|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Tylko NIKON - Pytanie który model...?
bboy4 - Sob 02 Paź, 2010 Temat postu: Tylko NIKON - Pytanie który model...? Witam Wszystkich....
Fotografią interesuje się od niedawna , kiedyś zdjęcia robiłem "poprostu" i czymkolwiek...
Kilka miesięcy temu mój znajomy zainspirował mnie , nietyle lustrzanką co światem fotografii.... (aparaty , kadrowanie , ustawienia)
Ponieważ nie chciałem lustrzanki , twierdząc że dobrym kompaktem zrobie wystarczające zdjęcia dla swoich potrzeb kupiłem Sony HX5V. Aparat doskonały jak na tej wielkości sprzęcik (10 x zoom optyczny , filmy Full HD , Panorama Sweep).
Mój SONY HX5V napewno zostanie w moim posiadaniu ponieważ robi świetne filmy , poza tym potrzebuje małego aparatu bo nie zawsze będę uzywał lustra.
Ps: Nie wyobrażam sobie zjeżdżać ze Śnieżki na desce z Lustrzanką w plecaku , bo przy bardzo szybkiej jeździe wywrotki są często spotykane , szkoda mi niszczyć lustro i Kity...
Do czego zmierzam:
- Napewno chce Nikona - Tutaj nie ma mowy o innym sprzęcie...
- Napewno w planach mam dokupienie obiektywu , mówiąc "kompaktowo" z dużym zoom-em (myśle min. o 70 - 300)
Pytania - Czym różni się Nikon D3100 od Nikona D5000 , w sensie jakości zdjęć , biorąc pod uwage że robimy na tych samych obiektywach?? (uchylny LCD pomijam)
Czym różnią się serie starsze z oznaczeniem dwucyfrowym (D60) od serii trzycyfrowych (D3100)?
Czy jest rażąca różnica między zdjęciami wykonywanymi obiektywem Nikona a na przykład Sigmą?? (mowa o obiektywie o tych samych ogniskowych).
Dzięki z góry za odpowiedzi i sugestie
jaad75 - Sob 02 Paź, 2010
bboy4 napisał/a: | - Napewno chce Nikona - Tutaj nie ma mowy o innym sprzęcie... | Bo?
bboy4 napisał/a: | Pytania - Czym różni się Nikon D3100 od Nikona D5000 , w sensie jakości zdjęć , biorąc pod uwage że robimy na tych samych obiektywach?? | Przede wszystkim mają inną matrycę, tyle, że nie sądzę, żebyś zauważył różnice...
bboy4 napisał/a: | Czym różnią się serie starsze z oznaczeniem dwucyfrowym (D60) od serii trzycyfrowych (D3100)? | D50/D40/D40x/D60/D3000 były oparte na 6 i 10MPix CCD (D3100 to 14MPix CMOS), D70/D70s/D80, to również CCD, dopiero w D90 włożnono CMOS-a, z tym, że ta linia jest pozycjonowana co najmniej półkę wyżej od Dxx z niskimi numerami (dwie rolki, pryzmat itd.)
bboy4 napisał/a: | Czy jest rażąca różnica między zdjęciami wykonywanymi obiektywem Nikona a na przykład Sigmą?? (mowa o obiektywie o tych samych ogniskowych). | Jakimi obiektywami? Ogniskowa, to nie wszystko...
bboy4 napisał/a: | szkoda mi niszczyć lustro i Kity...
| A co to są kity?...
bboy4 - Sob 02 Paź, 2010
1. Nikon dlatego że chyba najbardziej ufam tej marce w lustrach (zaznaczam że opieram się tylko na opiniach znajomych oraz opiniach przeczytanych z różnych źródeł).
2. Owszem , wiem że ogniskowe to nie wszystko , chodzi mi o różnice między obiektywami Nikona a na przykład Sigma/Tamron , zakładając że wszytskie dane obiektywów są bardzo zbliżone ,lub teoretyzując niemal identyczne...
3. Kity - - Humorystyczne określenie obiektywów , które na początku będę posiadał jeśli zdecyduje się na konkretne lustro..
Ps: Czy możesz rozszerzyć stwierdzenie o różnicach w matrycy między D3100 a D5000...
bboy4 napisał/a: | 1. Nikon dlatego że chyba najbardziej ufam tej marce w lustrach (zaznaczam że opieram się tylko na opiniach znajomych oraz opiniach przeczytanych z różnych źródeł).
| Myślałem, że chodzi o konkretne cechy...
bboy4 napisał/a: | 2. Owszem , wiem że ogniskowe to nie wszystko , chodzi mi o różnice między obiektywami Nokona a na przykład Sigmą , zakładając że wszytskie dane obiektywów są bardzo zbliżone lub teoretyzując niemal identyczne... | Ale trzeba mówić o konkretnych szkłach... Np. 50-tka f/1.4 Sigmy uchodzi za lepszą optycznie od Nikkora o tych samych parametrach, być może,że podobnie będzie wyglądała sytuacja z 85-tką... Ogólnie przyjeło się, że obiektywy "firmowe" są lepsze, co nie zawsze jest prawdą.
bboy4 napisał/a: | 3. Kity - - Humorystyczne określenie obiektywów , które na początku będę posiadał jeśli zdecyduje się na konkretne lustro.. | KIT, to zestaw składający się z body i obiektywu. Określenie samego obiektywu mianem "kita", jest nie tyle humorystyczne, co błędne (nawet jeśli bardzo popularne).
[ Dodano: Sob 02 Paź, 2010 13:46 ]
Cytat: | Ps: Czy możesz rozszerzyć stwierdzenie o różnicach w matrycy między D3100 a D5000...
| D5000 ma 12MPix matrycę CMOS, D3100 ma nowszą 14MPix - obie wyprodukowane przez Sony (chociaż niektórzy fani Nikona wzdrygają się na samą myśl o tym ).
hijax_pl - Sob 02 Paź, 2010
bboy4, w systemie cyfrowych lustrzanek Nikona można się pokusić o takie zestawienie:
4 cyfry - aparaty amatorskie, tzw entry level
2 cyfry - zaawansowany amator
3 cyfry - póprofesjonalne
1 cyfra - profesjonalne
I w sumie tak to się ładnie sprawdzało do momentu pojawienia się D3100 i D7000. Bo D3100 to nowy EL bardziej wyglądający jak następca D5000 a D7000 - aparat adresowany do osób fascynujących się fotografią o specyfikacji bardzo bliskiej D300 a ergonomii D90.
I myślę, że D3100 będzie dla Ciebie zupełnie wystarczający.
hijax_pl napisał/a: | 2 cyfry - zaawansowany amator | Sugerujesz, że D50/D40/D40x/D60, była linia dla "zaawansowanego amatora"?...
jaad75, nie - wtedy nie było jeszcze 4 cyfrowych... Po tym jak pojawił się D80 - trzeba było jakoś rozróżnić od tych D40-D60
hijax_pl napisał/a: | Po tym jak pojawił się D80 - trzeba było jakoś rozróżnić od tych D40-D60 | A ja myślałem, że im się cyferki po prostu skończyły...
Też wolę canonowską numerologię z mk (coś rzymskiego)
hydra - Sob 02 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: | bboy4, w systemie cyfrowych lustrzanek Nikona można się pokusić o takie zestawienie:
4 cyfry - aparaty amatorskie, tzw entry level
2 cyfry - zaawansowany amator
3 cyfry - póprofesjonalne
1 cyfra - profesjonalne |
Jako, że to mój pierwszy post Witam Wszystkich serdecznie.
Jestem na etapie wyboru aparatu i nie ukrywam, wszelakie opinie są dla mnie, że tak powiem "szcególnopostrzegawczae". Nie chcę dyskutować o wyborze ale niejako przy okazji mam takie pytania :
- czy podział na "cyfry" ma jakieś przełożenie na : jakość wykonania [samego aparatu], ergonomię, jakość zdjęć ? Czym poziom entry level różni się od np. half-profi ?
Czy może są inne aspekty o których nie wiem ?
Np. kwestia oprogramowania które może zdziałać wiele i z aparatu poziomu 1 ( entry) można uzyskać poziom wyżej ?
Pomijam tutaj klasyfikację na FF , bo to chyba inna liga.
hydra napisał/a: | - czy podział na "cyfry" ma jakieś przełożenie na : jakość wykonania [samego aparatu], ergonomię, jakość zdjęć ? | Ergonomię i jakość wykonania - zdecydowanie tak, jakość zdjęć już niekoniecznie...
hydra napisał/a: | Czym poziom entry level różni się od np. half-profi ? | Bardziej zaawansowany aparat zazwyczaj posiada dwie rolki, górny wyświetlacz, pryzmatyczny wizjer, zazwyczaj lepszy AF i szybszą serię, większy bufor, a w przypadku Nikona np. lepszą współpracę ze starszymi szkłami, czy też pokładowe sterowanie lampami, a czasem uszczelnienia... Do tego dochodzą dodatkowe funkcje, typu podgląd GO, wstępne podnoszenie lustra, interwałometr czy tethered shooting, których niższe modele są zazwyczaj pozbawione...
B o g d a n - Sob 02 Paź, 2010
bboy4 napisał/a: | Nie wyobrażam sobie zjeżdżać ze Śnieżki na desce z Lustrzanką w plecaku , bo przy bardzo szybkiej jeździe wywrotki są często spotykane , szkoda mi niszczyć lustro i Kity... |
No ale jakie kadry byś miał. Na pewno lepsze jak kompaktem, szczególnie te z 70-300mm.
hydra napisał/a: | czy podział na "cyfry" ma jakieś przełożenie na : jakość wykonania [samego aparatu], ergonomię, | Tak
hydra napisał/a: | Pomijam tutaj klasyfikację na FF , bo to chyba inna liga. | W sumie to tylko inna matryca. Fakt, że nie wstawiają jej do lustrzanek EL nie powinien nam przysłaniać tego że to tylko... większa matryca
Uogólniając możemy powiedzieć, że pod względem obrazowania wszystkie lustrzanki są zasadniczo podobne. To czym się różnią - to właśnie ergonomia i wodotryski.
hijax_pl, Ty nie widzisz różnicy w jakości zdjęcia z swego D700 i D5000 ?
No np na ISO 200 i po zmniejszeniu do rozdzielczości sieciowych - zasadniczo nie.
Oczywiście pomijamy kwestie innego pola widzenia czy też głębi ostrości
hijax_pl napisał/a: | No np na ISO 200 i po zmniejszeniu do rozdzielczości sieciowych - zasadniczo nie. | No ale w dzisiejszych czasach zdjecia chcemy robić też na ISO 3200 i zakres osiąganej głębi ostrości jest dość istotny, nie uważasz?
Oczywiście, dlatego możemy wybierać mając na myśli specjalistyczne zastosowania. Ale to o czym piszę, o pewnym "powrocie" do czasów analogowych, gdy producenci konkurowali nie filmem, ale wizjerem, AF-em, światłomierzem - daje się ładnie zobrazować patrząc na różnice między D5000/D90/D300.
RB - Sob 02 Paź, 2010
No. Ostatnio trynd do wyeliminowania światła z fotografii staje się całkiem prężny.
Jak tak sobie tylko myślę, gdy nastaną czasy powszechności ISO 51200 to jak będziemy podchodzić do tematu rozdzielczości koloru? Czy może wrócimy do fotografii czarno-białej?
