forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Nikkor AF-S 85 mm f/1.4G

Arek - Wto 07 Wrz, 2010
Temat postu: Test obiektywu Nikkor AF-S 85 mm f/1.4G
Zapraszam do lektury:
http://www.optyczne.pl//i...ywu&test_ob=201

Arek

dr11 - Wto 07 Wrz, 2010

LoCA jest straszne :( Już wiem, dlaczego Canon wstawił takiego wielkiego, asferycznego kloca do eLki...
hijax_pl - Wto 07 Wrz, 2010

Arek, brawo za pokazywanie podłużnej aberracji :)

Obiektywik super mimo LoCA. I w sumie tyle można powiedzieć...

maput - Wto 07 Wrz, 2010

Świetne szkło, ale biorąc pod uwagę cenę to jednak wolę 1.8 ;)

Widać na co Nikon stawia przy konstrukcji tych nowych stałek, bo przy 50/1.4G było tak samo. Rozdzielczości w centrum rekordów nie biją, ale na brzegu szkła rządzą. Jednym to pasi, innym nie. Jak wszystko w życiu..

MC - Wto 07 Wrz, 2010

Fajne szkło, ale niestety drogie no i LoCA brzydka :???:
mavierk - Wto 07 Wrz, 2010

jak wdziałem zdjęcia w wodzie - modelka pięknie, ostro, a woda przed - różowa, za - zielona...

Smutne to jest dość bardzo..

P_M_ - Wto 07 Wrz, 2010

Lepiej bylo skopiowac samyanga i dolozyc SWM + powloki nanocostam.
bacruk - Wto 07 Wrz, 2010

LoCA... hmm.. dotąd myślałem, że S30/1,4 daje popalić w tej kategorii ale teraz mam nowego "faworyta"... masakra za grubą kasę...

Przykro mi Nikoamatorzy, tak się fajnie zapowiadało :wink:

mavierk napisał/a:
jak wdziałem zdjęcia w wodzie - modelka pięknie, ostro, a woda przed - różowa, za - zielona...

Jakiś link możesz podać? Chętnie bym zobaczył.

Bawiłem się tym szkiełkiem i gdyby nie test, w ogóle nie zwróciłbym uwagi na te podłużne aberracje.. :???:

Hm.. Tak się zastanawiam co ta LoCa tak Wam przeszkadza?... Architekturę chcecie tym szkiełkiem pstrykać? Jeszcze brakuje narzekań na cienki zakres ogniskowych... ;)

Jesienny - Wto 07 Wrz, 2010

hijax_pl, Na forum nikoniarzy w temacie o 85tce znajdują się te zdjęcia.
darek-dorado - Wto 07 Wrz, 2010

hijax_pl, z całym szacunkiem, ale Ty, gdy tylko temat dotyczy sprzętu Nikona przestajesz myśleć logicznie....
Jeszcze nie słyszałem od Ciebie słowa krytyki w stosunku do tej f-my, czyżbyś uważal, że wszystko co wyprodukują jest super, genialne i bez wad?

darek-dorado, nie no.. bez przesady... Już w pierwszym poście wspomniałem o LoCA... Tyle, że ja bym tego nie demonizował tak bardzo. Owszem fajniej by było gdyby jej nie było...

mavierk, faktycznie kropelki wody nieciekawe...

jaad75 - Wto 07 Wrz, 2010

darek-dorado napisał/a:
hijax_pl, z całym szacunkiem, ale Ty, gdy tylko temat dotyczy sprzętu Nikona przestajesz myśleć logicznie....
Jeszcze nie słyszałem od Ciebie słowa krytyki w stosunku do tej f-my, czyżbyś uważal, że wszystko co wyprodukują jest super, genialne i bez wad?
Ale tu akurat ma rację - LoCA, to norma w przypadku tego typu szkieł. Jeśli kogoś to dziwi, to najprawdopodobniej niewiele miał do czynienia z jasnymi stałkami w ogóle. I prawdą jest, że w typowych zastosowaniach ta wada będzie bez znaczenia. Podobnie jak winieta zresztą.
AM - Wto 07 Wrz, 2010

Czasami mam wrazenie, ze ludzie informacje o starych szklach czerpia z opini starych uzytkownikow i obrazkow z flickra a o nowych z testow Arka. Wtedy faktycznie wydaje sie, ze co nowsze szklo to gorsze.
krzysiek29 - Sro 08 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
Jeśli kogoś to dziwi, to najprawdopodobniej niewiele miał do czynienia z jasnymi stałkami w ogóle. I prawdą jest, że w typowych zastosowaniach ta wada będzie bez znaczenia. Podobnie jak winieta zresztą.

