forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Pentax K-r

goltar - Czw 09 Wrz, 2010
Temat postu: Pentax K-r
News i pierwsze wrażenia.
maput - Czw 09 Wrz, 2010

Jak na pierwsze lustro to bardzo porządna puszka. Jeśli tylko nie przegną z ceną to może być równie często polecany co kx.
hijax_pl - Czw 09 Wrz, 2010

maput napisał/a:
być równie często polecany co kx.

Myślę, że nawet częściej - wszak obie najbardziej krytykowane "wady" k-x (zasilanie + brak AF na matówce) zniknęły ;)

Ciekawe czy w stosunku do K-x poprawili też jasność wyświetlacza w wizjerze? :roll:

maput - Czw 09 Wrz, 2010

Polecany może i będzie częściej, pytanie czy i kupowany...
Pentax nie ma reklam w tv i swoich gablotek w FJ. Dla masy amatorów wyznacznikiem wcale nie jest świetna specyfikacja i możliwości, tylko znana marka.

zentaurus - Czw 09 Wrz, 2010

maput napisał/a:
Pentax nie ma reklam w tv i swoich gablotek w FJ. Dla masy amatorów wyznacznikiem wcale nie jest świetna specyfikacja i możliwości, tylko znana marka.

Nikt nie broni ludziom odpowiedzialnym za marketing Pentaxa wystawienia swoich gablotek w FJ czy nawet w "jakimś" Saturnie. To czy dany produkt się sprzeda jest wypadkową min. jakości i "dobrości" produktu, reklamy, marketingu, serwisu itd.

Pierwsze wrażenia bazujące na wyglądzie i specyfikacji są pozytywne, zobaczymy jak w praktyce wypadnie jakość zdjęć z tej matrycy.

U nas tylko 3 kolory a w Japonii... :wink:
jaad75 - Czw 09 Wrz, 2010

goltar napisał/a:
zobaczymy jak w praktyce wypadnie jakość zdjęć z tej matrycy.
Sądzisz, że popsuła się od czasów K-xa?... :razz:

jaad75 napisał/a:
goltar napisał/a:
zobaczymy jak w praktyce wypadnie jakość zdjęć z tej matrycy.
Sądzisz, że popsuła się od czasów K-xa?... :razz:
No coś tam pozmieniali w tej matrycy, nawet jeśli tylko soft to ciekawe z jakim rezultatem.

Nie sądzę, żeby rezultat był gorszy, zwłaszcza biorąc pod uwagę poszerzony zakres czułości...
Wujek_Pstrykacz - Czw 09 Wrz, 2010

Z tym to może być różnie, okaże się jak już będzie go można potestować :razz:

tak wogóle, to ten aparat wygląda mi na powrót koncepcji K200D (minus uszczelnienia) - ciekawe, czy K-x zostanie w produkcji i Pentax przez jakiś czas będzie miał 3 lustrowy lineup (jak w czasach K-m/K2000, K200D, K20D), czy jednak zostaną przy dwóch modelach (K-r, K-5)...

[ Dodano: Czw 09 Wrz, 2010 12:15 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Z tym to może być różnie, okaże się jak już będzie go można potestować :razz:
Matryca mnie absolutnie nie martwi, ciekawy jestem za to tego nowego SAFOX-a... No i jak szybki faktycznie jest CDAF...
moronica - Czw 09 Wrz, 2010

mysle, ze Pentax fajnie by wyszedl na tym gdyby byl jak Smart - na zamowienie mozna by bylo samemu skomponowac sobie kolorystyke. bo tyle kombinacji a tylko czarny ladny, no ewentualnie bialo-granatowy ;)

moronica, tak było z K-xem, więc pewnie z K-r też to umożliwią...

BTW:

Wujek_Pstrykacz - Czw 09 Wrz, 2010

A mówiłem różowy jest piękny, zawsze taki polecę, superowy :razz:
zug - Czw 09 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
moronica, tak było z K-xem, więc pewnie z K-r też to umożliwią...

BTW:
Obrazek

ale paleta kolorów :roll: :smile:

sigmiarz - Czw 09 Wrz, 2010

wyglada lepiej od k-x'a, specka też lepiej wygląda, aż mnie pożera ciekawość jak to będzie u k5 :)

...
a jak z podglądem głębi ostrości i wstępnym uniesieniem lustra ?

sigmiarz napisał/a:
a jak z podglądem głębi ostrości i wstępnym uniesieniem lustra ?
Zapewne tak jak zawsze w EL Pentaksa - zielony przycisk i samowyzwalacz...

[ Dodano: Czw 09 Wrz, 2010 15:11 ]
sigmiarz napisał/a:
aż mnie pożera ciekawość jak to będzie u k5 :)
W ogólności, tak jak w K-7, tylko z inną matrycą i "nowym" AF-em... :smile:
P_M_ - Czw 09 Wrz, 2010

Wyglada obiecujaco. Podoba mi sie to rozwiazanie zasilania.
Obrazowanie pewnie bedzie swietne.
Cieszy takze wyciaganie wnioskow z krytyki klientow.

P_M_ napisał/a:
Cieszy takze wyciaganie wnioskow z krytyki klientow.
Krytyki klientów, to akurat wiele nie było, ale recenzenci pewnie sporo popsuli (i tak niezłą) sprzedaż... :twisted:

[ Dodano: Czw 09 Wrz, 2010 21:05 ]
zug napisał/a:
ale paleta kolorów :roll: :smile:
Ta lepsza?

