|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - canon USM 28-80 mk5 czy SIGMA 28-200 compact hyperzoom
ogo2103 - Pon 20 Wrz, 2010 Temat postu: canon USM 28-80 mk5 czy SIGMA 28-200 compact hyperzoom witam,
Od 2 miesięcy posiadam Canona 400D. Kitowy obiektyw szybko wymieniłem bo już przestał mi wystarczać. Przesiadłem się na obiektyw Canona 28-80 z USM mkV i było o niebo lepiej i szybciej. Ostatnio kupiłem Sigme 28-200 i mam pewien niedosyt w związku z tym mam dylemat który z nich sprzedać, a który zostawić...
Proszę o pomoc i może o opinie użytkowników danego obiektywu, być może skonfrontuję to z moimi odczuciami.
W załącznikach dałem ich zdjęcia ale jestem nowy na forum i nie wiem czy będzie je widać.
lupo57 - Pon 20 Wrz, 2010
sprzedaj obydwa i kup inny
komor - Wto 21 Wrz, 2010
ogo2103, obydwa te obiektywy to trochę starocie z czasów analogowych. Zaczynają się od 28 mm, czyli na małej matrycy APS-C możesz zapomnieć o szerokim kącie, którego miałeś w kicie (18 mm). Kolega lupo57 troszkę za mocno przegiął ze zdawkowością swojej wypowiedzi ale generalnie do tego się to sprowadza, co napisał. Najlepiej żebyś poczytał sobie ten temat:
Co zamiast KITA do Canona, być może to pozwoli Ci się zorientować co w trawie piszczy. To długi temat, ale parę/naście stron wstecz powinno wystarczyć.
ogo2103 - Wto 21 Wrz, 2010
Ok, dzięki za radę. Trochę długi temat więc jak znajdę więcej czasu zagłębię się w niego.
Jeśli chodzi o szeroki kąt to prawie wcale go nie używałem i właśnie dlatego kupiłem obiektywy dopiero od 28mm.
Nie dysponuję zbyt dużym budżetem więc kasa za te 2 obiektywy wystarczy na kupno czegoś lepszego?
To czego mi brakuje w nich to to że bez lampy trudno (jak dla mnie) zrobić zdjęcie w ciemniejszych miejscach. Czy jest na to jakiś sposób?
komor - Wto 21 Wrz, 2010
Możliwości są tylko trzy: wyższa czułość, jaśniejszy obiektyw lub lampa.
Nie wiem ile są warte te szkła więc nie odpowiem czy da się za nie kupić coś sensowniejszego.
|
|