|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - nikon d80 vs sony a450
evelinkaaa - Czw 30 Wrz, 2010 Temat postu: nikon d80 vs sony a450 Witam sedecznie,
przybywam do Was z wielką nadzieją, że pomożecie rozwikłać mój problem.
Mianowicie, od dłuższego czasu mam zamiar kupić swoją pierwszą lustrzankę. Po przeczytaniu wielu recenzji, artykułów i opinii osób prywatnych postanowiłam, że kupię używanego nikona d80, a po jakimś czasie dokupię sobie wymarzony obiektyw nikkor 50mm f/1.4
Moim celem w fotografii będą portrety i to na nich najbardziej chciałabym się skupić. Miałam w dłoni nikona d80 i bardzo spodobał mi się wizualnie. Do canonów się nie przekonałam dlatego cały czas obstawiałam przy danym nikonie. Aż tu dzisiaj patrzę na gazetkę promocyjną Media Markt i widzę sony Alfę 450 w promocji po 1600zł i powstał wielki mętlik, czy nie lepiej kupić nowy aparat z całkiem fajnymi parametrami niż kilkuletni d80? Ten sony nie podoba mi się wizualnie tak jak nikon, w którym się zakochałam, ale nie wiem czy nie lepiej użyć rozsądku i wziąć za tą samą cenę coś nowego.
Co sądzicie? Proszę o poważne i uargumentowane wypowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.
RB - Czw 30 Wrz, 2010
No cóż z marzeniami się nie dyskutuje.
Ale : D80 to matryca CCD - jeśli zostaniesz na ISO100 lub ISO200 to będziesz miała świetne efekty. Jeśli będziesz chciała wyżej - to nie bardzo. Szczególnie, że w d80 to ta matryca może była fajnie oprogramowana - ale jak na 4 lata wstecz.
Jeśłi chodzi o Sony 450 to na ISO100 aby dostać zdjecia podobne do tych z d80 bedziesz sie musiała trochę w RAWie pobawić. Ale od 400 w górę to nie ma porównania... i alfa tu wygrywa.
A poza tym D80 to kawał normalnego starej dobrej daty aparatu fotograficznego: ma dwa kółka, pentapryzmatyczny wizjer, podgląd głębi ostrości (tyle, że przy wizjerach aparatów APS-C i tak mało w nich widać), podnoszenie lustra, duzy i wygodny zakres kompensacji ekspozycji (+/- 5 EV)
alfa ma wizjer jednak nieco słabszy, w modzie M (Ręczne ustawianie wszystkiech parametrów ekspozycji) musisz wiedzieć co nacisnać aby kółko raz regulowało migawkę a raz przysłonę, pogdlądu GO nie ma (Z drugiej strony w obu aparatach zawsze możesz to ocenić post factum na ekranie, tyle, ze nie zawsze poprawisz... - w Nikonie możesz spróbować zobaczyć to przed zrobieniem zdjecia), lustra nie podniesiesz przed zrobieniem fotki w ogóle, a ekspozycję będziesz mogła kompensować tylko w zakresie +/- 2 EV co wcale nierzadko jest niewystarczajace i wtedy chce sie użyć trybu M... ale jest jedno kółko i trzba wiedzieć co nacisnać...
D80 to kawał dobrego aparatu takiego jak IMO aparat być powinien z dość archaiczną matrycą (do krajobrazówki jednak moim zdaniem świetną!). A450 to produkt okrojony (ale z drugiej strony niekoniecznie będziesz potrzebowała tych ficzerów, których alfa nie ma), ale z nowsza i całkiem dobra matrycą. No i d80 to byłby second-hand...
Obiektywy tu i tam znajdziesz godne.
kozidron - Czw 30 Wrz, 2010
generalnie to się z Tobą RB zgodzę, tylko nie nazwałbym "tego okrojenia w stosunku do D80" ficzerami.
evelinkaaa napisał/a: | Aż tu dzisiaj patrzę na gazetkę promocyjną Media Markt i widzę sony Alfę 450 w promocji po 1600zł i powstał wielki mętlik, czy nie lepiej kupić nowy aparat z całkiem fajnymi parametrami niż kilkuletni d80? |
evelinkaaa, mętlik z powodu A450 jeżeli w przyszłości chcesz się zająć portretami to wybieraj pod kątem szkła /optyka, cena/. Zdecyduj się najpierw co będzie się działo po zakupie 50/1.4 czy przypadkiem nie "zapragniesz mieć 85tki. Pooglądaj w sieci zdjęcia i zorientuj się jak wygląda cena takiej 85/1.8 w obu systemach a przede wszystkim kuknij sobie na sample.
Forum wszystkiego za Ciebie nie może zrobić
zentaurus - Czw 30 Wrz, 2010
Według mnie lepiej kupić Sony A450 z dwuletnią gwarancją niż Nikona D80 który ma swoje lata świetności za sobą(co prawda to nadal dobry aparat ale matryca CCD ma swoje ograniczenia na wyższych ISO). 50/1,4 w obu systemach są podobnej jakości i podobnej cenie. Do Sony "wyszła" nowa budżetowa portretówka 85/2,8 za ok. 800zł i niedługo pojawi się także Sigma 85/1,4. Można też pomyśleć o manualnym Samyangu 85/1,4. W obu tych systemach mozna podpiąc ciekawe szkiełka tylko trzeba trochę poszperać w sklepach.
i tu sie różnimy zentaurus, ja wolałbym systemowe 85/1.4 sony ale cena jest "nie teges" idąc inną drogą wolę 85/1.8 nikona a o budżetowym 85/2.8 sony nawet bym nie pomyślał bo 600 ziko różnicy do nikona no i jasność obu obiektywów(pomijam już reszte)....właściwie nie ma o czym rozmawiać (sobie możemy podyskutować najwyżej czy się bawiłeś tą budżetową 85/2.8).
zentaurus napisał/a: | W obu tych systemach mozna podpiąc ciekawe szkiełka tylko trzeba trochę poszperać w sklepach. |
ta, wyszperałeś:
-sony 85/2.8 vs nikon 85/1.8 -nie ma o czym mówić
-sigma 85/1.4 - można gdzieś już dostać w normalnej cenie czy trzeba poczekać ze 3 miesiące ?
-no i manuala samyanga 85/1.4 tu na dużym wizjerze w a450 będzie się swietnie pracować
zentaurus, sony nie rozpieszcza amatora z mniejszym portfelem jeżeli chodzi o ta ogniskową.
hijax_pl - Czw 30 Wrz, 2010
evelinkaaa, mam pytanie, skoro Cię tak ta oferta Sony zmroziła - to na ile silne jest postanowienia i marzenia związane z Nikonem? Bo coś czuję że te marzenia marzeniami, ale tak na prawdę to chodzi o zakup lustrzanki do 1500zł...
evelinkaaa - Czw 30 Wrz, 2010
kozidron napisał/a: | Pooglądaj w sieci zdjęcia i zorientuj się jak wygląda cena takiej 85/1.8 w obu systemach a przede wszystkim kuknij sobie na sample.
Forum wszystkiego za Ciebie nie może zrobić |
Nie jestem forumową pijawką żeby przyjść do Was bez żadnego obeznania licząc, że wszystko mi napiszecie
Oczywiście przejrzałam ceny najważniejszych dla mnie obiektywów i jeśli chodzi o używane jak i o nowe stałki 50mm f 1.4 to różnica w cenie jest 200-300 złotowa. Jest to jeszcze różnica, która nie przyprawia mnie o ból głowy Jeśli chodzi o 85mm to jest już około 500zł różnicy co jest już dość uciążliwe, chociaż i tak w przeciągu 2 lat raczej nie będę kupowała takiego szkła
.
hijax_pl napisał/a: | mam pytanie, skoro Cię tak ta oferta Sony zmroziła - to na ile silne jest postanowienia i marzenia związane z Nikonem? Bo coś czuję że te marzenia marzeniami, ale tak na prawdę to chodzi o zakup lustrzanki do 1500zł... |
A czy życie nie nauczyło nas żeby nie zawsze słuchać głosu serca, a czasem lepiej użyć rozumu?
Nikon d80 spodobał mi się bardzo jeśli chodzi o wizualną stronę, układ klawiszy, menu, górny wyświetlacz, bardzo stabilnie mi się go trzymało. Nie wiem jak jest z alfą, bo nie mają jej jeszcze w sklepach. Układ klawiszy niezbyt mi się podoba, jest dość plastikowa, ale ogólnie nie jest źle
Mam do dyspozycji góra 1500zł dlatego na tego nikona by starczyło, a alfę mogłabym wziąć na raty. Skusiła mnie cena, ponieważ inne dużo gorsze modele chodzą w tej samej albo i wyższej cenie, a nie chcę brać byle czego, tylko dlatego, że mogę to wziąć na raty, a ta alfa jest niezła jeśli chodzi o specyfikacje. Inne dostępne w sklepach modele nikona odpadają, jedynie d90 jest w moim guście, lecz niestety jest jeszcze w zbyt wysokiej cenie.
evelinkaaa napisał/a: | est to jeszcze różnica, która nie przyprawia mnie o ból głowy Jeśli chodzi o 85mm to jest już około 500zł różnicy co jest już dość uciążliwe, chociaż i tak w przeciągu 2 lat raczej nie będę kupowała takiego szkła |
evelinkaaa, chyba się nie zrozumieliśmy ja specjalnie u góry napisałem "błędnie" porównaj sobie ceny nikkora 85/1.8 i sony 85/1.8 jakbyś sobie zaczeła szukać u sony 85/1.8 to byś wiedziała o co chodzi.
Kwestia jest jeszcze inna, może ja Ci na siłę wmawiam, że ty potrzebujesz 85tki, może ty wolisz 50mm na pas-c a moze nawet 35mm do portretu, bo wszystko to kwestia podejścia do tematu, tylko pytanie brzmi czy rozumiesz o co chodzi i czy masz już jakieś swoje preferencje ?