:mrgreen:

sigmiarz - Pią 10 Wrz, 2010

kolory k-r'a mnie jakoś specjalnie nie zajmuja.. cieszy brak srebrnego paska.

na amazonie jest pre-order za 800$ ;) czyli tanio jak za barszczyk.

hijax_pl - Pią 10 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
Krytyki klientów, to akurat wiele nie było

A skąd wiesz? ;)
jaad75 napisał/a:
ale recenzenci pewnie sporo popsuli

A jak to jest z krytykami filmowymi? Bo jakoś mam wrażenie że sprzedaż biletów nie jest mocno skorelowana z ich wypowiedziami... ;)
sigmiarz napisał/a:
pre-order za 800$

No to będzie to łakomy kąsek :)

jaad75 - Pią 10 Wrz, 2010

sigmiarz napisał/a:
na amazonie jest pre-order za 800$ ;) czyli tanio jak za barszczyk.
W PL prawie 3000zł, czyli dokładnie tyle ile mówiłem...
hijax_pl napisał/a:
A skąd wiesz? ;)
Czytam różne fora, a na nich, jak wiesz, pojawia się przede wszystkim krytyka i narzekania...
hijax_pl napisał/a:
A jak to jest z krytykami filmowymi? Bo jakoś mam wrażenie że sprzedaż biletów nie jest mocno skorelowana z ich wypowiedziami... ;)
No co Ty? Ja tam nieczęsto wybieram się na film "zjechany" przez krytyków...
Usjwo - Pią 10 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:

hijax_pl napisał/a:
No co Ty? Ja tam nieczęsto wybieram się na film "zjechany" przez krytyków...

Co potwierdza teorie hijax_pl powyzej. :mrgreen:

Cytat:
Ja tam nieczęsto wybieram się na film "zjechany" przez krytyków...

Usjwo, niby w jaki sposób?... :razz:

Usjwo - Pią 10 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
Cytat:
Ja tam nieczęsto wybieram się na film "zjechany" przez krytyków...

Usjwo, niby w jaki sposób?... :razz:

odszczekuje, klopoty z czytaniem :oops: , to chyba rozprezenie piatkowo-popoludniowe,

najpierw zle odczytalem to co napisal hijax_pl

krzysiek29 - Pią 10 Wrz, 2010

maput napisał/a:

A wiesz kto odpowiada za dystrybuję poniekąd udanego produktu w Polsce ? Myślę, że przy takiej dystrybucyjnej firmie Pentax u nas będzie zawsze jakimś "wynalazkiem" !!

chodzi Wam o to zeby pod kazdym zabytkiem etc. byly same pentaxy a nie c,n,s ?
w swoim czasie pisałem sporo o produktach Apple bawiąc się w Apple ewangelistę
a efekt (nie twierdzę że mojego pisania tylko setek tys. takich jak ja) taki że w każdych spadających spodniach iphone, Steve Jobs ma tylu klientów, że zaczyna dyktować
jakie pluginy/kodeki mają istnieć a jakie nie, taki internetowy faszyzm.
Dzięki temu że firma nie jest za duża walczy, i kombinuje jak dać więcej za tą samą cenę co konkurencja. :cool:

a pentax kombinuje i to ostro, choćby taki optio rs1000
http://www.fotomaniak.pl/...x-optio-rs1000/

sigmiarz napisał/a:
chodzi Wam o to zeby pod kazdym zabytkiem etc. byly same pentaxy a nie c,n,s ?
Absolutnie nie - mnie się posiadanie niszowego sprzętu bardzo podoba, ale są pewne granice niszowości po przekroczeniu których zagrożona jest egzystencja firmy... Czy to na rynku lokalnym, czy globalnym...

[ Dodano: Pią 10 Wrz, 2010 13:03 ]
sigmiarz napisał/a:
Dzięki temu że firma nie jest za duża walczy, i kombinuje jak dać więcej za tą samą cenę co konkurencja. :cool:
No sorry, ale w odniesieniu do Apple, to brzmi dość komicznie... :smile:
audi - Pią 10 Wrz, 2010

W RTVEUROAGD Pentax K-r + DAL 18-55 mm (czarny) będzie w cenie 2999 zł
http://www.euro.com.pl/lu...Pentax,f1.bhtml

jaad75 napisał/a:
No sorry, ale w odniesieniu do Apple, to brzmi dość komicznie...

to jest o pentax.

jesli bym pisał o Apple to w segmencie wydajnych komputerów biurkowych ceny Apple aż tak bardzo nie gniotą. Drogie są laptopy, a już te małe zabawki, iphone, ipad, ipod.. to lepiej kupować u konkurencji dostając to samo za połowę ceny.

sigmiarz napisał/a:
Drogie są laptopy, a już te małe zabawki, iphone, ipad, ipod.. to lepiej kupować u konkurencji dostając to samo za połowę ceny.
No dokładnie te sprzety miałem na myśli... A ten trend utrzymywał się jeszcze sprzed czasów ipoda - wszystkie laptopy i gadżety Apple'a były cholernie drogie w porównaniu z tym, co oferowała konkurencja, a jedyne czym wygrywały, to dizajn... No chyba, że ktoś był wielkim fanem MacOS...
komor - Pią 10 Wrz, 2010

sigmiarz napisał/a:
w swoim czasie pisałem sporo o produktach Apple bawiąc się w Apple ewangelistę
a efekt (nie twierdzę że mojego pisania tylko setek tys. takich jak ja) taki że w każdych spadających spodniach iphone, Steve Jobs ma tylu klientów, że zaczyna dyktować jakie pluginy/kodeki mają istnieć a jakie nie, taki internetowy faszyzm.

No sorry, drogi współwyznawco :) , ale dopóki Apple zajmowało się tylko komputerami i systemem operacyjnym to efekty macewangelizacji były powiedzmy takie sobie. Kto znał i umiał docenić, i wiedział dlaczego używa tego a nie tamtego – ten był zadowolony i mógł poradzić sobie z ograniczeniami wynikającymi z niszowości marki i łatwiej przełykał nie zawsze uzasadnione ceny. To zupełnie jak z Pentaxem. :)
Dopiero kiedy pojawiły się produkty konsumenckie: iPod, iTunes Music Store, a potem iPhone, to firma się zrobiła duża i zaczęła się rozpychać, dyktować co i kto może, itd. Taki nowy Microsoft. :)

sigmiarz napisał/a:
segmencie wydajnych komputerów biurkowych ceny Apple aż tak bardzo nie gniotą. Drogie są laptopy, a już te małe zabawki, iphone, ipad, ipod.. to lepiej kupować u konkurencji dostając to samo za połowę ceny.

Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie. Ceny Maków Pro są przesadzone, biorąc pod uwagę, że w środku jest obecnie dość wydajny i ładnie opakowany, ale jednak zwykły pecet, z komponentami Intela itd., czyli żadna nisza, wszystko do kupienia także u innych producentów złomu PC. To właśnie laptopy mają rozsądne ceny w stosunku do konkurencji, tylko trzeba porównywać do modeli analogicznie wyposażonych, a nie do promocji w Lidlu czy innym Saturnie. :) No i oczywiście nie mówimy o cenach w PL, bo z nimi różnie bywa, uwzględniamy też jakość.
Ale straszny offtop się zrobił, zamykam się zanim jakiś inny mod mnie zbanuje. :)

komor napisał/a:
To właśnie laptopy mają rozsądne ceny w stosunku do konkurencji, tylko trzeba porównywać do modeli analogicznie wyposażonych
No niestety nie i mówię tu o porównaniu do marek tradycyjnie uznawanych za drogie, jak np. Vaio, a nie "wypasionych" Acerach, czy Asusach... Oczywiście trudno porównywać MacBooki Pro do np. Alienware, ale zastosowanie też jest kompletnie inne...

[ Dodano: Pią 10 Wrz, 2010 15:29 ]
A wracając do Pentaksa, strasznie mnie ciekawi jak długo K-x pozostanie w ofercie...

komor napisał/a:
Ceny Maków Pro są przesadzone
złóż sobie podobną conf.
są jeszcze imaci, chyba najbardziej popularne w Polsce jabłka.

sigmiarz napisał/a:
złóż sobie podobną conf.
Myślisz, że nie składałem?
komor - Sob 11 Wrz, 2010

sigmiarz napisał/a:
imaci

Auć! Polecam http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7429 i ewentualnie jeszcze O języku słów kilka, czyli jak poprawnie pisać o Jabłkach.

sigmiarz - Sob 11 Wrz, 2010

tak wiem, dwumlask i gładzik.

[ Dodano: Sob 11 Wrz, 2010 11:24 ]
Miodek uważa że prawidłowa forma pisania o app store to "o apstorze" ;)

ale nie o makach tutaj tylko o k-r.

komor - Sob 11 Wrz, 2010

sigmiarz, ortografia obowiązuje wszędzie, nawet jak dyskutujemy o Pentaksie. :) A dwumlask i gładzik nie mają nic do tego, bo to polskie terminy, tymczasem Tobie zwróciłem uwagę na pisownię nazw obcych. Pomijam fakt, że dwumlask to czyjś żart, który nigdy się nigdzie nie przyjął.
hijax_pl - Sob 11 Wrz, 2010

komor napisał/a:
dwumlask to czyjś żart, który nigdy się nigdzie nie przyjął

Takie międzymordzie ;)

AChmiel - Sob 11 Wrz, 2010

Dzięki za wystarczająco pełny opis nowego Pentaxa K-r.
Z zadowoleniem przyjąłem forme opisu beż prywatnych złośliwości ze strony
redakcji. Jeśli to twały trend to jestem pełen uznania.
Gratulacje dla redakcji i pozdrawiam.

hijax_pl - Sob 11 Wrz, 2010

AChmiel napisał/a:
Z zadowoleniem przyjąłem forme opisu beż prywatnych złośliwości ze strony
redakcji.

No nie... :zalamany:

sigmiarz - Sob 11 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
sigmiarz napisał/a:
złóż sobie podobną conf.
Myślisz, że nie składałem?

mam wrażenie że wpadłem Ci w oko.. tzn. między soczewki, czepiasz się przy byle okazji,
lekko zaporowe ceny na produkty Apple czynią tą markę bardziej elitarną, a wszyscy jesteśmy snobami w mniejszym bądź większym stopniu nawet jeśli na kredyt.

Jendak to nie te wyższe ceny mnie trzymają przy Apple, tylko przyjaźniejszy wizualnie i w obsłudze system, wygląda również ma znaczenie (cały dzień się na to gapię!!) i dźwięk,
pamiętam bardzo dobrze niedyskretny szum/rzężenie blaszaka, tak wiem można kupić
lepsze obudowy, ale wtedy przestaje być tak win pc, czyli tanio.

Wracając do k-r'a, gdyby go trochę uszczelnili i dodali jakiś wyświetlacz na topie
byłby następcą k200d, a tak.. ciekawe czym pentax ma zamiar zastąpić linie kxxxd
to miał być k20d ? Wszyscy mieszają, nikon d7000?, canon 60d jak xxxd itd,
to dezorientuje przeciętnego klienta, zawsz myślałem że przejrzystość oferty to podstawa.

jaad75 - Nie 12 Wrz, 2010

sigmiarz napisał/a:
mam wrażenie że wpadłem Ci w oko.. tzn. między soczewki, czepiasz się przy byle okazji,
Wydaje Ci się...
sigmiarz napisał/a:
Wracając do k-r'a, gdyby go trochę uszczelnili i dodali jakiś wyświetlacz na topie
byłby następcą k200d, a tak.. ciekawe czym pentax ma zamiar zastąpić linie kxxxd
to miał być k20d ?
Linia KxxD została zdegradowana do obecnego EL, czyli K-x i teraz zapewne K-r. K20D został zastąpiony K-7, a ten z kolei będzie zastąpiony K-5... Wydaje mi się, że ta oferta jest dość przejrzysta... :razz:
Kuba Nowak - Pią 17 Wrz, 2010

sigmiarz napisał/a:
to miał być k20d ?

A ja ciągle mam DL'a i czekam na jego następcę z górnym wyświetlaczem... przeczekałem K200... K-x i, jak się okazuje, K-r też nie mają wyświetlaczy i wychodzi na to, że muszę kupić K-7, bo na K-5 na pewno nie będzie mnie stać :cry:

jaad75 - Pią 17 Wrz, 2010

Kuba Nowak, no sorry, ale nawet bez górnego wyświetlacza K-r miażdży DL-a w każdej kategorii... Zresztą już K100D był od niego wyraźnie lepszy... Też lubię mieć górny wyświetlacz, ale w tym przypadku to żaden argument...

jaad75 napisał/a:
Kuba Nowak, no sorry, ale nawet bez górnego wyświetlacza K-r miażdży DL-a w każdej kategorii... Zresztą już K100D był od niego wyraźnie lepszy... Też lubię mieć górny wyświetlacz, ale w tym przypadku to żaden argument...

