forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka PZO 6x30 - przed czy powojenna?

ROB1939 - Pią 17 Wrz, 2010
Temat postu: Lornetka PZO 6x30 - przed czy powojenna?
Witam,

proszę o pomoc przy identyfikacji okresu produkcji i przeznaczenia lornetki 6x30 wyprodukowanej przez Polskie Zakłady Optyczne. Lornetka wzorem przypomina przedwojenne, lecz różni się sygnowaniem i zamiast czarnych bakielitowych osłon okularów posiada brązowe. Brak orła w sygnowaniu sugeruje produkcję cywilną.

Liczę na pasjonatów starej optyki!!! :grin:

[ Dodano: Pią 17 Wrz, 2010 11:46 ]
C.D.

Arek - Pią 17 Wrz, 2010

A pokaż jeszcze zdjęcie od strony okularów.
ROB1939 - Pią 17 Wrz, 2010

Co cóż, jestem nowy i mam mały problem techniczny, jak to dodać? Przez opcję odpowiedz?

[ Dodano: Pią 17 Wrz, 2010 12:35 ]
Jak w temacie...

[ Dodano: Pią 17 Wrz, 2010 12:40 ]
małe problemy techniczne...cd.

[ Dodano: Pią 17 Wrz, 2010 12:48 ]
Kolejne podejście...

Arek - Pią 17 Wrz, 2010

Wygląda na powojenną.
Guliwer - Pią 17 Wrz, 2010

Nie widziałem jeszcze brązowych osłon okularów (może za mało widziałem :roll: ). Czy są fabryczne? Skąd takie dziwactwo?
Może to jakaś wyjątkowa seria tych lornetek. Warto poszperać... może u producenta?
To może być kolekcjonerki raryts, zwłaszcza, że lornetka w niezłym stanie.
Na marginesie- te mosiężne nity na pasku! Zawsze zostawiają, po krótkim czasie, zielonkawą "pleśń".

ROB1939 - Sob 18 Wrz, 2010

W artykule "Historia PZO - czyli "Polacy nie gęsi..." cz. II" mówi się o wykonaniu czterech lornetek do czerwca 1945 , a konejny projekt lornetki powstał w okresie 1947-1948 o symbolu Lp6x30 (S10) prawdopodobnie na bazie dokumentacji rosyjskiej. Na pierwszy rzut oka można zauważyć różnice w krztałcie elementów budowy korpusu jak i sposobie ułożenia sygnowania. Zostaje pytanie, jak wyglądały lornetki produkowane po wojnie w okresie 1945-1948???
Może jeszcze ktoś posiada jakąś wiedzę, która pomogłaby w poszukiwaniu informacji...

Zieleń na mosiężnych nitach i obudowie świadczy o długotrwałym przechowywaniu lornetki bez użycia (w jakimś magazynie?) Co do brązowych bakielitowych osłon to myślę, że są od kompletu.