
12. Wiem o co chodziło, ale nie do końca mi leży. Widziałem lepsze tego typu na fp. W każdym razie nieźle kombinujesz
Głosuję na 8.
AdrianD - Wto 28 Wrz, 2010
Bardzo podoba mi się 9. Fajne nawiązanie do pewnego fresku . Rozumiem że potomek będzie nosił imię Adam
Tworas - Wto 28 Wrz, 2010
swój głos oddaję na 10. to zdjęcie po prostu najbardziej mi się podoba.
Monastor, odnośnie zdjęcia nr 9 pisząc "wklejkę" rozumiem, że masz na myśli flarę z PS?
Monastor - Wto 28 Wrz, 2010
Tworas, tak
Lotuk - Wto 28 Wrz, 2010
7,8,7,8,7,8,7,8,7,8,7,8
jednak ostatecznie siódemka
truskawa1109 - Wto 28 Wrz, 2010
Mi się podoba 6,8,10 Każde ma w nich coś że każdego dnia zaglądam i się im przyglądam. Ale głosuje na 8 dlatego że ta ulotność chwili i dotyk w setnej sekundzie zmienia wszystko:D
Wojteo - Sro 29 Wrz, 2010
8.
cybertoman - Czw 30 Wrz, 2010
Glos na 8.
pitras - Czw 30 Wrz, 2010
Podobają mi się 7, 8 oraz 10
Ostatecznie głos oddaję na 8
kasiakaaz - Czw 30 Wrz, 2010
2. Świetne technicznie, ale po pierwsze - brak zaskoczenia (podziwiałam już to zdjęcie), a po drugie - jakoś nie bardzo kojarzy mi się z dotykiem.
3. Nie leży mi kolorystyka tego zdjęcia i może trochę zbyt dosłowne...
6. Znowu brak zaskoczenia, mimo że zdjęcie bardzo mi się podoba. Też już widziałam...
7. Przeszkadza mi ten czerwony fragment palca - wygląda sztucznie, ale pomysł dobry...
9. Pomysł dobry, ale przypomina mi raczej ET, niż dotyk "stwórcy"...
10. Zaintrygowało mnie...
12. Ciekawe podejście do tematu...
A swój głos oddaję na zdjęcie nr 8.
szaleniec - Czw 30 Wrz, 2010
To teraz ja ale tym razem krótko:
1. Nie widzę dotyku;)
2. Było już;)Ale dobre tylko że to taki "prawie" dotyk;)
3. Dotyk jest ale mi nie pasi obróbka.
4. Dobry pomysł tylko coś innego z wykonaniem bym pokombinował;)
5. Też dobry pomysł, ale może inny kadr by bardziej pasował, sam nie wiem;)
6. Fajne zdjęcie, tylko trzeba było poczekać na "dotyk"
7. Mi tak średnio się podoba ale sam nie wiem dlaczego;)
8. Na prawdę "zabójcze" może tło trochę razi ale zdjęcie jest git:)
9. Pomysł fajny ale spróbowałbym inne kadrowanie i nie podobają mi się te flary;)
10. Pomysł fajny, też mieliśmy z narzeczoną podobny ale nie mieliśmy wizji na lepsze zdjęcie niż Twoje
11. No comment
12. Dla mnie to tak troche za biało ;)Ale jakby nie było dotyk jest;)
To by było na tyle:)
No jest kilka zdjęć które mi się podobają i które są związane z tematem a wg mnie na głos zasługuje zdjęcie nr 8
sklsk - Czw 30 Wrz, 2010
pozwolę sobie i ja pooceniać, choć jako laik chyba nie powinienem.
brałem pod uwagę 6, 7, 10, głos oddaję na 10 choć wolałbym widzieć tą fotkę bardziej wyraźną.
nie rozumiem za to zachwytu nad 8-ką
hijax_pl - Pią 01 Paź, 2010
1 - dotyk wiatru, sam myślałem właśnie o takich nieszablonowych pomysłach. Podoba mi się pomysł, ale zupełnie nie pasuje mi realizacja
2 - Bardzo fajne, i nie szkodzi, że już znany, bardzo podoba mi się obróbka
3 - kolorystyka mi nie pasuje
4 - bardziej mi się kojarzy nie z dotykiem, ale skupieniem, uwagą, delikatnością...
5 - za ciaaasno
6 - super zdjęcie! Aż widać emocję, uśmiech się sam pojawia na twarzy
7 - no comments
8 - pomysł fajny, moment fajny, nieszablonowość, ale mnie jakoś to nie rusza
9 - zupełnie do mnie nie przemawia (w ramach narzuconego tematu oczywiście)
10 - a tu zabawa z tematem, stopy zamiast dłoni, delikatny dotyk delikatnym piórkiem, wszystko skąpane w delikatnej tonacji kolorystycznej. Delikatność i dotyk na wskroś. No i stopy wyzwalające uśmiech w reakcji na żart. Brawo!
11 - też piórko. Nie piórko, ale... pióro. Miało być delikatnie w wyszło jak golenie brzytwą
12 - sorki - nie rozumiem koncepcji. Rozumiem fascynację tabaczkowością wszelaką
Podsumowując, podobają mi się 2, 6, 10
A swój głos oddaję na.. 10
masza - Sob 02 Paź, 2010
Muszę przyznać, że plener obfitował w różnorodne pomysły. Napiszę o tych zdjęciach, które wywarły na mnie największe wrażenie.
Zdjęcie nr 2 - widzę głód dotyku. Przejmujące, mocne. Napawa mnie smutkiem.
Zdjęcie nr 4 - tu można naprawdę puścić wodze fantazji! Dotyk jak podmuch. Dotyk, który buduje. Tyle zależy od tej dłoni. Jaka musi być uważna... Tutejszyn, gratuluję konceptu.
Zdjęcie nr 6 - niesamowicie realizuje temat. Dotyk będący gwarancją bezpieczeństwa, pomagający w spełnianiu marzeń (dłonie ojca trzymające dziecko), dotyk ufny (rączka dziecka zaciśnięta na palcu ojca) i potrzeba dotyku ("tato, wyżej! chcę dotknąć!). Optymistyczne, ciepłe, wspaniałe.
Zdjęcie nr 7 - powiało horrorem Ale podoba mi się i pomysł, i wykonanie. Niemal dotyk śmierci. Hijax_pl, skąd wytrzasnąłeś TAKĄ dłoń?
Głos oddaję na zdjęcie nr 6.
goltar - Nie 03 Paź, 2010
Wyniki „XI wirtualnego pleneru” forum Optyczne.pl
Temat konkursu: Dotyk.
Do konkursu zgłoszono 12 zdjęć.
Łącznie oddano 24 głosy.
III miejsce z 4 głosami zdobyło zdjęcie: nr 10, którego autorką jest masza.
II miejsce z 5 głosami zdobyło zdjęcie nr 7, którego autorem jest hijax_pl.
I miejsce i zwycięstwo wynikiem 10 głosów zdobyło zdjęcie nr 8, którego autorem jest AdrianD.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcy.
Zapraszamy do udziału w kolejnym wirtualnym plenerze, który zostanie ogłoszony już wkrótce.
Poniżej jeszcze raz zwycięskie zdjęcie.
|
|