|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - kx vs d5000
zdzislaw88365 - Sob 02 Paź, 2010 Temat postu: kx vs d5000 witam wszystkich mam nadzieje, ze pomozecie mi wybrac sprzet, bo od miesiaca szukam czegos dla siebie i na innych forach kazdy cos innego doradza, zobaczymy co wy powiecie:) a wiec tak nastanawiam sie nad k-x z 18-55 i tamron 70-300 lub d5000 18-105vr, ktory z tych aparatow ma mniejsze szumy i robi ladniejsze zdjecia i ogolnie jest lepszy i dlaczego?? aparat ma mi sluzyc do robienia zdjec na urodzinach,imprezach,koncertach, wycieczki, plener, itp pozniej chce dokupic stalke do portretow i aktow i to wszystko. czekam na propozycje:) P.S. mozliwe ze w gre wchodzi tez kr 18-55 i 55-200:)
hijax_pl - Sob 02 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | ktory z tych aparatow ma mniejsze szumy i robi ladniejsze zdjecia |
Oba tak samo szumią i robią tak samo ładne zdjęcia.
Do D5000 masz super stałeczkę 35/1.8G, a jakby Ci zabrakło zakresu ogniskowych - jest też Nikkor 70-300VR
Co do Pentaksa - zdecydowanie wolałbym K-r
zdzislaw88365 - Sob 02 Paź, 2010
mowisz ze lepiej kr od d5000??? kx moge miec z ww obiektywami za 2000zł uzywanego 2 miesiace, znowu w d5000 jest eranik uchylany, ale znowu brak af przy filmowaniu, bo czasami jakis filmik pewnie bede chcial nakrecic:) jakby nie mogli zrobic jednego aparatu, ktory bedzie mial wszystko heheheeh:)
zdzislaw88365 napisał/a: | w d5000 jest eranik uchylany |
Który w zdecydowanej większości używam do.. odwrócenia go w celu ochrony zdzislaw88365 napisał/a: | mowisz ze lepiej kr od d5000? |
Nie - mówię, że lepiej K-r od K-x.
zdzislaw88365 napisał/a: | ale znowu brak af przy filmowaniu |
Jak to takie istotne to spójrz na te nowe alfy 33/55
jakos nie przepadam za firma sony:) do tego czytalem ze matryca osiaga bardzo szybko temp 30stopni i filmowanie sie wylacza po 3-4 min:) i te obiektywy 18-55 50-200 tez podobno bardzo slabe:)
No jeśli miałbym wybierać po tych obiektywach - wybrałbym nikkora 18-105VR.
Wracając do tematu głównego: jeśli nie masz ochoty dalej inwestować w obiektywy, tzn rozwijać bazy szkiełek - wtedy K-x/r wydaje się optymalnym wyborem. Jednak gdy na kitowych szkłach nie skończysz - wtedy lepszy wyborem wg mnie byłby D5000.
zdzislaw88365 napisał/a: | do tego czytalem ze matryca osiaga bardzo szybko temp 30stopni | I tak się pewnie rodzą plotki Rozgrzewa się od układów stabilizacji matrycy, a problemem jest nie to że się wyłącza, ale to że musi się wychłodzić
FuzBal - Sob 02 Paź, 2010
a zeby sie wychlodzic to...
ja jesli dopuscilbys kr vs kx vs d5000 to bez 2 zdan po prmierze i 1 tescie w ktorym okaze sie 3x lepszy od pozostalej 2 (mowie o kr ) to oczywiscie kr no ale on nadal jest niewiadoma... powiem tlyko tyle ze bralbym pentaxa zw na wygodniejsze mimo wszystko menu... co do 35mm to pentax wypuszcza nowego ''kitowego kundla'' 35/2.4 ktory bedzi ostry prawdopodobnie od pelnej dziury z tego co widac na pierwszych samplach no i cena tez zacheca do zakupu;] w nikonie masz ciut wiekszy wybor szkiel ale do kazdego z silnikiem bedziesz musial doplacic srednio 100/150zl wiecej niz w pentaxie ale przy wydawaniu 1/2/3tys zl nie jest juz taka dramatyczna suma... no i czemu jesli mialby sie rozwijac nikon bylby lepszym systemem?
jak juz wspominalem moj rozwoj bedzie polegal na fotografowaniu portretow, gownie calych postaci, aktów do tego kuie sobie stalke i do zastosowan ogolnych jak wymienilem w 1 poscie:) wiec co wybrac;;;?;>
zentaurus - Sob 02 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | jakos nie przepadam za firma sony:) do tego czytalem ze matryca osiaga bardzo szybko temp 30stopni i filmowanie sie wylacza po 3-4 min:) i te obiektywy 18-55 50-200 tez podobno bardzo slabe:) |
Sony po prostu uczciwie podaje czas pracy przy filmowaniu. To ze nie ma takiej informacji o długosci filmowania w Canonie i Nikonie to nie oznacza ze te aparaty pracują dłużej niż A33/55, poza tym Sony przy 30 st. pracuje trochę dłużej niż 3-4 min ( 7-10 min). obietywy kitowe Sony nie odbiegaja jakością od podobnych Pentaxa czy N czy C, cudów w tej klasie jakościowo-cenowej nie uzyskamy. Co nie kupisz w tej klasie EL, to będziesz miał podobne mozliwości fotograficzne.
FuzBal napisał/a: | no i czemu jesli mialby sie rozwijac nikon bylby lepszym systemem? |
Po pierwsze: dostępność. A po drugie: dostępność.
FuzBal napisał/a: | po prmierze i 1 tescie w ktorym okaze sie 3x lepszy od pozostalej 2 (mowie o kr ) to oczywiscie kr no ale on nadal jest niewiadoma... |
No widzę, że kolega coś wie Ja bym wybrał K-r a nie K-x z uwagi na znaczniki AF na matówce. Tylko tyle i aż tyle...
