|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa błyskowa do 500 zł
luki88 - Sro 08 Wrz, 2010 Temat postu: Lampa błyskowa do 500 zł Witam. Szukam odowiedniej lampy do danego modelu (Canon 1000D), czy ktoś może polecić coś dobrego w granicach 500zł?
Pozdrawiam
Baku - Sro 08 Wrz, 2010
Najlepsza była by systemowa speedlite 430EXII, ale to wydatek rzędu 800 zł. Do 500 zł będzie np. Nissin Di622.
komor - Sro 08 Wrz, 2010
luki88, zmieniłem tytuł wątku na bardziej ogólny, bo w sumie nie jest ważne do jakiego aparatu, tylko jakie granice cenowe Cię interesują. Tę samą lampę za 500 zł użyjesz do Canona 1000D ale też do 50D, wszystko w ramach systemu. Podobny wątek już zresztą był, jak znajdę to scalę do jednego, bo Ordnung muss sein.
luki88 - Sro 08 Wrz, 2010
ok, dzięki za rady.
Dessper23 - Pon 08 Lis, 2010
Witam! Stworzyłem nowy wątek na temat lampy Nissin Di 466...i albo mi się wydaje albo nikt jej nie używa .Szukam taniej lampy (około 350-400zł-mieszkam w Anglii-to jakieś 70-85 funtów) z LP minimum 30 do Canona 50D na imprezy w domu jak i na zewnątrz.
Możecie coś doradzić???
skasowany - Pon 08 Lis, 2010
Dessper23, cierpliwości, to nie F1, wątek założyłeś raptem kilka godzin temu...
moronica - Pon 08 Lis, 2010
Dessper23, jest niedziela po polnocy a tamten watek zalozyles pol godziny wczesniej, cierpliwosci mogles ten czas poswiecic na poszukanie informacji w google, szybciej by ci czas zlecial, a znalazlbys np to http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=99697 albo to http://www.digitalrev.com...dlite-4279.html
Dessper23 - Pon 08 Lis, 2010
eee...no tak...może troszeczkę się pospieszyłem...
Forum nikoniarzy już jakiś czas temu przeglądałem i widziałem właśnie temat do którego link tutaj wrzuciłaś.
Błagam nie strzelajcie Obiecuję że już tak nie będę robić.
WIELKIE PRZEPRASZAM
marekcmarecki - Pon 27 Gru, 2010
To i ja się podłączę, pod ten wątek, bo zainteresowałem się lampą do Nikona firmy Sigma.
Pełna nazwa to SIGMA EF 530 DG ST. Cena to ok 500zł. Liczba przewodnia 53.
Nie mam do tej pory żadnej lampy, ale ta mi się wydaje rozsądnym wyborem jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny. I górną granicę cenową do ok. +/_ 500PLN.
Proszę o opinie osoby które mają już jakieś doświadczenie z tym modelem.
Może ktoś ma jakieś dobre doświadczenia z innymi lampami w cenie do 500PLN i pasującymi do Nikona, a które są godne polecenia.
Nissin Di622 Mark II ma liczbę przewodnią 44 a więc słabiej.
SB-900 liczba przewodnia 34 dla ISO100, a wiec najsłabsza, ale najlepszaa. Czyli nie tylko o moc chodzi. Tak sobie piszę i myśli pozbierać próbuję...
SB-900 nie kupię, bo 3x droższa od tamtych dwóch...
To teraz tak!
Nissin czy Sigma???
Na forum lepszą opinnią cieszy sie Nissin, ale może ktoś ma Sigmę i może coś na ten temat nam tu napisać.
Jakoś nie wiele znalazłem na ten temat na forum, ale może po prostu słabo szukałem
js70 - Pon 27 Gru, 2010
Cytat: | Nissin czy Sigma??? |
Sigmy nie miałem, czytałem różne opinie. Za to nissina mogę z czystym sumieniem polecić.