Hmm... gdybym kupował każdego następcę mojego aparatu (czyli DL2, K100, K100 Super, K200 i K-x lub K-7) to nie miałbym czasu na robienie zdjęć, bo musiałbym na takie zakupy zarabiać :wink:
Oczywiście poza wyświetlaczem, mam świadomość innych różnic między K-x i K-7 i dlatego pociąga mnie ten drugi. I co z tego, że K-r wygląda na bardziej zaawansowany od poprzednika, skoro tego wyświetlacza nie ma.

Kuba Nowak napisał/a:
I co z tego, że K-r wygląda na bardziej zaawansowany od poprzednika, skoro tego wyświetlacza nie ma.
Wyświetlacz mimo wszystko nie powinien być tu głównym kryterium wyboru... Ale akurat również wolałbym K-7 od K-r.
komor - Pią 17 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
Wyświetlacz mimo wszystko nie powinien być tu głównym kryterium wyboru...

Do niedawna podkreślałeś to jako zaletę Pentaxa przy wyborze puszek entry-level. :P

komor napisał/a:
Do niedawna podkreślałeś to jako zaletę Pentaxa przy wyborze puszek entry-level. :P
W przypadku puszek na równym poziomie, jest to ewidentna zaleta, przestaje jednak być czynnikiem decydującym przy tak miażdżącej przewadze technologii (mówię tu o różnicach DL - K-r, a nie K-r - K-7 dla uściślenia)...

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:
W przypadku puszek na równym poziomie, jest to ewidentna zaleta, przestaje jednak być czynnikiem decydującym przy tak miażdżącej przewadze technologii (mówię tu o różnicach DL - K-r, a nie K-r - K-7 dla uściślenia)...

Naonczas m.in. dlatego wybrałem DL'a i chyba mało kto wyróżniał wtedy entry level. Potem K100 i K200 to był krok do przodu, ale K-m już był typowym EL-owcem. Oczywiście teraz DL wydaje się przedpotopowy, ale zdjęcia ciągle robi i hula na paluszkach bez łaski. A górny wyświetlacz jest chyba o tyle istotny, że w ten sposób mniej używamy główny LCD i także oszczędzamy energię, nieprawdaż?

Kuba Nowak napisał/a:
A górny wyświetlacz jest chyba o tyle istotny, że w ten sposób mniej używamy główny LCD i także oszczędzamy energię, nieprawdaż?
Przy obecnych "osiągach" aparatów ten argument jest raczej mało istotny... To raczej kwestia większej wygody takiego rozwiązania...

jaad75 napisał/a:
To raczej kwestia większej wygody takiego rozwiązania...

Oczywiście to jest najważniejsza zaleta... i m.in. dlatego nie skusiłem się na K-x'a, więc teraz boli mnie kieszeń na K-7 :???:

cybertoman - Wto 21 Wrz, 2010

Ja tam ze swoim krotkowidztwem chwale sobie LCD i gornego wyswietlacza uzywam sporadycznie.
FuzBal - Sro 22 Wrz, 2010

http://fotozakupy.pl/lust...k-r-body,13599s

http://fotozakupy.pl/lust...al-18-55,13600s

hmmm no cena tragiczna nie jest a jesli okaze sie chociaz o 1/4 lepszy od kixa (nie liczac podsw. pukntow af)to na bank bedzie lepsza opcja od d5000 do ktorego kx brakowalo podsw punktow af i troche lepszego samego af

jaad75 - Sro 22 Wrz, 2010

Porównanie ISO:
http://dslrmagazine.com/i...-Kr-Iso_AAA.jpg

FuzBal - Sro 22 Wrz, 2010

:O :O
sigmiarz - Czw 23 Wrz, 2010

całkiem niezłe 1600... ale jeszcze lepiej by było gdyby pojawiło sie takie porównanie,
canon 60d / nikon d7000 / pentax k-5 / olympus e-5 :D to by było ciekawe.

fafniak - Czw 23 Wrz, 2010

Ale to jest porównanie przy świetle dziennym...? Niech pokażą coś przy sztucznym - to jedyne rozsądne testy na wysokim asa :twisted:

za wszelką cenę musisz być oryginalny i pisać asa... dlaczego nie din ? :P
fafniak - Czw 23 Wrz, 2010

sigmiarz napisał/a:
za wszelką cenę musisz być oryginalny i pisać asa
rozumiem że ten wniosek na podstawie własnych potrzeb/chęci/tęsknot ?
sigmiarz napisał/a:
dlaczego nie din ?
bo trzeba przeliczać - jestem zbyt niedorozwinięty na tak skomplikowane przeliczenia: 6400 asa przeliczyć na din to nie dla mnie.
jaad75 - Czw 23 Wrz, 2010

sigmiarz napisał/a:
całkiem niezłe 1600...
Jak dla mnie, to "niezłe" jest również ISO3200, a zupełnie używane 6400... No ale to JPG-i i w świetle dziennym, więc faktycznie niewiele można powiedzieć - taka ciekawostka...
FuzBal - Czw 23 Wrz, 2010

http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,13600s

juz tanieje :D

jaad75 napisał/a:
Jak dla mnie, to "niezłe" jest również ISO3200, a zupełnie używane 6400
ok, to w takim razie w Twojej skali 1600 powinno być "śliczne"
Najlepszym testem na szumy są chyba takie warunki
http://www.flickr.com/pho...31707/lightbox/
wyjdzie wszystko :D