FuzBal napisał/a: | w nikonie masz ciut wiekszy wybor szkiel ale do kazdego z silnikiem bedziesz musial doplacic srednio 100/150zl | To takie forumowe montrosci
FuzBal napisał/a: | powiem tlyko tyle ze bralbym pentaxa zw na wygodniejsze mimo wszystko menu | To najgorszy, najbardziej subiektywny argument. Dla mnie menu pentaxowe to porażka
zentaurus - Sob 02 Paź, 2010
Na wybór marki aparatu wpływa często "czynnik emocjonalny" który jest czysto atawistyczny i trudny do zdefiniowania. Niektórzy nie lubią Sony a nawet są tacy którzy się "brzydzą" tą firmą , inni znowu doznają prawie że erekcji trzymając korpus Canona lub mają wręcz "matczyne" uczucia obcując z Nikonem. Często w tych przypadkach przydał by się psychoterapeuta . Jeżeli ci się Zdzisław88365 podoba Pentax lub inna marka to kupuj, lepiej mieć aparat który lubimy a nie taki który wywouje u nas mdłości lub drgawki .
hijax_pl napisał/a: | FuzBal napisał/a: | no i czemu jesli mialby sie rozwijac nikon bylby lepszym systemem? |
Po pierwsze: dostępność. A po drugie: dostępność.
FuzBal napisał/a: | powiem tlyko tyle ze bralbym pentaxa zw na wygodniejsze mimo wszystko menu | To najgorszy, najbardziej subiektywny argument. Dla mnie menu pentaxowe to porażka |
no ok manu jak komu lezy a co do dostepnosci to mhm jak kupujesz tylko na allegro to z nawet wieksza czescia szkiel moze byc problem ale zupelnie inaczej jest w sklepach internetowcyh, kumpel ostatnio nie mial problemu z zamowieniem szkla i legendarnym oczekiwaniem 2 miesiace... dostal po 4 dniach... to juz nie komuna ze na polkach tlyko 3 plasterki sera i 1 DAL
co do pkt af to jak ostatnio dorwlem 2 puchy ktore je maja nie moglem sie odnalezc przez dluzszy czas az zmienilem na centralny jak w kx
Skoro piszecie ze n i p praktycznie to samo to warto doplacac 800zl do nikona??? Jak moge miec p z 2 obiektywam za 2000??:) ogolnie do moich zastosowan lepiej miec 18-105 czy 18-55 i 70-300????
jaad75 - Sob 02 Paź, 2010
FuzBal, a może byś tak przestał xxx głupoty?...
Cytat: | co do pkt af to jak ostatnio dorwlem 2 puchy ktore je maja nie moglem sie odnalezc przez dluzszy czas az zmienilem na centralny jak w kx
| Szczerze Ci współczuję w takim razie
panowie o co chodzi jeszcze ze kx ma tylko centralny punkt???
eee nie ma tylko centralnego
zdzislaw88365, nie ma podświetlanych oznaczeń punktów w wizjerze, więc jeśli nie pamiętasz, który punkt wybrałeś, to musisz sprawdzić na LCD... Jeśli używasz tylko centralnego i metody "wyceluj i przedkadruj", to nie ma większego problemu...
czyli normalnie ma tylko po prostu nie sa podswietlane tak? ludzie co mam wybrac????!!!!!
zdzislaw88365 napisał/a: | czyli normalnie ma tylko po prostu nie sa podswietlane tak? |
No w wizjerze ich nie widzisz. Jak masz AF trybie "auto" (tzn sam wybierający punkty) i ciut przyciemno w pomieszczeniu - to nawet nie będziesz widział gdzie aparat wybrał "ostrość". Robiąc zdjęcia z małą głębią ostrości można się nieźle zdziwić. Jedynym remedium jest ustawienie AF na pojedynczy punkt, i wybranie centralnego punktu. Wtedy się panuje nad AF w K-x.
To rozwiązanie wizjera w K-x wywołało wielką falę krytyki pod adresem Pentaxa, więc nie ma się co dziwić, że szybko pojawił się model K-r, który to już pokazuje AF
hijax_pl napisał/a: | To rozwiązanie spowodowało wielką falę krytyki pod adresem Pentaxa, więc nie ma się co dziwić, że szybko pojawił się model K-r, który to już pokazuje AF | Ani fala krytyki nie była wielka (no chyba, że mówimy o "wielkiej fali" w kałuży pod nazwą Optyczne.pl), ani K-r nie pojawił się szybko po K-x... Pentax eksperymentował z cięciem kosztów w najbardziej entrylevelowych korpusach (to rozwiązanie było już w K-m), ale jak widać stwierdzili, że aż takie cięcie to przesada, albo różnica w kosztach nie była aż tak duża, by decydować się na stratę potencjalnych klientów tylko z tego powodu.
jaad75, jakoś nie spotkałem portalu foto, który pominął tę kwestię. Raczej dodawano to do wad. A skoro w K-r przywrócili, to jednak sygnał od klientów był na tyle silny, że to zrobili, no nie?
hijax_pl napisał/a: | jaad75, jakoś nie spotkałem portalu foto, który pominął tę kwestię. Raczej dodawano to do wad. | No ciężko to uznać za zaletę... Tyle, że nie jest to kwestia aż tak uciążliwa, jak się wielu wydaje i stąd zapewne wiele portali raczej tylko o tym wspomniało, niż robiło z tego problem. Podobnie zresztą wyglądała sprawa zasilania...
hijax_pl napisał/a: | A skoro w K-r przywrócili, to jednak sygnał od klientów był na tyle silny, że to zrobili, no nie? | Zauważ jednak, że K-r zdaje się być pozycjonowany nieco wyżej...
