|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa amatorska do Nikona D5000
truskawa1109 - Sro 22 Wrz, 2010 Temat postu: Lampa amatorska do Nikona D5000 Witam. Fascynuje się fotografią chyba już 4 lata. Ale lustrzankę mam od 4 miesięcy. Posiadam Nikona D5000+kit i Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro. Ostatnio zostałam poproszona do robienia fotek na weselu znajomej bo nie stać ją na profesjonalnego fotografa. Zupełnie nie wiem jak mi to wyjdzie, nie wiem jaki powinnam mieć sprzęt, ale wiem że powinnam mieć lampę zewnętrzną. I w tym miejscu proszę o radę, dodam tylko że chciałabym żeby to był jakiś lepszy zakup, a nie żeby po roku ja sprzedać i wymienić na inna. Z góry dziękuje za pomoc:D
hijax_pl - Sro 22 Wrz, 2010
A ile chcesz przeznaczyć pieniędzy?
truskawa1109 - Sro 22 Wrz, 2010
No powiem tak: to ma być inwestycja, chcę mieć z tego pożytek, aktualnie myślałam żeby to było ok. 800-1000. Ale jestem otwarta na propozycje, a jak mogę wydać mniej i kupić coś dobrego to bardzo chętnie .
hijax_pl - Sro 22 Wrz, 2010
To najlepiej systemowe.. za 800-1000zł kupisz SB-600. To bardzo fajna lampka, choć o nie najwyższej mocy. Trochę droższa jest SB-900 (od 1400zł) - no ale to już jest systemowy HighEnd.
oranżewski - Sro 22 Wrz, 2010
Jest Metz 48, chociaż wokół niego są sprzeczne opinie co do żywotności. Ale ma wiele zalet, więc za tydzień będzie u mnie w plecaku
lub też Metz 58.
truskawa1109 - Sob 25 Wrz, 2010
Zupełnie nie wiem co robić, właśnie dziś chcę kupić lampę i wydaje mi się ze ta SB-900 będzie dobrą inwestycją, ale czy warta ona swoich pieniędzy?
hijax_pl - Sob 25 Wrz, 2010
Warta swojej ceny, o ile jesteś w stanie ją wykorzystać. Jeśli potrzebujesz "błyskadełka" bez żadnych zaawansowanych funkcji - Nissin di622 wystarczy
truskawa1109 - Nie 26 Wrz, 2010
Pewnie się okaże że teraz potrzebuje tylko "błyskadełka", tylko po to żeby zmienić kąt padania flesza i jak to mówią "tylko nie po oczach", ale może kiedyś odkryje jej potęcjał
hijax_pl - Nie 26 Wrz, 2010
No to musisz wziąć pod uwagę, że odchylanie palnika i walenie po ścianach generalnie powoduje utratę znaczną światła. W związku z tym - im silniejsza lampa tym lepiej. Ja bym brał SB-900.
A na D5000 wygląda to mniej-więcej tak:
truskawa1109 - Nie 26 Wrz, 2010
No dobrze to już wiem coś więcej. Mam jeszcze jedno pytanie. Powiedziałeś że walenie po ścianach powoduje dużą utratę światła i to rozumiem, ale żeby robić dobre portretówki w pomieszczeniu, a bywa tak że twarze są spocone i świecące, to chyba nie mam innego wyjścia. Dobrze to rozumiem? Bo kiedy używa się wbudowanej lampy to tylko twarz jest oświetlona, tło wtedy jest strasznie ciemne, a do tego taka twarz strasznie się świeci i kolory wychodzą trochę nienaturalnie. Mam racje? Jestem dopiero początkująca wiec każda rada jest dobra i już teraz dziękuje za cierpliwość
To nie ma znaczenia czy się skóra świeci czy też nie - walenie prosto jest zawsze złe.
Portrety też można robić odbijając od sufitu. Jedyne co może zwrócić uwagę to fakt, że przy takiej dystrybucji światła, większość jest od góry - to powoduje powstawanie lekkich cieni pod oczami. Aby to skompensować stosuje się takie małe ekraniki, które powodują, że część światła z lampy zamiast być skierowane do góry - kierowana jest w stronę modela. A SB-900 taki właśnie ekranik posiada
dr11 - Nie 26 Wrz, 2010
hijax_pl napisał/a: | walenie prosto jest zawsze złe | no może oprócz doświetlenia w mocnej kontrze
Ekranik w kadrach pionowych i błyskaniu w sufit lampą na stopce można sobie wsadzić w... lampę Wtedy można mocować gumką na krótszym boku własny, z kartki
oranżewski - Nie 26 Wrz, 2010
hijax_pl napisał/a: | Aby to skompensować stosuje się takie małe ekraniki, które powodują, że część światła z lampy zamiast być skierowane do góry - kierowana jest w stronę modela. A SB-900 taki właśnie ekranik posiada |
lub drugi, wbudowany, mały palnik na przodzie lampy, który też wypełnia cienie pod oczami. taki palnik ma np. Metz 58 AF-1. są też modele słabsze (tańsze), które mają ten ekranik (karteczkę, odbłyśnik) i które do amatorskich zastosowań, nawet waleniem o sufit że tak powiem nie potrafią niedoświetlić, np. Metz 48 AF-1
dr11 napisał/a: | Ekranik w kadrach pionowych |
To tak...
dr11 napisał/a: | i błyskaniu w sufit lampą na stopce |
A to już nie do końca
dr11 - Nie 26 Wrz, 2010
hijax_pl, tam jest "i", czyli jak błyskasz pionowy kadr, chcąc odbić od sufitu. Wówczas ekranik ustawia się bokiem. Chyba że przekręcasz głowicę tak, że ekranik nadal odbija. Sabina ma takie coś?
"i" zrozumiałem jako myślowy rozdzielnik a nie łącznik
dr11 napisał/a: | Chyba że przekręcasz głowicę tak, że ekranik nadal odbija. Sabina ma takie coś? |
Nie ma - dlatego napisałem, że przy kadrach pionowych to nie zadziała...
dr11 - Nie 26 Wrz, 2010
hijax_pl napisał/a: | Nie ma | Kurde a Sony ma
truskawa1109 - Pon 27 Wrz, 2010
Chyba troszkę zgłupiałam przy Waszej dyskusji, jestem odrobinę zmieszana. To kupować SB-900 czy nie?
hijax_pl - Pon 27 Wrz, 2010
Metz 58 ma w porównaniu do SB-900 dodatkowy palnik, ciut większą moc, ponoć też bardziej energooszczędny. Różnica w cenie wcale nie jest tak duża aby traktować go jako tanią alternatywę.
W sumie czy wybierzesz tego metza czy nikona - nie ma znacznie.
Ja wybrałem SB-900
oranżewski - Pon 27 Wrz, 2010
a ja wybrałem Metza 48. do ślubów, portretów. więc wydaje mi się, że truskawa1109 nie potrzebuje kobyły 900. no chyba, że potrzebuje. to wtedy ja bym się wahał pomiędzy metzem 58 a nikonem 900 i wybrałbym metza.
hijax_pl - Pon 27 Wrz, 2010
oranżewski napisał/a: | to wtedy ja bym się wahał pomiędzy metzem 58 a nikonem 900 i wybrałbym metza. |
No nie dziwię się - z Canonem SB-900 współpracuje słabo
oranżewski - Pon 27 Wrz, 2010
oj tam.
Baku - Wto 28 Wrz, 2010
Czyżby chodziło o EX580II?
Właśnie się zastanawiam czy warto w to iść, czy też kupić 430EXII a może innego "miecia"... oranżewski, jak oceniasz tego metza (wygoda pracy, szybkość ładowania, jakość wykonania, etc .. bo rozumiem, że masz skalę porównawczą z 580EXII)...
oranżewski - Wto 28 Wrz, 2010
akurat z 580EXII nie mam porównania... ale po prostu tak bym wybrał.
Metz 58 wg mnie jest dobrze wykonany i razem z Metzem 48 tworzą rodzinkę fajnych lamp za fajną cenę! 430EXII lepiej trzyma mi się w ręku (aparacie), jest prosta w obsłudze i jak na swoje funkcje - droga. nie ma odbłyśnika, ma mniejszą GN niż 48AF-1 z tym, że nie wiem jak się zmienia w zależności od tych czynników, no ale ma większą Metz jest trudniejszy w obsłudze (zresztą oba Metze). wybrałem spośród 48AF-1 i 430EXII tę pierwszą, bo niższa cena, większa moc, odbłyśnik.
- tak to mi się widzi.
Barthez2010 - Sro 29 Wrz, 2010
Witajcie,
to wkońcu która będzie lepsza do Nikona D5000, SB-600, SB-800 czy też SB-900?
Mam wrażenie że 800ka i 900ka są tak rozbudowane że chyba dla średnio zaawansowanego amatora w zupełności wystarczyłaby 600ka.
jaad75 - Sro 29 Wrz, 2010
Barthez2010, tu nie o rozbudowanie, a o "moc" przedewszystkim chodzi. 600-tka jest słaba.
Usjwo - Sro 29 Wrz, 2010
oranzewski Powiem ze te dwa Metz'e zaminielbym na 580 canona + Yongnuo 560. Za mniejsza cene masz systemowy wypas, ktory zawsze mozesz uzywac na stopce z ETTL'em i druga lampe ktora i tak nidy w TTL nie musi pracowac (no chyba ze druga to backup, ale wtedy tez jest YN468 z TTL dla canona)
Barthez2010 sluchaj jaad75, bierz najmocniejsza.
Adam.B - Sob 02 Paź, 2010
truskawa1109 napisał/a: | Chyba troszkę zgłupiałam przy Waszej dyskusji, jestem odrobinę zmieszana. To kupować SB-900 czy nie?
|
Oczywiście że tak:)
Sb-900 to jest 100% profesjonalna najlepsza lampa jaką możesz podłączyć do nikona.
A jeżeli chciałabyś robić też pionowe kadry z odbiciem światła od sufitu, to jest na to proste rozwiązanie. Kabelek off-shoe do tej lampy. Wtedy trzymasz lampę w ręce i możesz ja skierować gdzie i jak chcesz a ponadto nadal działa TLL.
Co do mocy lampy to nie trzeba sie tu dużo rozwodzić. Jeszcze nie spotkałem sie z sytuacja kiedy lampa nie miałaby wystarczajaco mocy do oświetlenia zdjęcia.
A jak weźmiesz ją w nocy na osiedle i błyśniesz to ludzie z 10 pietra z bloku będą patrzeć przez okna szukając burzy - wiem - sprawdziłem.
Pozdrawiam.
jaad75 - Sob 02 Paź, 2010
Adam.B napisał/a: | Co do mocy lampy to nie trzeba sie tu dużo rozwodzić. Jeszcze nie spotkałem sie z sytuacja kiedy lampa nie miałaby wystarczajaco mocy do oświetlenia zdjęcia. | Widać z niewieloma sytuacjami się spotkałeś...
skasowany - Sob 02 Paź, 2010
Adam.B napisał/a: | Wtedy trzymasz lampę w ręce |
Czasami lepiej jest zainwestować w bracket
Adam.B napisał/a: | Co do mocy lampy to nie trzeba sie tu dużo rozwodzić. Jeszcze nie spotkałem sie z sytuacja kiedy lampa nie miałaby wystarczajaco mocy do oświetlenia zdjęcia.
|
Za jaadem...
hijax_pl - Sob 02 Paź, 2010
Adam.B napisał/a: | Sb-900 to jest 100% profesjonalna najlepsza lampa jaką możesz podłączyć do nikona. | No bardziej profi jak na razie nie ma
Adam.B napisał/a: | A jeżeli chciałabyś robić też pionowe kadry z odbiciem światła od sufitu, to jest na to proste rozwiązanie. Kabelek off-shoe do tej lampy. Wtedy trzymasz lampę w ręce i możesz ja skierować gdzie i jak chcesz a ponadto nadal działa TLL. |
To chyba prostsze jest jednak obrócenie palnika Adam.B napisał/a: | Jeszcze nie spotkałem sie z sytuacja kiedy lampa nie miałaby wystarczajaco mocy do oświetlenia zdjęcia. | A gdzie używasz lampy? W małych zamkniętych pomieszczeniach tylko?
Barthez2010, kupuj SB900 - nie będziesz żałować
hijax_pl napisał/a: | Adam.B napisał/a:
Sb-900 to jest 100% profesjonalna najlepsza lampa jaką możesz podłączyć do nikona.