I wszystko na ten temat.
Nikon na poważnie wchodzi w segment "weselnych" itp. użytkowników. Jest to trochę tańsza i znacznie lżejsza alternatwa C85L dla rozpoczynających kompletowanie systemu.

komor - Sro 08 Wrz, 2010

Już chciałem coś napisać, ale jaad75 i AM mnie ubiegli. Sigma 30/1.4 też ma dramatyczną LoCA, ale na zdjęciach za bardzo tego nie widać. Chyba, że fotografuje się tablicę testową lub ten focus chart na który często się powołujemy. :)
MC - Sro 08 Wrz, 2010

Sigma jednak nie kosztuje prawie 6 tys...
hijax_pl - Sro 08 Wrz, 2010

MC, a także nie kosztuje prawie 8tyś ;) Nie jest też pod pełną klatkę i nie ma porównywalnej ogniskowej ;)
MC - Sro 08 Wrz, 2010

Wszystko się zgadza.
Co nie zmienia faktu, że czasami LoCA może strasznie wkurzać.

dr11 - Sro 08 Wrz, 2010

komor, póki nie widać - dobrze. Ja nie raz się zetknąłem z problemem LoCA w 85.
Pamiętam jak siedziałem pół dnia i odbarwiałem fiolety i zielenie z portretu C85/1.8, bo wyszły na ubraniu modelki - siakieś dodatki na jasnej płaszczyznie.
Kolejnym razem usuwałem przebarwienia, bo mi się w słońcu zachciało robić na 1.2 czy 1.4... Tu na szczęście mniej było roboty, niż na C85/1.8.
Moim zdaniem projektując szkło, warto zbalansować pare rzeczy. Tutaj myślę, że trochę niepotrzebnie wykręcono bajeczne MTFy, możliwe, że kosztem owej LoCA.

hijax_pl - Sro 08 Wrz, 2010

MC, powiedziałbym więcej - wkurza zawsze kiedy ją widać. Z Bogiem sprawa kiedy to tylko delikatny purple frindging ale jak się zieleń rozlewa za płaszczyzną ostrości to już bardzo niefajnie.

Najgorsze jest to że LoCA nie zanika po przymknięciu przysłony. Przynajmniej do f/2.8 - co zostało pokazane w teście. I to jest baaardzo niefajne..

komor - Sro 08 Wrz, 2010

dr11 napisał/a:
Moim zdaniem projektując szkło, warto zbalansować pare rzeczy. Tutaj myślę, że trochę niepotrzebnie wykręcono bajeczne MTFy, możliwe, że kosztem owej LoCA.

Czy one takie bajeczne w porównaniu do Ciamcianga za tysiaka… :) O ile potrafię sobie wyobrazić, że projektując szkło świadomie podejmują decyzję czy wolą większą ostrość w centrum czy nieco gorszą, ale bardziej równomierną w obrębie kadru, o tyle nie wiem czy tej LoCA nie dostaje się „gratis” wraz z samą decyzją jaka jasność za jaką cenę. I być może coś jeszcze w rachunku jest. Choć skoro Canon 85L ma lepszą kontrolę nad LoCA (czy tak?) to w sumie przeczy to mojej tezie.

