forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 5D i 85/1.8, czy Nikon D700 i 85/1.8 ?

piotr_u. - Pią 17 Wrz, 2010
Temat postu: Canon 5D i 85/1.8, czy Nikon D700 i 85/1.8 ?
Witam.
Boje sie AF w 5D. W Nikonie podoba mi sie mozliwosc sterowania lampami i wlasnie AF. Pomocy. Mam czas do jutrzejszego przedpoludnia.

hijax_pl - Pią 17 Wrz, 2010

Skoro tu się boisz, a tu Ci się coś podoba to: Nikon D700 :)
jaad75 - Pią 17 Wrz, 2010

Do zdjęć w słabym świetle wybór jest chyba oczywisty? Jedyna przeszkoda, że nie bardzo kompatybilny z tym, co masz w stopce... :razz:
B o g d a n - Pią 17 Wrz, 2010

piotr_u. napisał/a:
Boje sie AF w 5D.
Bez przesadyzmu. W dodatku do portretów. :wink:

piotr_u. napisał/a:
W Nikonie podoba mi sie mozliwosc sterowania lampami
Zawodowcy mawiają, że i tak trzeba kupić jakieś 'pudełko' do wyzwalania lamp radiem.

B o g d a n napisał/a:
Zawodowcy mawiają, że i tak trzeba kupić jakieś 'pudełko' do wyzwalania lamp radiem.
W słabym świetle akurat niekoniecznie. Zwłaszcza w przypadku Nikona.

jaad75 napisał/a:
Jedyna przeszkoda, że nie bardzo kompatybilny z tym, co masz w stopce...

To mi nie przeszkadza. Bede musial tylko kupic lampe. Ciezki wybor... chociaz moze ja za bardzo niezdecydowany jestem.

MC - Pią 17 Wrz, 2010

Jakoś nie zauważyłem problemów z 5d2. Oczywiście, D700 ma nieporównywalny AF, ale czy niezbędny do portretów, nawet w słabym oświetleniu, to już niekoniecznie.

Pytanie, który z tych zestawów jest lepszym wyborem do takiej fotografii... W kategoriach bezwzględnych, moim zdaniem wygrywa D700 (co nie oznacza, że Canonem nie będzie się dało zrobić dobrych zdjęć).
dżony - Pią 17 Wrz, 2010

D700 ;)

To nie beda tylko portrety :smile:
Chyba jednak bedzie D700.

Luke_S - Pią 17 Wrz, 2010

Nie mam powodów do narzekań na AF w 5DII. Muszę kiedyś sprawdzić, na czym polega ta magia AFu w D700, bo nie wiem, o co w ogóle chodzi ludziom narzekającym na AF w Canonie.
MM - Pią 17 Wrz, 2010

Luke_S napisał/a:
Nie mam powodów do narzekań na AF w 5DII. Muszę kiedyś sprawdzić, na czym polega ta magia AFu w D700, bo nie wiem, o co w ogóle chodzi ludziom narzekającym na AF w Canonie.

Zamiast statyki zacznij robić dynamikę, koncerty w kiepskim świetle, sport - to zrozumiesz... No i włącz kiedyś AI SERVO...

MM napisał/a:
No i włącz kiedyś AI SERVO...
A co w 5D Mk II nie działa?
MM - Pią 17 Wrz, 2010

B o g d a n napisał/a:
A co w 5D Mk II nie działa?

A wiesz jak działa funkcja 3D w Nikonach? To jak przyrównanie Poloneza do Porsche. Pracuję na obu systemach i choć obrazek wolę z piątki to niemal całą resztę z Nikona.

MM, odpowiedziałeś pytaniem, na pytanie , a nie o to chodziło.

B o g d a n, nieeee.. MM powiedział tylko tyle, że do pstrykania kwiatków w wazonie tak samo dobry będzie 5Dmk2 jak i D700 ;)

hijax_pl napisał/a:
B o g d a n, nieeee.. MM powiedział tylko tyle, że do pstrykania kwiatków w wazonie tak samo dobry będzie 5Dmk2 jak i D700 ;)

Ja nie wiem gdzie Ty to wyczytałeś w tej wypowiedzi. :???:

MM napisał/a:
Luke_S napisał/a:

Zamiast statyki zacznij robić dynamikę, koncerty w kiepskim świetle, sport - to zrozumiesz... No i włącz kiedyś AI SERVO...

