|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Flagowiec Sigmy- SD1
MC - Wto 21 Wrz, 2010 Temat postu: Flagowiec Sigmy- SD1 Dpreview
Optyczne
maput - Wto 21 Wrz, 2010
46MPx brzmi oszałamiająco, ale to w końcu 15,3x3.. Canona nie przebili.
System niszowy, ale Ci co czekali pewnie będą przeszczęśliwi.
Jesienny - Wto 21 Wrz, 2010
No to ładnie się Sigma pokazała. Jestem ciekawy efektów w postaci zdjęć. 15Mpix z takiej matrycy przy portrecie czy krajobrazie powinno się nieźle sprawdzać.
No i jest szansa, że kiedyś to będzie FF.
Basqa - Wto 21 Wrz, 2010
A mi się podoba, szkła Sigma ma bardzo dobre z ich korpusem "powinny" działać wzorowo, ciekawe jak to cudeńko będzie się w praktyce sprawdzać.
Arek - Wto 21 Wrz, 2010
maput napisał/a: | Canona nie przebili. |
Moim zdaniem zdecydowanie przebili. 15 Mpix na foveonie z kazdym pikselem rejestrującym szczegóły i kolor da zdecydowanie więcej szczegółów niż bayerowskie 18 Mpix Canona. A pewnie i z zakresem tonalnym będzie lepiej. Boje się o szybkość. SD14 to był muł a miał 4.6 Mpix. SD15 jest znacznie szybsza, ale pikseli też znacznie mniej od SD1.
hijax_pl - Wto 21 Wrz, 2010
Tylko ciekawe czy będą wychodziły z tego prawdziwe RAWy 15Mpix, czy też będą dointerpolowywać do 46Mpix
MC - Wto 21 Wrz, 2010
Hmm, a ja bym się szybkością zbytnio nie przejmował.
W końcu nie będzie to aparat reporterski.
Szkoda, że Sigma nie robi puszek z mocowaniami Canon/Nikon/Sony
cybertoman - Wto 21 Wrz, 2010
Bye bye Bayer? Przydalaby sie jakas mala rewolucyjka, troche zamieszania.
jaad75 - Wto 21 Wrz, 2010
MC napisał/a: | Szkoda, że Sigma nie robi puszek z mocowaniami Canon/Nikon/Sony | A jaki to miałoby sens? Wystarczy, że robi szkła z innymi mocowaniami.
MC - Wto 21 Wrz, 2010
Miałoby taki sens, że ktoś potrzebujący świetnego zakresu tonalnego i większego wyboru szkieł/posiadający szkła innego systemu mógłby kupić taką puszkę Sigmy.
No ale jakoś nie spodziewałem się innego komentarza z Twojej strony.
AM - Wto 21 Wrz, 2010
Wymieniamy bagnet w puszce i juz nie ma problemu.
jaad75 - Wto 21 Wrz, 2010
Ktoś potrzebujący takiego korpusu, kupi sobie body Sigmy i wtedy musi kupić także obiektywy Sigmy. W innym przypadku już niekoniecznie. Na korpusach firmy zarabiają znacznie mniej niż na obiektywach, a już zwłaszcza korpusach obłożonych wszelkimi "podatkami" od obcych mocowań...
Marian - Wto 21 Wrz, 2010
MC napisał/a: | Szkoda, że Sigma nie robi puszek z mocowaniami Canon/Nikon/Sony | O tak.
goltar - Wto 21 Wrz, 2010
Jest tylko pytanie kiedy to coś będzie można kupić w sklepie, aby nie było jak z SD15 że od premiery do możliwości zakupu trzeba czekać 2 lata...
sigmiarz - Wto 21 Wrz, 2010
Arek napisał/a: | SD15 jest znacznie szybsza, ale pikseli też znacznie mniej od SD1. |
czyżby sd15 była właśnie testowana ?
Dobrze że magnez, dobrze że większa matryca... tylko te karty CF ..
jezeli sd15 jest szybsza a sd1 ma dwa TRUEII to moze tez bedzie dobrze,
to zupełnie nowa matryca, więc możliwe że surówka z niej nie potrzebuje
aż takiego mielenia przez proc.
Jest juz cos na stronie, ale jak na razie to tylko rys historyczny http://www.sigma-sd.com/SD1/
AM - Wto 21 Wrz, 2010
W sumie fajny by był kompakt z tą matrycą. Jakieś DP3.
Itey - Wto 21 Wrz, 2010
zaraz, zaraz... filmów nie kręci????
sigmiarz - Wto 21 Wrz, 2010
nie podali zakresu iso.. więc o filmach też mogli zapomnieć, oby nie, mi nie jest to bardzo potrzebne ale bardzo wielu potencjalnym klientom może to przeszkadzać, nawet 720p / 25, by większości wystarczyło.
[ Dodano: Sro 22 Wrz, 2010 04:14 ]
tutaj całkiem sporo informacji o nowej sigmie, filmiki itd. http://www.digitalphotogr...turing-new.html
hmmm... taka wyglądałaby całkiem nieźle.
[ Dodano: Sro 22 Wrz, 2010 04:17 ]
w sam raz dla rycerzy.
z tego co zobaczyłem na jednym ze zdjęć nie ma wyświetlacza na topie, to poważna degradacja względem poprzednich sd, za to pojawiło się nowe pokrętło.
Michal Mayers - Sro 22 Wrz, 2010
sigmiarz napisał/a: | nie podali zakresu iso.. więc o filmach też mogli zapomnieć, oby nie, mi nie jest to bardzo potrzebne ale bardzo wielu potencjalnym klientom może to przeszkadzać, nawet 720p / 25, by większości wystarczyło. |
...zastanówmy się chwile:
- obraz musiał by być sczytywany na bieżąco z trzywarstwowej matrycy ( to tak jak z trzech matryc ) jeśli video miało by mieć pełen kolor
- puszczając wodze fantazji: mógł by być cz-b , ale nie miał by wtedy pełnej skali szarości
- może można by mieć nadzieję na dodanie tej funkcji przy aktualizacji oprogramowania
- ...gdyby nie fakt ze jedna warstwa ma 15Mpix. i te dwa procesory TRUE II przy prędkości 3 kl./s ( zakładam że taka będzie najwyższa ) na bank się nieźle pocą ( dlatego nikt nie włączał aparatu na targach - żeby nie odkrywać słabych stron ), abstrahując sd15 ma/miała mieć na jednej warstwie 4,6Mpix i jeden procesor TRUE II
- ... tak z pewnością filmów nie będzie i bardzo dobrze bo to nie jest aparat do reporterki w której coraz częściej nagrywanie się przydaje...
sigmiarz - Sro 22 Wrz, 2010
filmy są w już dość wiekowej dp1, procesor nie musi zczytywać pełnej rozdzielczości, wystarczy 1/5.
[ Dodano: Sro 22 Wrz, 2010 20:55 ]
na filmie widać czerwony guzik z ikoną przewróconego na bok trójkąta, co zwykle oznacza przycisk play, guzik jest po lewej stronie wyświetlacza.
Itey - Sro 22 Wrz, 2010
z tego co pisano o technologi foveon to właśnie do wideo powinien się nadawać ze względu na prostą względnie implementację przeskalowania obrazu, można uzyskać rozdzielczości typowe dla HD bez intensywnej ingerencji procesora. Więc może jednak. A może czekają na TRUE III HD i SD1x
sigmiarz - Sro 22 Wrz, 2010
jakiś czas temu prezes w wywiadzie twierdził że pracują nad FF, Sigma puszcza mało plotek, o SD1 nie było nawet wzmianki przed jej oficjalną premierą. Żeby dodać pieprzu,
jeżeli sigma pokaże FF z matrycą o gęstości tej z sd1 to będzie ona miała 36mpx.