No bardziej profi jak na razie nie ma | Ależ oczywiście, że są i to niektóre nawet mają TTL:
http://www.qtm.com/?page=3200&qmode=c
O manualnych lampach dużej mocy nie wspominając...
hijax_pl napisał/a: | To chyba prostsze jest jednak obrócenie palnika |
Jak masz od czego odbić, inaczej boczne, wielkie cienie gwarantowane Ale masz racje, jak jest sufit obrót palnika powinien zadowolić
[ Dodano: Sob 02 Paź, 2010 17:04 ]
jaad75, heh, zawsze człowiek dowie się czegoś nowego...
komor - Sob 02 Paź, 2010
A to pewnie coś z tej samej stajni co ten film
http://www.youtube.com/watch?v=LYZwb3TFDTo
komor, dooooobre!!!
komor, nie no, to przecież ślubna klasyka... Zdaje się, że "polska" marka Quantuum chciała nawiązać do tej chlubnej tradycji...
jaad75 napisał/a: | Ależ oczywiście, że są i to niektóre nawet mają TTL: |
Mówiłem o lampach Nikona...
hijax_pl, nie, potwierdziłeś, że SB-900, to najbardziej "profi" lampa jaką można podłączyć do Nikona, co prawdą nie jest...
jaad75, wiem.. niedopisanie, niedopatrzenie i w ogóle
Wojteo - Sob 02 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | jaad75, wiem.. niedopisanie, niedopatrzenie i w ogóle |
To tzw. "pomroczność jasna" (za wikipedia - pozorna zborność ruchowa występująca przy jakościowym zaburzeniu świadomości. Może występować jako część zespołu zamroczeniowego)
Barthez2010 - Pon 04 Paź, 2010 Temat postu: jest jeszcze jeden model lamp Nikona Niedawno spotkałem się z nie wspominanym modelem lampy - Nikon SB-700.
Co możecie powiedzieć na jej temat? Gdzie wogóle mógłbym znaleźć jakieś parametry techniczne, tak żebym mógł sobie porównać np 3 modele: SB-700, SB-800 i SB-900?
Przyznam, że SB-900 każdy chwali ale narazie mnie na nią nie stać
hijax_pl - Pon 04 Paź, 2010
Barthez2010 napisał/a: | Nikon SB-700.
Co możecie powiedzieć na jej temat? | SB-700 to nowa wersja SB-600. Taka słabsza wersja SB-900.Z fajnych rzeczy - to ma wyciągnięte na obudowę przełączniki kształtu błysku i trybu pracy. To fajne rozwiązanie , dzięki któremu nie trzeba biegać po menu lampy.
Barthez2010 napisał/a: | Gdzie wogóle mógłbym znaleźć jakieś parametry techniczne |
http://nikon.pl/pl_PL/pro...eedlight-sb-700
Pewnie nie ma jeszcze osób, które by się wypowiedziały jak się 700ką błyska, bo to na tyle nowa lampa, że jeszcze nie dostępna
Barthez2010 napisał/a: | Przyznam, że SB-900 każdy chwali ale narazie mnie na nią nie stać |
A jak odliczysz cenę dodanych do SB-900 akcesoriów? To znaczy dyfuzor, zestaw podstawowych filtrów żelowych? Odejdzie jakieś 150-200zł
komor - Pon 04 Paź, 2010
hijax_pl, a można SB-900 kupić bez tych akcesoriów?
hijax_pl - Pon 04 Paź, 2010
Pewnie tylko gdzieś z szeroko pojętej drugiej ręki
Barthez2010 - Wto 05 Paź, 2010
Podobno SB-700 ma taką samą moc jak SB-800. To prawda?
hijax_pl - Wto 05 Paź, 2010
Barthez2010 napisał/a: | Podobno SB-700 ma taką samą moc jak SB-800. |
A kto to powiedział?
Barthez2010 napisał/a: | To prawda? |
Nie.
P.S.
W moim poście powyżej podałem link do strony Nikona dot lampy SB-700. Można sobie kliknąć i zobaczyć jej moc w specyfikacji. Można także kliknąć w link po prawej stronie do SB-800 i porównać...
Dane dla kąta rozsyłu 35mm i czułości ISO 100.
