forum.optyczne.pl

Filtry, konwertery i soczewki - Cokin powyzej nd8

vigorator - Pią 01 Paź, 2010
Temat postu: Cokin powyzej nd8
Witam grupowiczow.

Chcialem zakupic filtr cokin P najlepiej 2.0 przepuszczajacy 1% swiatla

Niestety wszedzie widzialem filtry maxymalnie nd0.9

Zna ktos z Was jakis godny sklep?
Moze bawil sie ktos takim filtrem...

Chcialem porobic troche fotek architektury bez przypadkowych przechodniow.

Pozdrawiam.

kasiakaaz - Pią 01 Paź, 2010

np.: TU?
hijax_pl - Pią 01 Paź, 2010

Albo nakręcany ND400?
kasiakaaz - Pią 01 Paź, 2010

ewentualnie TU - Cokin P155 ND100
Monastor - Pią 01 Paź, 2010

vigorator, poszukaj filtra Hoya ND400 (przyciemnia 9 EV, czyli 512 razy) lub Heliopan ND 3.0 (10 EV, czyli 1024 razy). Może się to wydawać przesadą, ale jeśli chcesz naprawdę pozbyć się przechodniów to tego właśnie potrzebujesz, zwłaszcza w co jaśniejsze dni.
Problem z tymi filtrami jest taki, że sporo kosztują i są u nas trudne do dostania (choć to zależy od średnicy). Ja kupowałem taki filtr na gwint 77 mm miesiącami, zamawiając w różnych sklepach, które cały czas zbywały mnie informacją, że nie wiadomo kiedy uda się sprowadzić. W końcu pojawił się jeden na allegro i łyknąłem go natychmiast.

vigorator napisał/a:
ewentualnie TU - Cokin P155 ND100

Obawiam się, że z mocnymi filtrami szarymi cokina może być za dużo zabawy. Pasują do każdego szkła, ale trzeba bardzo uważać, żeby nie było szczelin między filtrem, a obiektywem. Im mocniejszy filtr, tym większe z tym kłopoty. Mam filtr IR Cokina, który odcina znaczną ilość światła i praca z nim nie należy do przyjemności.

Monastor napisał/a:
Może się to wydawać przesadą, ale jeśli chcesz naprawdę pozbyć się przechodniów to tego właśnie potrzebujesz, zwłaszcza w co jaśniejsze dni.

Hm... kasiakaaz właśnie proponowała ND3 ;)
Monastor napisał/a:
ale trzeba bardzo uważać, żeby nie było szczelin między filtrem, a obiektywem
właśnie dlatego proponowałem nakręcane.
Jesienny - Pią 01 Paź, 2010

A właśnie, ostatnio widziałem na allegro filterek i zmiennej wartości (ND2-ND1000). Próbował ktoś takie wynalazki? Firma ma też w ofercie NDhardcore czyli ND500-ND5000 choć cenowo to też jest hardcore (jakieś 800 zeta za 77mm).

Jesienny, dwa złożone polary.
Kocur - Pią 01 Paź, 2010

Problem takich ciemnych filtrów Cikin polega na tym, że czasem ciężko jest uniknąć odblasków od czegoś, co się ma za plecami, szczególnie w słoneczny dzień. Pod tym względem IMO lepiej sprawdza się filtr nakręcany.

No spoko, tylko bardziej mi o jakość chodzi :D
Monastor - Pią 01 Paź, 2010

Jesienny napisał/a:
No spoko, tylko bardziej mi o jakość chodzi :D

a ja tam lubie się dowiedzieć na jakiej zasadzie coś działa

Skoro to
hijax_pl napisał/a:
dwa złożone polary.

to efekt powinien być inny niż ze zwykłym filtrem szarym bo przepuszczane będzie tylko światło o konkretnej polaryzacji. Czyli przyciemniając równocześnie zmieniamy wygląd odbić na wodzie, w szybach, masakrujemy niebo na szerokim kącie. Dobrze kombinuję?

Kocur napisał/a:
Problem takich ciemnych filtrów Cikin polega na tym, że czasem ciężko jest uniknąć odblasków od czegoś, co się ma za plecami, szczególnie w słoneczny dzień. Pod tym względem IMO lepiej sprawdza się filtr nakręcany.

Dzięki za uzupełnienie. Wydawało mi się, że napisałem, iż chodzi konkretnie o odblaski, a teraz czytam swój post i faktycznie potrzeba telepatii, żeby to zrozumieć :)

Monastor napisał/a:
a ja tam lubie się dowiedzieć na jakiej zasadzie coś działa

Dlatego napisałem - dwa złożone polary. I efekt tego jest inny niż zwykłych filtrów szarych - co jest oczywiste ;)

W sumie to macie rację ;) tak czy siak na razie mam ND500 i mało czasu by go używać.
petrus33 - Sro 27 Paź, 2010
Temat postu: Re: Cokin powyzej nd8
vigorator napisał/a:
Witam grupowiczow.
Chcialem zakupic filtr cokin P najlepiej 2.0 przepuszczajacy 1% swiatla
Niestety wszedzie widzialem filtry maxymalnie nd0.9
Zna ktos z Was jakis godny sklep?
Moze bawil sie ktos takim filtrem...
Chcialem porobic troche fotek architektury bez przypadkowych przechodniow.
Pozdrawiam.