jaad75 napisał/a: | Tyle, że nie jest to kwestia aż tak uciążliwa, jak się wielu wydaje |
No o ile się ustawia na środkowy - zgadzam się. Tylko po kiego reszta punktów? Ile osób z nich korzysta na co dzień?
jaad75 napisał/a: | Zauważ jednak, że K-r zdaje się być pozycjonowany nieco wyżej... |
Zdaje się? Chodzi Ci o szybszy tryb seryjny? Jest jakaś większa różnica? Jak dla mnie to ta sama półka.
hijax_pl napisał/a: | No o ile się ustawia na środkowy - zgadzam się. | Wiesz nie tylko - matówki wszystkich Pentaksów mają (jak zapewne wiesz) tzw. brackety, które wyznaczają dość dokładnie położenie punktów AF - kwestia tylko pamiętania, który jest aktualnie wybrany, ewentualnie, jeśli się nie pamięta, zerknięcia na LCD... Nie jest to szczyt wygody, ale wykonalne...
hijax_pl napisał/a: | Zdaje się? Chodzi Ci o szybszy tryb seryjny? Jest jakaś większa różnica? Jak dla mnie to ta sama półka. | Lepszy AF, szybsza seria, pojemniejszy bufor, nieco większy korpus, wysokorozdzielczy LCD... Na upartego, wciąż jest miejsce na K-x poniżej K-r...
jaad75, świat idzie nieubłaganie do przodu.Pomiędzy K-x a K-r jest rok różnicy. Jest nowszy układ AF, konkurencyjna seria, większy bufor (czy też tańsze pamięci DRAM), wyświetlacz 920k (pewnie też staniał przez rok). Dla mnie takie pozycjonowanie jest sztuczne
hijax_pl napisał/a: | Dla mnie takie pozycjonowanie jest sztuczne | I tak, i nie - zobacz, co zrobił Canon z 1000D, czy Nikon z D3000...
jaad75 napisał/a: | co zrobił Canon z 1000D, czy Nikon z D3000... |
No cóż. To są aparaty dla tych co chcą być trendy i kupują bo taka moda, ale wolą dużo kasy nie wyrzucać
Za to ciekawie się Nikon zachował z D7000, przedstawiając alternatywę, krok naprzód dla tych co etap D90 już kończą, dla entuzjastów szukających nowych możliwości
zdzislaw88365 - Sob 09 Paź, 2010
mam ostatnie pytanie d90 rozni sie tylko od d5000 tym ze ma gorny wyswietlacz, brak uchylanego lcd, wbudowane af i inna ergonomia?? jakosc zdjec i szumow jest taka sama?? oba aparaty maja te same funkcje?? w sensie czy oba zrobia jakies fajne ciekawe zdjecia??? czy po prostu d90 pobawie sie bardziej???
jaad75 - Sob 09 Paź, 2010
Nie, D90 ma przede wszystkim dwie rolki i znacznie większy pryzmatyczny wizjer - to od razu plasuje go półkę wyżej. Poza tym np. obsługuje zewnętrzne lampy przy pomocy wbudowanej i AF w obiektywach bez silnika.
hijax_pl - Sob 09 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | d90 rozni sie tylko od d5000 tym ze ma gorny wyswietlacz, brak uchylanego lcd, wbudowane af i inna ergonomia?? |
D90 to przede wszystkim dużo lepszy wizjer + górny wyświetlacz, 2 rolki, więcej rzeczy da się ustawić bez wchodzenia do menu. Czyli ergonomia.
zdzislaw88365 napisał/a: | jakosc zdjec i szumow jest taka sama?? |
Tak. Pomiędzy D5000, D90 i D300 nie ma w zasadzie różnicy w jakości obrazka.
zdzislaw88365 napisał/a: | oba aparaty maja te same funkcje?? |
Nie. D5000 ma np interwałometr, a D90 w pełni wspiera CLS.
zdzislaw88365 napisał/a: | w sensie czy oba zrobia jakies fajne ciekawe zdjecia??? |
Ciekawe zdjęcie można zrobić każdym aparatem. Różnice w aparatach uwidoczniają się w łatwości i szybkości zrobienia takiego zdjęcia.
zdzislaw88365 napisał/a: | czy po prostu d90 pobawie sie bardziej??? |
Zależy co rozumiesz przez zabawę...
[ Dodano: Sob 09 Paź, 2010 18:16 ]
jaad75, ubiegłeś mnie
ogolnie w dloni lepiej lezy mi d5000, ale jak piszcie, ze obiektywy z AF-S sa duzo drozsze to sam nie wiem:/to ze w d90 mozna doczepic grip tez nie bardzo przemawia za mna, bo nie bede potrzebowal,cls sterowanie dodatkowa lampa? tez raczej nie bede kupowal, mysle ze wystarczy mi ta wbudowana. piszac zabawe mam na mysli takie bajerki jak w kx, a moze jednak wziac tego kx i przynajmniej bede mial tansze obiektywy???
jaad75 - Sob 09 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | ogolnie w dloni lepiej lezy mi d5000 | Masz dłonie dziecka?
zdzislaw88365 napisał/a: | to ze w d90 mozna doczepic grip tez nie bardzo przemawia za mna | Grip zrobi D90 większym - D5000 jest aparatem wyraźnie mniejszym od D90, więc nie do końca rozumiem o co Ci chodzi z "leżeniem w dłoni"...
zdzislaw88365 napisał/a: | cls sterowanie dodatkowa lampa? tez raczej nie bede kupowal, mysle ze wystarczy mi ta wbudowana | Do czego ma wystarczyć wbudowana??? Wbudowanej używa się wyłącznie do wyzwalania zewnętrznych oraz w sytuacjach absolutnie awaryjnych.
zdzislaw88365 napisał/a: | piszac zabawe mam na mysli takie bajerki jak w kx | A jakież to istotne "bajerki" ma K-x?
