|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Tokina 12-24 AF problem z AF na nieskończoność :(
Morg - Sro 22 Wrz, 2010 Temat postu: Tokina 12-24 AF problem z AF na nieskończoność :( Witam
Zakupiłem na allegro używany obiektyw Tokina 12-24/4 wersja I. Stan wizualny idealny - jak nowy, na planszy testowej (o ile to możliwe do stwierdzenia przy tych ogniskowych), obiektyw nie wykazuje zarówno front jak i back focusa, ostry od rogu do rogu. AF działałby sprawnie, gdyby nie małe ale...
Przy zakresie 12-16mm i małej odległości ostrość ustawiana jest poprawnie, natomiast dla odległości rzędu kilkunastu metrów (jak i kilku metrów i kilometrów...) ostrość ustawiana jest z reguły gdzieś między 1,5-2 metry (według skali obiektywu), zamiast na nieskończoności.
Niestety dla pełnej dziury obiektywu F4 i 12-16mm (matryca APS-C Canon), hiperfokalna dla odległości ustawionej na 2m jest zbyt mała aby sięgnąć nieskończoności, więc zdjęcia są totalnie nieostre. Dla przysłon 5,6 i wyżej nieskończoność jest już osiągana i mimo błędnego działania AF zdjęcia są już ostre.
Obiektyw testowałem z korpusami EOS 350D, 20 i 40D - wszędzie ten sam problem.
Dla zakresu 17-24mm obiektyw osiąga nieskończoność bez problemu.
Rozumiem że to ma związek z tym że aparat/obiektyw chciałby ostrzyć na hiperfokalną, jednakże mu to nie wychodzi i nieskończoność nie jest osiągana mimo że aparat potwierdza już ostrość przy tak małych ogniskowych.
W związku z tym problemem mam pytanie, chyba nie jest normalnym, że obiektyw w zakresie 12-16mm F4 zachowuje się w ten sposób (AF w 80% przypadków przy większych odległościach nie jest wstanie ustawić ostrości tak aby otrzymać ostro obraz)? Więc oddanie obiektywu i zwrot pieniędzy będzie w pełni uzasadniony?
mi_b - Sro 22 Wrz, 2010
http://forum.optyczne.pl/...679&view=newest - założyciel tego wątku miał ten sam "problem".
Wg skali ostrości obiektyw ustawia ostrość w innym miejscu niż powinien... "problem" został rozwiązany, gdy okazało się, że obiektyw robi jednak dobre zdjęcia...
Pamiętaj, że domknięcie przysłony powoduje zwiększenie możliwości rozdzielczych obiektywu i dlatego może Ci się wydawać, że nieskończoność jest ostra przy F5.6 a przy F3.5 nie...
[ Dodano: Sro 22 Wrz, 2010 17:30 ]
Jeżeli obiektyw był kupiony na aukcji poprzez KUP TERAZ od firmy i dostałeś na niego dowód zakupu to masz prawo zwrócić obiektyw w ciągu 10 dni od daty jego otrzymania bez podania przyczyny. Jeżeli kupowałeś poprzez licytację to nie ma takiego prawa.
Nie wiem tylko jak to wygląda w przypadku KUP TERAZ o prywatnego sprzedawcy.
komor - Sro 22 Wrz, 2010
mi_b, coś mi się wydaje, że tutaj jest inny problem. Ale trudno tak bez zdjęć, bez obejrzenia obiektywu…
|
|