forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Gdzie ordrobić lekcej o filtrach?

marcinek - Nie 29 Lip, 2007
Temat postu: Gdzie ordrobić lekcej o filtrach?
Cześć,
Możecie polecić jakąś lekturę online coś o filtrach. Cała moja wiedza na ten temat sprowadza się do:
UV lub skylight jako uniwersalny filtr w zasadzie ochronny.
Polarka (najlepiej kołowa) nad wodę i bardzo ostre słońce
Kolorowe do czarnobiałych zdjęć. Nie wiem czy zadziała z cyfrą.
Na AF-S 18-70 trzeba mieć filtr "slim" bo zwykły winetuje jak cholera.
Aha, wiem także, że filtry to mają średnicę :-) ,które musi pasować do obiektywu.

Chyba pora dowiedzieć się czegoś więcej. Na przykład co to są za dziwne numerki w stylu: 1B itd.
Chętnie poczytałbym coś od początku do końca na ten temat. Może być w lengłydżu :-) ). A ponieważ jestem z dzieciakami na wakacjach nie bardzo mam czas na googlowanie.
Co polecacie?
Aha, temat mi do głowy przyszedł bo muszę kupić "na szybko" coś na nikkora 50 f/1.8.

miłych wakacji
marcinek

Allan - Pon 30 Lip, 2007

Przylaczam sie do pomyslu. W sumie najlepiej by bylo kupic sobie caly komplet wszystkich filtrow i sprawdzic samemu...ale jak sobie podliczylem to musialbym na nie wydac ....4 razy wiecej! kasy niz wydalem na na 5D z Elka 24-70 :roll:
Remol71 - Sro 01 Sie, 2007
Temat postu: Re: Gdzie ordrobić lekcej o filtrach?
marcinek napisał/a:
Cześć,
Możecie polecić jakąś lekturę online coś o filtrach. Cała moja wiedza na ten temat sprowadza się do:
UV lub skylight jako uniwersalny filtr w zasadzie ochronny.
Polarka (najlepiej kołowa) nad wodę i bardzo ostre słońce
Kolorowe do czarnobiałych zdjęć. Nie wiem czy zadziała z cyfrą.
Na AF-S 18-70 trzeba mieć filtr "slim" bo zwykły winetuje jak cholera.
Aha, wiem także, że filtry to mają średnicę :-) ,które musi pasować do obiektywu.

Chyba pora dowiedzieć się czegoś więcej. Na przykład co to są za dziwne numerki w stylu: 1B itd.
Chętnie poczytałbym coś od początku do końca na ten temat. Może być w lengłydżu :-) ). A ponieważ jestem z dzieciakami na wakacjach nie bardzo mam czas na googlowanie.
Co polecacie?
Aha, temat mi do głowy przyszedł bo muszę kupić "na szybko" coś na nikkora 50 f/1.8.

miłych wakacji
marcinek

Polecam książkę "O fotografowaniu" autor A. Mroczek. Jest też nowe ładne wydanie o podobnym tytule i zawartości "Książka o fotografowaniu" też autorstwa A. Mroczka. Polecam, dobrze się czyta, znakomite praktyczne podejście. Reszta przy tym to encyklopedia, nudna i nie wiadomo do czego.

MM - Sro 01 Sie, 2007

Mroczek jest bardzo ok. Ta nowa kniga jest "unowocześniona" pod cyfrę. Nieźle się to czyta.
1507 - Sro 15 Sie, 2007

gdzie kupić ??