|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Gdzie ordrobić lekcej o filtrach?
marcinek - Nie 29 Lip, 2007 Temat postu: Gdzie ordrobić lekcej o filtrach? Cześć,
Możecie polecić jakąś lekturę online coś o filtrach. Cała moja wiedza na ten temat sprowadza się do:
UV lub skylight jako uniwersalny filtr w zasadzie ochronny.
Polarka (najlepiej kołowa) nad wodę i bardzo ostre słońce
Kolorowe do czarnobiałych zdjęć. Nie wiem czy zadziała z cyfrą.
Na AF-S 18-70 trzeba mieć filtr "slim" bo zwykły winetuje jak cholera.
Aha, wiem także, że filtry to mają średnicę ,które musi pasować do obiektywu.
Chyba pora dowiedzieć się czegoś więcej. Na przykład co to są za dziwne numerki w stylu: 1B itd.
Chętnie poczytałbym coś od początku do końca na ten temat. Może być w lengłydżu ). A ponieważ jestem z dzieciakami na wakacjach nie bardzo mam czas na googlowanie.
Co polecacie?
Aha, temat mi do głowy przyszedł bo muszę kupić "na szybko" coś na nikkora 50 f/1.8.
miłych wakacji
marcinek
Allan - Pon 30 Lip, 2007
Przylaczam sie do pomyslu. W sumie najlepiej by bylo kupic sobie caly komplet wszystkich filtrow i sprawdzic samemu...ale jak sobie podliczylem to musialbym na nie wydac ....4 razy wiecej! kasy niz wydalem na na 5D z Elka 24-70
Remol71 - Sro 01 Sie, 2007 Temat postu: Re: Gdzie ordrobić lekcej o filtrach?
marcinek napisał/a: | Cześć,
Możecie polecić jakąś lekturę online coś o filtrach. Cała moja wiedza na ten temat sprowadza się do:
UV lub skylight jako uniwersalny filtr w zasadzie ochronny.
Polarka (najlepiej kołowa) nad wodę i bardzo ostre słońce
Kolorowe do czarnobiałych zdjęć. Nie wiem czy zadziała z cyfrą.
Na AF-S 18-70 trzeba mieć filtr "slim" bo zwykły winetuje jak cholera.
Aha, wiem także, że filtry to mają średnicę ,które musi pasować do obiektywu.
Chyba pora dowiedzieć się czegoś więcej. Na przykład co to są za dziwne numerki w stylu: 1B itd.
Chętnie poczytałbym coś od początku do końca na ten temat. Może być w lengłydżu ). A ponieważ jestem z dzieciakami na wakacjach nie bardzo mam czas na googlowanie.
Co polecacie?
Aha, temat mi do głowy przyszedł bo muszę kupić "na szybko" coś na nikkora 50 f/1.8.
miłych wakacji
marcinek |
Polecam książkę "O fotografowaniu" autor A. Mroczek. Jest też nowe ładne wydanie o podobnym tytule i zawartości "Książka o fotografowaniu" też autorstwa A. Mroczka. Polecam, dobrze się czyta, znakomite praktyczne podejście. Reszta przy tym to encyklopedia, nudna i nie wiadomo do czego.
MM - Sro 01 Sie, 2007
Mroczek jest bardzo ok. Ta nowa kniga jest "unowocześniona" pod cyfrę. Nieźle się to czyta.
1507 - Sro 15 Sie, 2007
gdzie kupić ??
|
|