RB napisał/a: | Ostatnio trynd do wyeliminowania światła z fotografii staje się całkiem prężny. | No ale możliwe wysokie ISO wcale nie oznacza eliminacji światła. Ono zawsze będzie w fotografii. Be zniego, fotografia nie istnieje.
B o g d a n, te nowe topowe Canony i Nikony mają ISO 102400. Pomijam szumy jako takie - ale czy zdajesz sobie sprawę z panujących warunków oświetleniowych jeśli dla takiej czułości wybieramy f/2.8 i czas 1/500? To przecież 2EV.
P_M_ - Sob 02 Paź, 2010
No nie wiem. Ostatnio jakis xxx z dzialu marketingu pewnego koncernu stwierdzil, ze wysokie uzywalne iso wyeliminuje ZUPELNIE koniecznosc uzywania lamp... Mam spore watpliwosci, co do jego wiedzy z dziedziny fotografii, bo xxx slowem nie napomknal o poprawieniu dynamiki. Pierdylion megapikseli i 100000000000 ISO ponad wszystko.
Lamp nie wyeliminujemy, ale nie kazdy zdaje sobie z tego sprawe.
hijax_pl napisał/a: | te nowe topowe Canony i Nikony mają ISO 102400. |
To ma się tak z praktyką jak Delta Dirac'a.
hijax_pl napisał/a: | Pomijam szumy jako takie - ale czy zdajesz sobie sprawę z panujących warunków oświetleniowych jeśli dla takiej czułości wybieramy f/2.8 i czas 1/500? |
Z drugiej strony załóż obiektyw macro, ustaw f/11 i 1/100s i zobacz jakie wyjdzie ISO gdy będziesz chciał wieczorem na stole sfotografiwać bez lampy ... muchę.
Monastor - Sob 02 Paź, 2010
P_M_ napisał/a: | No nie wiem. Ostatnio jakis xxx z dzialu marketingu pewnego koncernu stwierdzil, ze wysokie uzywalne iso wyeliminuje ZUPELNIE koniecznosc uzywania lamp... Mam spore watpliwosci, co do jego wiedzy z dziedziny fotografii, bo kretyn slowem nie napomknal o poprawieniu dynamiki. xxx megapikseli i 100000000000 ISO ponad wszystko.
Lamp nie wyeliminujemy, ale nie kazdy zdaje sobie z tego sprawe. |
Wyeliminować lampy? Taki pomysł może się spodobać chyba tylko tym, którzy korzystają wyłącznie ze wbudowanej albo nie radzą sobie z zewnętrzną. Względnie prowadzącym krucjatę w imię "naturalności i światła zastanego"
B o g d a n napisał/a: | Z drugiej strony załóż obiektyw macro, ustaw f/11 i 1/100s i zobacz jakie wyjdzie ISO gdy będziesz chciał wieczorem na stole sfotografiwać bez lampy ... muchę. |
Nie potrzeba wcale wieczora, wystarczy spore powiększenie, a przy małych choćby lekki półmrok, na przykład na skraju lasu.
bboy4 - Nie 03 Paź, 2010
Trochę popłynęliście z ISO ale nie ważne
Dzięki za odpowiedzi z których już wyciągam informacje które mnie nurtowały...
Tak więc teraz mam już całkowity mętlik w głowie
Ogólnie powiem tak: Mój przyjaciel ma Nikona D60 z dwoma obiektywami - Standard 18-55 Nikorr i 55 - 200.
Miażdży mnie przyjemność robienia zdjęć D60 + 55-200 - mega rozmyte tło + ostrość pierwszego planu to coś czego baaardzo brakuje mi w kompakcie...
Dobrze a powiedzcie mi jeszcze jedno:
Czy jest sens kupowania body z 18-55??