Dlatego uważam, że najpierw zdecyduj się na optykę o potem pomyśl o body.
evelinkaaa napisał/a: | spodobał mi się bardzo jeśli chodzi o wizualną stronę, układ klawiszy, menu, górny wyświetlacz, bardzo stabilnie mi się go trzymało |
Jednak jak się okazuje - to jedna z ważniejszych przesłanek.
Ostatnimi czasy obrazowanie jako takie (własności matrycy) są w zasadzie bardzo podobne między aparatami różnych producentów. To czym oni konkurują między sobą to megapikselami, pomiarem światła, autofokusem. W sumie można powiedzieć, że powoli wracają kryteria oceny sprzed lat, gdy mieliśmy film na szpulce i decydowaliśmy się, w którą puszkę ten film włożyć.
Zauważ co dyskryminuje cenę aparatu: takie nikony D5000, D90, D300 - dają identyczne obrazki, a różnica między najtańszym a najdroższym jest trzykrotna...
Oczywiście, że nie rozumiem na tyle, żeby być pewną swojego wyboru. Od około 3 tygodni intensywnie zagłębiłam się w temat body i odpowiedniego obiektywu do portretu, przeczytałam mnóstwo recenzji, testów i opinii, ale to i tak za mało. Potrzebowałabym chyba z roku żeby to wszystko ogarnąć moim umysłem na tyle żeby to ZROZUMIEĆ.
85tka jest droższa od 50tki, a 50tka cieszy się ogromną ilością pozytywnych opinii i zadowolonych użytkowników, a to chyba jest dość przemawiające za nią. Dlatego postawiłam na to szkło, a czy inne są w tej cenie lepsze, tego nie wiem, na pewno płacąc ileś razy tyle ma się coś dużo lepszego, jednak na początek nie stać mnie na szkła droższe od 50tki.
evelinkaaa napisał/a: | Od około 3 tygodni intensywnie zagłębiłam się w temat body i odpowiedniego obiektywu do portretu |
Proponuje zgłębiać tajniki fotografii jako takiej... nie korpusów czy obiektywów.
Cytat: | Dlatego uważam, że najpierw zdecyduj się na optykę o potem pomyśl o body. |
hijax_pl napisał/a: | Proponuje zgłębiać tajniki fotografii jako takiej... nie korpusów czy obiektywów. |
Bądź tu mądry i pisz wiersze
Wbrew pozorom piszę o tym samym co kozidron, bo by wybrać szkło, trzeba umieć je ocenić. A żeby to zrobić - trzeba rozumieć trochę podstaw fotografii
RB - Czw 30 Wrz, 2010
evelinkaaa napisał/a: |
85tka jest droższa od 50tki, a 50tka cieszy się ogromną ilością pozytywnych opinii i zadowolonych użytkowników, a to chyba jest dość przemawiające za nią. Dlatego postawiłam na to szkło, a czy inne są w tej cenie lepsze, tego nie wiem, na pewno płacąc ileś razy tyle ma się coś dużo lepszego, jednak na początek nie stać mnie na szkła droższe od 50tki. |
Lepsze nie lepsze. 85mm i 50mm to po prostu inne szkła. Jednemu bardziej pasuje jedno a drugiemu drugie
A tak po prawdzie... kupując jedno podstawowe body i jedno szkiełko klasy 50/1.4 nie jesteś związana z systemem ani trochę Zawsze możesz to sprzedac w diabły i kupić inny
Przy okazji - poszukaj od razu używanej(nowej) 50/1.8, 50/1.7. Jak chcesz portretowanie zacząć, to akurat to lepsze niz czekać na przypływ gotówki i na 50/1.4. Uzywkę odsprzedasz praktycznie bezstratnie. A może zostanie z Tobą?
dziękuję Wam za wypowiedzi
RB bardzo mi pomogłeś swoim postem Postanowiłam, że kupię tą alfę i dokupię minolte 50mm f/1.7 na początek myślę że w sam raz
Jeszcze jutro się okaże, czy można ją wziąć na raty, jeśli tak- biorę, jeśli nie- odkładam dalej.
Pozdrawiam
d.prowadzisz - Czw 30 Wrz, 2010
Lepszty D80, bo ma wizjer i ma 50/1.8 - 350zł nowy.
P_M_ - Czw 30 Wrz, 2010
Ja do portretu wolalbym jednak cos z lepszym wizjerem... D80 moze stary, ale naprawde jary. Ale co tam, nie bede sie wciskal, bo wyjdzie, ze fanboy jestem.
Ale powaznie - do portretu dobry wizjer to podstawa. Aparaty na DX juz maja wyraznie gorszy, bo mniejszy, a tansze modele z wizjerem na pieciu lusterkach juz calkiem nie rozpieszczaja. W tej kwestii na AF-ie specjalnie polegac nie mozna, bo najwiecej zabawy jest wlasnie z plaszczyzna ostrosci. Zeby byla tam, gdzie jej chcemy i tyle.
Moze z a450 nie jest tak zle. Nie wiem, bo nie ogladalem.
|
|