MM - Pią 17 Wrz, 2010

hijax_pl napisał/a:

Ja czasami nie mam cierpliwości tłumaczyć ludziom jak bardzo mogą być różne pewne sprawy w kompletnie innych systemach, jeżeli ci ludzie widzieli te inne systemy tak naprawdę tylko w necie na zdjęciach. Tak, wiem. W media albo FJ mogli coś "pomacać" Jejku, ale przez to poznali sprzęt... :shock:

Nie trzeba też niczego czytać. Jak ktoś miał możliwość porównać w boju to zrozumie. Jak robił tylko jednym systemem to myśli, że jest OK. Myśli tak, bo nie wie jak bardzo może być lepiej...

B o g d a n napisał/a:
Ja nie wiem gdzie Ty to wyczytałeś w tej wypowiedzi.

A złożyłem do kupy parę słów:
Cytat:
Zamiast statyki
oraz
Cytat:
zacznij robić dynamikę

A tak na poważnie, wiem jak działa AF w D700, wiem jak działa tryb 3D tracking, wiem jak działa śledzenie po kolorze, wiem ile tam jest punktów AF. I wiem też jak działa AF w 5D. :)

hijax_pl, czyli ze złożenia "Zamiast statyki" i "zacznij robić dynamikę" wyszło Ci: "powiedział tylko tyle, że do pstrykania kwiatków w wazonie tak samo dobry będzie 5Dmk2 jak i D700". :roll:

Rozmawiamy trochę jak głuchy ze ślepym.
Pytałem MM, czy uważa, że AI-Servo nie działa dobrze w 5D Mk II, a otrzymałem dziwną odpowiedź , skierowaną do Ciebie i to w trzeciej osobie (o nich, o nim). :roll:
Rozmawiajcie sobie dalej....

B o g d a n, no OK.

A w temacie to uważam, że AI-Servo w 5Dmk2 działa OK, ale daaaaaaaaleko mu do tego jak działa 3D tracking w Nikonie D700. W studiu ten super dynamiczny AF nikona nie będzie nigdy używany. Tak samo jak w krajobrazie. Sam go też często nie włączam.
Dla jednego będzie to 95% sytuacji, kiedy różnic nie dostrzeże. Ale będzie też ktoś, dla którego AF w 5D będzie po prostu... nieakceptowalny.

mavierk - Pią 17 Wrz, 2010

MM napisał/a:
czyli każdy potrzebuje tego wszystkiego?

Moim zdaniem, przy tym, co masz, canon bedzie dużo lepszym wyborem... no chyba, że doostrzanie nie jest Ci aż takie potrzebne (śrubokręt w 85/1.8 nie lubi tego)

mavierk napisał/a:
no chyba, że doostrzanie nie jest Ci aż takie potrzebne (śrubokręt w 85/1.8 nie lubi tego)
Pytanie, po co ma doostrzać w D700... :P

Jak wypada w praktyce 85/1.8 Nikona? Duzo gorzej niz odpowiednik Canona?
P_M_ - Sob 18 Wrz, 2010

piotr_u. napisał/a:
Jak wypada w praktyce 85/1.8 Nikona? Duzo gorzej niz odpowiednik Canona?

Z wygladu maly kawalek plastiku, ale to tylko pozory. Wypada podobnie, jak odpowiednik canona, przy czym jest maly i lekki.
Przeostrzanie reczne nie jest zbyt wygodne, bo trzeba odlaczyc silnik, a pierscien jest waski i raczej srednio precyzyjny.

piotr_u. - Sob 18 Wrz, 2010

Kupilem zestaw Nikona. Z tego co widze, doostrzanie nie jest potrzebne. Aparat jest swietny :smile:
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.

mavierk - Sob 18 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
ytanie, po co ma doostrzać w D700... :P
znaczy chcesz przez to powiedzieć, że 85/1.8 ma tak dużą głębie ostrości, że to nigdy nie będzie potrzebne? :D

Ale w sumie racja - nowy klamot to nowa frajda :)

maput - Nie 19 Wrz, 2010

mavierk napisał/a:
jaad75 napisał/a:
ytanie, po co ma doostrzać w D700... :P
znaczy chcesz przez to powiedzieć, że 85/1.8 ma tak dużą głębie ostrości, że to nigdy nie będzie potrzebne? :D

Mi D700 z 85/1.8 chodzi rewelacyjnie. Procent nieidealnie trafionych zdjęć jest zdecydowanie niższy niż z 50/1.4 (nie tylko na f1.4).

piotr_u. - Pon 20 Wrz, 2010

Mam Nikona dopiero drugi dzień, ale skoro AF z tym szkłem jest taki precyzyjny, to nie wiem co się dzieje z nowymi obiektywami :shock: Oczywiście nie znaczy to, że nagle stwierdziłem, że moim starym zestawem się nie da robić zdjęć, ale teraz dopiero rozumiem co niektórzy mieli na myśli mówiąc, że AF Canona i Nikona dzieli przepaść.
MM - Pon 20 Wrz, 2010

piotr_u. napisał/a:
dopiero rozumiem co niektórzy mieli na myśli mówiąc, że AF Canona i Nikona dzieli przepaść.

