forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Ustawienie ostrosci na obu oczach, a nie na jednym.

bronzeeyes - Sob 18 Wrz, 2010
Temat postu: Ustawienie ostrosci na obu oczach, a nie na jednym.
Witam,

mam problem z precyzyjnym ustawieniem ostrosci na modelu, czy modelce. A dokladniej na oczach. Na wiekszosci portretow ostrosc jest ustawiania na jednym oku, a na drugim nie :( Co powinnam zrobic? Dodam ze posiadam Nikona d90 i uzywam obiektywu AF Nikkor 50mm f/1.8D. Zwykle foce przy przyslonach miedzy 2.0 a 3.2. Wiem ze liczy sie tu kat patrzenia sie na obiektyw, ale nie bede przeciez stale robic portretow na wprost oczu.....

MC - Sob 18 Wrz, 2010

Powinnaś poczytać sobie o głębii ostrości.
Ewentualnie użyć kalkulatora głębii ostrości.

jaad75 - Sob 18 Wrz, 2010

bronzeeyes napisał/a:
Wiem ze liczy sie tu kat patrzenia sie na obiektyw, ale nie bede przeciez stale robic portretow na wprost oczu.....
Więc jedynym wyjściem jest zwiększenie GO, czyli przymknięcie przysłony. W tradycyjnym obiektywie "płaszczyzna" ostrości jest zawsze prostopadła do osi obiektywu.
bronzeeyes - Sob 18 Wrz, 2010

Wiec wyglada na to, ze nie mam wyboru z zwiekszaniem wartosci przyslony. Staralam sie unikac tego do tej pory ze wzgledu na pieknie rozmazane tlo.

W kazdym razie wielkie dzieki ;)

hijax_pl - Sob 18 Wrz, 2010

bronzeeyes, pamiętaj też, że w zasadzie tam gdzie celujesz będziesz miała środek GO. Może wystarczyło by przesunąć punkt ostrości z oka na.. nos? Tak sobie dywaguję, bo nie wiem z jakiej odległości te zdjęcie robisz, czyli nie wiem jaką uzyskujesz głębię ostrości.

Rozwiązanie alternatywne, choć duuuuuuużo droższeto użycie obiektywu z funkcją Tilt (nie mówię o lensbaby) - to umożliwi pochylenie płaszczyzny o wymagany kąt.

Aszex - Sob 18 Wrz, 2010

Spróbuj też odsunąć się trochę od modelki ;)
hijax_pl - Nie 19 Wrz, 2010

A żeby rozmyć tło - odsunąć modelkę od niego ;)
Ktosik - Nie 19 Wrz, 2010

tu masz kalkulator GO (jeden z wielu): http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/
dżony - Czw 23 Wrz, 2010

ej ja mam zryte pytanie
mam 50D sprzętu kupa lecz fotograf ........
ustawiam ostrośc na ocz, przekadrowuje i ostrość ucieka ..
co z takim zonkiem?
bo puknty af nie zawsze powinny być tam gdzie powinny..

hijax_pl - Czw 23 Wrz, 2010

dżony, a jak daleko jesteś od.. i o jaki kąt przesuwasz obiektyw oraz na jakiej przysłonie robisz?
dżony - Czw 23 Wrz, 2010

dajmy na to że przysłona 4,5 obiektyw 50mm 1.8 II stoje 3m od osoby,
chodzi mi też o różne sytuację gdzie przekadrowuje. zawsze ten sam problem, potem patrze na te zdjecia i chce mi sie płakać.

MC - Czw 23 Wrz, 2010

W takim przypadku GO ma 60cm. Ustaw ostrość na nosie. Cała głowa powinna się złapać.

Przekadrowując zmieniasz płaszczyznę ostrości - obracasz nią. Jeśli to spory kąt, może się zdarzyć, szczególnie przy małej GO, że wyjdzie ona poza pierwotnie ustawiony obiekt.
jaad75 - Czw 23 Wrz, 2010

Bo nie powinno się przekadrowywać obracając aparat, a przesuwać go równolegle do sceny. Chociaż zawsze należy też brać pod uwagę krzywiznę "płaszczyzny" ostrości.

jaad75 napisał/a:
Bo nie powinno się przekadrowywać obracając aparat, a przesuwać go równolegle do sceny.

Oczywiście. Powiem więcej - po to właśnie są punkty AF w liczbie większej niż.. jeden :)

B o g d a n - Czw 23 Wrz, 2010

dżony napisał/a:
ustawiam ostrośc na ocz, przekadrowuje i ostrość ucieka ..
co z takim zonkiem?
Mówisz oczywiście o trybie One-Shot AF, a nie przypadkiem AI Focus ?
Usjwo - Pią 24 Wrz, 2010

Przy f4.5 to przy przekadrowaniu raczej nie powinno wyjsc poza GO. Wyostrz manulanie i przekadruj i zrob zdjecie, bo moze faktycznie jeszcze raz ostrzysz AFem.