Adelar - Pią 22 Paź, 2010

Niestety nie ma już zdjęcia, nic nie widzę - szumów również ;-)
sigmiarz - Pią 22 Paź, 2010

ok, zmiana linku, to też niezłe warunki do testowania "szumofonowości"
http://www.flickr.com/photos/pemek/5082005725/

jaad75 - Czw 28 Paź, 2010

szy napisał/a:
Więc za 3400zł można mieć super zestawik który bije na kolana:
- D90 + 50mm 1.8 = 3 tyś zł ewentualnie + 50mm 1.4 = 3800zł
- Canon 50D + 50mm 1.8 ok 3 tyś zł ewentualnie + 50mm 1.4 = 3800zł
- Canon 550D + 50mm 1.8 ok 3 tyś zł
Bije owszem, ale tylko ostatni z wymienionych i niekoniecznie "na kolana"...
szy napisał/a:
Ja wiem, że WY musicie mieć górne wyświetlacze z których nie korzystacie w większości przypadków. Ja wiem, że dla Was aparat musi być ciężki i duży bo wtedy jest pro.
Aparat musi przede wszystkim mieć porządny, pentapryzmatyczny wizjer i dwie rolki - nie żeby być "pro", ale żeby być wygodnym.
szy napisał/a:
głośniki które mimio miniaturyzacji dają z siebie piękny dźwięk => laptopy chociażby.
Masz na myśli głośniki w laptopach?... :mrgreen:
szy napisał/a:
Uważacie że ten zestaw K-r ze stałką 1.4 jest konkurencyjny dla innych?
Z pewnością nie jest zły.
hijax_pl - Czw 28 Paź, 2010

szy napisał/a:

Bije czym?
szy napisał/a:
Ja wiem, że dla Was aparat musi być ciężki i duży bo wtedy jest pro

Hm.. Jednak nie z tego powodu :)
szy napisał/a:
Ale czasy zmierzają do minimalizacji wagi (kompozyty), objętości(ergonomia)
Ergonomia to nie to co najmniejsze czy największe. Podam przykład na mikrofalówkę: firma A ma wyświetlacz i 20 przycisków, firmy B - wyświetlacz i 1 gałka. Z ergonomicznego punktu widzenia oba rozwiązania są do kitu ;)
szy napisał/a:
głośniki które mimio miniaturyzacji dają z siebie piękny dźwięk => laptopy chociażby.
Jednak tym zaawansowanym piskaczom daleko do profesjonalnych monitorów. A jak kolumna jest za lekka - to się ją dociąża ;)
szy napisał/a:
Uważacie że ten zestaw K-r ze stałką 1.4 jest konkurencyjny dla innych?
Oczywiście. Dla D5000, 550D i paru soniakow ;)
szy - Czw 28 Paź, 2010

trochę mnie poniosło, dlatego usunałem szybko to, ale wy byliście szybsi :)

szy napisał/a:
trochę mnie poniosło

Poniosło? Z jakiego powodu?

Tak czy siak wytłumacz proszę co masz na myśli mówiąc:
szy napisał/a:
bije na kolana
w kontekście D90 i 50D?
szy - Czw 28 Paź, 2010

Poniosło, bo wcześniej był tekst o laptopach itd, ale go po 4 sek usunąłem.

No w kontekście D90 czy 50D czy 550D

szy napisał/a:
bo wcześniej był tekst o laptopach itd, ale go po 4 sek usunąłem.

Ale ja pytałem co spowodowało że to napisałeś a nie dlaczego skasowałeś...
szy napisał/a:
No w kontekście D90 czy 50D czy 550D

W kontekście D90 i 50D. Tak jak napisałem.

Euzebiusz - Czw 28 Paź, 2010

hijax_pl napisał/a:
szy napisał/a:
bije na kolana

w kontekście D90 i 50D?

Pewnie jak zwykle chodzi o to samo. Ilość kolorowych plamek w powiększeniu 200% na najwyższym iso. Co roku jakiś nowszy aparat miażdży, bije, połyka, wciąga nosem, pokazuje miejsce w szeregu, rzuca na kolana, nokautuje... wszystkie starsze.

szy - Czw 28 Paź, 2010

hijax_pl napisał/a:

Ale ja pytałem co spowodowało że to napisałeś a nie dlaczego skasowałeś...

Bo nie rozumiem dlaczego aparaty mające większe możliwości okazują się gorsze.

Np. Dlaczego Nikon D90 jest lepszy od K-r?

szy napisał/a:
Bo nie rozumiem dlaczego aparaty mające większe możliwości okazują się gorsze.
Gorsze w jakim sensie? Tym co napisał Euzebiusz? Jeśli tak to nie ma się co dziwić. Tyle że nie samą matrycą się zdjęcia robi.
szy napisał/a:
Dlaczego Nikon D90 jest lepszy od K-r?

A czy K-r jest lepszy od K7? Dlaczego porównujesz "międzypółkowo"? Równie dobrze mógłbyś spytać dlaczego 1Ds mk4 jest lepszy od K-r....

jaad75 - Czw 28 Paź, 2010

hijax_pl napisał/a:
A czy K-r jest lepszy od K7?
Niby nie jest, aczkolwiek w pewnej śmiesznej ankiecie, na blogu pewnego śmiesznego Chińczyka, wyszło, że zdecydowana większość użytkowników wolałaby kupić K-r... :razz:
szy - Czw 28 Paź, 2010

Nikon D90 nad K-r:
- 2 pokrętła
- górny wyświetlacz

Kr nad D90:
- 1/6000 ( D90 ma 1/4000)
- mniejsze szumy
- większy zakres ISO do 25600
- większa ilość szczegółów przy wysokim ISO
- adapter z bateriami (w razie czego)
- 6fps/s (D90 ma niecałe 4fps)

Te same cechy dla obu:
- nie szczelne
- obudowa plastik
- taki sam wyświetlacz główny

Więc, jakby ktoś zobaczył takie zestawienie, to logicznym jest wybrać coś szybszego i coś co robi wyraźniejsze fotki w gorszych warunkach itd... - a obydwa są plastyki nieszczelne

szy, Skąd wziąłeś, że D90 ma mniej niż 4fps? Mój miał więcej niż 4 ;)
Dyskusja o wysokim ISO i szczegółach jest czcza. Załóżmy że te aparaty są na tym samym poziomie.

Co jeszcze? D90 ma lepszy pomiar światła, AF, steruje zewnętrznymi lampami, wizjer z prawdziwego zdarzenia...

No ale może faktycznie to nieistotne jak się jedzie na programie Auto ;)

Po pierwsze to nie chodzi o to żeby dyskredytować jedną puszkę czy drugą.

Chodzi o merytoryczne porównywanie odpowiednich parametrów. Bez żadnych manipulacji, których niestety się dopuszczasz. Przykład? Co prawda nie ma testu K-r jeszcze, ale zakładam, że to to samo co K-x.