Sam używam pierwszej wersji i jestem zadowolony. Oczywiście ma swoje minusy o których sporo można przeczytać na forach fotograficznych, ale łatwo to skorygować i daje powtarzalny błysk. Mark II ma z tego co widziałem większe możliwości.
jaad75 - Pon 27 Gru, 2010
marekcmarecki napisał/a: | Pełna nazwa to SIGMA EF 530 DG ST. | Omijaj wersję ST szerokim łukiem.
marekcmarecki napisał/a: | SB-900 liczba przewodnia 34 dla ISO100, a wiec najsłabsza, ale najlepszaa. Czyli nie tylko o moc chodzi. | GN jest podawana w relacji do kąta rozsyłu palnika SB-900 ma 34, ale jeśli dobrze pamiętam, to dla 35mm, a ta Sigma 53, ale dla 85, albo nawet 105mm...
hijax_pl - Pon 27 Gru, 2010
jaad75 napisał/a: | GN jest podawana w relacji do kąta rozsyłu palnika SB-900 ma 34 | A dla 200mm to już GN56 (przy standardowym rozkładzie światła ), dla 105mm jest to odpowiednio GN49,5 (lub GN53 przy centralnym rozkładzie) jaad75 napisał/a: | a ta Sigma 53, ale dla 85, albo nawet 105mm... | 105mm
Jaad75 a potrafisz napisać dlaczego omijać ST?
Zalezy mi bo mam mało czasu na podjęcie decyzji.
Sigma liczba przew. 53 dla 105 i ISO 100
Redukcja mocy od pełnej do 1/16
Nissin liczba przew. 44 dla 105 i ISO 100
siła błysku regulowana w 6-ciu poziomach do 1/32 (z tego co komor pisał)
to dla porównania ile będzie miała SB-900 przy 105 i ISO 100?
Tylko jak juz piszecie to proszę tak ...żebym zrozumiał
Aha! Lampę którą kupię będę uzywał z D60.
I tak się zastanawiam, czy TTL będzie działał, bo D60n nie ma wstępnych błysków chyba, tylko jeden główny , a jeden to chyba nie wzbudzi lampy?
marekcmarecki napisał/a: | to dla porównania ile będzie miała SB-900 przy 105 i ISO 100?
|
hijax_pl napisał/a: | dla 105mm jest to odpowiednio GN49,5 (lub GN53 przy centralnym rozkładzie) | marekcmarecki napisał/a: | I zastanawiam sie czy TTL działać będzie, bo w D60 nie ma chyba wstępnych błysków, | A jak to sprawdziłeś? marekcmarecki napisał/a: | a jeden to chyba nie wzbudzi lampy? | A jak chcesz wyzwalać? Zdalnie?
marekcmarecki napisał/a: | to dla porównania ile będzie miała SB-900 przy 105 i ISO 100?
|
hijax_pl napisał/a: | dla 105mm jest to odpowiednio GN49,5 (lub GN53 przy centralnym rozkładzie);) | Okay... Czyli moc jest porównywalna... prawie
marekcmarecki napisał/a: |
I zastanawiam sie czy TTL działać będzie, bo w D60 nie ma chyba wstępnych błysków, | hijax_pl napisał/a: | A jak to sprawdziłeś? | nie sprawdziłem. Po prostu wydaje mi sie, ze raz błyska tylko a jeden to chyba nie wzbudzi lampy?
hijax_pl napisał/a: | A jak chcesz wyzwalać? Zdalnie? |
np lampą wbudowaną chciałem wyzwalać. Fajnie by było....
"Lampa posiada wbudowana fotocelę, pozwalającą na wyzwolenie lampy nie zamocowanej na aparacie. W trybie S1 fotocela automatycznie pominie przedbłyski pomiarowe, natomiast w trybie S2 wyzwoli się na "pierwszy błysk". W czasie używania trybów bezprzewodowych moc lampy ustawia się manualnie, a palnik ustawi się automatycznie na ogniskową 35mm."
Czyli w trybie S2 powinno zadziałać.
marekcmarecki napisał/a: | Po prostu wydaje mi sie, ze raz błyska tylko | To jak chcesz organoleptycznie sprawdzić to sobie ustaw lampę na drugą kurtynę, w TTL i z migawką np 1s - i policz błyski marekcmarecki napisał/a: | np lampą wbudowaną chciałem wyzwalać. Fajnie by było.... | Jak ją ustawisz w tryb M to wtedy wyzwolisz (w S2). W S1 - zadziała nawet w TTL, ale wtedy będzie też osiowym źródłem światła...
czyli w trybie S2 lampa może sobie stać w pokoju na statywie i jej błysk powinien się synchro nizować z błyskiem lampy wbudowanej. Ogniskowa lampy bezprzewodowo jest automatycznie na 35mm i światło odbijać się będzie od ścian i sufitu.