Ciekawy czy kolega Bogdan przyjmie to do wiadomości. Powyższy tekst pisze nowy właściciel sprzętu Nikona i to taki, który ma korpus Canona z AF-em zdecydowanie lepszym niż ten w 5D... :mrgreen:

jaad75 - Pon 20 Wrz, 2010

MM napisał/a:
Ciekawy czy kolega Bogdan przyjmie to do wiadomości.
Kolega B o g d a n raczej nie jest w stanie przyjąć do wiadomości faktu, że Canon nie robi wszystkiego najlepiej... :mrgreen:
Luke_S - Pon 20 Wrz, 2010

Na pocieszenie tylko dodam, że nawet jeśli Canon nie robi wszystkiego najlepiej, to są firmy, które robią to jeszcze gorzej ;)
dr11 - Pon 20 Wrz, 2010

A ja dodam, że Canonem czasem da się zrobić zdjęcie ;)
I niektórym to wystarcza :)

B o g d a n - Pon 20 Wrz, 2010

jaad75 napisał/a:
MM napisał/a:
Ciekawy czy kolega Bogdan przyjmie to do wiadomości.
Kolega B o g d a n raczej nie jest w stanie przyjąć do wiadomości faktu, że Canon nie robi wszystkiego najlepiej... :mrgreen:

Martwią się lepiej o siebie. O mnie nie muszą. :razz:

maczetka - Czw 23 Wrz, 2010

dr11 napisał/a:

ale tylko czasem... choc dla mnie na przyklad wystarczajaco czesto :-)

B o g d a n - Czw 23 Wrz, 2010

maczetka napisał/a:
dr11 napisał/a:

ale tylko czasem... choc dla mnie na przyklad wystarczajaco czesto :-)

No ale gdyby wrazie, chcieli to robić częściej, to już potrzeba Nikona. :grin:

piotr_u. - Czw 23 Wrz, 2010

No właśnie, że nie! Jak się ma dużo czasu i robi się zdjęcia często, to można się z Canonem męczyć i czekać aż coś wyjdzie. Ale ja mam mało czasu na fotografowanie, więc niekoniecznie chce mi się siedzieć nad jednym ujęciem nie wiadomo ile :mrgreen:
Ehh... Jak dzieci :razz:

dr11 - Czw 23 Wrz, 2010

piotr_u. napisał/a:
Ale ja mam mało czasu na fotografowanie, więc niekoniecznie chce mi się siedzieć nad jednym ujęciem nie wiadomo ile
Nie wiem gdzie masz przymocowane ręce i w którą stronę odwrócone, żeby siedzieć nie wiadomo ile nad ujęciem portretowym... Zakładając, że nie fotografujesz osoby z ADHD lub nie rozumiejącej poleceń fotografa to można dwudziestoletnim manualem na kliszę obskoczyć w 15 sekund. Robię portrety 5D + 85 tylko na centralnym punkcie AF, często na f<1.8 i z technicznego punktu widzenia nie ma ani trochę problemu z obsługą AF, obiektywu czy aparatu. Odsetek dobrych technicznie ujęć to około 80%. Pozostają kwestie kadru, ustawienia modela/ki i błędy kompozycyjne. Nie wiem, gdzie tu męczarnia? Że nie ma Party-shot™ jak u Sony?
piotr_u. - Czw 23 Wrz, 2010

Tylko mnie nie pobij, dobra?
Może złych emotek użyłem, ale nie będę Cię pytał gdzie masz rozum, skoro tamtych w ogóle nie wziąłeś pod uwagę. Ale żeby było jasne - tamten post był lekko ironiczny i odnosił się do kilku ostatnich wypowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji - temat do zamknięcia.

dr11 - Czw 23 Wrz, 2010

piotr_u. napisał/a:
Tylko mnie nie pobij, dobra?
Tylko nie myśl, że chciałem :P
piotr_u. napisał/a:
nie będę Cię pytał gdzie masz rozum, skoro tamtych w ogóle nie wziąłeś pod uwagę
A to już moja sprawa. Wziąłem pod uwagę. Dlatego też w formie ironii napisałem poprzedni post.