Cytat: | a moze jednak wziac tego kx i przynajmniej bede mial tansze obiektywy??? | Weź D90 - to aparat zdecydowanie lepszy od K-x, a obiektywy Pentaksa do tanich z pewnością nie należą.
zdzislaw88365 napisał/a: | ze obiektywy z AF-S sa duzo drozsze |
Nikkor 50/1.4 AF-D 1145zł
Nikkor 50/1.4 AF-S 1325zł
Można robić też inne porównania:
Nikkor 35/2 AF-D 1199zł
Nikkor 35/1.8 AF-S DX 725zł
zdzislaw88365 napisał/a: | cls sterowanie dodatkowa lampa? tez raczej nie bede kupowal, mysle ze wystarczy mi ta wbudowana |
Gdyby wbudowana wystarczała, to byłaby w profesjonalnych aparatach
Tak po prawdzie najważniejsze w lampie wbudowanej w D90 jest fakt, że potrafi wyzwolić inne lampy zewnętrzne, sama nie uczestnicząc w oświetlaniu
zdzislaw88365 napisał/a: | piszac zabawe mam na mysli takie bajerki jak w kx |
Jakie bajerki?
zdzislaw88365 napisał/a: | a moze jednak wziac tego kx i przynajmniej bede mial tansze obiektywy |
Dla bajerów? Pewnie... Dla tańszych szkieł? Których? No chyba że o starych manualnych M42 mówisz...
Luke_S - Sob 09 Paź, 2010
zdzislaw88365, kup D5000. Będziesz zadowolony. Z kitem sprawdza się świetnie jako kompakt, który nie mieści się w kieszeni. Bezprzewodowe sterowanie lampami, duży wizjer, dwie rolki, wyświetlacz... a na co to komu?
Luke_S napisał/a: | Bezprzewodowe sterowanie lampami, duży wizjer, dwie rolki, wyświetlacz... a na co to komu? |
No jak to na co? Po to żeby kupić drugi, lepszy aparat. Przecież wiadomo, że więcej kasy producentowi da sprzedaż temu samemu klientowi dwóch czy trzech aparatów niż jednego
hijax podales szkla z af-s i af-d a podaj teraz ceny bez af dedykowane do d90sa duzo duzo tansze niz do d5000:/
zdzislaw88365, szkła bez AF będą tak samo działały w D90 co i w D5000
Czyli ręcznie wszystko..
moronica - Sob 09 Paź, 2010
obiektywy af-s z reguly sa drozsze glownie dlatego, ze sa nowsze (wszystkie nowe obiektywy to af-s), to po prostu obecnie standard jesli chodzi o nikkory. obiektywy bez af jakiegokolwiek juz od dawna nie sa produkowane
moronica napisał/a: | obiektywy bez af jakiegokolwiek juz od dawna nie sa produkowane |
A PC-E?
(klika Ai-S też jeszcze robią/sprzedają )
moronica - Sob 09 Paź, 2010
wyjatek potwierdza regule?
Faktem jest że nie projektuje się (mówię o Nikonie) nowych szkiełek bez AF-S (SWM) oraz VR (kiedy jest realna potrzeba)
I taka drobna dygresja: mówi się jaka to zaleta mieć silnik AF w korpusie, że można podłączać tanie obiektywy bez napędu... Problem w tym że by znaleźć naprawdę dobre szkiełko AF-D - może się okazać że cena jego na rynku wtórnym będzie dość wysoka... I tak na prawdę sprowadza się dyskusja o wiertarce w D90 do tylko jednego, jedynego szkiełka 50/1.8 (no może jeszcze 85/1.8 jak ktoś ma zacięcie portretowe)
jaad75 - Nie 10 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | I taka drobna dygresja: mówi się jaka to zaleta mieć silnik AF w korpusie, że można podłączać tanie obiektywy bez napędu... Problem w tym że by znaleźć naprawdę dobre szkiełko AF-D - może się okazać że cena jego na rynku wtórnym będzie dość wysoka... | Nie, nie chodzi o to, żeby podłączać "tanie szkła bez napędu", tylko, żeby nie mieć wyboru ograniczonego do tych z napędem, jeśli chce się mieć AF.
hijax_pl - Nie 10 Paź, 2010
jaad75, oczywiście. Ale ilu znasz ludzi którzy zakupili do D90 szkiełka AF-D inne niż 50/85/1.8?
moronica - Nie 10 Paź, 2010
moronica, mówimy o nikkorze cały czas... W każdym razie ja
Tamrony, Tokiny i Sigmy pomijam w rozważaniach
moronica - Nie 10 Paź, 2010
ja rowniez
hijax_pl napisał/a: | Ale ilu znasz ludzi którzy zakupili do D90 szkiełka AF-D inne niż 50/85/1.8? | Może niekoniecznie do D90, ale parę osób znam...
lotofag - Nie 10 Paź, 2010
Konfrontacja K-x z D5000 trwa na dwóch forach jednocześnie: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=33117
A może i gdzieś jeszcze..?
