|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka PZO 6x30 - przed czy powojenna?
ROB1939 - Pią 17 Wrz, 2010 Temat postu: Lornetka PZO 6x30 - przed czy powojenna? Witam,
proszę o pomoc przy identyfikacji okresu produkcji i przeznaczenia lornetki 6x30 wyprodukowanej przez Polskie Zakłady Optyczne. Lornetka wzorem przypomina przedwojenne, lecz różni się sygnowaniem i zamiast czarnych bakielitowych osłon okularów posiada brązowe. Brak orła w sygnowaniu sugeruje produkcję cywilną.
Liczę na pasjonatów starej optyki!!!
[ Dodano: Pią 17 Wrz, 2010 11:46 ]
C.D.
Arek - Pią 17 Wrz, 2010
A pokaż jeszcze zdjęcie od strony okularów.
ROB1939 - Pią 17 Wrz, 2010
Co cóż, jestem nowy i mam mały problem techniczny, jak to dodać? Przez opcję odpowiedz?
[ Dodano: Pią 17 Wrz, 2010 12:35 ]
Jak w temacie...
[ Dodano: Pią 17 Wrz, 2010 12:40 ]
małe problemy techniczne...cd.
[ Dodano: Pią 17 Wrz, 2010 12:48 ]
Kolejne podejście...
Arek - Pią 17 Wrz, 2010
Wygląda na powojenną.
Guliwer - Pią 17 Wrz, 2010
Nie widziałem jeszcze brązowych osłon okularów (może za mało widziałem ). Czy są fabryczne? Skąd takie dziwactwo?
Może to jakaś wyjątkowa seria tych lornetek. Warto poszperać... może u producenta?
To może być kolekcjonerki raryts, zwłaszcza, że lornetka w niezłym stanie.
Na marginesie- te mosiężne nity na pasku! Zawsze zostawiają, po krótkim czasie, zielonkawą "pleśń".
ROB1939 - Sob 18 Wrz, 2010
W artykule "Historia PZO - czyli "Polacy nie gęsi..." cz. II" mówi się o wykonaniu czterech lornetek do czerwca 1945 , a konejny projekt lornetki powstał w okresie 1947-1948 o symbolu Lp6x30 (S10) prawdopodobnie na bazie dokumentacji rosyjskiej. Na pierwszy rzut oka można zauważyć różnice w krztałcie elementów budowy korpusu jak i sposobie ułożenia sygnowania. Zostaje pytanie, jak wyglądały lornetki produkowane po wojnie w okresie 1945-1948???
Może jeszcze ktoś posiada jakąś wiedzę, która pomogłaby w poszukiwaniu informacji...
Zieleń na mosiężnych nitach i obudowie świadczy o długotrwałym przechowywaniu lornetki bez użycia (w jakimś magazynie?) Co do brązowych bakielitowych osłon to myślę, że są od kompletu.
|
|