forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Kamera a zdjęcia

Gilala - Pon 20 Wrz, 2010
Temat postu: Kamera a zdjęcia
Witam!
Chcę kupić kamerę i używać jej też do robienia zdjęć. Wiem, że to nie profesjonalne, ale nie chce mi się nosić dwóch klamotów a wymagań nie mam wygurowanych. Miałem okazję ostatnio pobawić się SONY HDR-CX115E. Co do filmów ok!, rozmiar rewelacja! Zdjęcia niestety dość marne. Może ma ktoś doświadczenie jaki model SONY albo innej marki byłby optymalny. Chodzi mi o kamerę amatorską, małą (na kartę) i żeby robiła zdjęcia choćby takie jak mój stary wysłużony kompakt Kodak DX 7440 (4mln).

Pozdrawiam i dziękuję z góry za podpowiedź.

Baku - Wto 21 Wrz, 2010

No to nie będzie takie łatwe. Matryce, AF, procesor obrazu, cały tor sygnałowy jest dedykowany strumieniowi wideo. Z amatorskiej kamery wideo nawet za bardzo duże pieniądze nigdy nie uzyskasz obrazu pojedynczej klatki dorównującego jakością aparatowi cyfrowemu. Nie ta rozdzielczość, dynamika tonalna, etc.. I to widać gołym okiem.
Rozwiązań Twojego problemu jest jednak kilka:
1. Zakup kamery wideo do filmowania i prostego taniego i małego kompakta do robienia zdjęć. Wady: dwa urządzenia. Zalety: cena, jakość.
2. Zakup lustrzanki z trybem wideo. Wady: średnia ergonomia filmowania. Zalety: wysoka jakość obrazu dla zdjęć i filmów, możliwość dostosowania optyki do własnych potrzeb.
3. Zakup aparatu kompaktowego z trybem nagrywania filmów: Zalety: jakość obrazu, poręczność.
W przypadku opcji 1 może być wspomniana kamera Sony i jakikolwiek tani kompakt.
W przypadku opcji 2 lustrzanka Canona, najlepiej 550D.
W przypadku opcji 3 podoba mi się Casio Exlim HS.

Gilala - Wto 21 Wrz, 2010

Dzięki za cenne rady. Czyli kamera o większej ilości pixeli nic nie da?
Baku - Wto 21 Wrz, 2010

Zdjęcia będą miały wyższą rozdzielczość. Szczerze powiem, że nie wiem jak to wygląda w topowych kamerach amatorskich, ale nie nastawiałbym się na zbyt wiele.