I to mnie bardzo interesuje.
Sorry! Ale jako uczącemu się wolno mi zadawać głupie pytania!!
A więc dalej:
Jeśli lampa bedzie zamocowana na aparacie, to bedzie ona "wiedziała" jaka jest aktualnie ogniskowa obiektywu? I aparat będzie regulował siłę błysku? I nawet D60 to potrafi??
To jeśli tak, to warto zainwestować nawet w Nissin Di 866 z liczbą 60, bo nawet w małym pomieszczeniu aparat "każe" lampie błysnąć tylko tyle ile potzebne będzie w danym momencie.
Proszę mnie skorygować jeśli sie mylę.
I jeszcze odnośnie kąta stożka błysku -
Czy ten kąt zmienia się fizycznie na wskutek przesunięcia się jakichś ruchomych części w samej lampie? Jest tam jakiś silniczek? Czy jak?
marekcmarecki, Jak lampa ma tryb TTL to znaczy, że mierzy się siłę bluzki przez obiektyw. Zresztą myślę, że powinieneś zajrzeć do instrukcji obsługi aparatu
NISSIN Di866 ma wbudowany drugi palnik o liczbie 12 dla f 35 i ISO 100 (ciekawe po co drugi?? ) i jak właśnie widzę dość dobrze sprzedaje się na niemieckim E-bay`u. czyli nie jest złą lampą jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny . A cena porównywalna z naszą na Allegro ok 800PLN. Czyli nie jest źle.
Raczej skłaniam się do modelu 622 ok. 400PLN.
Sigma pewnie tez jest fajna, ale droższa i gdzieś tu na forum ktoś żałował że ją kupił, a Nissina jakoś wszyscy chwalą .
Tak sobie piszę, bo do tej pory lampy nie miałem i dzisiaj postanowiłem, że to był poważny błąd i jakaś powinna się znaleźć w moim plecaku koniecznie .
[ Dodano: Pon 27 Gru, 2010 21:07 ]
hijax_pl napisał/a: | marekcmarecki, Jak lampa ma tryb TTL to znaczy, że mierzy się siłę bluzki przez obiektyw. Zresztą myślę, że powinieneś zajrzeć do instrukcji obsługi aparatu |
Wiem, że TTL to pomiar światła przez obiektyw jeszcze z czasów Zenita TTL. Tylko jestem strasznie do tyłu jeśli o lampy chodzi. Po prostu nie miałem pojęcia, że teraz aparaty są aż tak bardzo zsynchronizowane z lampami .
Do dzisiaj...
Im wiecej czytam tym bardziej żałuję, że do tej pory korzystałem tylko z lampy wbudowanej.
"Lampa posiada również wbudowany dyfuzor pozwalający na pokrycie błyskiem ogniskowych od 16mm (dla "pełnej klatki") oraz odbłyśnik pozwalający na jeszcze bardziej kreatywne używanie błysku. W przypadku kiedy głowica lampy zostanie podniesiona o 45°>60°>75°>90° lub przekręcona na bok ogniskowa palnika zostanie automatycznie ustawiona w pozycję 50mm".
Ciągle nie pojmuję jak lampa sama potrafi zmieniać ogniskową, tzn kąt błysku
Gdyby ktoś potrafił w jednym zdaniu....
...albo chociaż jakiegoś linka na ten temat..
Jeśli dobrze myslę, to żarnik zmienia swoje połozenie względem odblasku w lampie, a czy za sprawą silniczka, czy innym, to już i tak mniej istotne z punktu widzenia uzytkownika
marekcmarecki napisał/a: | Im wiecej czytam tym bardziej żałuję, że do tej pory korzystałem tylko z lampy wbudowanej. | No wbudowana też ma TTL Rożnica jest taka, ze nie ma obrotowego palnika i jest słabsza marekcmarecki napisał/a: | Ciągle nie pojmuję jak lampa sama potrafi zmieniać ogniskową, tzn kąt błysku
Gdyby ktoś potrafił w jednym zdaniu.... |
marekcmarecki napisał/a: | palnik zmienia swoje połozenie względem odblasku w lampie, /.../ za sprawą silniczka |
Ha! Czyli jednak dobrze kombinowałem
jaad75 - Pon 27 Gru, 2010
marekcmarecki napisał/a: | Ciągle nie pojmuję jak lampa sama potrafi zmieniać ogniskową, tzn kąt błysku | Zmienia się pozycja palnika i odbłyśnika. I tak, w środku jest silniczek, ale lampa w trybie slave nie zmienia automatycznie kąta błysku - możesz to zrobić ręcznie.
marekcmarecki - Wto 28 Gru, 2010
Czyli okazuje się, że jest alternatywa dla drogich lamp systemowych w postaci Nissina
Teraz wzbogacony o nową wiedzę zastanawiam się, czy starczy ten 622 za 400zł, czy lepiej 622 II za 500 z groszami, czy szarpnąć się za kieszeń i kupić 866 z liczbą 60 .
Ta ostatnia daje spory zapas światła. Bardzo mocna w granicach 800zł. Drogo? Trochę tak. Ale lampę nie kupuje się codziennie i powinien to byc zakup przemyślany.
Pytanie do osób które fotografują z lampą:
1.Przydaje się taka mocna lampa amatorowi?
2.W jakich sytuacjach?
3.Czy też zakup takiej mocnej to będą stracone pieniądze, bo w praktyce taka duża
moc jest rzadko potrzebna?
jaad75 - Wto 28 Gru, 2010
marekcmarecki napisał/a: | 1.Przydaje się taka mocna lampa amatorowi? | Świadomemu amatorowi - oczywiście.
marekcmarecki napisał/a: | 2.W jakich sytuacjach? | - fotografowanie w pomieszczeniach, gdzie ściany i sufity są w dużej odleglości
- fotografowanie serią (lampa nie strzela pełna mocą, więc może strzelić więcej razy zanim opróżni kondensator)
- fotografowanie z modyfikatorami, czy filtrami korygujacymi temperaturę barwową błysku (Omnibounce zabiera conajmniej 1EV, CTO kolejny i już zamiast 1/4, używamy pełnej mocy)
- fotografowanie w trybie HSS/FP (lampa musi pracować strobostropowo podczas całej drogi kurtyn, co znacząco wpływa na jej efektywność)
- mrożenie ruchu błyskiem (lampy oparte o bramkę IGBT zmniejszają energię błysku poprzez jego skrócenie, więc czasy błysku skręconego speedlighta są bardzo krótkie, ale chodzi też o dostarczenie odpowiedniej energii - mocniejsza lampa może mieć znacznie krótszy czas błysku, przy tej samej efektywności)
- używanie lampy poza stopką z większymi i światłożernymi modyfikatorami, typu softbox, octa, beauty dish i utrzymywanie sensownego dystansu roboczego, tak by mieć użyteczne wygaszenie (nawet najmocniejsze lampy systemowe dają zawzyczaj poniżej 100Ws energii błysku - porównaj to sobie z przeciętnymi studyjnymi, które rzadko dają mniej niż 200Ws, a za uniwersalne uważane są okolice 500Ws)
- przebijanie zastanego w dzień (jeśli fotografujesz w świetle dziennym, a speedlight ma być Twoim światłem głównym, zazwyczaj musisz niedoświetlić zastane o 1-2EV, da się to zrobić częściowo czasem naświetlania, ale ograniczeniem jest x-sync (tu wielki plus D40), a resztę światła zastanego musisz wygasić przymknięciem przysłony - właśnie przy tej wynikowej przysłonie musi pracować Twoja lampa, więc musi mieć tym większy zapas im silniejsze zastane i najlepiej, żeby nie pracowała wtedy na pełnej mocy, by między strzałami nie trzeba było czekać po 5s. Do tego wciąż pamiętajmy o filtrach i modyfikatorach, które zazwyczaj się na taką lampę zakłada i sensownej odległości od obiektu, tak by ruch o 10cm w stosunku do lampy nie powodował dużych zmian naświetlania)
marekcmarecki - Sro 29 Gru, 2010
...dużo wiesz kolego!
Dzięki
js70 - Sro 29 Gru, 2010
Cytat: | marekcmarecki, Teraz wzbogacony o nową wiedzę zastanawiam się, czy starczy ten 622 za 400zł, czy lepiej 622 II za 500 |
Jeśli zamierzasz używać lampy jako slave to warto. Mark II pod tym względem jest mocno poprawiony. Masz mozliwość odpalania lampą sterującą w TTL i manualu, CLS (chociaż korpusy, które masz w podpisie akurat tego nie obsługują) i przewodem. Jest też wprowadzona korekcja błysku z poziomu lampy (stara wersja miała kłopoty z doświetlaniem na wprost, więc się przydaje)
Cytat: | Pytanie do osób które fotografują z lampą:
1.Przydaje się taka mocna lampa amatorowi?