Wujek_Pstrykacz - Nie 10 Paź, 2010
Na forum Pentaxa maja większa wydajność
zdzislaw88365 - Nie 10 Paź, 2010
Owszem na forum pentaxa rowniez jest moj temat i tam polecaja kx zamiast d5000 i ogolnie zycza powodzenia w ustawianiu ostrosci manualna stalka. Patrzac na obiektywy do pentaxa faktycznie sa drogie porownywalne z tymi z wbudowanym afs.narobia tyle tych aparatow i nie wiadomo ktorego wybrac:/
zdzislaw88365, przestań wreszcie nudzić. Chcesz dobry korpus w przystępnej cenie i popularnym systemie - kup D90, z pewnością będziesz zadowolony z niego bardziej niż z K-x, czy z D5000.
zdzislaw88365 napisał/a: | na forum pentaxa rowniez jest moj temat i tam polecaja kx zamiast d5000 | Ciekawe dlaczego?
zdzislaw88365 napisał/a: | ogolnie zycza powodzenia w ustawianiu ostrosci manualna stalka | Znają się chłopaki na rzeczy... Trzeba wziąć pod uwagę, że to aparat EL, a wygoda użytkowania i pracy definiuje cenę. Po prostu te aparaciki ie były projektowane pod prace ze szkłami manualnymi, choć mogą z nimi współpracować...
wybor padl jednak na kx 1790zl z obiektywem 18-55 nowy w saturnie, mam nadzieje, ze nie bede zalowal, dzieki wszystkim za pomoc. pozdrawiam
A dlaczego miałbyś żałować? Tak to zabrzmiało jakby K-x nie dało się robić zdjęć.
zrobilem juz chyba z 50 zdjec:) powiem tak super, wychodza jak narazie szumow nie ma nawet przy iso 1600!!!!:D zobaczymy jakie bede trzaskal zdjecia jak juz zapoznam sie z instrukcja i tym aparatem:) kiedy dowiedzialem sie w lustrzankach jest zywotnosc 100tys jakos szkoda mi kazdego zdjecia, ktore robie nie potrzebnie:(
zdzislaw88365 napisał/a: | kiedy dowiedzialem sie w lustrzankach jest zywotnosc 100tys | W entry level zwykle nawet 50 tys... Dawno nie sprawdzałem, ale mnie się przez przez 4 lata użytkowania aparatu nie udało dobić do 20.000...
jaka proponujecie karte do kx, aby byla w pelni wykorzystywana przez aparat???
jaad75 - Pon 11 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | jaka proponujecie karte do kx, aby byla w pelni wykorzystywana przez aparat??? | zawsze jak najszybszą i najlepiej co najmniej 16GB jeśli będziesz używał video lub RAW.
komor - Pon 11 Paź, 2010
jaad75 napisał/a: | mnie się przez przez 4 lata użytkowania aparatu nie udało dobić do 20.000 |
jaad75 napisał/a: | najlepiej co najmniej 16GB jeśli będziesz używał video lub RAW |
Hm… Widzę, że nie chcesz, żeby kolega zdzislaw88365 poszedł w Twoje ślady…
komor, nie - wiem jak szybko MJPEG-i pożerają kartę i wiem, że jeśli zacznie używać RAW, to te 16GB to wcale nie będzie szczególnie dużo. Chce mu oszczędzić wydatków na kolejne karty na początku. Sam zresztą używam 16-tek od lat i uważam, że to odpowiednia pojemność nawet dla 10MP RAW-ów (tak, wiem, że to niemodne na tym forum), a w przypadku jakichkolwiek zabaw w video+RAW, to wręcz konieczność.
komor - Pon 11 Paź, 2010
Co do wideo to zgoda, tutaj nie ma zbyt dużej pojemności. Mnie bardziej chodziło o żartobliwe zestawienie tych dwóch cytatów.
Tak na poważnie to jeśli chodzi o trzaskanie RAW-ów to ja mam tylko jedną kartę 8 GB (no, jakieś stare 2x1GB w zapasie i 1x4 GB Kingstona która chyba jest podróbką i jej nie używam bo psuła pliki na 40D), obecnie 15mpix-ową puszkę i co roku trzaskam więcej razy niż ty przez 4 lata, jak piszesz. Nie robię zdjęć zawodowo ale zdarza mi się zrobić „reportaż” z przedszkola (ale wtedy głównie sRAW1) lub jakąś sesję za pieniądze, ale nigdy jeszcze nie zapchałem tej karty 8 GB. Z tym, że w moim przypadku nie zdarza się, żebym nie mógł tej karty zgrać po jednym dniu, może to jest powodem, że nie potrzebuję większej karty.
komor napisał/a: | Z tym, że w moim przypadku nie zdarza się, żebym nie mógł tej karty zgrać po jednym dniu, może to jest powodem, że nie potrzebuję większej karty. | No właśnie... A dołóż do tego video i np. dość częste na początku (choć moim zdaniem zbędne, zwłaszcza w przypadku Pentaksa) robienie RAW+JPG.
zdzislaw88365 - Wto 12 Paź, 2010
panowie a czy karta firmy Adata 16gb 10class, bedzie odpowiednia dla pentaxa jak i d5000, jesli powiedzmy w przyszlosci chcialbym zmienic sprzet wlasnie na d5000:)
hijax_pl - Wto 12 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | w przyszlosci chcialbym zmienic sprzet wlasnie na d5000 |
Hm.. A już K-x jest niefajny?
Fajny, ale widze ze kazdy zachwala tak ten obiektyw nikkor 18-105, ze chyba zmienie na d5000 plus jakas stalka:) bo tutaj w sumie 3 obiektywy musialbym miec:p to jak z ta karta???? Oczywiscie narazie gdybam sobie bo jak bedzie to zastanowie sie:p a karte juz chcialbym kupic i w przyszlosci nie chcialbym juz jej zmieniac:)
komor - Wto 12 Paź, 2010
Matko i córko. Zamiast zmieniać dopiero co kupiony aparat zbieraj na lepszy obiektyw, który podepniesz do tego Pentaksa! Nikkor 18-105 VR jest chwalony bo ma dobry stosunek do ceny, ale to nie znaczy, że nie ma innych fajnych szkieł na rynku.
