forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pentax k-r - warty swojej ceny?

krokodajl - Pią 17 Wrz, 2010
Temat postu: Pentax k-r - warty swojej ceny?
Witajcie,

przez ostatnie tygodnie zastanawiałem się nad najlepszą dla mnie lustrzanką z segmentu entry level. Długo myślałem, porównywałem i stwierdziłem, że najlepszy stosunek cena/jakość ma pentax k-x. Już byłem zdecydowany na jego zakup i wtedy dowiedziałem się o wypuszczeniu przez Pentaxa'a starszego brata k-x'a. Chodzi o model k-r. Niestety nie ma go jeszcze w sklepach. Po przeczytaniu specyfikacji widzę, że uzupełniono braki z k-x'a, które mogły przeszkadzać amatorom i skłaniam się zdecydowanie ku temu modelowi.
Ale po porównaniu cen wychodzi, że k-r z kitem kosztować będzie ok. 2700-2800zł. To trochę sporo i zastanawiam się czy nie lepiej byłoby zakupić nikona d5000 ze szkłem 18-105, który kosztuje nawet niecałe 2600zł. Niektórzy piszą, że szkła do pentaxa są droższe, ale czy na pewno? Przecież szkła do nikona d5000 muszą mieć wbudowany silnik af, co przecież skutkuje większą ceną towaru...
co o tym myślicie?

jaad75 - Pią 17 Wrz, 2010

Sprawdź ceny, to się przekonasz... Generalnie, kupowanie ciekawszych szkieł Pentaksa w PL, to spory wydatek - jeśli masz możliwość sprowadzenia ze Stanów, czy z Dalekiego Wschodu, to jest lepiej, ale nie aż tak dobrze jak jeszcze 2 lata temu... Z drugiej strony, Nikon też tani nie jest... Zawsze masz też producentów niezależnych, w takich samych cenach do obydwu systemów...
hijax_pl - Pią 17 Wrz, 2010

krokodajl napisał/a:
Przecież szkła do nikona d5000 muszą mieć wbudowany silnik af, co przecież skutkuje większą ceną towaru...

Oraz mają też wbudowany VR a to też przecież podnosi cenę :) Ale.. Jest na przykład tak Nikkor 85/1.4D - on nie ma silnika AF i stabilizacji a kosztuje 4 tysie :shock:
Hm... W sumie to wszystkie szkła Canona EOS mają wbudowany i silnik i elektroniczną przysłonę i stabilizację - te to już muszą kosztować... :shock:

A tak na poważnie: Nikkor 18-105 ma silnik AF i VR a kosztuje koło 900zł. Ile kosztuje jego odpowiednik w systemie Pentaxa? ;)

Chcąc porównywać ceny szkieł trzeba wiedzieć jakie się te szkła zakupić. To da dobry obraz różnic. Sporo osób dokupuje też korpusy do wybranych obiektywów.

FuzBal - Pią 17 Wrz, 2010

moze poczekaj az kr oficjalnie wejdzie do sklepow, pokaza sie testy itd itp bo poki co to taknie ''branie ale nie branie w ciemno''
krokodajl - Pią 17 Wrz, 2010

krokodajl napisał/a:
A tak na poważnie: Nikkor 18-105 ma silnik AF i VR a kosztuje koło 900zł. Ile kosztuje jego odpowiednik w systemie Pentaxa? ;)

muszę przyznać, że trochę lepiej cenowo wypadają tutaj szkła do nikona. Różnica jest spora, ale nie tragiczna. Np taka sigma 18-125mm do Pentaxa kosztuje prawie 1300zł, ale nie wiem jak jakościowo się prezentuje w zestawieniu z nikkorem.
Myślałem o k-x z dwoma kitami, tak aby pokryć dość sporą rozpiętość ogniskowych, ale boję się tego zakupu ze względu na brak podświetlania aktywnego pola af w wizjerze i nie uśmiecha mi się ciągłe cykanie na środkowym punkcie... Model k-r rozwiązałby ten problem, ale z dwoma kitami będzie kosztować pewnie z 3400zł a wtedy na pewno lepszym wyjściem będzie nikon d5000 z 18-105mm.
Niestety trzeba jeszcze poczekać do premiery k-r w sklepach.

jaad75 - Pią 17 Wrz, 2010

hijax_pl napisał/a:
Nikkor 18-105 ma silnik AF i VR a kosztuje koło 900zł. Ile kosztuje jego odpowiednik w systemie Pentaxa? ;)
DA18-125/3.5-5.6 WR wyjdzie niebawem i będzie dostępny w zestawie z K-5 (nie wiem, czy również z K-r). Cena obiektywu w zestawie (a właściwie różnica ceny samo body i KIT-a) ok. $450...
Ilona - Nie 19 Wrz, 2010

No właśnie- jak to jest ze szkłami do Pentaxa-
konkretnie czy jest jakieś ciekawe UWA i Macro ?

k33l - Nie 19 Wrz, 2010

Ilona z Macro to masz smc PENTAX-D FA 100mm F2.8 Macro oraz ten sam obiektyw w wersji uszczelnionej WR, poprzez FA czy F 50mm i 100mm z odwzorowaniem 1:1 i AF, oraz obiektywy manualne A,M,K 50mm i 100mm z odwzorowaniem 1:2 i bez AF.
UWA to jest SMC Pentax-DA 14mm F2.8, SMC Pentax-DA 15mm F4 ED AL Limited, czy z zoomów SMC Pentax-DA 10-17mm F3.5-4.5 Fish-Eye ED [IF], SMC Pentax-DA 12-24mm F4 ED AL [IF].

jaad75 - Nie 19 Wrz, 2010

+ oczywiście oferta producentów niezależnych

[ Dodano: Nie 19 Wrz, 2010 15:21 ]
a, no i DA35/2.8 Macro Limited...

[ Dodano: Nie 19 Wrz, 2010 15:22 ]
a jeśli mówimy o starszych szkłach to genialne A* i FA*200/4 Macro...

Ilona - Nie 19 Wrz, 2010

z Macro to masz smc PENTAX-D FA 100mm F2.8 Macro oraz ten sam obiektyw w wersji uszczelnionej WR
- czy któryś z nich może się równać z L-ką Canona?

jaad75 - Nie 19 Wrz, 2010

Ilona napisał/a:
- czy któryś z nich może się równać z L-ką Canona?
Wszystkie macro w okolicach tej ogniskowej są bardzo dobre optycznie i ciężko powiedzieć, że któryś zdecydowanie wygrywa... Moim zdaniem lepsza od D-FA była wersja FA, ale z kolei jest znacznie cięższa... Chociaż najlepszym makro 1:1 w okolicach tej ogniskowej są APO-Lanthary 125/2.5.
Wujek_Pstrykacz - Nie 19 Wrz, 2010

Ja myślę, że jak ktoś nie ma zamiaru wykraczać poza kity to taki zaestaw K-xa to bardzo dobry wybór. Natomiast dokupowanie obiektywów dodatkowych, jasnych stałek, czy też jasnych długoogniskowych luf to już zadanie czasami ponad siły i cierpliwość :razz: