forum.optyczne.pl

Lornetki - Steiner Ranger Pro

tehen - Sro 22 Wrz, 2010
Temat postu: Steiner Ranger Pro
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem lornetki Steiner Ranger Pro 8x42.
Czy ktoś miał którąkolwiek z lornetek z tej serii i może coś o niej napisać? Jeśli znalazły by się informacje takie jak sprawność optyczna, ostrość na brzegu pola widzenia czy koma to byłoby rewelacyjnie ;)
Pozdrawiam
Łukasz

[ Dodano: Czw 23 Wrz, 2010 11:38 ]
Ewentualnie czy ktoś może porównać Ranger'a Pro 8x42 do Minox'a BL 8x44 BR ?
Co Minox'a to wg specyfikacji ma większe pole o 0,8 stopnia, ale z testu modelu BL 8x56 BR, od 65% robi się nieostre, co jest raczej kiepskim wynikiem. Ciekaw jestem jak to się ma no w 8x44. Nic nigdzie nie ma Ranger'ach Pro, jak sobie radzą z korekcją pola i stransmisją. Może ktoś jednak coś wie? Któryś a Adminów?

Dirty - Wto 28 Wrz, 2010

Jeżeli mogę powołać się na Arka władce tego forum :-) to nie polecam. Jeżeli podoba ci się ten Steiner to bierz go bo będziesz miał ty z niego uciechę, a nie testerzy problem do oceny.
tehen - Wto 28 Wrz, 2010

Dzięki za info. Mógłbyś jeszcze podać linka do tej wypowiedzi?
Nie kieruję sie wyglądem lecz funkcjonalnością oraz jej jakością, inaczej nie pytałbym się o obserwacje testerów lecz miał na wgzlędzie tylko zdjęcia lornetki ;)

Dirty - Wto 28 Wrz, 2010

Nie jestem w stanie ci tego szukać teraz bo nie jest to wypowiedź długa. W jednym z postów Arek "śmiał" kręcić nosem trochę nosem na obecnie produkowane dzieła tej firmy. Ja widziałem filmik jak robią steinery na you tubie (chyba) i ich produkcja nie wzbudziła moich większych zaskoczeń oprucz tych edukacyjnych. Filmik z programu jak to jest zrobione " How things are made" or somthing:-)
tehen - Wto 28 Wrz, 2010

W takim razie może Arek będzie wstanie się wypowiedzieć ? :)
Arek - Sro 29 Wrz, 2010

Nie dorabiajcie za dużo filozofii. Ja tylko żałowałem, że Steiner masowo odchodzi od porro na rzecz dachówek. Żadnego modelu z serii Ranger Pro nie miałem jeszcze w rękach, więc nic nie mogę o nich powiedzieć.
tehen - Sro 29 Wrz, 2010

Dirty, Ty plotkarzu...

Jest ktoś na tym forum, kto trzymał którykolwiek z modeli Ranger Pro?