forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Fuji s5700 czy jednak warto?

Szymus_gtti - Sob 28 Lip, 2007
Temat postu: Fuji s5700 czy jednak warto?
Witam, mam ogromny dylemat co do wyboru swojego pierwszego aparatu cyfrowego. Z początku myślałem o najprostszym kompakcie ale drążąc temat coraz bardziej ,stwierdziłem że potrzebuję czegoś lepszego. Czytałem dużo opinii o tym aparacie pozytywnych i negatywnych....Czy za cenę 670zł opłaca się go mieć? Czy może lepiej wydać pieniądze na np s5600 używkę albo coś z canonów np A550 A560, sony dsc W35 a może Lumixa DMC-LS60? Zależy mi aby aparat robił jak najlepszej jakości zdjęcia z ładnymi kolorami, mam zamiar również pobawić się w zdjęcia nocne. Zależy mi tez aby potrafił zrobić zdjęcie na szybko dobrej w miarę jakości(impreza), czy s5700 mi to zapewni? Wiadomo że w trybie manualnym da się zrobić lepsze i też takie mam zamiar robić.Maksymalnie mam przeznaczone ok 750zł na wszystko(łącznie z kartą itp). Proszę o pomoc, ew jakieś fotki z w/w aparatów abym mógł dokonać wyboru. Pozdrawiam
_Arcy_ - Sob 28 Lip, 2007

Jak zobaczyłem parametry aparatu i cene tez chciałem go kupić, wiec zacząłem szukać opini o nim i testów, znalazłem test w optyczne.pl. Po przeczytaniu i obejrzeniu zdjęć robionych tym arparatem doszedłem do wniosku ze Fujifilm FinePix S5700 napewno nie kupie. Niewątpliwą zaletą aparatu jest tryb makro, ale mi nie leżą odwzorowania kolorów w Fuji

porównaj dwie foty Panasonic Lumix TZ1

http://pliki.optyczne.pl/lumix_tz1/foto05.jpg

i fuji

http://pliki.optyczne.pl/s5700/dscf4858.jpg

te z fuji jest ruszone pozatym kolory są blade?

to tyle opinii laika względem aparatów cyfrowych :) :)

pozdrawiam

Szymus_gtti - Sob 28 Lip, 2007

Mi się też te kolory w fuji nie podobają, tyle że TZ1 kosztuje 200zł drożej:( a co sądzisz/sądzicie o wymienionych przeze mnie Canonach i reszcie aparatów? a Fujis5600(starszy podobno lepszy model) jak z kolorami? POzdro
_Arcy_ - Nie 29 Lip, 2007

Ja bym brał Lumix'a DMC-LS60 z racji ze jako jedyny z tych czterech ma stabilizacje obrazu i dość szybką migawkę, pozatym gdzieś czytałem ze canony z seri AXXX mają problemy z komunikacją z kompem :P ale to mało ważna rzecz ;-) Lumix'y z tego co zauwazyłem cieszą sie sporą popularnością i ludzie twierdzą że są dobre:P ale głowy nie daje :P :P
Szymus_gtti - Nie 29 Lip, 2007

Czytałem test Pansonica TZ1 i jestem coraz bardzie przekonany na ten model, na allegro juz od 719zł z roczną gwarancją, tylko że jest to wersja odnawiana podobno fabrycznie(Refurbished),sprowadzona z USA http://www.allegro.pl/ite...gwar_f_ra_.html

Co o tym sądzicie i czy polecacie? Pozdro

eska - Nie 29 Lip, 2007

tz-1 to dobry aparat co potwierdzily nasze testy. Co do wersji odnawialnej, to popros sprzedawce o zdjecia produktu. Pomimo jego zapewnien warto sprawdzic, czy powierzchnia obiektywu i panelu LCD nie jest porysowana, choc glownie te elementy sa wymieniane. Z elektroniki wewnatrz aparatu jedynie matryca CCD z czasem traci wlasnosci i wychodz jakies hot piksele. Rok czasu, to sporo by cos takiego zaowazyc.

jesli aparat Ci sie podoba i odpowiada Twoim wymaganiom, to raczej warto.

konrad

Szymus_gtti - Wto 31 Lip, 2007

Niestety nie ma kontaktu ze sprzedającym ,może nie chce pokazać realnych fotek aparatu:(. A co sądzicie o Kodaku Z710 (szczaególnie) i Z710. Parametry zbliżone do Fuji s5700 ale nie ma takich złych opinii i lżejszy, chyba lepszy ale pytam ekspertów.
eska - Wto 31 Lip, 2007

nie wiem, nie mialem z nim stycznosci.

konrad