Zatem, wg specyfikacji - co podnosisz - daje nam K-x 4.7fps. Super, prawda? Ale mogę też wkleić wycinek z testu K-x na optyczne.pl:
Cytat:
# 103 zdjęcia JPEG LARGE FINE (3.43 kl./s),
# 42 zdjęcia RAW ( 1.40 kl./s),
# 30 zdjęć JPEG + RAW (1.0 kl./s)

Ooooj... To już nie 4.7fps tylko 1.4fps przy RAWach!
Porażka? Nie - trzeba mieć świadomość skąd się takie wyniki biorą. Co to jest pojemność bufora, jak mogę to wykorzystać. A nie ślepo patrzeć w cyfry i próbować je wartościować nie wiedząc za bardzo jak...

Podsumowując:
Porównujesz fps w K-r jako wartość do zapełnienia bufora z uśrednionym pomiarem w D90 z jednominutowego wciśnięcia spustu. Dwie różne wartości z dwóch zupełnie różnych pomiarów.

Dlatego właśnie mówię, że manipulujesz. Pytanie czy świadomie czy też nie...

szy - Czw 28 Paź, 2010

Nie ważne to jest ale jak mamy 4,5 i 6 kl/s -> jakbyś miał do wyboru i wiedziałbyś że więcej to szybciej to chyba normalne że każdy by wybrał szybciej .(6kl/s)

szy napisał/a:
Nie ważne to jest

Wręcz przeciwnie. Takie Twoje podejście ogranicza zaufanie do prezentowanych przez Ciebie treści. Uważasz, że nie warto być wiarygodnym?
szy napisał/a:
4,5 i 6 kl/s -> jakbyś miał do wyboru i wiedziałbyś że więcej to szybciej to chyba normalne że każdy by wybrał szybciej .(6kl/s)

Trzeba mieć świadomość także tego, że szybkość kłapania lustrem bez skutecznego AF można sobie w buty wsadzić. Czy mając 6fps będziesz fotografował ze statywu wazon czy też z reki śledził nisko przelatujący samolot?
Odpowiadając na Twoje pytanie: ciągły AF jest dużo lepszy w D90 - i jego bym wybrał.
Ale... Powiedzmy, że skuteczność AF-C K-r jest na poziomie 75%. Wynikałoby z tego, że D90 da 4,5fps a K-r - 75%*6fps=4.5fps
A takie alfy mają nawet 7fps ale bez AF - w specyficznych warunkach tylko pierwsze zdjęcie może być trafione...

szy napisał/a:
wiedziałbyś że więcej to szybciej to

Wiem, że szybciej to wcale nie musi być lepiej.

goltar - Czw 28 Paź, 2010

Panowie trochę chaosu widzę, raz piszecie o porównaniu do D90 Kx-a, a raz Kr-a (a to trochę różnica :) ). Temat jest o Pentaxie K-r więc do K-x może nie wracajmy tutaj.

goltar, K-x był wciągnięty z konkretnego powodu, choć niewątpliwie masz rację ;)
szy - Czw 28 Paź, 2010

Aha - to tego nie wiedziałem.

Czyli K-r zaliczamy do typowo amatorskich lustrzanek tak?

szy, a to jest jakaś różnica dla Ciebie? Do jednego worka wrzucasz K-r, D90 i 50D... :roll:
szy - Czw 28 Paź, 2010

Tak bo, chcę kupić aparat i nie wiem co wybrać.

szy, zatem mogę poradzić Ci tylko tyle: patrząc na różne parametry, np wspominane przez Ciebie wysokie ISO czy szybkostrzelność rozpatruj je stosując w praktyce to co masz w podpisie swoim:
Cytat:
Nie wszystko złoto co się świeci.

FuzBal - Czw 28 Paź, 2010

hijax_pl napisał/a:
szy napisał/a:

Bije czym?

kolorami puchy !!!!! :mrgreen:

Luke_S - Czw 28 Paź, 2010

szy napisał/a:
Nie ważne to jest ale jak mamy 4,5 i 6 kl/s -> jakbyś miał do wyboru i wiedziałbyś że więcej to szybciej to chyba normalne że każdy by wybrał szybciej .(6kl/s)

W ogóle by mnie interesowało, ile klatek na sekundę wyciąga taka puszka. 3 kl/s w zupełności wystarczą do amatorskiego pstrykania, czyli do tego, do czego te puszki są przeznaczone. Inne cechy miałyby dużo większe znaczenie.

jaad75 - Pią 29 Paź, 2010

szy napisał/a:
Nikon D90 nad K-r:
- 2 pokrętła
- górny wyświetlacz
Duży (jak na APS-C), pentapryzmatyczny wizjer. To jest istotne. O dostępności np. gripa nie wspominając.
szy napisał/a:
Więc, jakby ktoś zobaczył takie zestawienie, to logicznym jest wybrać coś szybszego
A do czego Ci ta szybkość? W wielu wypadkach powyżej 3fps jest całkowicie zbędne.
hijax_pl napisał/a:
Co jeszcze? D90 ma lepszy pomiar światła
O tak? A na jakiej podstawie tak twierdzisz?
hijax_pl napisał/a:
AF
Brak Ci danych do takich stwierdzeń, a D90, do mistrzów AF zdecydowanie nie należy.
hijax_pl napisał/a:
steruje zewnętrznymi lampami
K-r też - Pentaksy EL nie są wykastrowane z tej funkcji.
hijax_pl napisał/a:
Trzeba mieć świadomość także tego, że szybkość kłapania lustrem bez skutecznego AF można sobie w buty wsadzić.
To również nie jest prawda - można użyć serii, np. po to, by złapać jak najciekawszą minę w kadrze, czy układ świateł na koncercie - wtedy taka seria jest użyteczna nawet w przypadku MF.
hijax_pl napisał/a:
Odpowiadając na Twoje pytanie: ciągły AF jest dużo lepszy w D90 - i jego bym wybrał.
Ale... Powiedzmy, że skuteczność AF-C K-r jest na poziomie 75%. Wynikałoby z tego, że D90 da 4,5fps a K-r - 75%*6fps=4.5fps
Takich danych akurat nie masz.
hijax_pl - Pią 29 Paź, 2010