A tak w ogóle czemu jeszcze nikt nie napisał, że ten nowy Nikkor od strony soczewki przedniej wygląda zupełnie jak jakaś Sigma? :P

dr11 - Sro 08 Wrz, 2010

komor napisał/a:
Canon 85L ma lepszą kontrolę nad LoCA
Porównując z C85/1.8 tak. Patrząc na różne zdjęcia i sprawdzając jak to wygląda np. na ukośnie położonej kartce z tekstem, to wydaje mi się, że jest lepiej, niż w N85/1.4G. Na 2.8 napewno. Na pełnej trzeba porównać a LensAlign'a nie mam ;)
komor napisał/a:
wygląda zupełnie jak jakaś Sigma?
A to już ktoś na nikoniarzach zauważył ;)
jaad75 - Sro 08 Wrz, 2010

komor napisał/a:
Czy one takie bajeczne w porównaniu do Ciamcianga za tysiaka… :)
A Samyang, to niby nie ma widocznej aberracji podłużnej? Tam to dopiero są oczojebne kolorki w bokeh...
BTW, jak komuś bardzo przeszkadza, to zgaszenie tych kolorków też nie jest żadną sztuką...

komor - Czw 09 Wrz, 2010

jaad75, czytaj ze zrozumieniem. :) Mowa była o bajecznych MTF-ach, nie o kolorkach.
jaad75 - Czw 09 Wrz, 2010

komor napisał/a:
Mowa była o bajecznych MTF-ach, nie o kolorkach.

dr11 napisał/a:
Tutaj myślę, że trochę niepotrzebnie wykręcono bajeczne MTFy, możliwe, że kosztem owej LoCA.

komor napisał/a:
Czy one takie bajeczne w porównaniu do Ciamcianga za tysiaka… :)

Mówię, że Samyang o "bajecznych MTF-ach Nikkora" też nie jest pozbawiony LoCA... :roll:

P_M_ - Czw 09 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:

Mówię, że Samyang o "bajecznych MTF-ach Nikkora" też nie jest pozbawiony LoCA... :roll:

Nie jest i pewnie zadna 85-ka nie jest od nich wolna, ale samyang jednak nie generuje ich az tyle, co nikkor, a jest od niego duzo tanszy.

Czekamy jeszcze na pojawienie sie innego, zapowiadanego obiektywu. Jesli sigmie uda sie wypuscic obiektyw dobry optycznie i bez LoCA, to tanio nie bedzie po tym, co nikon pokazal. Moze byc nawet drozej (jak z 50/1.4). Tutaj jest tego (LoCA) zdecydowanie zbyt duzo. Pewnie zazwyczaj nie bedzie tego widac, jak nie widac tego na samplach pogladowych, ale nikt nam nie obieca, ze zawsze bedziemy mieli takie kadry. Czasem pojawia sie przeciez sceny kontrastowe i wtedy pozostanie walka z PS-em...

Swoja droga. Photozone testuje ostatnio poziom LoCA, moze i Arek by sprobowal dodac to do zestawu swoich standardowych procedur?

komor - Czw 09 Wrz, 2010

Ciekawe czy po prawidłowym skorygowaniu aberracji nie siada miodność bokehu. Może problemem nie jest korekcja LoCA tylko negatywne skutki tegoż, a w obiektywie portretowym raczej nie chodzi o super ostrość, tylko przede wszystkim o ładny obrazek, czyż nie?
dr11 - Czw 09 Wrz, 2010

komor, możliwe, że w konstrukcjach gaussa, sonnara tak, z drugiej strony 85L posiada soczewkę asferyczną a bokeh ma dość przyjemny.
Sigma 150 na przykład nie ujawnia LoCA wcale, ale to inna konstrukcja i w zasadzie, porównując do poprzednich, ciemnica (ale bokeh ma ok) ;)