B o g d a n: Ja tam uzywam tylko AI Focus i da sie przekadrowac :razz:

komor - Pią 24 Wrz, 2010

Ja ze swojej strony dodam, że ostrzenie poprzez naciskanie do połowy spustu mam wyłączone i używam tylko przycisku AF-On (w 400D miałem to przypisane do gwiazdki, bo tam nie było przycisku AF-On). Dzięki temu przekadrowanie po wyostrzeniu środkowym punktem jest (dla mnie) łatwiejsze, bo nie boję się ani o to, że za szybko puszczę spust (co spowodowałoby przeostrzenie po ponownym naciśnięciu), ani że go przypadkowo nacisnę.
B o g d a n - Pią 24 Wrz, 2010

Usjwo napisał/a:
Ja tam uzywam tylko AI Focus i da sie przekadrowac

Jeśli robisz to z przytrzymanym do połowy spustem i nie masz utraty ostrości, to są dwie możliwości:

a. środkowy punkt AF po przekadrowaniu znalazł się na obiekcie, który jest w tej samej lub zbliżonej odległości i/lub głębia ostrości jest wystarczająca duża abyś nie zauważył różnicy w pierwotnym punkcie ostrzenia,
b. tryb AI Focus u Ciebie nie działa :smile:

dżony - Pią 24 Wrz, 2010

sam nie wiem,
tak używam one shot af czy jak sie to zwie,

Usjwo - Sob 25 Wrz, 2010

B o g d a n napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Ja tam uzywam tylko AI Focus i da sie przekadrowac

Jeśli robisz to z przytrzymanym do połowy spustem i nie masz utraty ostrości,

Nie, ja tak jak komor kciukiem ostrze. a AI Servo mam "domyslnie" zawsze ustawione

dżony - Sob 25 Wrz, 2010

e, nie czaje ;d
albo coś ze mną nie tak.
proszę w krótkich punktach napisać jak mam to wykonać z owym af-on ;d
ja robię tak:
ustawiam ostrość na obiekcie,
wciskam do połowy spust.
przekadrowuje i robie zdjecie.

a powinienem jak?

mavierk - Sob 25 Wrz, 2010

dżony, jak nie czaisz, to spróbuj wymyślić swój własny sposób na ostre zdjęcia - w moim przypadku to skutkuje, więc chyba w Twoim też może :)

dżony napisał/a:
ustawiam ostrość na obiekcie,
wciskam do połowy spust.
przekadrowuje i robie zdjecie.
ustawiasz na AF-S, bo jak masz af-c to bedziesz miał skuche :P
wciskasz do połowy spust, dzięki czemu aparat ustawia ostrość tam, gdzie chcesz
trzymając spust przekadrowujesz i robisz zdjęcie.

Komor używając af-on naciskanie do połowy zastępuje innym przyciskiem i nie musi się martwić o to, że naciskając spust migawki nagle aparat zacznie łapać ostrość w innym punkcie.

dżony - Sob 25 Wrz, 2010

a co to Af-S ? xD
wybaczyć, zdjecia robie, a podstaw nie znam <lol2>

hijax_pl - Sob 25 Wrz, 2010

dżony, ale tu nie o podstawy chodzi, ale o aparatu :)
mavierk - Nie 26 Wrz, 2010

dżony, w takim razie polecam instrukcję :)
hijax_pl - Nie 26 Wrz, 2010

hijax_pl napisał/a:
dżony, ale tu nie o podstawy chodzi, ale o aparatu

Gdzieś wcięło słowo "obsługę" :roll:

komor - Nie 26 Wrz, 2010

dżony, jeszcze tylko pomogę: w Nikonie AF-S (single, pojedynczy) to w Canonie One-Shot, tryb pojedynczy. W Nikonie AF-C (continuous, ciągły) to w Canonie AI-Servo, czyli tryb ciągły. Po drodze jest jeszcze AI Focus, który ma być takim czymś pośrednim, kiedy aparat sam decyduje czy ostrzyć ciągle czy poprzestać na pojedynczym. Nie wiem jak to działa innym, ale ja nie znalazłem żadnego zastosowania dla tego trybu, przynajmniej w połączeniu z ręcznym wyborem pojedynczego punktu ostrzenia, który najczęściej stosuję.
hijax_pl - Nie 26 Wrz, 2010

komor napisał/a:
Po drodze jest jeszcze AI Focus

W Nikonie to AF-A (auto)

A w tych nowych nikonach - gdzie jest AF przy wideo - jest jeszcze AF-F (full-time) ;)