Posortowane od najsilniejszej do najsłabszej
SB-800 GN38
SB-900 GN34
SB-600 GN30
SB-700 GN28
jaad75 - Wto 05 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | Dane dla kąta rozsyłu 35mm i czułości ISO 100.
Posortowane od najsilniejszej do najsłabszej | Co w praktyce oznacza, że ilość Ws jest taka sama dla SB-800 i SB-900 oraz SB-600 i SB-700, a różnice dla poszczególnych kątów rozsyłu wynikają z nieco innej konstrukcji palnika.
hijax_pl - Wto 05 Paź, 2010
jaad75 napisał/a: | Co w praktyce oznacza, że ilość Ws jest taka sama dla SB-800 i SB-900 oraz SB-600 i SB-700, a różnice dla poszczególnych kątów rozsyłu wynikają z nieco innej konstrukcji palnika. |
I jest to prawdą dla SB800 i 900. Kiedyś, gdzieś szukając pojemności kondensatorów wyszło na to, że konstrukcja pod tym względem jest bardzo podoba, wręcz identyczna.
Co do korelacji SB600 i 700 - nie wiem jak jest - choć to co napisałeś jest wielce prawdopodobne
piotr_u. - Czw 07 Paź, 2010
Podepnę się pod temat, z tym, że nie chodzi mi o amatorską lampę, ale o jakąś lepszą. Z tego co sprawdzałem, to SB 900 ma sporo przycisków i kółko, co pewnie przekłada się na łatwość obsługi, ale interesują mnie też Wasze opinie o lampach innych producentów i to, czy ewentualnie polecacie którąś z nich. Będę wdzięczny za pomoc.
hijax_pl - Czw 07 Paź, 2010
piotr_u. napisał/a: | Z tego co sprawdzałem, to SB 900 ma sporo przycisków i kółko |
Z prostego porównania obrazków, mając na względzie doświadczenie w posługiwaniu się SB-900 stwierdzam, że lepsza będzie (w sensie sterowania) SB-700
piotr_u. - Czw 07 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | piotr_u. napisał/a: | Z tego co sprawdzałem, to SB 900 ma sporo przycisków i kółko |
Z prostego porównania obrazków, mając na względzie doświadczenie w posługiwaniu się SB-900 stwierdzam, że lepsza będzie (w sensie sterowania) SB-700 |
piotr_u. napisał/a: | nie chodzi mi o amatorską lampę, ale o jakąś lepszą. | To ma być ta lepsza?
O aparatach i obiektywach każdy pisze ile wlezie, jak przyjdzie co do czego, to może parę osób ma coś ciekawego do powiedzenia. Mam nadzieję, że jeszcze trafią na ten wątek...
skasowany - Pią 08 Paź, 2010
piotr_u. napisał/a: |
piotr_u. napisał/a: | nie chodzi mi o amatorską lampę, ale o jakąś lepszą. | To ma być ta lepsza?
|
Tobie wystarczy
W systemowych ogromnego wyboru nie masz, SB-900, SB-800 i 700-etka. Innych pewnie nie bierzesz pod uwagę...
Bierz 900, co Ci w niej nie pasuje? Sterowanie? Da się ogarnąć
Ewentualnie to co podlinkował jaad
piotr_u. - Pią 08 Paź, 2010
Ruslan napisał/a: | piotr_u. napisał/a:
piotr_u. napisał/a:
nie chodzi mi o amatorską lampę, ale o jakąś lepszą.
To ma być ta lepsza?
Tobie wystarczy
W systemowych ogromnego wyboru nie masz, SB-900, SB-800 i 700-etka. Innych pewnie nie bierzesz pod uwagę...
|
piotr_u. napisał/a: | interesują mnie też Wasze opinie o lampach innych producentów i to, czy ewentualnie polecacie którąś z nich. |
Nie, nie biorę...
skasowany - Pią 08 Paź, 2010
Napisałem:
'W systemowych ogromnego wyboru nie masz, SB-900, SB-800 i 700-etka. Innych pewnie nie bierzesz pod uwagę... '
co miało oznaczać, że nie bierzesz pod uwagę innych systemowych No chyba, że wystarczy Ci SB-400
piotr_u. - Pią 08 Paź, 2010
Dobrze, że masz dobry humor, ja idę spać. Może rano przeczytam coś mądrego...
Pozdrawiam.
|
|