forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Canon 500D - szkło

pure2408 - Sro 22 Wrz, 2010
Temat postu: Canon 500D - szkło
Witam, w bardzo niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić Canon'a 500D i teraz zastanawiam się nad szkłem aktualnie jestem nastawiony na kupno
Tamron AF SP 17-50 mm F2.8
Czy to dobry wybór ? Czy dostanę coś lepszego w cenie 3400zł (body+obiektyw)

spychacz - Sro 22 Wrz, 2010

ja za podobny budżet zakupiłem 550 + 18-135IS /3600/. Dokupiłem jeszcze 50/1.8 za 350 i szczerze mówiąc jestem w pełni zadowolony.
jak na moje potrzeby na razie wystarczy/

kozidron - Sro 22 Wrz, 2010

pure2408 napisał/a:
Witam, w bardzo niedalekiej przyszłości mam zamiar kupić Canon'a 500D i teraz zastanawiam się nad szkłem aktualnie jestem nastawiony na kupno
Tamron AF SP 17-50 mm F2.8
Czy to dobry wybór ? Czy dostanę coś lepszego w cenie 3400zł (body+obiektyw)

dobry wybór ale w sumie do czego ?

pure2408 - Sro 22 Wrz, 2010

do portretów i architektury.
kozidron - Sro 22 Wrz, 2010

pure2408 napisał/a:
do portretów i architektury.

w sumie sie nada i do jednego i drugiego ale nie jest to wybitne szkło ani do jednego ani do drugiego, no do portretów juz najmniej ale jako "szkło uniwersalne" to jak najbardziej. Jak na zooma jasne, ostre i całkiem przyzwoite optycznie, może nie grzeszy szybkim af-em ale wolne też nie jest.

pure2408 - Czw 23 Wrz, 2010

Dziękuje za pomoc a co do AF to na jakiejś mega szybkości mi nie zależy, ważne żeby był celny
kozidron - Czw 23 Wrz, 2010

pure2408, pisząc, że nie jest to "wybitne szkło" bardziej mi chodziło o ogniskową (17-50). Są tacy którzy wolą trochę ciaśniej do portretu i preferują 85 na aps-c a nawet ciaśniej, to kwestia gustu. Co do architektury to dla jednego będzie te 17mm za ciasne z przodu a dla innego w sam raz, nie rzadko mozna się też spotkać z opinią, że ktoś preferuje do tego rodzaju fotografii ogniskowe powyzej 50mm.
Więc wszystko to kwestia upodobań.

B o g d a n - Czw 23 Wrz, 2010

kozidron napisał/a:
w sumie sie nada i do jednego i drugiego ale nie jest to wybitne szkło ani do jednego ani do drugiego
kozidron napisał/a:
może nie grzeszy szybkim af-em ale wolne też nie jest
Spodobało mi się to zestawienie :grin:

kozidron napisał/a:
Więc wszystko to kwestia upodobań.
Dokładnie tak.
Do każdego tematu fotograficznego można użyć dowolnej ogniskowej (kąta) w zależności od "wizji". Ja np. do krajobrazu używam ostatnio wyłącznie 70-200 i to na dłuższych ogniskowych. Architekturę też można ciekawie pokazać teleobiektywem.

Zakres 15,17, czy 18mm do ileś tam na APS-C być może warto mieć jako "podstawowy" ale niekoniecznie. Czasami wystarczają jakieś dwie stałki w tym zakresie, dające lepszą jasność i jakość niż zoom'ik w podobnej cenie.

B o g d a n napisał/a:
Spodobało mi się to zestawienie :grin:

B o g d a n,
jest tyle samo zwolenników tego szkła co przeciwników, architektura z natury nie ucieka :wink: przy portrecie też szybki af nie jest potrzebny w innych zastosowaniach szybkość tamrona jest dyskusyjna.

kozidron napisał/a:
jest tyle samo zwolenników tego szkła co przeciwników
Ja tu nie polemizuję, bo oczywiście masz rację.

W takim wypadku pure2408 i inni z podobnymi dylematami mają w zasadzie trzy wyjścia:
1. wprowadzić głosowanie w wątku,
2. rzucić monetą, lub (według mnie najlepsze wyjście),
3. sprawdzic samemu porównując w sklepie z innymi obiektywami w kręgu zainteresowań.
Czasami względy organoleptyczne mogą być przeważające w wyborze niż jakość zdjęć. :smile:

B o g d a n, e tam....do tych zastosowań bym go brał, bardziej bym zwracał uwagę na odpowiednią sztukę

kozidron napisał/a:
B o g d a n, e tam....do tych zastosowań bym go brał, bardziej bym zwracał uwagę na odpowiednią sztukę
Pewnie, że można.
Ja tylko na miejscu wątkowicza, poczytałbym jeszcze ostatnie 10 stron działu "co zamiast KITA do Canona" (są jeszcze Sigmy) i mimo wszystko poszedł do sklepu przymierzyć. Tamrony i Sigmy leżą w gablotach i czekają, bynajmniej w Gdańsku.

pure2408 - Czw 23 Wrz, 2010

Ostatnio przez całe wakacje miałem w ręku Canon'a 350D z Sigmą 17-50 EX DC i jestem pewny że ta ogniskowa mi odpowiada. Za całą pomoc dziękuje.

[ Dodano: Czw 23 Wrz, 2010 16:04 ]
Mam jeszcze jedno pytanie:
Co lepsze Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM czy Tamron AF SP 17-50 mm F2.8 ?

komor - Czw 23 Wrz, 2010

pure2408 napisał/a:

Jak poczytasz wspomniany już wątek „Co zamiast kita” to dowiesz się czemu to jest źle postawione pytanie… :)

Sunders - Czw 23 Wrz, 2010

pure2408 napisał/a:
przez całe wakacje miałem w ręku Canon'a 350D z Sigmą 17-50 EX DC i jestem pewny że ta ogniskowa mi odpowiada

pure2408 napisał/a:

Pomimo, że zgadzam się z komorem, że to pytanie jest źle postawione, to skoro ogniskowa 17-50 Ci odpowiada, to dla Ciebie Tamron będzie lepszy :smile:

Sunders napisał/a:
pure2408 napisał/a:
przez całe wakacje miałem w ręku Canon'a 350D z Sigmą 17-50 EX DC i jestem pewny że ta ogniskowa mi odpowiada

pure2408 napisał/a:

Pomimo, że zgadzam się z komorem, że to pytanie jest źle postawione, to skoro ogniskowa 17-50 Ci odpowiada, to dla Ciebie Tamron będzie lepszy :smile:

Patrząc tylko na ogniskowe to Tamron będzie wystarczający, a Canon będzie lepszy. :wink:
A może jednak Sigma będzie najlepsza, którą już pure2408 poznał?

Mimo wszystko proponuje podłączyć i wypróbować wsyskie tsy. :smile:

Sunders - Pią 24 Wrz, 2010

B o g d a n napisał/a:
Patrząc tylko na ogniskowe to Tamron będzie wystarczający, a Canon będzie lepszy.

Tak, biorąc pod uwagę ogniskowe canon jest lepszy od tamrona od 51 do 85mm :smile: