|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Canon EF 35-80 mm f/4-5.6 PZ
Monastor - Wto 31 Lip, 2007 Temat postu: Canon EF 35-80 mm f/4-5.6 PZ Canon EF 35-80 mm f/4-5.6 PZ
Natknąłem się na ten obiektyw przeglądając modele Canona na stronie Optyczne.pl i zaciekawił mnie ze względu na swój wygląd. Wrzuciłem nazwę w google, ale nie znalazłem żadnych dłuższych opisów, forumowa szukajka też niewiele pomogła, więc postanowiłem zapytać.
Co to za cudak i czy ktoś z obecnych go kiedyś używał?
Zakres ogniskowych wskazuje, że to coś do analogów. Prawdopodobnie nie jest już dostępny w sprzedaży bo pierwszy raz widzę go na oczy.
Co to za konstrukcja? Wygląda nietypowo. Dwa wielkie przyciski na boku i wycięcie po drugiej stronie. Czy to element jakiegoś innowacyjnego pomysłu sprzed lat, który się nie przyjął? Czy to przystosowanie do jakichś konkretnych celów?
Według daty podanej na stronie, kiedy obiektyw pojawiał się na rynku, prawdopodobnie zaczynałem chodzić. Ktoś pamięta to szkło?
goltar - Wto 31 Lip, 2007
Ciekawe szkło . Obiektyw z 1990r. Zamiast pierścienia do zoomowania posiada dwa przyciski: przybliżający i oddalający (jak w aparatach kompaktowych). Nie ma możliwości ręcznego nastawiania ostrości ! (tylko AF). Tania konstrukcja wykonana z plastiku, słaba optycznie. Wolny AF. Skrót PZ pochodzi od słów Power Zoom.
Monastor - Sro 01 Sie, 2007
Dzięki
Dosyć niekonwencjonalny sprzęt. Jeśli będę takiego szukał to w celach kolekcjonerskich
jajcara - Czw 17 Sty, 2013
Ha. A ja będę używać go. Po to kupiłem. jest wspaniały i designerski jak Canon Epoca. Uwielbiam takie strzały. Fotografuję wieloma obiektywami, które jakoś sa pomijane przez wielbicieli L-ek. Na przykład rewelacyjny EF 24-85 USM, który dostałem od dziewczyny na urodzinki. Więc oczekujcie sampli tego dziwadła. Chętnie się podzielę. I nie będę załował jak wpadnie w błoto.
|
|