|
forum.optyczne.pl
|
 |
Aparaty analogowe - Kodak....ale jaki :-)
Bob322 - Wto 07 Wrz, 2010 Temat postu: Kodak....ale jaki :-) Witam, wczoraj podczas porządkowania strychu znalazłem taki oto aparacik ( zdjęcia poniżej ), wiem tylko tyle ,że to kodak, ale z jakiego okresu? co za model? gapię się w te wszystkie oznaczenia i nic konkretnego nie mogę wyczytać. Aparat chociaż mechanicznie sprawny jest w stanie nie najlepszym. Prawdopodobnie był to aparat mojego śp dziadka, ale jakoś nikt z domowników nic nie może sobie przypomnieć . Chciałbym go jakimś cudem odnowić, ale nie mam pojęcia jak do tego się zabrać i jakich użyć preparatów, jak zakonserwować przede wszystkim mieszek, któremu już wg mnie nie wiele czasu zostało . Tak jak napisałem wcześniej jest to pamiątka i chciałbym aby została u mnie w domu, ale niech ona jakoś wygląda. A może lepiej nie paskudzić i nic przy nim nie robić ? Nie mam pojęcia dlatego proszę o radę Was, na pewno mieliście do czynienia z czymś takim. Serdecznie pozdrawiam.
Aha jak umieściłem w niewłaściwym dziale to proszę o przeniesienie i nie wieszanie mnie za to
aparat był w takim oto futerale
czy do tego "wynalazku" można jeszcze dokupić film? Jeżeli tak to jaki? Chciałbym sprawdzić jakie zdjęcia z niego można "wycisnąć "
[ Dodano: Wto 07 Wrz, 2010 15:05 ]
przepraszam za te miniaturki, ale właśnie zauważyłem że zakończył mi się abonament na konto PRO w fotosiku
luke130 - Wto 07 Wrz, 2010
Po konstrukcji wnioskuję że może to być okres lat 30-tych ubiegłego wieku. Mam bardzo podobnego Kodaka Vollenda 620. Bardzo podobna konstrukcja. Niestety film 620 do tych aparatów jest nieprodukowany od 15 lat. Jednakże klasyczny film 120 po delikatnym przycięciu rolki pasuje jak ulał.
|
|