|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat do poniewierania
maziek - Czw 30 Wrz, 2010 Temat postu: Aparat do poniewierania Chodzi o aparat, który zabiera się tam, gdzie nie bierze się lustra. Do tej pory był nim Canon S5 ale okazało się, że nie jest wodoszczelny . Po kąpieli owszem działa ale fotografuje tylko "zieloną pianę".
Generalnie chciałbym, aby był wodoszczelny, ale wystarczy mi minimum (tzn. nie zamierzam z nim nurkować ani pływać, tylko np mogę się wywalić na kajaku albo robić zdjęcia w ulewę). Z natury rzeczy z tego testu podoba mi się Panasonic Lumix DMC-FT2.
Ma być to także aparat na imprezki z kolegami, narty, do kieszeni na spacer itede, itepe. Dobrze byłoby, gdyby miał RAWy i był mały, pudełkowaty (nie taka quasi-lusterkowa kobyła)
Ma ktoś jakieś ciekawe propozycje? Pieniądze nie są najistotniejsze (rząd 1,5 - 2k jest OK)
+tof - Czw 30 Wrz, 2010
Właściwie sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Ze swego doświadczenia dodam, że taki aparat musi być płaski by móc na nim siedzieć. A to się regularnie zdarza przy noszeniu go w tylnej kieszeni spodni. Po drugie powinien sobie dobrze radzić z wysokim iso, bo nie wiadomo dlaczego, ale zawsze te imprezy które chcemy uwiecznić rozkręcają się dopiero po zapadnięciu zmroku. Aha, i jeszcze ostatnie, jak sobie człowiek powie, że aparat może się pochlapać, to można być absolutnie pewnym, że będzie się go wyciągało spod lustra wody. Tak więc wodoszczelność się przydaje. Nie wiem dlaczego tak jest, ale ta ostania reguła zawsze się sprawdza.
Hans Kloops - Sro 06 Paź, 2010
maziek napisał/a: | Ma ktoś jakieś ciekawe propozycje? |
Właściwie tylko ten wchodzi w rachubę : Panasonic Lumix DMC-FT2
też do niego się przymierzam , kolega kupił takiego w lipcu przed wyjazdem do Chorwacji
wrócił z wakacji w pełni zadowolony z aparatu....
miałem okazję porobić nim fotki i pokręcić filmy , jak dla mnie jest wystarczająco mocny i sprawny
kupował w Foto Jokerze za 1.310zł
maziek - Sro 06 Paź, 2010
Właśnie dziś aparat do mnie dotarł .
(Uzupełniając to właśnie Lumix DMC-FT2)
Hans Kloops - Sro 20 Paź, 2010
Też dzisiaj odebrałem Panasonic Lumix DMC FT-2
jutro zaczynam zabawę w fotografa
|
|