Czy nie lepiej od razu kupić zestaw Body i 18-105??
jaad75 - Nie 03 Paź, 2010
bboy4 napisał/a: | Czy nie lepiej od razu kupić zestaw Body i 18-105?? | Kup sobie body z jasną 35/50/85-tką, to Cię dopiero przyjemność "zmiażdży" - ciemny tele zoom, to tylko tele zoom, płasko i "wycinanki"...
kozidron - Nie 03 Paź, 2010
bboy4 napisał/a: | Miażdży mnie przyjemność robienia zdjęć D60 + 55-200 - mega rozmyte tło + ostrość pierwszego planu to coś czego baaardzo brakuje mi w kompakcie... |
hehe, no to może czas pooglądać sample na necie z takiej powiedzmy 85-tki
jaad75 napisał/a: | Kup sobie body z jasną 35/50/85-tką, to Cię dopiero przyjemność "zmiażdży" - ciemny tele zoom, to tylko tele zoom, płasko i "wycinanki"... |
dokładnie, lepiej odpuścić te plastik zoomy i na początek chociaż zacząć od jakiejś stałeczki, chociaż od gluta35/1.8
bboy4 - Pon 04 Paź, 2010
Faktycznie - Obejrzałem kilkanaście fotek zrobionych D80 + Nikkor AF-S 85 mm f/1.4
Jestem pod wrażeniem.... Mimo wszystko potrzebował będę jakiegoś zoom-a bez względu na fakt "plastikowych" nazewnictw
komor - Pon 04 Paź, 2010
bboy4, czyli przede wszystkim jesteś pod wrażeniem obiektywu. On sam może być podpięty pod tzw. bele-co, a jak będzie dobre światło i fotograf nie spaprze, to efekt też będzie świetny, bez względu na aparat.
Groni - Pon 04 Paź, 2010
Na pewno aby?
Era takich samych klisz minęła.
moronica - Pon 04 Paź, 2010
chyba mnie ominela ta era takich samych klisz, z tego co pamietam to jednak sie potrafily znaczaco miedzy soba roznic a tak powaznie to mysle, ze czepiasz sie pewnego uproszczenia. zauwaz, ze po kilka aparatow tego samego producenta posiada ta sama matryce tak wiec dla jakosci zdjecia to w zasadzie bez roznicy, czy bedzie to entry-level czy semi-pro
hijax_pl - Pon 04 Paź, 2010
moronica napisał/a: | chyba mnie ominela ta era takich samych klisz, z tego co pamietam to jednak sie potrafily znaczaco miedzy soba roznic |
Jednak swoją ulubioną kliszę mogłaś włożyć do różnych, konkurujących ze sobą aparatów
Groni napisał/a: | Era takich samych klisz minęła. |
Porównaj sobie Nikona D5000. D90 i D300 - będziesz wiedział co mówiła moronica pisząc:
moronica napisał/a: | . zauwaz, ze po kilka aparatow tego samego producenta posiada ta sama matryce tak wiec dla jakosci zdjecia to w zasadzie bez roznicy, czy bedzie to entry-level czy semi-pro |
siuks69 - Pon 04 Paź, 2010
Dzień dobry
Też mam dylemat który mam D60 ale chciał bym ja zmienić pierwotnie wybór padł na D5000 ale ta D3100 mi zamieszała i nie wiem który wybrać. A praco z obiektywem 18-250 mm f/3.5-6.3 DC OS HSM chyba że znajdę gdzieś AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Asph. (IF) MACRO z silnikiem. Doradźcie co wybrać albo może inny zestaw obiektyw + aparat do 4000 zł.
Z góry dziękuje
J.
RB - Pon 04 Paź, 2010
Groni napisał/a: | Na pewno aby?
Era takich samych klisz minęła. |
Oczywiscie. Porównanie d3x z d60 na ISO 3200 nie pozostawia najmniejszych wątpliwości, że matryce się różnią.
w większości sytuacji, gdy jednak możemy fotografować w świetle, nie musimy walić serią jak ze szmajsera i zgodzimy się na to, że autofokus niekoniecznie będzie klasy d3 to...
1) Co to za link?
