forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Cosina 100-400 vs. Sigma 70-300 APO?

Frozen - Czw 09 Wrz, 2010
Temat postu: Cosina 100-400 vs. Sigma 70-300 APO?
Jako, że jestm nowy ...witam wszystkich i od razu pytanie: poszukuję tele do Nikona D90. Rozważam zakup Sigmy 70-300 APO ale znalazłem także Cosinę 100-400 - (wiadomo cena troszkę niższa i dłuższy zoom). Który z powyższych moglibscie polecić.
Baku - Czw 09 Wrz, 2010

Ja polecę 70-300VR Nikkora.
Cosiny nie znam, więc się nie wypowiadam.
Sigma ma swoich zwolenników; ma rewelacyjny stosunek ceny do jakości optycznej. Jakość mechaniczna pozostawia sporo do życzenia.

komor - Czw 09 Wrz, 2010

Baku napisał/a:
Jakość mechaniczna pozostawia sporo do życzenia.

Odwrotnie, to jakość mechaniczna jest bardzo dobra w stosunku do ceny. Natomiast jakość optyczna jest adekwatna do ceny, czyli: nie jest źle, ale mogłoby być lepiej.

Baku - Czw 09 Wrz, 2010

komor, przeglądasz czasem dział "serwis sprzętu i usterki"?
Co z tego, że ta Sigma wygląda na solidną, jeśli wnętrze wypełnione jest plastykowymi trybiczkami wielkości ziarnka ryżu i jakimiś rachitycznymi zacinającymi się prowadnicami?

No własnie, wiem, że Nikor 70-300 VR jest lepszy i byłby dość dobrym wyborem ale niestety cena jest o około 1000 złwyższa od tej Sigmy. To aktualniew w moim przypadku (kupiłem okazyjnie od kolegi Nikora 85 mm f/1,4D) jest dość ważne. To jak to jest koledzy z tą mechaniką (coś mi umkneło :oops: ) w Sigmie? A może ktoś jednak coś słyszał lub miał bliższą styczność z wymienionym obiektywem Cosiny? Pozdr.
Baku - Czw 09 Wrz, 2010

Kup tą Sigmę, dostaniesz 2 lata gwarancji. Na kwartał przed wygaśnięciem tejże sprzedaj Sigmę i kup sobie wtedy Nikkora.

Dzięki za wspacie. Lecę po tą Sigmę :lol: Pozdr.
oranżewski - Czw 09 Wrz, 2010

Frozen napisał/a:
Lecę po tą Sigmę
poczekaj! jeszcze ja!
bierz Sigmę :cool:

komor - Czw 09 Wrz, 2010

Baku napisał/a:
Co z tego, że ta Sigma wygląda na solidną, jeśli wnętrze wypełnione jest plastykowymi trybiczkami wielkości ziarnka ryżu i jakimiś rachitycznymi zacinającymi się prowadnicami?

To dotyczy tylko wersji Sony, której napęd kopie zbyt mocno. Tyle przynajmniej wyczytałem.

Baku - Pią 10 Wrz, 2010

No tak, racja. Ale w dziale "serwis... etc.. " co jakiś czas pojawiają się zapytania o te obiektywy. Po prostu warto go mieć z gwarancją i w odpowiednim momencie się pozbyć.