forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 400d i 450d - istotne różnice?

jannik - Sob 02 Paź, 2010
Temat postu: Canon 400d i 450d - istotne różnice?
Witam
W moich poszukiwaniach lustrzanki wśród liderów (przystępnych dla mnie cenowo) znalazł się Canon 400d (do tego planuję Canon 17-85)
Ostatnio znalazłem w niezłej cenie 450d

Przeglądam porównania i ze względu na moją nikła znajomość tematu nie mogę zorientować się na czym polegają zasadniczo istotne różnice.

Czy moglibyście mi pomóc w tym wyborze?
Czy warto dodać 2 lub 3 stówki i kupić 450d?
Jeśli tak, to dlaczego? (pomijając wielkość matrycy, bo to akurat zauważyłem :wink:

pozdro

PS
400d przez kilka dni miałem pożyczone, podoba mi się i dobrze leży mi w dłoniach.

hijax_pl - Sob 02 Paź, 2010

Tu masz porównanie: http://www.optyczne.pl/po...d0=329&add1=596
hereyoufindme - Sob 02 Paź, 2010
Temat postu: Re: Canon 400d i 450d - istotne różnice?
jannik napisał/a:

Przeglądam porównania i ze względu na moją nikła znajomość tematu nie mogę zorientować się na czym polegają zasadniczo istotne różnice.

+ większy ekran
+ nowszy procesor
+ pojemniejszy akumulator
+ funkcja live view
+ szybsze zdjęcia seryjne 3.5 fps z 3.0 fps
+ odrobinę lżejszy
- pracuje na kartach SD/SDHC zamiast CompactFlash

jannik napisał/a:

Czy moglibyście mi pomóc w tym wyborze?
Czy warto dodać 2 lub 3 stówki i kupić 450d?
Jeśli tak, to dlaczego? (pomijając wielkość matrycy, bo to akurat zauważyłem :wink:

Ja bym wybrał 450D - to nowsza konstrukcja. Powiększanie matrycy daje efekt odsuwania projektora/rzutnika od ekranu; sensor jest dokładnie ten sam: 22,2 x 14,8 mm.
Oczywiście, za dodatkowe pieniądze możesz kupić np. EF 50mm f/1.8 albo akcesoria - ja bym jednak nie oszczędzał na korpusie.

kozidron - Sob 02 Paź, 2010

hereyoufindme napisał/a:
+ większy ekran
+ nowszy procesor
+ pojemniejszy akumulator
+ funkcja live view
+ szybsze zdjęcia seryjne 3.5 fps z 3.0 fps
+ odrobinę lżejszy
- pracuje na kartach SD/SDHC zamiast CompactFlash

dodam, że z istotnych rzeczy różnica między tymi modelami to namiastka spota w 450D i to jest chyba najistotniejsza różnica, reszta to szczegóły. Czy sa jakieś istotne różnice w obrazowaniu wyczytasz sobie z testów.

aha, hereyoufindme- czemu karty SD to minus nie kumam mamy 2010 rok, nawet nie proszę Cię o rozwinięcie twojego rozumowania, bo po co masz się męczyć.

jannik - Sob 02 Paź, 2010

Dzięki za wszystkie pomocne sugestie

kozidron napisał/a:
...różnica między tymi modelami to namiastka spota w 450D i to jest chyba najistotniejsza różnica...

Sory, ale mógłbyś rozwinąć co to znaczy "namiastka spota"???

PS
hereyoufindme chyba nie napisał, że SD to wada
napisał tylko że SD zamiast CF
ale słyszałem nieraz od profesjonalistów, że CF szybciej zapisują

pzodro

jaad75 - Sob 02 Paź, 2010

jannik napisał/a:
Sory, ale mógłbyś rozwinąć co to znaczy "namiastka spota"???
To znaczy, że "punkt" pomiarowy ma tak dużą powierzchnię, że ciężko nazwać go prawdziwym spotem...
jannik napisał/a:
PS
hereyoufindme chyba nie napisał, że SD to wada
napisał tylko że SD zamiast CF
ale słyszałem nieraz od profesjonalistów, że CF szybciej zapisują
Napisał to ze znakiem "-", czyli traktuje to jako wadę, a obecnych czasach i przy powszechności czytników i urządzeń SD należy to traktować jako zaletę. A co do szybkości, to w tej klasie sprzętu i tak wąskim gardłem jest aparat - wszystkie lepsze karty są wystarczająco szybkie.
B o g d a n - Sob 02 Paź, 2010

Poprawcie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że w 450D jest nowszy układ AF z centralnym punktem krzyżowym od f/2.8, czego nie miał 400D. :???:

Jeśli tak jest to zdecydowanie jest to lepszy AF.

kozidron - Nie 03 Paź, 2010

B o g d a n napisał/a:
Poprawcie jeśli się mylę, ale wydaje mi się, że w 450D jest nowszy układ AF z centralnym punktem krzyżowym od f/2.8, czego nie miał 400D. :???:

Jeśli tak jest to zdecydowanie jest to lepszy AF.

w 400D jest af z 30D, różnica między jednym a drugim(400vs.450) jest ale szału nie ma :wink: