forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Pyłki w obiektywie, widoczne na zdjęciach

toćka - Pon 27 Wrz, 2010
Temat postu: Pyłki w obiektywie, widoczne na zdjęciach
No i stało się. Było kilka irytujących pyłków, ale nie było widać. A teraz przy foceniu w świetle dziennym jest duża czarna kropa. Serce ściska i doprowadza do szału... :cry:
Szkiełko Tamron 17-50. Sama boję się rozkręcać :wink: nie stać mnie na to. Nie wiecie może gdzie w Warszawie/ Lublinie jest jakiś dobry i w miarę niedrogi serwis, który się tym zajmie? Jakiego rzędu są to koszta? Będę baaardzo wdzięczna za pomoc :mrgreen:

MasterB - Pon 27 Wrz, 2010

toćka, skąd wiesz że to nie syf na matrycy? IMHO mało prawdopodobne żeby duża czarna kropa powstała od pyłku wewnątrz obiektywu...
hijax_pl - Pon 27 Wrz, 2010

MasterB napisał/a:
IMHO mało prawdopodobne żeby duża czarna kropa powstała od pyłku wewnątrz obiektywu...

No chyba że odpadł kawałek lakieru :roll:

toćka - Pon 27 Wrz, 2010

No nie mogę powiedzieć, że na pewno nie na matrycy, z resztą nie mam doświadczenia w tym temacie, ale na pewno w środku szkiełka jest dużo pyłków :???:
W tym momencie nie mogę tego sprawdzić z innym obiektywem, ALE wcześniej miałam założone inne szkło, zmieniłam na tamrona i po jakiś 2 tygodniach (oprócz tych nieprzeszkadzających pyłków, które były wcześniej) pojawiło się dużo nowych i te już niestety widać (o ile to o te na obiektywie chodzi).

Wygląda to tak [link]

Tutaj bardzo dobrze widać plamki. Zaznaczyłam kilka, ale jest ich więcej :sad:

hijax_pl - Pon 27 Wrz, 2010

Masz inny obiektyw? Jak masz - sprawdź. Jeśli są to po prostu brudna matryca. Najprościej to zobaczyć po prostu na nią patrzeć, gdy robisz zdjęcie na czasie "B" ze zdjętym obiektywem ;)
kozidron - Pon 27 Wrz, 2010

mi to wygląda na uświniona matrycę
toćka - Pon 27 Wrz, 2010

Jestem poza domem i na razie nie mogę sprawdzić.
Stwierdziłam, że w obiektywie bo plamy na zdjęciach zauważyłam mniej więcej w tym samym czasie co nowe pyłki w obiektywie i tak się trzymałam tej myśli, że to na pewno obiektyw :roll:

B o g d a n - Pon 27 Wrz, 2010

toćka napisał/a:
Jestem poza domem i na razie nie mogę sprawdzić.
Stwierdziłam, że w obiektywie bo plamy na zdjęciach zauważyłam mniej więcej w tym samym czasie co nowe pyłki w obiektywie i tak się trzymałam tej myśli, że to na pewno obiektyw :roll:

toćka, według mnie to ewidentnie sprawa paprochów na matrycy.
Rzuciły Ci się w oczy bo zrobiłaś zdjęcie/a z ustawieniem f/22, a to znakomicie obnaża ten efekt.

Tak na marginesie, to zupełnie niepotrzebnie tak domknęłaś przysłonę. Dla Twojego aparatu przy ogniskowej 17mm wystarczy ustawić f/8 aby mieć głębię ostrości od 1 metra do nieskończoności. Dodatkowo miałabyś o ok. 50% większą rozdzielczość tego obrazka. Teraz wygląda na mocno ... mydlane? :wink:

MC - Pon 27 Wrz, 2010

Pozostaje mi tylko dopisać się do kolegów. Elegancko uświniona matryca :razz:
toćka - Pon 27 Wrz, 2010

B o g d a n napisał/a:
Tak na marginesie, to zupełnie niepotrzebnie tak domknęłaś przysłonę. Dla Twojego aparatu przy ogniskowej 17mm wystarczy ustawić f/8 aby mieć głębię ostrości od 1 metra do nieskończoności. Dodatkowo miałabyś o ok. 50% większą rozdzielczość tego obrazka. Teraz wygląda na mocno ... mydlane? :wink:

Wiem, wiem :wink: zdjęcie robione na szybko i nie zauważyłam, że przestawiła mi się przysłona. Ale ze nie chodziło mi tutaj o zdjęcie tylko o stan naciągnięcia linii to to zdjęcie jest jedynym które mi się ostało z plamkami bo z reszty z pasją wszystko usunęłam :smile: