|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Micolta Activa 7x50 czy Vixen Ultima 8x56 albo ...
Kuczek - Sro 03 Maj, 2006 Temat postu: Micolta Activa 7x50 czy Vixen Ultima 8x56 albo ... Witam, jestem nowy na tym forum, z pelnym uznaniem patrze na osoby tutaj sie wypowiadajace. Jestem pelen podziwu dla testow, ktore zostaly przeprowadzone.
Mam problem. Klasycznie, osiolkowi w zloby dano.
Jestem mysliwym i lornetke wykorzystuje glownie w tym celu.
Moge przeznaczyc 1000 zlotych i nie wiem, jaka lornetke wybrac.
Minolte Active 7x50 mozna bylo kupic nawet za 630 zlotych, teraz niestety znalazlem w Polsce najtansza za 830. Zastanawiam sie, czy warto dolozyc 200 zlotych i kupic Vixena Ultima 8x56. Moze ktos wie o jeszcze innej lornetce, rownie ciekawej.
Chce kupic lornetke, ktora bedzie mi sluzyla przez lata.
Z gory dziekuje za wszelka pomoc i rady.
Pozdrawiam
06021975 - Sro 03 Maj, 2006
Witam. Zrenice wyjsciowe maja podobne, Activa nawet wieksza. Wixen zbiera wiecej swiatla - bedzie jasniejszy obraz. Jezeli masz wiecej lat niz 40 bierz Aktive ale 10x50. Jezeli mniej wg mnie Wixena.
Arek - Sro 03 Maj, 2006
Dokładnie tak. Jeśli jesteś młody, twoja źrenica wykorzysta w pełni źrenicę wyjściową Vixena i jego duże 56 mm obiektywy. Warto przecież dodać, że 56 mm obiektyw zbierze 25% światła więcej niż 50 mm, a w nocy ma to ogromne znaczenie.
Arek
Kuczek - Sro 03 Maj, 2006
Mam 23 lata i mam nadzieje, ze z moimi oczami jest wszystko w porzadku.
Czy moze ktos wykorzystuje ta lornetke, albo mial ja dluzej w reku. Nigdzie w mojej okolicy nie ma sklepu, ktory mialby ta lornetke na stanie. Troche mam obawy kupic tak kota w worku.
Dzieki
Arek - Sro 03 Maj, 2006
Vixen to naprawdę solidna firma. Mieliśmy w rękach 2 egzemplarze modelu 8x56 i to na dłużej. Na wszystkich testujących robiły pozytywne wrażenie.
Kuczek - Pią 05 Maj, 2006
Dziękuję za wszystkie rady, jestem przekonany do Vixena, może będę się mógł później coś samemu o tej lornetce napisać.
Arek - Pią 05 Maj, 2006
Zachęcamy do dodania opinii w naszej bazie
|
|