Chyba, że zamierzasz oddać K-x do sklepu bez straty pieniędzy z Twojej strony.
jaad75 - Wto 12 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | jesli powiedzmy w przyszlosci chcialbym zmienic sprzet wlasnie na d5000:) | Na D90, mówię Ci...
a jest mozliwosc oddania???:> juz w sumie zrobilem nim z 50 zdjec:) i do tego kupowalem go w saturnie, karta saturn, gdzie wplacilem 800zl i 10rat po 99,9, wiec watpie chyba zeby go przyjeli:) dowiem sie jak z ta karta??:> czy adata jest tez dobra do d5000???D:D
zdzislaw88365 napisał/a: | czy adata jest tez dobra do d5000???D:D | Tak samo jak do każdego innego aparatu obsługującego SDHC. Co żeś się tak uparł na to D5000? Na forum Pentaksa pytasz o tanie stałki - z D90, masz znacznie większy wybór niż z D5000...
zdzislaw88365 napisał/a: | Fajny, ale widze ze kazdy zachwala tak ten obiektyw nikkor 18-105, ze chyba zmienie na d5000 plus jakas stalka:) |
Zacznij wpierw robić zdjęcia, później szukaj obiektywów...
Skąd pewność że to co chcesz dziś kupić jutro będziesz używać? A może przejdziesz an same stałki? Albo poszukasz zooma szerokokątnego? A może jakieś supertele na zwierzaki?
Zacznij robić zdjęcia. Po paru miesiącach popatrz an jakich ogniskowych robiłeś najczęściej, pomyśl czego Ci najczęściej brakowało..
dr11 - Wto 12 Paź, 2010
hijax_pl, Ty to jakiś staroświecki jesteś. Zdzisław kupił aparat a Ty mu mówisz, żeby zdjęcia robił A przecież chłop widzi, że gdzieś tam jest coś lepszego, więc żeby zrobić dobre zdjęcie, to trzeba to coś lepszego mieć Po co zaczynać robić zdjęcia, jak jest taki 18-105, który może da lepszy obrazek niż inny kit i co, czar wtedy pryska. Zdjęcie już nie będzie takie dobre, jakby mogło być
dr11 napisał/a: | Ty to jakiś staroświecki jesteś |
Kurna.. Coś w tym jest.. .
to ze d5000 obsluguje sdhc to wiem;p ale czy bedzie mu odpowiadala Adata class10??;p bo roznie to bywa, kiedys mialem kijowa karte do psp i gry mi zarywaly, albo nie chodzily w ogole zmienilem na sony i idzie jak zloto:) ogolnie gdzie moge znalezc storny z obiektywami bo na tym allegro straszne maly wybor:) bo jesli znajde cos od 18-150 pentaxa to bedzie super:)
lotofag - Wto 12 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | ogolnie gdzie moge znalezc storny z obiektywami bo na tym allegro straszne maly wybor:) |
zdzislaw88365 napisał/a: |
bo jesli znajde cos od 18-150 pentaxa to bedzie super:) |
Nie znajdziesz.
Dopiero co wychodzi DA 18-135, ale cenowo może być dość przegięty...
Ewentualnie jakaś Sigma czy Tamron o podobnym zakresie, zapewne dość ciemne i bez rewelacji.
Koniecznie chcesz tego Nikkora 18-105 to oddaj/sprzedaj K-x'a i kup D5000, z tanich stałek będziesz miał 35/1.8, tańsza 50ka czy 85ka będą bez AF z powodu ograniczeń D5000.
jednak zostane przy kx;p dokupie obiektyw 55-300 pentaxa cos do portretow i mysle ze bede zadowolony;) pozdrawiam
zdzislaw88365 napisał/a: | dokupie obiektyw 55-300 pentaxa |
IMHO bardzo dobre amatorskie tele, daje ostry (nawet na najdłuższej ogniskowej jest bardzo przyzwoicie od pełnej dziury, Sigma 70-300 niech się schowa) i kontrastowy obrazek, choć ma mankament w postaci wolnego AF. Uważaj na wersję DA-L, jest niewiele tańsza niż DA a "okrojona" z metalowego bagnetu, osłony przeciwsłonecznej i QSF.
zdzislaw88365 napisał/a: | cos do portretow i mysle ze bede zadowolony;) pozdrawiam |
Na początek możesz zacząć działać wspomnianym DA 55-300.
Jako ciekawe "coś do portretów" możesz spróbować upolować używanego DA 70/2.4 Limited, a może wtedy poczujesz "magię" Pentaksa Jeśli nie to najtaniej wyjdzie używany FA 50/1.4, abstrahując od starej manualnej optyki, która ma pewnie tylu samo zwolenników (niestety czasem na zasadzie "z braku laku...") co przeciwników...
zdzislaw88365 napisał/a: | bo roznie to bywa, kiedys mialem kijowa karte do psp i gry mi zarywaly, albo nie chodzily w ogole zmienilem na sony i idzie jak zloto:) |
To przestań kombinować z dziwnymi kartami tylko kup Sandiska czy Kingstona
zdzislaw88365 napisał/a: | ogolnie gdzie moge znalezc storny z obiektywami |
Sklepy internetowe?
http://www.foto-net.pl/sk...roducent=Pentax
http://www.sklepfotografi...iektywy/pentax/
http://www.cyfrowe.pl/obi.../16/Pentax.html
http://www.e-cyfrowe.pl/o...tax_samsung-22/
itp itd..
panowie przepraszam, ze tak pier.. i pier... ale znajomy chce kupic pentaxa mojego:( i nie wiem czy mu sprzedac i kupic d5000 czy go zostawic:( jak juz wspomnialem chce miec stalke i cos uniwersalnego, w przypadku kx bylby to, 18-55,55-300 i stalka czy lepiej wziac d5000 z 18-105vr stalka i w przyszlosci nikkora 70-300????