[ Dodano: Czw 23 Wrz, 2010 06:57 ]
warto obejrzeć http://www.youtube.com/wa...player_embedded
[ Dodano: Pią 24 Wrz, 2010 04:33 ]
http://www.youtube.com/wa...&feature=autofb
[ Dodano: Sob 25 Wrz, 2010 02:05 ]
nawet tu piszę o foveonie FF http://www.bjp-online.com...xel-digital-slr
[ Dodano: Sob 25 Wrz, 2010 02:05 ]
miało być "nawet tu piszą"
Itey - Wto 05 Paź, 2010
bardzo ciekawy wywiad na dpreview z ludzmi z sigmy. Przy okazji pare matematycznych formulek o ile tak naprawde x3 ma wyzsza rozdzielczosc od bayera. Swoja droga to ciekawe co tam pisza, ze ostrosc (jak postrzegana przez ludzkie oko) jest odbierana za sprawa koloru zielonego, acz przypuszczam, ze chodzi o skrot myslowy (zielonych pixeli jest najwiecej wiec to one determinuja ostrosc matrycy)
Strzelaja z terminem wprowadzenia na wiosne. Trzymam kciuki, nawet jesli nie bedzie wideo
Michal Mayers - Wto 05 Paź, 2010
??? czytałeś wywiad 'There is no video on the SD1,' - jeśli Ci umknęło -
pitras - Wto 05 Paź, 2010
Itey napisał/a: | bardzo ciekawy wywiad na dpreview z ludzmi z sigmy. Przy okazji pare matematycznych formulek o ile tak naprawde x3 ma wyzsza rozdzielczosc od bayera. Swoja droga to ciekawe co tam pisza, ze ostrosc (jak postrzegana przez ludzkie oko) jest odbierana za sprawa koloru zielonego, acz przypuszczam, ze chodzi o skrot myslowy (zielonych pixeli jest najwiecej wiec to one determinuja ostrosc matrycy)
Strzelaja z terminem wprowadzenia na wiosne. Trzymam kciuki, nawet jesli nie bedzie wideo |
Chodzi chyba o to, że ludzkie oko najbardziej wrażliwe jest właśnie na kolor zielony, dlatego np. spektrum zwykłych świetłowek ma delikatny zielony zafarb. poszczegóły odsyłam TUTAJ oraz tutaj a także tutaj
sigmiarz - Wto 05 Paź, 2010
właśnie z tą wiosną z tego co wyczytałem w tym wywiadzie to nic pewnego,
wazne jest to ze maja byc poprawione wszystkie parametry matrycy foveon
czyli foveon III
komor - Wto 05 Paź, 2010
Spoko, będzie na pewno na wiosnę, pozostaje jeszcze ustalić: wiosnę którego roku. Ja trzymam kciuki. Żeby jeszcze te swoje puszki robili z bagnetem Canona, to już w ogóle mógłbym na serio pomyśleć.
goltar - Sro 06 Paź, 2010
komor napisał/a: | Spoko, będzie na pewno na wiosnę, pozostaje jeszcze ustalić: wiosnę którego roku. Ja trzymam kciuki. Żeby jeszcze te swoje puszki robili z bagnetem Canona, to już w ogóle mógłbym na serio pomyśleć. | Dokładnie, to jest największa słabość body Sigm. Gdyby były dostępne z różnymi mocowaniami Canona, Nikona, Sony i Pentaxa (jak obiektywy) ich popularność byłaby znacznie większa. A tak pozostaje to jednak system mocno niszowy.
sigmiarz - Sro 06 Paź, 2010
dlaczego canon nie robi swoich puszek z mocowaniem nikona ?
kupujesz sigme - wchodzisz w ten system.
sigma ma ten komfort ze nie opiera swojego budżetu na sprzedaży puszek
tylko na sprzedazy obiektywów, a im wiecej sprzeda puszek tym wiecej obiektywow
im lepszy a la apple pr w mediach i wsrod userow tym wiecej sprzedanych obiektywow
do innych systemow - to oczywiscie strategia "na optymistę" ale im chyba wychodzi ?
fuji sprzedaje aparaty, dlatego swoje s5 musieli podciągnąć pod nikona..
do tego cala alektronika oprocz matrycy jest tam nikona...
(pisze to bo wielu kontrargumentuje w ten sposób potrzebę budowania swojego systemu jako całość)
MasterB - Sro 06 Paź, 2010
sigmiarz, ech...
Kupując Nikona moge podpiąć obiektywy Nikona, Sigmy, Tamrona, Tokiny...
Kupując Canona mam tak samo.