jaad75 napisał/a:
O tak? A na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Odczucia po używaniu D90 i K-x. Zakładam, że skoro w specyfikacji Kr i K-x to to samo - czemu miałoby być inaczej? Choć miło byłoby się pozytywnie zaskoczyć. :)
jaad75 napisał/a:
Brak Ci danych do takich stwierdzeń, a D90, do mistrzów AF zdecydowanie nie należy.
K-r nie śledzi używając koloru oraz nie ma śledzenia 3D. Czy się mylę?
jaad75 napisał/a:
K-r też - Pentaksy EL nie są wykastrowane z tej funkcji.
Mea culpa :oops:
jaad75 napisał/a:
można użyć serii, np. po to, by złapać jak najciekawszą minę w kadrze, czy układ świateł na koncercie - wtedy taka seria jest użyteczna nawet w przypadku MF.
Prawda, to jest specyficzne zastosowanie. Możemy się jednak zabawić w badania statystyczne do czego się używa szybkostrzelności - w sumie każdy pytający się o pierwszą lustrzankę podaje to jako istotny aspekt. Ciekaw jestem jaki procent amatorów chciałoby używać fpsów do rozkładu świateł na scenie ;)
jaad75 napisał/a:
Takich danych akurat nie masz.
Założyłem coś w celu przedstawienia ogólnego zarysu problemu, który próbowałem wytłumaczyć koledze szy. To źle? ;)
szy - Pią 29 Paź, 2010

Cytat:
O dostępności np. gripa nie wspominając.

Jak nam 6 klatek nie potrzebne bo to nie profeska, to po co nam grip do amatorki?

Czy można np, D90 wykorzystać czasem jako aparat który bedzie na siebie zarabiał. Bo nie wiem czy ludzie używają tego typu aparatu do zarabiania pieniędzy.

goltar - Pią 29 Paź, 2010

szy napisał/a:
Cytat:
O dostępności np. gripa nie wspominając.

Jak nam 6 klatek nie potrzebne bo to nie profeska, to po co nam grip do amatorki?
Po pierwsze 6 kl/s przydaje się czasami i amatorowi (np mi :) ), po drugie dlaczego pozbawiać amatora wygody użytkowania którą daje grip ? Wniosek - nie można pisać że amatorskie body musi spełniać takie i tylko takie wymagania. Wszystko zależy od potrzeb użytkownika. Tobie w amatorskim body może nie potrzeba gripa i 6 kl/s, dla mnie to niezbędne. Będziemy więc szukali zupełnie innych aparatów.

szy napisał/a:
Hm.. Kolejne trudne słowo - ergonomia ;)
szy napisał/a:
Czy można np, D90 wykorzystać czasem jako aparat który bedzie na siebie zarabiał
Aparat sam na siebie nie zarobi. Co najwyżej Ty możesz użyć go jako narzędzie do zarabiania. A co do narzędzia - tak, znam ludzi, którzy zarabiają korzystając z D90
moronica - Pią 29 Paź, 2010

zarabianie to nie tylko sluby czy reportaz, zarabianie to nie tylko praca na pelen etat a czesto jedynie dodatek do codzien wykonywanego zawodu. moj D90 na siebie zarobil, tak jak i moj C S2 IS rowniez na siebie zarobil. pytac, po co grip amatorowi, to jak pytac po co amatorowi jakiekolwiek inne szklo poza 18-200 albo lampa poza wbudowana
szy - Pią 29 Paź, 2010

Też mam C S2 IS -> zrobiłem nim 3 sesje darmowe i są świetne, ale to w słoneczne dni. W pomieszczeniach robi fotki jakości komórki.

Cytat:
Aparat sam na siebie nie zarobi. Co najwyżej Ty możesz użyć go jako narzędzie do zarabiania. A co do narzędzia - tak, znam ludzi, którzy zarabiają korzystając z D90
Albo gadamy, albo się czepiamy, przecież wiadomo o co chodzi.

A uważacie, że taki K-r byłby dobry do półprofesjonalnego użytku, czy lepiej wziąć bardziej rozbudowany i bogaty w akcesoria system NIKON (D90). A może Canon 550 D? czy on całkowicie odpada.

szy, nie czepiamy się, Staramy się rozumieć.

Jak ktoś nie wie jak robić zdjęcia - zakup topowych, średnioformatowych aparatów za grubą kasę nic nie da.
Jak ktoś wie jak robić zdjęcia - zarobi nawet na zdjęciach z kompaktu.

Patrząc przez ten pryzmat tak samo dobrze Ci się będzie zarabiało korzystając z K-x co D90 czy 550D.

Każdy z nich robi dobre zdjęcia a różnice między tymi puszkami uwidocznią się w konkretnych zastosowaniach.

szy - Pią 29 Paź, 2010

Ok.
A wiecie coś może kiedy optyczne puszczą test K-r ? Na rynku Internetowym dostałem info od dostawcy, że już są i można nawet do nich podejść i kupić, albo wysyłka 24H.

szy napisał/a:
A wiecie coś może kiedy optyczne puszczą test K-r ?
Kiedyś pewnie będzie, ale po emocjach po teście K-x... ;) . A co do pytania który kupić, D90, 550D czy K-r są podobnymi aparatami z punktu widzenia zastosowania typowego amatora. Jeśli nie wiesz na który się zdecydować, to warto wybrać się do sklepu, wziąć do ręki każdy z nich i zobaczyć który najbardziej przypadnie do gustu. Jakość zdjęć z każdego z nich będzie zbliżona. Bardziej niż nad korpusem pomyśl o obiektywie, czy pozostać przy kicie, czy jednak poszukać czegoś lepszego/bardziej uniwersalnego.
jaad75 - Pią 29 Paź, 2010