2.W jakich sytuacjach?
3.Czy też zakup takiej mocnej to będą stracone pieniądze, bo w praktyce taka duża
moc jest rzadko potrzebna? |
1.Mocy nigdy za dużo, nawet jeśli będziesz rzadko wykorzystywać, to po co żałować, że "nie wyszło jakieś ujęcie bo akurat była za słaba lampa.
2. Chociażby np. w ciemnym zabytkowym kościele (niekoniecznie musisz tam robić zdjęcia zawodowo) lub innym dużym pomieszczeniu. Także przy odbijaniu światła duża moc się przydaje, gdy sufit jest wysoko, lub ściany daleko.
3. Przy cenie Di622 nie jest to chyba problemem
jaad75 - Sro 29 Gru, 2010
js70 napisał/a: | 3. Przy cenie Di622 nie jest to chyba problemem |
marekcmarecki napisał/a: | Teraz wzbogacony o nową wiedzę zastanawiam się, czy starczy ten 622 za 400zł, czy lepiej 622 II za 500 z groszami, czy szarpnąć się za kieszeń i kupić 866 z liczbą 60 . | Między starym i nowym 622 nie ma różnicy mocy - cały mój wywód w poprzednim poście tyczył lampy 866 oczywiście.
marekcmarecki - Sro 29 Gru, 2010
Czyli zdalnie z moich korpusów nie da się tej lampy zasterować ? (Mam tu na myśli 866, bo chyba jednak na tę mocniejszą się zdecyduję) Myślałem, że ona reaguje na błysk tej wbudowanej w aparat. Skoro posiada wbudowaną fotocelę...
jaad75 - Czw 30 Gru, 2010
marekcmarecki, no niestety, żeby sterować lampami przy pomocy wbudowanej potrzebujesz półkę wyższych korpusów. Wyzwolić lampę w manualu zawsze możesz, ale CLS to jednak trochę więcej niż tylko wyzwalanie. Nie wiem jak wyzwalacze TTL, typu Pixel, bo teoretycznie powinny bez problemu sterować lampą również w korpusach EL Nikona.
marekcmarecki - Czw 30 Gru, 2010
1. Czyli lampę zdalnie wyzwala impuls (podczerwień? tak jak w pilotach do telewizora, czy jakiś elektromagnetyczny?) podawany z aparatu w momencie wyzwalania lampy wewnętrznej? Ale jeśli podczerwień, to aparat i lampa muszą się "widzieć".
Moje korpusy wyzwolić lampy zdalnie nie potrafia, ale podejrzewam, że D90 i D7000 będzie to juz potrafił. Ciekawe czy D5000 też już to umie?
Nie pozostaje mi zatem nic innego jak założenie lampy na aparat i sterowanie jej ze stopki .
Ale co za tym idzie, żeby nie było niedomówień chciałbym jeszcze wrócić do jednego z poprzednich pytań odnośnie TTL i jeśli mieszam, proszę mnie poprawić, ale:
2. Jeśli lampa w trybie TTL bedzie zamocowana na aparacie, to bedzie ona "wiedziała" jaka jest aktualnie ogniskowa i przesłona obiektywu? I nawet D60 to potrafi i będzie umiał przez stopkę komunikować się z lampą z TTL?
3. Jaką funkcję w lampie pełni fotocela?
Do tej pory myślałem, że służy do wykrywania błysku lampy wbudowanej, która w ten sposób wyzwala lampy w trybie SLAVE. Ale okazuje sie, że nie. Zatem sensor musi służyć do pomiaru światła zastanego.
4. Sama lampa w trybie AUTO posiadając sensor (fotocelę) i znając ogniskową i przesłonę aparatu jest w stanie dobrać odpowiednią siłę błysku?
