|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filtry, konwertery i soczewki - Cokin powyzej nd8
vigorator - Pią 01 Paź, 2010 Temat postu: Cokin powyzej nd8 Witam grupowiczow.
Chcialem zakupic filtr cokin P najlepiej 2.0 przepuszczajacy 1% swiatla
Niestety wszedzie widzialem filtry maxymalnie nd0.9
Zna ktos z Was jakis godny sklep?
Moze bawil sie ktos takim filtrem...
Chcialem porobic troche fotek architektury bez przypadkowych przechodniow.
Pozdrawiam.
kasiakaaz - Pią 01 Paź, 2010
np.: TU?
hijax_pl - Pią 01 Paź, 2010
Albo nakręcany ND400?
kasiakaaz - Pią 01 Paź, 2010
ewentualnie TU - Cokin P155 ND100
Monastor - Pią 01 Paź, 2010
vigorator, poszukaj filtra Hoya ND400 (przyciemnia 9 EV, czyli 512 razy) lub Heliopan ND 3.0 (10 EV, czyli 1024 razy). Może się to wydawać przesadą, ale jeśli chcesz naprawdę pozbyć się przechodniów to tego właśnie potrzebujesz, zwłaszcza w co jaśniejsze dni.
Problem z tymi filtrami jest taki, że sporo kosztują i są u nas trudne do dostania (choć to zależy od średnicy). Ja kupowałem taki filtr na gwint 77 mm miesiącami, zamawiając w różnych sklepach, które cały czas zbywały mnie informacją, że nie wiadomo kiedy uda się sprowadzić. W końcu pojawił się jeden na allegro i łyknąłem go natychmiast.
vigorator napisał/a: | ewentualnie TU - Cokin P155 ND100 |
Obawiam się, że z mocnymi filtrami szarymi cokina może być za dużo zabawy. Pasują do każdego szkła, ale trzeba bardzo uważać, żeby nie było szczelin między filtrem, a obiektywem. Im mocniejszy filtr, tym większe z tym kłopoty. Mam filtr IR Cokina, który odcina znaczną ilość światła i praca z nim nie należy do przyjemności.
Monastor napisał/a: | Może się to wydawać przesadą, ale jeśli chcesz naprawdę pozbyć się przechodniów to tego właśnie potrzebujesz, zwłaszcza w co jaśniejsze dni. |
Hm... kasiakaaz właśnie proponowała ND3
Monastor napisał/a: | ale trzeba bardzo uważać, żeby nie było szczelin między filtrem, a obiektywem | właśnie dlatego proponowałem nakręcane.
Jesienny - Pią 01 Paź, 2010
A właśnie, ostatnio widziałem na allegro filterek i zmiennej wartości (ND2-ND1000). Próbował ktoś takie wynalazki? Firma ma też w ofercie NDhardcore czyli ND500-ND5000 choć cenowo to też jest hardcore (jakieś 800 zeta za 77mm).
Jesienny, dwa złożone polary.
Kocur - Pią 01 Paź, 2010
Problem takich ciemnych filtrów Cikin polega na tym, że czasem ciężko jest uniknąć odblasków od czegoś, co się ma za plecami, szczególnie w słoneczny dzień. Pod tym względem IMO lepiej sprawdza się filtr nakręcany.
No spoko, tylko bardziej mi o jakość chodzi
Monastor - Pią 01 Paź, 2010
Jesienny napisał/a: | No spoko, tylko bardziej mi o jakość chodzi |
a ja tam lubie się dowiedzieć na jakiej zasadzie coś działa
Skoro to
hijax_pl napisał/a: | dwa złożone polary. |
to efekt powinien być inny niż ze zwykłym filtrem szarym bo przepuszczane będzie tylko światło o konkretnej polaryzacji. Czyli przyciemniając równocześnie zmieniamy wygląd odbić na wodzie, w szybach, masakrujemy niebo na szerokim kącie. Dobrze kombinuję?
Kocur napisał/a: | Problem takich ciemnych filtrów Cikin polega na tym, że czasem ciężko jest uniknąć odblasków od czegoś, co się ma za plecami, szczególnie w słoneczny dzień. Pod tym względem IMO lepiej sprawdza się filtr nakręcany. |
Dzięki za uzupełnienie. Wydawało mi się, że napisałem, iż chodzi konkretnie o odblaski, a teraz czytam swój post i faktycznie potrzeba telepatii, żeby to zrozumieć
Monastor napisał/a: | a ja tam lubie się dowiedzieć na jakiej zasadzie coś działa |
Dlatego napisałem - dwa złożone polary. I efekt tego jest inny niż zwykłych filtrów szarych - co jest oczywiste
W sumie to macie rację tak czy siak na razie mam ND500 i mało czasu by go używać.
petrus33 - Sro 27 Paź, 2010 Temat postu: Re: Cokin powyzej nd8
vigorator napisał/a: | Witam grupowiczow.
Chcialem zakupic filtr cokin P najlepiej 2.0 przepuszczajacy 1% swiatla
Niestety wszedzie widzialem filtry maxymalnie nd0.9
Zna ktos z Was jakis godny sklep?
Moze bawil sie ktos takim filtrem...
Chcialem porobic troche fotek architektury bez przypadkowych przechodniow.
Pozdrawiam. |
Ale po co Ci filtr ND do eliminowania przechodniów ?
Nie taniej jest wyczekać moment, w którym nikogo nie ma ?
Jak chcesz nie mieć ludzi w kadrze to polecam ranną porę w niedzielę. Wtedy jest nikła szansa na spotkanie kogokolwiek na ulicy.
Jeśli się upierasz przy filtrach to masz praktycznie tylko jeden z transmisją ~1%:
B+W NDx64 (ND 1.8) przepuszcza 1,56% światła i pozwala na wydłużenie czasu ekspozycji o 6 działek.
Dla mnie taki filtr jest nieprzydatny. Używam dość często tego modelu - B+W NDx1000 (ND 3.0), przepuszcza jedynie 0,10% i daje możliwość zwiększenia czasu naświetlania o 10 działek, co w praktyce pozwala zejść z czasu 1/125s na 8s przy f16. Efekty możesz sobie wyobrazić - wszystko płynie ) Ostrzenie oczywiście przed założeniem filtra.
Podałem Ci filtr z gwintem, bo do Cokina mam organiczną niechęć. Ich filtry są robione z jakiejś tam żywicy, a te od B+W ze szkła Schott. Różnicy w jakości chyba nie trzeba wyjaśniać.
Usjwo - Sro 27 Paź, 2010
petrus33, nie zawsze mozna wyczkec az nikogo nie bedzie, ja to dos dobrze zanm ten problem
Cokin nie ma takich mocnych filtrow (przynajmniej P w katalogu, najmocniejszy chyba 1.2), a pozatym ten piekny zafarb ktory daja, skutecznie mnie jakos zniechecil. Chwalili tu HiTech'a wiec ja taki zamirzam kupic.
hijax_pl - Sro 27 Paź, 2010
Usjwo napisał/a: | Chwalili tu HiTech'a wiec ja taki zamirzam kupic. |
Mam HT 1,2 i ... hm.. no sam nie wiem
skasowany - Sro 27 Paź, 2010
Nakręcane imo są zdecydowanie praktyczniejsze tak generalnie...
Przyciemniające mam tylko nakręcane, HT tylko połówkowe...
MC - Sro 27 Paź, 2010
Mam hi-techa 0.9. Zafarbu nie zauważyłem.
petrus33 - Sro 27 Paź, 2010
Usjwo napisał/a: | petrus33, nie zawsze mozna wyczkec az nikogo nie bedzie, ja to dos dobrze zanm ten problem
Cokin nie ma takich mocnych filtrow (przynajmniej P w katalogu, najmocniejszy chyba 1.2), a pozatym ten piekny zafarb ktory daja, skutecznie mnie jakos zniechecil. Chwalili tu HiTech'a wiec ja taki zamirzam kupic. |
Eee tam, bez przesady, zawsze znajdziesz taką porę, gdzie nie ma turystów lub locales.
W każdym mieście na naszej planecie. Wielokrotnie sprawdziłem sam.
Co do Cokina, jest tani, ale.....no właśnie, o to ale chodzi. Rozmawiałem z kilkoma fotografami na temat tych filtrów i wszyscy powiedzieli jedno....miękkie optycznie, wcale nie są neutralne i poza tym materiał jest wątpliwej jakości. Nigdy Cokina nie używałem, ale wolę produkty z napisem Schott Glass firmy Schneider Optical Works. Taki zepsuty jestem po prostu )))))
Tadeuszek - Sro 27 Paź, 2010
petrus33, a jak jesteś na wycieczce bądź przejazdem i na zdjęcie masz 10, 30 min
bądź chcesz wykonać zdjęcie o danej porze dnia=ciekawym świetle ?
petrus33 - Sro 27 Paź, 2010
Tadeuszek napisał/a: | petrus33, a jak jesteś na wycieczce bądź przejazdem i na zdjęcie masz 10, 30 min bądź chcesz wykonać zdjęcie o danej porze dnia=ciekawym świetle ? |
No niby tak, ale z mojego doświadczenia wiem, że zawsze się znajdzie taki moment, gdzie nie ma ludzi. Najgorzej jest wtedy gdy jesteśmy pod presją czasu. Wtedy rzeczywiście może być problem.
Światło i tak jest najlepsze jedynie wcześnie rano i wieczorem.
candy - Czw 28 Paź, 2010
ale taki filtr ma kilka innych ciekawych zastosowań również, że o słynnej wodzie-wacie tylko wspomnę
|
|