hijax_pl napisał/a:
K-r nie śledzi używając koloru oraz nie ma śledzenia 3D. Czy się mylę?
Nie chodzi o to jak śledzi, ale jakie są tego efekty. W przypadku K-r z nowym SAFOX-em jest to póki co niewiadoma.
hijax_pl napisał/a:
Prawda, to jest specyficzne zastosowanie. Możemy się jednak zabawić w badania statystyczne do czego się używa szybkostrzelności - w sumie każdy pytający się o pierwszą lustrzankę podaje to jako istotny aspekt. Ciekaw jestem jaki procent amatorów chciałoby używać fpsów do rozkładu świateł na scenie ;)
Zależy jak dla kogo specyficzne. Sugerujesz, że więcej procent amatorów robi zdjęcia sportu, samolotów, czy ptaków w locie, niż portretów i koncertówek? Pomijając już, że w K-r masz dwa tryby AF - focus priority i FPS priority...
hijax_pl napisał/a:
Założyłem coś w celu przedstawienia ogólnego zarysu problemu, który próbowałem wytłumaczyć koledze szy. To źle? ;)
Założyłeś coś, co zabrzmiało jakbyś podawał fakty - to źle... :smile:
szy napisał/a:
to po co nam grip do amatorki?
Po to, by wygodnie trzymać to miniaturowe body z np. założoną lampą...
szy napisał/a:
Też mam C S2 IS
Zaraz zaraz, coś mi świta... :twisted: Nick podobny, aparat ten sam, problem ten sam, nieznajomość tematu również... I jeszcze te "świetne sesje"... Czyżbyśmy mieli kolejne wcielenie znanego trolla?... :twisted:

jaad75 dzięki za czujność...
jaad75 - Wto 02 Lis, 2010

Porównanie AF K-x i K-r:

Detekcja fazy:
http://www.youtube.com/wa...player_embedded

Detekcja kontrastu:
http://www.youtube.com/wa...d&v=3MLqpfsMrLk

hijax_pl - Wto 02 Lis, 2010

No super profesjonalny test fazowego ;)

Jak dla mnie widać:
a) punkty AF :cool:
b) jest lepiej, o ile? Cholera wie ;)

hijax_pl napisał/a:
No super profesjonalny test fazowego ;)
Żaden test, ale różnicę da się zauważyć. W CDAF jest to różnica kilku klas.

jaad75 napisał/a:
ale różnicę da się zauważyć.

Tak - dlatego napisałem: "jest lepiej".

Co do kontrastowego to w sumie z miesiąca na miesiąc jest pod tym względem lepiej - tak generalnie. A co najważniejsze tutaj wystarczy odpowiedni zapas mocy procka i update firmwareu ;)

agat1 - Wto 02 Lis, 2010

ten lustrznkowy pomiar ostrości chyba jest lepszy do ruchomych obiektów ale dla statycznych to chyba w niektórych aparatach Panasonika kontrastowy jest równie dobry

agat1, a wiesz czym się różnią te dwa sposoby pomiaru ostrości? Tzn kontrastowy i fazowy (lustrzankowy)? ;)
agat1 - Wto 02 Lis, 2010

To ma być test jakiś, myliłam sie w czymś? czuję ironię z politowaniem :)

No słyszałam, że ten lustrzankowy porównuje dwie wiazki światła odbite od obiektu na który ma być ustawiona ostrość, przechodzace przez układ optyczny aparatu odbijane przez lustro przechodzace przez soczewki AF i padające na matryce czujnika AF. Zależnie od tego czy ostrość jest przed czy za obiektem wiązki sa odwzorowane w róznych odległościach na czyjniku AF, a aparat wie w jakich odległościach maja być kiedy ostrość jest na obiekcie. Dzieki temu w ciemno wie o ile przesunąć soczewkę, żeby było ostro, coś w sensie pomiaru porównania/odległości. Przy poruszajacym się obiekcie może ocenić tendencję /kierunek przesuwajacych sie wiązek światła na czujniku i jest w stanie ocenić kierunek przesuwania sie obiektu jeszcze zanim przesunął soczewki (to i łatwiej potem trafić)

Kontrastowy musi czynnie sprawdzić rezultaty zarejestrowanego obrazu a o ostrości optymalnej wie dopiero jak przejechał punkt najlepszej ostrości. Zrobi to precyzyjniej. Nigdy nie słyszałam aby kontrastowy był szybszy od fazowego przy obiektach poruszających sięhijax_pl, . Chętnie sie o tym dowiem, daj linka

agat1 napisał/a:
To ma być test jakiś, myliłam sie w czymś? czuję ironię z politowaniem :)

Bo jak słyszę "lustrzankowy" to.. no sama wiesz. W lustrzankach jest i fazowy i kontrastowy (w tych z LV) + różne odmiany bajerów) detekcja twarzy i takie tam.

Fazowy ma swoje wady i zalety tak samo jak kontrastowy. Fazowy faktycznie jest (jak na razie) szybszy w śledzeniu, ale za to kontrastowy może działać na każdym elemencie obrazu. I fakt - jest precyzyjniejszy (co poniekąd wynika z pomiaru na samej matryc, czyli tam gdzie się obraz ogniskuje)

Ale - te dwie metody się uzupełniają a nie konkurują ze sobą.

Ostanio mamy dużo fachowych kobiet na forum... :cool:

jaad75, no i dobrze, ja tam się cieszę :)
agat1 - Wto 02 Lis, 2010

hijax_pl napisał/a:
Bo jak słyszę "lustrzankowy" to.. no sama wiesz. W lustrzankach jest i fazowy i kontrastowy (w tych z LV) + różne odmiany bajerów) detekcja twarzy i takie tam.

No ten kontrastowy trudno uznać za "lustrzankowy" skoro dla niego lustro jest zupełnie zbedne :) . Zobaczyłeś "lustrzankowy" ups kobieta i sie dałeś w swojej niecierpliwości wpuścić w uliczke. :)

agat1 napisał/a:
No ten kontrastowy trudno uznać za "lustrzankowy" skoro dla niego lustro jest zupełnie zbedne
To nie do końca tak, Nikon opatentował swego czasu rozwiązanie, w którym czujniki fazowe są zintegrowane z matrycą - nie potrzeba lustra też ;)
Wolę nadal mówić fazowy i kontrastowy niż lustrzankowy i kompaktowy ;)

[ Dodano: Wto 02 Lis, 2010 21:43 ]
agat1 napisał/a:
ups kobieta i sie dałeś w swojej niecierpliwości wpuścić

A nie :) Po kilku postach już widać z kim się ma do czynienia :)

Wujek_Pstrykacz - Pon 17 Sty, 2011

Dalsza dyskusja o aparacie w temacie:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=14018