Sunders - Wto 12 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | w przypadku kx bylby to, 18-55,55-300 i stalka czy lepiej wziac d5000 z 18-105vr stalka i w przyszlosci nikkora 70-300???? |
To drugie rozwiązanie jest trochę lepsze
zdzislaw88365 napisał/a: | ale znajomy chce kupic pentaxa mojego:( i nie wiem czy mu sprzedac |
A) dziwię się znajomemu, bo przecież nowy może kupić w sklepie w tej samej cenie (ten Twój K-x jest nowy, więc zakładam że puścisz po kosztach zakupu)... może też wziąć na kredyt.
B) dziwię się Tobie, że po paru dniach chcesz odsprzedać fajną puszkę po niższej cenie...
K-x czy D5000 by sprzedać za jakiś czas? Co za różnica...
nie kupi w tej samej cenie, bo kosztuje juz 2190zl a ja dalem 1790zl i za tyle chce oddac, wiec nie wyjde stratny.hijfax wczesniej byles za d5000;p
zdzislaw88365 napisał/a: | wczesniej byles za d5000;p |
I nadal jestem - gdy myśleć o rozwoju... Ale jaką mam pewność, że tego chcesz? Że to nie zabawka? Gadżecik? Jako zabawka - każdy będzie dobry...
zdzislaw88365 napisał/a: | wspomnialem chce miec stalke i cos uniwersalnego, w przypadku kx bylby to, 18-55,55-300 i stalka | Jaka?
zdzislaw88365 napisał/a: | czy lepiej wziac d5000 z 18-105vr stalka i w przyszlosci nikkora 70-300???? | Dublujesz zakresy, to raz, a po drugie, też nie piszesz jaka stałka Cię interesuje.
Tak poza tym, obiektywy, w zakresie których się poruszasz, to wciąż najniższa półka cenowa i wielkiej różnicy między nimi nie ma.
zdzislaw88365 napisał/a: | hijfax wczesniej byles za d5000;p | Bo używa Nikona, to raz, a nie jest to zły aparat, jak na tę klasę, to dwa. K-x, też zły nie jest, z takim samym zastrzeżeniem. A ja używam Pentaksa i cały czas polecam Ci D90, którego nie wiedzieć czemu wciąż ignorujesz, a który jest zdecydowanie najlepszym wyjściem dla amatora (wśród stosunkowo tanich korpusów).
Sprzedaj K-x'a, kup D5000 do którego ciągle wracasz, przynajmniej nie będziesz już marudził.
Będzie wymarzony Nikkor 18-105 i jakaś stałka (pewnie 35/1.8, bo inne albo droższe albo nie będzie AF z D5000, zresztą to skądinąd bardzo przyjemne szkło).
Ciekawe za jaki okres czasu pojawisz się z pytaniem czy zamienić D5000 na inną puchę EL
Sunders napisał/a: | To drugie rozwiązanie jest trochę lepsze |
To zależy kto czego oczekuje
stalke 50 chcialbym, a na d90 nie stac mnie jak narazie
moronica - Wto 12 Paź, 2010
jaad75, nie martw sie, za miesiac bedzie szukal kolegi zainteresowanego kupnem d5000 i d90 bedzie na tapecie przynajmniej do czasu gdy sobie przypomni, ze d7000 niedugo bedzie na polkach sklepowych
tak mozna w kolko, nie lepiej isc robic zdjecia?
zdzislaw88365 napisał/a: | stalke 50 chcialbym, a na d90 nie stac mnie jak narazie | W takim wypadku taniej wyjdziesz na K-x + FA50/1.4, bo D5000 z tanią 50/1.8 nie będzie miał autofocusa. Chyba, że szarpniesz się na nowego Nikkora 50/1.4 lub Sigmę o takich samych parametrach... No, ale skoro nie stać Cię na D90, to to zapewne też nie wchodzi w grę... BTW, do portretów 50-tka będzie ok, ale do aktów sugerowałbym jednak znacznie szerzej... No i przede wszystkim światło...
zdzislaw88365 - Sro 13 Paź, 2010
ta stalka co podales kosztuje 1400zl do kx:D zastanowie sie do jutra co robic;p zostawic kx czy przejsc na nikona:D
jaad75 - Sro 13 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | ta stalka co podales kosztuje 1400zl do kx:D | Można znaleźć znacznie taniej - jeśli to zbyt drogo, to pozostaje Ci 50/1.7 w wersji F lub FA na rynku wtórnym. A teraz przelicz sobie koszt D90 z tanim 50/1.8...
[ Dodano: Sro 13 Paź, 2010 00:17 ]
BTW, witamy w świecie lustrzanek - 1400zł kosztują naprawdę niezbyt drogie obiektywy...
dobra nie ma sensu zamieniac tak jak piszecie:) jeszcze sie okaze ze d5000 bedzie gorszy i dopiero przerabane;p po prostu ciagnie mnie tak do nikona ze wzgledu na marke;) mam pytanie, bo jak robie fotki, to wychodza mi jakies blade, te kolory nie sa takie zywe, realistyczne, probowalem robic w manualu, na P i tak samo, w pomieszczeniach jest ok gorzej na zew. i jeszcze jedno pytanie w h50 jak zmienialem czas przyslony i migawki, obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma, normalne to jest w lustrzankach ???
komor - Sro 13 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | w h50 jak zmienialem czas przyslony i migawki, obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma, normalne to jest w lustrzankach ??? |
W lustrzankach to nie jest normalne, ale zajrzyj do instrukcji obsługi może. Nie wiem jak w Pentaksie ale w Canonie to się nazywa symulacja ekspozycji w Live View i można to wyłączyć. Nie wiem jak z podglądem głębi ostrości…
Co do żywych kolorów to też są odpowiednie ustawienia, zaraz przyjdzie Jaad i Ci wyjaśni jak to się konkretnie w Pentku nazywa.
hijax_pl - Sro 13 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | mam pytanie, bo jak robie fotki, to wychodza mi jakies blade, te kolory nie sa takie zywe, realistyczne |
Pokaż te fotki zdzislaw88365 napisał/a: | obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma, normalne to jest w lustrzankach ??? | A tutaj masz światłomierz, wg którego (lub też nie) ustawiasz parametry ekspozycji. zdzislaw88365 napisał/a: | normalne to jest w lustrzankach ??? | Tak.
Spójrz przez wizjer - zrozumiesz dlaczego
jaad75 - Sro 13 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | jakies blade, te kolory nie sa takie zywe, realistyczne | Nie są takie "żywe" bo właśnie są realistyczne... Manual, czy nie, nic tu nie zmieni, bo masz wpływ na parametry naświetlania - wprawdzie można zwiększyć nasycenie kolorów lekko niedoświetlając, ale zapewne nie o to Ci chodzi. Zapewne robisz JPG, więc po prostu znajdź sobie ustawienia takie, żeby miały podciągniętą saturację, ostrość i kontrast - dostaniesz kiczowate kolorki jak z kompakta.
zdzislaw88365 napisał/a: | i jeszcze jedno pytanie w h50 jak zmienialem czas przyslony i migawki, obraz na ekraniku mi sie zmienial i widzialem jakie ustawienia mi odpowiadja, tutaj czegos takiego nie ma, | Nie wiem, nie używam wbudowanego ekranu do takich celów. BTW, nie wystarczy Ci światłomierz/drabinka ekspozycji/histogram? Robisz zdjęcia "na zombie"?
komor napisał/a: | Co do żywych kolorów to też są odpowiednie ustawienia, zaraz przyjdzie Jaad i Ci wyjaśni jak to się konkretnie w Pentku nazywa. | Nie wyjaśni, bo nie używa i nie pamięta... Ale pamięta, że wystarczy wcisnąć jeden klawisz... Jeśli nie wiadomo który to klawisz, należy zajrzeć do instrukcji...
BTW, kup tego Nikona... Albo chociaż Canona/Sony/Olympusa...
ogolnie robie zdjecia przez wizjer, chcialem tylko zobaczyc jak sie robi przez LV zmienialem, przeslone i czas i obraz taki sam, wiec mnie to zastanowilo dlatego napisalem:) fotke wrzuce jak bede w domu i sami zobaczycie jak to wyglada.
hijax_pl - Sro 13 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | ak sie robi przez LV zmienialem, przeslone i czas i obraz taki sam |
Ogólnie rzecz biorąc to w lustrzankach przysłona jest zawsze maksymalnie otwarta. To pozwala układom AF i światłomierzowi działać przy największej ilości światła. Parametry ekspozycji, które ustawiasz, to.. po prostu programujesz. Aparat je wykorzysta dopiero przy naciśnięciu spustu migawki. Naciskasz, i przed otwarciem migawki przysłona przymknie się do zadanej wartości. Później otwiera się migawka...
lotofag - Sro 13 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | ta stalka co podales kosztuje 1400zl do kx |
Akurat Nikkor AF-S 50mm f/1.4G kosztuje podobne pieniądze, chyba że nie musisz mieć działającego AF z D5000 to wtedy możesz wybrać tańszego Nikkora 50/1.8. Ultratania, a przy tym działająca bez żadnych ograniczeń z każdym korpusem 50ka to u Canona - EF 50/1.8 Także może dla odmiany zastanów się nad kupnem 1000D/500D
Co do pozostałym problemów, to zacznij od instrukcji obsługi i podstaw fotografii, na pewno wyjdzie Ci to na dobre...
http://img340.imageshack....0/imgp0250p.jpg zobaczcie sami,jak dla mnie blade to zdjecie
[ Dodano: Sro 13 Paź, 2010 23:17 ]
http://img545.imageshack....1/imgp0302h.jpg
[ Dodano: Sro 13 Paź, 2010 23:21 ]
http://img440.imageshack....41/imgp0301.jpg
hijax_pl - Czw 14 Paź, 2010
zdzislaw88365, pogrzeb sobie w profilach przetwarzania kolorów tak aby podnieść kontrast lekko... Lustrzanka w przeciwieństwie do prostego kompakta ma tą zaletę, że dużo rzeczy możesz sobie skonfigurować według własnego widzimisie
zdzislaw88365 - Czw 14 Paź, 2010
ale tez jestes zdania, ze blade jest zdjecie prawda???
moronica - Czw 14 Paź, 2010
moze lekko przeswietlone, mozna bylo uzyc kompensacji ekspozycji (mozesz rowniez po fakcie pomajstrowac w RAWie). aparat nie bedzie za ciebie myslal
jaad75 - Czw 14 Paź, 2010
zdzislaw88365 napisał/a: | ale tez jestes zdania, ze blade jest zdjecie prawda??? | Są przede wszystkim bez kontrastu, pierwsze dwa nieco prześwietlone, ostatnie delikatnie niedoświetlone - ale przede wszystkim trudno o atrakcyjne zdjęcia w przypadku światła i kadrów jakie wybrałeś... Nawet jeśli podciągniesz kontrast i saturację na maksa, to wiele z tego nie wyciągniesz i absolutnie nie jest to wina aparatu.
hijax_pl - Sob 16 Paź, 2010
Po prostu niski kontrast. Ale nie wiem, jak masz ustawiony aparat
|
|