Kupując Sigmę, mogę podpiąć obiektywy Sigmy i... to wszystko. Chyba widzisz różnicę?
edit:
Chociaż gdyby Sigma wypuściła FF z matrycą Foveon to chyba skusiłbym się na puszkę z Sigmowym 50/1.4
Jesienny - Sro 06 Paź, 2010
MasterB, No dobra, ale w takim razie trzeba zapytać, czemu to Canon/Nikon/Sony/Zeiss/Pentax i co sobie jeszcze tam wymyślisz nie zrobią obiektów z bagnetem Sigmy
Bo to wtedy byłoby dobre porównanie.
komor - Sro 06 Paź, 2010
sigmiarz, inaczej to ujmę niż MasterB: gdyby puszki Sigmy były dostępne z mocowaniami chociaż C i N, to dla wielu profesjonalnych fotografów lub zaawansowanych hobbystów mogłyby stanowić drugie (trzecie?) body do prac specjalnych, w których sensor Foveona się sprawdza dobrze. Łatwiej przekonać do takiego zakupu, kiedy mogę kupić samą puszkę do posiadanej już szklarni, niż decydować się na całkowicie nowy system.
Mnie by nawet wystarczyło, żeby pełna zgodność i gwarancja poprawnego działania była tylko z obiektywami Sigmy, ale takimi z mocowaniem Canona. To już by było coś. Ewentualne niedomagania AF przykładowo z super-tele Canona nie są tutaj problemem, bo nie ten target.
W zasadzie to jakie rodzaje fotografii najbardziej podchodzą pod użycie Foveona? Moim zdaniem kwiaty, krajobraz, szczególnie z tej nowej wysokorozdzielczej matrycy, co jeszcze?
Edit:
Jesienny, sytuacji nie ma co odwracać, bo Sigma na rynku puszek to mały gracz, usiłujący się wcisnąć. Canonowi i Nikonowi on nie jest do szczęścia potrzebny, ale odwrotnie – tak.
Itey - Sro 06 Paź, 2010
a swoją droga to troche by namieszalo na rynku jakby np. nikon wypuscil serie obiektywow z mocowaniem canona Ludzie by pomysleli, ze nikon opuszcza rynek lustrzanek, skupia sie na szkle i sprzedaz korpusow w dol.
Ale Sigmie tak jak i innym producentom zależy na tym by ludzie kupowali ICH produkty, a nie produkty innych. W końcu jaki interes mają w tym by ludzie podłączali do ich korpusów L-ki czy Limitedy.
I nie mieszajmy w to profesjonalistów, bo jak będą czuli potrzebę kupna Sigmy jako kolejne body to ją po prostu kupią wraz z obiektywami.
EDIT, przy czym myślę, że inni producenci równie dobrze mogliby kupować od sigmy foveony i robić korpusy z nimi (tworząc w ten sposób niszę w swoim własnym systemie).
komor - Sro 06 Paź, 2010
Moim zdaniem sytuacja jest zupełnie niesymetryczna i pomysł na lustrzankę Nikona z mocowaniem Canona czy Sigmy (czy odpowiednie inne warianty) to jest zupełnie inna koncepcja niż lustro Sigmy z mocowaniem któregoś z wiodących producentów.
Chodzi o to, że Sigma jako producent obiektywów ma już niejako opanowany problem różnych bagnetów, protokołów komunikacji, itd., dzięki czemu im byłoby łatwiej taki produkt przygotować. W końcu znane są domorosłe przeróbki puszki Sigmy na mocowanie Canona, bo mocowanie SA jest oparte o konstrukcję EF.
Sądzę, że patenty są jedynym powodem, dla którego Sigma nie robi swoich puszek w wersjach EF lub F.
Jesienny napisał/a: | nie mieszajmy w to profesjonalistów, bo jak będą czuli potrzebę kupna Sigmy jako kolejne body to ją po prostu kupią wraz z obiektywami. |
Obawiam się, że rzeczywistość nie jest tak różowa. Dzięki internetowi za dużo oglądamy profesjonalistów z dużymi budżetami, a nie wiem czy oni stanowią większość bazy zakupowej na rynku. Zresztą nawet jak jest budżet to musi być uzasadnienie ekonomiczne, o które zawsze będzie łatwiej, jeśli trzeba zainwestować tylko w puszkę a nie jeszcze dodatkowo 2-3 drogie szkła, bo przecież nie będziemy kupować SD-15 czy SD1 po to, żeby podpinać tanią Sigmę 17-70 czy jakieś inne zastępstwa kita, nie?