5. Ale co z odległością od fotografowanego obiektu? Odległość to też wartość mająca wpływ na potrzebną siłę błysku.
Pewnie przynudzam, ale gdyby ktoś chociaż lekko rozjaśnić potrafił...
hijax_pl - Czw 30 Gru, 2010
marekcmarecki, polecam poczytać trochę o CLS, wyzwalaniu lamp w ogóle i w szczególe. I mniej podejrzewać, a częściej do specyfikacji zaglądać
marekcmarecki napisał/a: | Czyli lampę zdalnie wyzwala impuls | Zależy od sposobu wyzwolenia, ale generalnie jest to błysk. Fotocela czy CLS - to nie ma znaczenia... marekcmarecki napisał/a: | podejrzewam, że D90 i D7000 będzie to juz potrafił | Jakby spojrzeć w specyfikację wyjdzie na to że mają wbudowany sterownik CLS. Zatem mogą sterować lampami ustawionymi gdzieś... Mają też możliwość ustawienia lampy w tryb manualny - zatem z każdą najprostszą fotocelą też będą współpracować. marekcmarecki napisał/a: | Ciekawe czy D5000 też już to umie? | Nie ma wbudowanego sterownika CLS, ale może wyzwalać fotocele. marekcmarecki napisał/a: | 2. Jeśli | Tak marekcmarecki napisał/a: | 3. Jaką funkcję w lampie pełni fotocela? | do wyzwolenia lampy gdy wykryje w okolicy błysk innej lampy... Wbudowanej, systemowej, studyjnej albo flasha dyskotekowego... marekcmarecki napisał/a: | 4. Sama lampa w trybie AUTO posiadając sensor (fotocelę) i znając ogniskową i przesłonę aparatu jest w stanie dobrać odpowiednią siłę błysku? | Nie marekcmarecki napisał/a: | 5. Ale co z odległością od fotografowanego obiektu? Odległość to też wartość mająca wpływ na potrzebną siłę błysku. | Są takie aparaty, które przekazują do lampy informację o odległości ostrzenia.
Polecam , nie - zalecam łyknięcie trochę teorii...
marekcmarecki - Czw 30 Gru, 2010
mam problem ze źródełkami tej teorii, bo nie wiem za bardzo gdzie szukać i czego...
Może jakieś linki? O CLS w wolnej chwili pokopie na forum...
Czyli jeszcze raz...
1. Moje korpusy nie mają CLS, ale jednak błyskiem wbudowanej będę mógł wyzwolić taką lampę zdalnie bo ma fotocelę. W manualu. Tzn. wcześniej ręcznie ustawić wszystkie wartości (jeszcze nie wiem co tam ręcznie można ustawić, ale podejrzewam, że kąt i siłę błysku) a błyskiem tylko wyzwolić. Tak?
2. Gdyby był korpus z CLS, to by było to samo, ale z TTL, czyli w lampie nie musiałbym ustawiać nic.
Ale teraz jak to będzie w moim przypadku (D40 i D60)?
W TTL będzie wszystko hulać, ale tylko pod warunkiem, że lampa będzie założona na korpusie.
hijax_pl - Czw 30 Gru, 2010
Nawet to: http://www.szerokikadr.pl..._lampy_blyskowe
marekcmarecki napisał/a: | Moje korpusy nie mają CLS | Nie mają. Ale mają iTTL. marekcmarecki napisał/a: | ale jednak błyskiem wbudowanej będę mógł wyzwolić taką lampę zdalnie bo ma fotocelę. W manualu | Tak marekcmarecki napisał/a: | Tzn. wcześniej ręcznie ustawić wszystkie wartości (jeszcze nie wiem co tam ręcznie można ustawić, ale podejrzewam, że kąt i siłę błysku) a błyskiem tylko wyzwolić. Tak? | Tak. marekcmarecki napisał/a: | Gdyby był korpus z CLS | A dokłądniej steronik CLS - tak jak w D90 i wyżej... marekcmarecki napisał/a: | z TTL, czyli w lampie nie musiałbym ustawiać nic.
| Lampa pracująca jako slave CLS daje możliwość ustawienia tylko zuma i kierunek palnika marekcmarecki napisał/a: | Ale teraz jak to będzie w moim przypadku (D40 i D60)?
