|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Sony E 16 mm f/2.8 - test obiektywu
Arek - Sro 22 Wrz, 2010 Temat postu: Sony E 16 mm f/2.8 - test obiektywu http://optyczne.pl/203.1-...6_mm_f_2.8.html
W imieniu Konrada zapraszam do lektury.
Arek
goltar - Sro 22 Wrz, 2010
Gdyby ten obiektyw nazywał się Sony E 16 mm f/4 pewnie ocena wyglądałaby inaczej, a tak.... ale trudno zrobić dobry obiektyw f/2.8 tak szeroki pod APS-C zachowując rozmiary "naleśnika". Widać to fajnie na TYM zestawieniu. Pentax w swoim małym smc DA 15 mm ograniczył światłosiłe do f/4... widać były powody aby nie projektować tego obiektywu pod f/2.8... Za małe rozmiary i wagę trzeba w przypadku tego obiektywu Sony zapłacić wysoką cenę. O ile takiej rozdzielczości można było się spodziewać, to wpadka z CA jest pewnie efektem oszczędności. Szkoda, po cichu myślałem o zestawie Nex + to szkiełko
ghost - Sro 22 Wrz, 2010
18mm vs 40mm odstępu od matrycy to spora różnica
szczególnie dla szkieł retrofocusowanych o tak krótkiej ogniskowej.
goltar - Sro 22 Wrz, 2010
ghost racja, do porównania bezpośrednio nadaje się w zasadzie tylko ten Pentax. Pozostałe spełniają jeszcze większe wymagania, bo były projektowane pod FF, ale niestety ani Canon ani Nikon nie mają dedykowanych pod APS-C/DX stałek o tej ogniskowej, a szkoda
ghost - Sro 22 Wrz, 2010
ogólnie to tanie szkło kitowe. tylko miast być ciemnym zoomem, jest naleśnikiem.
żaden mistrz optyki, ale zdjęcia można przyjemnie robić. jak ktoś lubi duże powiększenia, powinien unikać.
prawdziwym testem będzie porównanie do czegoś o takiej ogniskowej. w segmencie EVILI brak jak na razie.
MasterB - Czw 23 Wrz, 2010
Bezlusterkowce... tak. Ale nie podobają mi się te kompromisy. Nie widzę sensu pchania się w "kieszonkowy" system który jest kieszonkowy jedynie z obiektywem dającym jakość na poziomie przeciętnego kompaktu
OT Arek, ładnie Tobie w tej lornetce na szyi /OT
edit:
goltar, mam inne porównanie
http://optyczne.pl/porown...d0=835&add1=923
Szabla - Pią 24 Wrz, 2010
ghost napisał/a: | 18mm vs 40mm odstępu od matrycy to spora różnica |
18 vs 45,5 raczej
Jerry_R - Sro 24 Lis, 2010
Z nalesnikiem 16mm na 2.8 mozna sie zblizyc do czegos i rozmyc tlo (rozmycie - ocencie sami):
W przeciwnym przypadku trzeba je przymknac do f/8:
(oba ISO 800, LR)
|
|