Marian - Sro 06 Paź, 2010
Jest chyba też inny powód.
Sigma nie zleca robienia sensorów innym. Sama je produkuje, a moce produkcyjne ma tak małe, że nawet na obsłużenie "sigmowego" popytu są nie wystarczające. Po co wtedy robić jeszcze inne mocowania?
kozidron - Sro 06 Paź, 2010
Marian napisał/a: | Po co wtedy robić jeszcze inne mocowania? |
Marian, jak to po co, pewnie dla kasy.
komor - Sro 06 Paź, 2010
Marian, Sigma z pewnością chciałaby zwiększyć sprzedaż swoich matryc, bo ciągnięcie samodzielnie takiej technologii kosztuje na pewno niezłą fortunę i wszystko to robią raczej po to, żeby wyjść z niszy w jakiej się znajdują. Im dłużej to trwa tym gorzej, bo matryce głównego nurtu, czyli bajerowskie nie stoją w miejscu, jak wiemy, i pewne przewagi Foveona się dezaktualizują. Np. już się zaczyna wyrzucanie filtra AA z wysokorozdzielczych matryc, bo przestaje być potrzebny.
Miała by zamówienia, to i postawiliby większą linię produkcyjną.
BTW. co to jest duży budżet?
Poza tym jeśli ogólnie ktoś nastawia się na specjalizację body to po co ma sobie mnożyć koszta. Jeśli (przykładowo) Sd1 ma służyć jako body do krajobrazów i portretów to znaczy, że nie potrzebuje tej specjalizacji w drugim body więc w drugim systemie nie ma potrzeby posiadać portretówek, ani UVA. (A to, że przecież już posiadam tego Nikkorka czy Eleczkę nie ma tu nic do rzeczy). Amator? ten, który potrzebuje sprzętu do tańca i różańca... cóż umówmy się, że Sd1 nie jest po prostu dla niego.
PS. Ja też lubię posiadać, posiadać i to wszystkie obiektywy najlepiej. Ale myśląc profesjonalnie powinienem wiedzieć co i do czego jest mi potrzebne. Do tego zawodowiec ma dużo większe możliwości "kombinowania kasy" na sprzęt niż przeciętny niedzielny fotograf, a i ten sprzęt ma na siebie zarabiać.
Marian - Sro 06 Paź, 2010
Miałem na myśli to, że Sigma na razie postępuje sensownie, bo nie wystarczy mieć jedną bardzo dobrą 4 milionową matrycę, trzeba mieć przebojowe matryce, również FF. Przecież oni są w fazie prac badawczych nad rewolucyjnymi matrycami, których to prac jeszcze nie zakończyli. Są na razie nadal pionierami. Jak już się dorobią przebojowych, konkurencyjnych matryc, wtedy będzie sens zarówno rozbudować moce, jak i może jeszcze zrobić inne mocowania.
jaad75 - Pią 08 Paź, 2010
Marian napisał/a: | Przecież oni są w fazie prac badawczych nad rewolucyjnymi matrycami, których to prac jeszcze nie zakończyli. Są na razie nadal pionierami. | To firma Foveon była pionierem, a Sigma po prostu zakupiła ją całkiem niedawno (w 2008) wraz z gotową technologią - wcześniej po prostu kupowali matryce od Foveona, jak inni od Kodaka, Dalsy, Matsushity, czy Sony...
Marian - Pią 08 Paź, 2010
Zgoda. Foveon.
Z wywiadu ostatnio udzielonego wynika, iż od momentu kupna, zapoczątkowali kolejne prace nie tylko nad nowymi sensorami, ale także nad nowymi algorytmami, procesorami obrazu.
