|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Z is czy bez....
Danczeslav - Czw 09 Wrz, 2010 Temat postu: Z is czy bez.... Witam Zdecydowałem się na eosa 1000D.
W Saturnie oraz RTV EURO AGD jest do kupienia z obiektywem Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II za 1350 czyli wychodzi 50zl za obiektyw.
natomiast z IS wychodzi 1650 zl zamierzam z rok mieć taki obiektyw potem już dozbieram do wybranych przez siebie
czy warto brać nowa konstrukcje z isem ?
MasterB - Czw 09 Wrz, 2010
Danczeslav, pomijając stabilizację, 18-55 z IS jest przede wszystkim dużo lepszy optycznie...
Na pytanie czy warto musisz sam sobie odpowiedzieć, osobiście bym dołożył żeby się nie męczyć
cybertoman - Czw 09 Wrz, 2010
Wersja z IS jest bardzo fajna, mialem ja poltora roku i sprawowala sie dobrze. Porownania z II nie mam.
Monastor - Czw 09 Wrz, 2010
Danczeslav, jeśli przewidujesz możliwość przesiadki na inny obiektyw (koszt 1000 zł, może tysiąca i paruset złotych) w niedalekiej przyszłości to bierz ze starym kitem i odłóż od razu 300 do skarbonki. Jeśli planujesz dłużej pofocić swoim pierwszym szkłem to dołóż do wersji z IS. Nie dość, że stabilizacja, to jeszcze optyka lepsza.
hijax_pl - Czw 09 Wrz, 2010
W sumie to jest tak, ze są tacy co bez IS żyć nie mogą, tacy - dla których IS to niepotrzebny wodotrysk oraz tacy, którzy wiedzą jak się nim posługiwać
Będziesz więcej fot robił ze statywu - będziesz go wyłączał, będziesz robił z lampą na czasie x-sync - nic Ci IS nie da... Ale.. przy takim zakresie i przede wszystkim jasności - czasami pomaga, szczególnie w fotografii martwej natury
Sunders - Czw 09 Wrz, 2010
Wersja z IS jest lepsza ale na pewno nie warta dopłaty 300pln. Za 299pln można kupić osobno EF-S 18-55IS:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,7774s,379d
Danczeslav - Czw 09 Wrz, 2010
raczej zakupie nowszy obiektyw( z is) mało ważne ze ma is ale sama nowsza konstrukcja i lepsza optyka. Wracając do tematyki eosa, czy karta SanDisk Ultra II i jej szybkości zapisu będą wystarczające dla trybu sesyjnego 3k/s ?
hijax_pl - Czw 09 Wrz, 2010
Zależy jakie to będą zdjęcia... Inaczej jest dla RAWów a inaczej dla miniaturek w JPGach. Weź wielkość pliku przemnóż przez fps'y i porównaj ze specyfikacją karty
Danczeslav - Czw 09 Wrz, 2010
no z testu 1000D przykładowych zdjęć największe miały 4.64 MB wiec na styk ta ultra II gorzej z raw
cybertoman - Czw 09 Wrz, 2010
No RAW to nie bedzie 3 kl/s, chyba 1,5 zajrzyj do specyfikacji.
hijax_pl - Pią 10 Wrz, 2010
Jakby nie było i tak szybkość serii jest dyskryminowana zapchaniem się bufora w aparacie. Czyli tak na prawdę chodzi o szybkość jego opróżniania, a karta jest tylko jednym z czynników.
Zatem można zapytać:
1) czy ta seria którą zrobisz będzie za krótka? (np 6 RAWów z szybkością 1.5fps)
2) czy potrzebujesz drugą serię strzelić zaraz po zakończeniu pierwszej?
Baku - Pią 10 Wrz, 2010
SadDisk Ultra II powinien być wystarczający. Prędzej zapchasz bufor aparatu tymi RAWami.
kozidron - Sob 11 Wrz, 2010
hijax_pl napisał/a: | W sumie to jest tak, ze są tacy co bez IS żyć nie mogą, tacy - dla których IS to niepotrzebny wodotrysk oraz tacy, którzy wiedzą jak się nim posługiwać
Będziesz więcej fot robił ze statywu - będziesz go wyłączał, będziesz robił z lampą na czasie x-sync - nic Ci IS nie da... Ale.. przy takim zakresie i przede wszystkim jasności - czasami pomaga, szczególnie w fotografii martwej natury |
Danczeslav, w tym obiektywie nie chodzi o IS, po prostu wersja z IS-em jest lepsza optycznie, bo ta wersja bez nie nadaje się nawet na popielniczkę - to jest najgorszy kit jaki jest na rynku no może poza nieboszczykiem od sony, którego już nie ma na rynku"pierwotnym".
hijax_pl - Sob 11 Wrz, 2010
kozidron, jakbyś nie zauważył nie wypowiadałem się co do samego szkła, jedynie w kontekście ISa
kozidron - Sob 11 Wrz, 2010
hijax_pl napisał/a: | kozidron, jakbyś nie zauważył nie wypowiadałem się co do samego szkła, jedynie w kontekście ISa |
pewnie, jakbyś nie zauważył zastosowałem podobny "myk" - nie wypowiedziałem się wcale na temat twojego postu użyłem tylko " ", bo na pewno amator jakim jest Danczeslav, zauważył, że nie wypowiadasz się w sprawie szkła tylko IS-a ogólnie traktując temat jako filozoficzna rozprawa ........ble, ble, ble
hijax_pl - Sob 11 Wrz, 2010
powiem krótko -
bacruk - Sob 11 Wrz, 2010
Krótko pisząc, z IS ale nie za podaną cenę.
Myung - Nie 12 Wrz, 2010
Wszystko rozumiem, porostu gdy mówiłem o tych dwóch obiektywach ( stary i nowy ) nowszy w pełnej nazwie gdziekolwiek się go podaje ma IS (wiadomo ze to jest nowszy, lepszy optycznie i mechanicznie ? chociażby celność AF) sama stabilizacja mi nie przeszkadza mogło by jej nie być ale jeśli nie psuje zdjęcia czasami możne pomóc to czemu jej nie mieć ? Jestem amatorem każdy nim był.
|
|