|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Powiększenie w lornetkach a w cyfrówkach
bufa - Sro 22 Wrz, 2010 Temat postu: Powiększenie w lornetkach a w cyfrówkach Witam
Czy przybliżenie w lornetkach jest liczone tak samo jak w cyfrówkach? W sensie,
czy lornetką 10x50 zobaczę obiekty tak powiększone, jak przy 10krotnym zoomie
w cyfrówce?
Dziękówa
RB - Sro 22 Wrz, 2010 Temat postu: Re: Powiększenie w lornetkach a w cyfrówkach
bufa napisał/a: | Witam
Czy przybliżenie w lornetkach jest liczone tak samo jak w cyfrówkach? W sensie,
czy lornetką 10x50 zobaczę obiekty tak powiększone, jak przy 10krotnym zoomie
w cyfrówce?
Dziękówa |
'Zoom w cyfrówce' nie ma się nijak do powiększenia lornetki. Ów magiczny parametr mówi tylko o tym ile razy najdłuższa ogniskowa jest dłuższa od najkrótszej ogniskowej obiektywu zainstalowanego w danym aparacie. I tak np. obiektyw z 'dziesięciokrotnym zoomem' o ogniskowych 24-240mm bedzie wyraźnie mniej 'powiekszał' od obiektywu z zoomem 1 (czyli stałoogniskowego) o ogniskowej 500mm.
Powiedzmy szczerze że parametr 'zoom w cyfrówce' jest jednym z najbardziej absurdalnych i najmniej sensownych parametrów jakie marketingowcom udało się kiedykolwiek wymyślić.
bufa - Sro 22 Wrz, 2010
Dzięki za odpowiedź !
Pozdrawiam
Guliwer - Sro 22 Wrz, 2010
Ogniskową w cyfrakach podaje się w mm ale w odniesieniu do kliszaka o klatce 24x35mm i przekątnej ok. 50mm. Obiektyw standardowy o ogniskowej 50mm, to powiększenie 1x. Powiększenie 10x da obiektyw 500mm.
Mój P100 ma obiektyw 26 - 678 mm, co odpowiada w przybliżeniu powiększeniu lornetki 0,5 do 13,5x.
Krotność zoomu nie ma znaczenia. Znaczenie ma długość ogniskowej obiektywu.
bufa - Sro 22 Wrz, 2010
Czyli z tego wynika, że dopiero ok. 20krotny zoom w cyfrówkach da taki obraz jak 10xpowiększenie w lornetkach?..
Guliwer - Sro 22 Wrz, 2010
20-krotny zoom ma zarówno obiektyw 10-200mm jak i 50-1000mm.
Powiększenie odpowiadające lornetkowej 10x da obiektyw aparatu nastawiony na ogniskową ok. 500mm.
bufa - Sro 22 Wrz, 2010
I to mi praktycznie wyjaśnia wsycko. Do tej pory myślałem, że 10xzoom w cyfrówkach to jak 10x w lornetkach i ciągle mi tu coś 'nie grało'...
RB - Sro 22 Wrz, 2010
Guliwer napisał/a: | Ogniskową w cyfrakach podaje się w mm ale w odniesieniu do kliszaka o klatce 24x35mm i przekątnej ok. 50mm. Obiektyw standardowy o ogniskowej 50mm, to powiększenie 1x. Powiększenie 10x da obiektyw 500mm. |
To jest dość mocno zgrubne, aczkolwiek 50mm w formacie 135 jakoś tam jest bliska 'powiększeniu x1' . Weź prosze swojego starego kliszaka z obiektywem 50mm i spojrzyj przez wizjer... zwykle obraz widziany w wizjerze będzie mniejszy od rzeczywistego (taki - wyraźnie mniejszy - jest w mojej Minolcie 600si). Cóż, powiększenie wizjera... (zwykle poniżej x1). Do tego co wychodzi na zdjęciu w ogóle trudno się odnosić. Bo zależy od wielkosci odbitki...
W cyfrowej lustrzance... oooo, wziałem z czystej ciekawości moje lusterko APS-C (Sony a100). Powiększenie x1 (widzę obiekt tak samo jak okiem nieuzbrojonym) dostajee na ogniskowej... 65mm. Czyli przeliczajać na format 135 - około 100 mm. W kompaktowym cyfraku to już zupełnie inna sprawa. Wizjery własciwie nie istnieją, a to co widzimy zalezy od wielkosci ekranu. Jak to porównać - doprawdy nie wiem
Oczywiście - jak poprzednio- to co zobaczymy na zdjęciu zalezy od 'wielkości odbitki' czyli od tego na jaki ekran sobie toto rzucimy, lub jaki fragment klatki będziemy oglądać.
bufa - Sob 25 Wrz, 2010
Przepraszam że odświeżam, ale czy znacie jakąś stronkę, na której jest pokazany jakiś obraz - bez powiększenia i z powiększeniem (lornetka 10x50)? Bardzo by mi to pomogło:)
Pozdrawiam
Dawid1984 - Sob 25 Wrz, 2010
Wejdź na ten sklep : http://www.gofoto.se/ i ostatnia zakładka na tej stronie czyli: Att välja kikare.Tam sobie w miarę zobaczysz jak to wygląda
bufa - Sob 25 Wrz, 2010
Dzięki
Jednak przydałyby się większe zdjęcia i opcja - 1x..
Dawid1984 - Sob 25 Wrz, 2010
no niestety nie znam innych stron,może ktoś inny coś poda.
RB - Nie 26 Wrz, 2010
bufa napisał/a: | Dzięki
Jednak przydałyby się większe zdjęcia i opcja - 1x.. |
Nie jest najwyraźniejsza. ale jest:
http://www.opticron.co.uk...tGuide10-11.pdf
u spodu 3 strony dokumentu
u spodu str. 32 jest jak to wypada dla jeszcze większych powiększeń (lunety)
bufa - Nie 26 Wrz, 2010
I tego było mi trzeba
Dzięki i pozdrawiam
macs - Nie 26 Wrz, 2010
jeszcze tu całkiem fajne:
http://en.leica-camera.co...ultravid_42_hd/
|
|