Myślę że ten dorobek Sigmy w zakresie technologii, którą stale rozwijają i doskonalą zasługuje także na miano pionierskich prac.
sigmiarz - Pią 08 Paź, 2010
wazne ze kupili a nie ukradli patent jak robi to Apple,
(chociaz cover flow i time machine wlasciwie nie uzywam ale to dobrze wyglada na filmach reklamowych)
Sigma ma chyba większe możliwości finansowe od samego foveona
ciekawe ze chca wprowadzic na rynek matryce foveon dla urządzeń mobilnych..
hijax_pl - Pią 08 Paź, 2010
sigmiarz napisał/a: | cover flow |
A czy aby na to to właśnie Apple dostało patent?
deMaus - Czw 21 Paź, 2010
A ja miałem SD14, i to rewelacyjna body, ale jak już pisało kilka osób przede mną, body nie dla każdego. System Sigmy ma wiele zalet, ale ma też ograniczenia. Obecnie przesiadłem się, na Canona, ale już teraz uwzględniam w finansach zakup SD1, jako były posiadacz systemu powiem tak, SD1 będzie rewelacyjnym body, jako zapas dla np. fotografa ślubnego. Ja tak robiłem do tej pory. Kościół i sala canon, plener i studio Sigma.
Do nowej dokupię sobie 50 f1,4 i 10-20 i dla mnie będzie to bajka.
sigmiarz - Czw 21 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | A czy aby na to to właśnie Apple dostało patent? | TO był patent kogoś innego przed Apple, wygrał z Apple sprawę w sądzie.
slaav - Nie 05 Gru, 2010
Witam,
Tutaj i tutaj można znaleźć filmiki pokazujące ilość szczegółów z SD1. Mina fotografa po obejrzeniu pierwszych zdjęć jest zachęcająca
komor - Nie 05 Gru, 2010
Oby, oby…
stanisław - Sro 12 Sty, 2011
Jestem sympatykiem Sigmy ale 6 lat temu kupiłem Olympusa E-1. Jednak z zainteresowaniem oczekuję nowego body. Zdęcia z matrycy Sigmy mają swój klimat, który mnie pociąga.
Może więc kupię nowy model po latach kibicowania marce.
Ważna będzie oprócz jakości cena, oby nie była zaporowa.
sigmiarz - Pią 14 Sty, 2011
http://blog.sigmaphoto.com/?p=1232
sd15 kosztuje 3200 najmniej za body, sd1 to ma byc półka 7d, d300 więc około 5-6k
[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 22:03 ]
coś w rodzaju sampli http://www.sigma-sd.com/SD1/leaflet.html
komor - Sob 19 Lut, 2011
Podbijam wątek na prośbę Sigmiarza. Piesek wygląda rześko, zrobiony nową 85-ką, tak przy okazji. Fajną obrożę ma.
sigmiarz - Sob 19 Lut, 2011
dziękuję komor,
tu trochę rewelacji na temat sd1, http://www.x3magazine.com...sigma-sd1-info/ z których wynika że iso 1600 jest całkiem uzyteczne...
sigmiarz - Wto 01 Mar, 2011 Temat postu: Sigma sd1 http://www.gadget.co.za/pebble.asp?relid=2822
dość dziwny news o dostepności nowej Sigmy, na stronie Sigmy nic o tym nie ma
Euzebiusz - Wto 01 Mar, 2011
sigmiarz napisał/a: | na stronie Sigmy nic o tym nie ma |
Jak nie było w plotkach ploteczkach to znaczy że nie ma.
sigmiarz - Wto 01 Mar, 2011
oj tak
czytałem gdzieś o opóźnieniach, nic nowego..
że późna wiosna, bo pracują nad software'em
a na razie http://www.sigma-sd.com/SD1/message.html
Michal Mayers - Pon 23 Maj, 2011
sd1 ...choć nie chce mi się wierzyć że ktoś nie czytał
sigmiarz - Czw 07 Lip, 2011
na forum dpreview można znaleźć link do 50 mb plików RAW
Dla posiadaczy starszych modeli ważne info, zdecydowanie warto instalować ostatnie SPP
w wersji 5.0. Bardzo poprawiona szybkość zapewne pod sd1.
[ Dodano: Czw 07 Lip, 2011 21:44 ]
Michal Mayers napisał/a: | sd1 ...choć nie chce mi się wierzyć że ktoś nie czytał |
czytałem, ale ta cena, teraz około 7500$ jest z kosmosu i długo taka będzie, ktoś słyszał żeby ktoś to kupił ? Ja nie.
krzyskra0 - Sro 07 Wrz, 2011
dziś na dpreview pojawiły się sample z SD1
sigmiarz - Sro 07 Wrz, 2011
a cena zamrożona http://www.google.com/sea...shop&hl=en&aq=f
|
|