jaad75 - Czw 09 Wrz, 2010

P_M_ napisał/a:
Nie jest i pewnie zadna 85-ka nie jest od nich wolna, ale samyang jednak nie generuje ich az tyle, co nikkor, a jest od niego duzo tanszy.
Generuje ich bardzo podobną ilość i w równie intensywnych kolorach, a mniej rzuca się to w oczy ze względu na niższy kontrast Samyanga.
P_M_ napisał/a:
Pewnie zazwyczaj nie bedzie tego widac, jak nie widac tego na samplach pogladowych, ale nikt nam nie obieca, ze zawsze bedziemy mieli takie kadry.
Kadry będziemy mieli takie, jakie sobie stworzymy...
P_M_ napisał/a:
Czasem pojawia sie przeciez sceny kontrastowe i wtedy pozostanie walka z PS-em...
Nie taka trudna w końcu...
komor napisał/a:
Ciekawe czy po prawidłowym skorygowaniu aberracji nie siada miodność bokehu.
Jedyny prawdziwy apochromat jakiego używałem, to 125 APO-Lanthar - bokeh miał bardzo miękkie, choć niezbyt wyraziste i mało charakterystyczne... Takie niemal "gaussowskie" rozmycie, które niektórzy wprost uwielbiają...
dragossani - Pią 10 Wrz, 2010

P_M_ napisał/a:
Czasem pojawia sie przeciez sceny kontrastowe i wtedy pozostanie walka z PS-em...

komor napisał/a:
Nie taka trudna w końcu...

No akurat LoCA jest bardzo trudna w usuwaniu. Skoro w zależności od płaszczyzny ostrości zmienia się jej skala i kolor, w dodatku zjawisko dotyczy rozmytych partii obrazu gdzie nakładają się na siebie plamami wszystkie źródła światła, to usuwanie tego jest praktycznie niemożliwe.

jaad75 - Pią 10 Wrz, 2010

dragossani napisał/a:
No akurat LoCA jest bardzo trudna w usuwaniu.
Jak się nie umie tego robić lub nie ma odpowiednich narzędzi... :cool:
dragossani - Pią 10 Wrz, 2010

Naprawdę chcesz się upierać że tego typu aberracje łatwo się usuwa? To jest jak zakładanie, że nieostre zdjęcia da się wyostrzyć. Jasne że są narzędzia ale to jest generalnie leczenie syfu pudrem. To są przekłamania i utracona informacja i są one nie do odtworzenia.

dragossani napisał/a:
To jest jak zakładanie, że nieostre zdjęcia da się wyostrzyć.
Owszem, da się, do pewnego stopnia - vide zdjęcia z teleskopu Hubble'a przed naprawą... Im bardziej znany jest mechanizm powstania nieostrości tym lepiej można ją zniwelować.
dragossani napisał/a:
To są przekłamania i utracona informacja i są one nie do odtworzenia.
Rzeczywiście, utracona informacja w bokeh, to coś strasznego... :razz: Założę się, że nie byłbyś w stanie rozpoznać, że ze zdjęcia w jakikolwiek sposób zmodyfikowano...
dragossani napisał/a:
Jasne że są narzędzia ale to jest generalnie leczenie syfu pudrem.
Tak jak i korekcja winiety, aberracji poprzecznej, dystorsji, perspektywy itd... I kogo to obchodzi? Chyba tylko tych, którzy sobie z tym nie radzą... :twisted:
mavierk - Pią 10 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
Chyba tylko tych, którzy sobie z tym nie radzą... :twisted:
jednymi słowem najlepiej zdjęcia robić słoikiem po wczorajszym dżemie - w końcu wszystko w końcu się uda w PSie zrobić.

mavierk napisał/a:
jednymi słowem najlepiej zdjęcia robić słoikiem po wczorajszym dżemie - w końcu wszystko w końcu się uda w PSie zrobić.
Najlepiej nie biadolić na niezły obiektyw i pomyśleć jak go sprytnie wykorzystać, a nie wymyślać czego nie da się nim zrobić.
komor - Pią 10 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
Najlepiej nie biadolić na niezły obiektyw i pomyśleć jak go sprytnie wykorzystać

Co Ty gadasz! A na co wtedy zwalić winę za nieudane zdjęcia? :)

tkosiada - Wto 04 Sty, 2011

krzaczki i inne fotki
http://www.wapy.com/entiz/read.php?num=4041

[ Dodano: Sro 04 Maj, 2011 10:41 ]
porównanie z L
http://www.flickr.com/pho...in/photostream/

[ Dodano: Sob 18 Cze, 2011 00:39 ]
sample: http://www.nikoncafe.com/...ad.php?t=282240