Ale po co Ci filtr ND do eliminowania przechodniów ?
Nie taniej jest wyczekać moment, w którym nikogo nie ma ?
Jak chcesz nie mieć ludzi w kadrze to polecam ranną porę w niedzielę. Wtedy jest nikła szansa na spotkanie kogokolwiek na ulicy.

Jeśli się upierasz przy filtrach to masz praktycznie tylko jeden z transmisją ~1%:
B+W NDx64 (ND 1.8) przepuszcza 1,56% światła i pozwala na wydłużenie czasu ekspozycji o 6 działek.
Dla mnie taki filtr jest nieprzydatny. Używam dość często tego modelu - B+W NDx1000 (ND 3.0), przepuszcza jedynie 0,10% i daje możliwość zwiększenia czasu naświetlania o 10 działek, co w praktyce pozwala zejść z czasu 1/125s na 8s przy f16. Efekty możesz sobie wyobrazić - wszystko płynie :) ) Ostrzenie oczywiście przed założeniem filtra.

Podałem Ci filtr z gwintem, bo do Cokina mam organiczną niechęć. Ich filtry są robione z jakiejś tam żywicy, a te od B+W ze szkła Schott. Różnicy w jakości chyba nie trzeba wyjaśniać.

Usjwo - Sro 27 Paź, 2010

petrus33, nie zawsze mozna wyczkec az nikogo nie bedzie, ja to dos dobrze zanm ten problem :mrgreen:
Cokin nie ma takich mocnych filtrow (przynajmniej P w katalogu, najmocniejszy chyba 1.2), a pozatym ten piekny zafarb ktory daja, skutecznie mnie jakos zniechecil. Chwalili tu HiTech'a wiec ja taki zamirzam kupic.

hijax_pl - Sro 27 Paź, 2010

Usjwo napisał/a:
Chwalili tu HiTech'a wiec ja taki zamirzam kupic.

Mam HT 1,2 i ... hm.. no sam nie wiem :(

skasowany - Sro 27 Paź, 2010

Nakręcane imo są zdecydowanie praktyczniejsze tak generalnie...
Przyciemniające mam tylko nakręcane, HT tylko połówkowe...

MC - Sro 27 Paź, 2010

Mam hi-techa 0.9. Zafarbu nie zauważyłem.

Usjwo napisał/a:
petrus33, nie zawsze mozna wyczkec az nikogo nie bedzie, ja to dos dobrze zanm ten problem :mrgreen:
Cokin nie ma takich mocnych filtrow (przynajmniej P w katalogu, najmocniejszy chyba 1.2), a pozatym ten piekny zafarb ktory daja, skutecznie mnie jakos zniechecil. Chwalili tu HiTech'a wiec ja taki zamirzam kupic.

Eee tam, bez przesady, zawsze znajdziesz taką porę, gdzie nie ma turystów lub locales.
W każdym mieście na naszej planecie. Wielokrotnie sprawdziłem sam.
Co do Cokina, jest tani, ale.....no właśnie, o to ale chodzi. Rozmawiałem z kilkoma fotografami na temat tych filtrów i wszyscy powiedzieli jedno....miękkie optycznie, wcale nie są neutralne i poza tym materiał jest wątpliwej jakości. Nigdy Cokina nie używałem, ale wolę produkty z napisem Schott Glass firmy Schneider Optical Works. Taki zepsuty jestem po prostu :) )))))

Tadeuszek - Sro 27 Paź, 2010

petrus33, a jak jesteś na wycieczce bądź przejazdem i na zdjęcie masz 10, 30 min
bądź chcesz wykonać zdjęcie o danej porze dnia=ciekawym świetle :) ?

Tadeuszek napisał/a:
petrus33, a jak jesteś na wycieczce bądź przejazdem i na zdjęcie masz 10, 30 min bądź chcesz wykonać zdjęcie o danej porze dnia=ciekawym świetle :) ?

No niby tak, ale z mojego doświadczenia wiem, że zawsze się znajdzie taki moment, gdzie nie ma ludzi. Najgorzej jest wtedy gdy jesteśmy pod presją czasu. Wtedy rzeczywiście może być problem.
Światło i tak jest najlepsze jedynie wcześnie rano i wieczorem.

candy - Czw 28 Paź, 2010

ale taki filtr ma kilka innych ciekawych zastosowań również, że o słynnej wodzie-wacie tylko wspomnę