W TTL będzie wszystko hulać, ale tylko pod warunkiem, że lampa będzie założona na korpusie. | Gdy będzie na korpusie lub gdy użyjesz przewodu TTL (elektrycznie będzie to tak jakby lampa cały czas była na stopce)
Usjwo - Czw 30 Gru, 2010
hijax_pl napisał/a: |
Lampa pracująca jako slave CLS daje możliwość ustawienia tylko zuma i kierunek palnika |
To faktycznie Nikon popedzil do produ przed innych, ja w C nawet na aparacie i w TTL musze recznie krecic palnikiem
boonya - Sob 08 Sty, 2011 Temat postu: zewnetrzna lampa do canona eos 500d witam,zakładam juz tu drugi wątek
szukam lampy do canoca eos 500 d poradzcie cos do 500 zł , na co powinno się zwracać uwagę prrzy wyborze lampy?
polecano mi wczesniej 580 exII canona aczkolwiek cena jest zbyt wysoka jak na moj budzet.
nie mam zbyt wysokich wymagan
proszę o pomoc
komor - Sob 08 Sty, 2011
boonya napisał/a: | zakładam juz tu drugi wątek |
Zupełnie niepotrzebnie, bo już taki jest. Scalam.
Ponieważ sensowne lampy systemowe nie występują w takim przedziale cenowym, to można wybierać z oferty producentów trzecich, czyli niepotrzebny jest osobny wątek kanonierski.
byku123 - Czw 27 Sty, 2011
Mam ten sam problem. Budżet? 450zeta maks. Potrzebuję lampy do robienia zdjęć na Studniówkach, ew. ślubach stosunkowo amatorsko, albo za drobne pieniądze. Niestety na Speedlite'a jakiegokolwiek mnie nie stać... Zastanawiałem się albo na tą lampą Nissinem Di622 (jak się uda, to Mark II), albo nad jakimś Tumaxem... Co lepsze? Nie zamierzam wydziwiać z dwoma lampami, ew. w przyszłości uruchamianie radiowe. Kompletnie się nie znam i jestem zielony i początkujący. Chodzi mi o to, czy da radę zrobić takie zdjęcie:
Lampa leży pod fotelem kierowcy i ma doświetlić pedały w samochodzie a aparat będzie oparty na oparciu fotela. Da radę zrobić takie zdjęcie przy współpracy z tą lampą?
komor - Pią 28 Sty, 2011
byku123, jeśli używasz Canona to z Di622 w pierwszej wersji nie wyzwolisz radiowo, musiałbyś więc dodatkowo zainwestować w stosunkowo drogi kabel TTL, którym podłączysz tę lampę do aparatu w trybie TTL. Taki kabel jest dostępny też w wersji ok. 2-metrowej. Wariant 2: kupno wersji II tej lampy a potem dalsza inwestycja w radio.
Wariant 3: jeśli „za drobne pieniądze” da się zmienić choć trochę w kierunku „za godziwe pieniądze” to może będzie Cię stać na sprzęt odpowiedni do zadań, jakie przed nim stawiasz?
byku123 - Nie 30 Sty, 2011
Komor, mam kolegę w Warszawie, który ma firmę robiącą zdjęcia na ślubach, studniówkach itd (kamera + zdjęcia) i ostatnio wspominał coś nad zbieraniem ekipy do obsługi południowej strony Polski i mówił, żebym się zastanowił. Kiedy powiedziałem, jaki mu mam sprzęt, to powiedział, żebym się odezwał do Niego kiedy będę miał lampę zewnętrzną. Niestety, ale obecnie nie mam pewnego źródła dochodu, jestem studentem i uzbieranie kwoty 1500zł na SpeedLite 580 mnie zwyczajnie nie stać...Poza tymi zdjęciami na studniówkach, ślubach czasami robię zdjęcia samochodów do testów, a oglądając niemieckie gazety widziałem zdjęcia doświetlane lampami, tak jak opisałem w poście powyżej. Co do aparatu, to wiem, że nie mam wyzwalania radiowego, ale na razie muszę kupić lampę, potem Gripa i będę się zastanawiał co dalej.
cybertoman - Pon 31 Sty, 2011
byku123 napisał/a: | na SpeedLite 580 mnie zwyczajnie nie stać | to zamiast 622 kup DI866.
byku123 - Pon 31 Sty, 2011
Odpada... -> http://www.ceneo.pl/;004+sNissin~~MDI866
Budżet przekroczony.
cybertoman - Wto 01 Lut, 2011
Za dodatkowe 288 PLN dostajesz duzo lampy. Ale budzet to budzet.
|
|