2) Zrezygnowałbym z 18-250 czy 18-270 i wziął 18-105VR
moronica - Pon 04 Paź, 2010
link to spam, juz zraportowany
Groni - Pon 04 Paź, 2010
Chwileczkę panowie, ta kwestia "tego samego" dotyczy aby wszystkich firm?
A oprogramowanie ?
Onegdaj ta samą klisze można było użyć faktycznie w każdym aparacie,decydowała optyka, a teraz jest to samo?
Nie sądze.
cytuje : "czyli przede wszystkim jesteś pod wrażeniem obiektywu. On sam może być podpięty pod tzw. bele-co, a jak będzie dobre światło i fotograf nie spaprze, to efekt też będzie świetny, bez względu na aparat"
Groni napisał/a: | A oprogramowanie ? | Groni, jak używasz RAWa to de facto izolujesz się od algorytmów zaimplementowanych w puszcze.
Bo mówisz o wywoływaniu tego RAWa przez puszkę do postaci JPGa, czyli przypisywaniu balansu bieli, profilu koloru, krzywej tonalne - prawda?
Groni napisał/a: | Onegdaj ta samą klisze można było użyć faktycznie w każdym aparacie,decydowała optyka, a teraz jest to samo?
Nie sądze. |
Ku temu dąży świat DSLR. I nie chodzi tylko i wyłącznie o firmę która produkuje matryce
hijax_pl napisał/a: | 1) Co to za link? |
Sorki odruchowo wkleiłem
hijax_pl napisał/a: | 2) Zrezygnowałbym z 18-250 czy 18-270 i wziął 18-105VR |
No ale który aparat D3100 cz D5000
J.
PS.
Fotografia od lasa do sasa czyli rodzina ale też przyroda widoczki i takie perdóły.
RB - Pon 04 Paź, 2010
Groni napisał/a: | Chwileczkę panowie, ta kwestia "tego samego" dotyczy aby wszystkich firm?
A oprogramowanie ? |
Są różnice. Tak samo jak są różnice w działaniu wywoływaczy (chemicznych i Raw-owych...).
Ale po prawdzie... daj se luz...
Jak zrobisz takie same foty na rozsądnej czułości z d3x i a900 z podobnymi szkłami, rozsądnie wywołasz - to ich nie odróżnisz.
Podobnie będzie z praktycznie każdymi innymi współczesnymi korpusami... czy to będzie plajstik fantajstik kanona czy sony... jeden pies.
siuks69 napisał/a: | No ale który aparat D3100 cz D5000 |
Jak dla mnie - bez różnicy. Chcesz uchylany ekran - bierz D5000, nie potrzebujesz - bierz D3100
RB - Pon 04 Paź, 2010
hijax_pl napisał/a: |
Bo mówisz o wywoływaniu tego RAWa przez puszkę do postaci JPGa, czyli przypisywaniu balansu bieli, profilu koloru, krzywej tonalne - prawda? |
Oj juz na etapie konstruowania RAWa różne puszki z tą samą matryca potrafiły się róznić
Co wcale nie przekładało się dramatycznie na końcowe efekty w zdjęciach
hijax_pl napisał/a: | siuks69 napisał/a: | No ale który aparat D3100 cz D5000 |
Jak dla mnie - bez różnicy. Chcesz uchylany ekran - bierz D5000, nie potrzebujesz - bierz D3100 |
A rozdzielczość ? Może jednak D 3100.
j.
RB napisał/a: | Co wcale nie przekładało się dramatycznie na końcowe efekty w zdjęciach |
No właśnie o to chodzi
siuks69 napisał/a: | A rozdzielczość ? Może jednak D 3100. |
A rozdzielczość? No to nie jest jedyny i najważniejszy argument. Po pierwsze różnica 2Mpix nie jest taka duża, po drugie trzeba mieć realną potrzebę większej rozdzielczości
hijax_pl napisał/a: | RB napisał/a: | Co wcale nie przekładało się dramatycznie na końcowe efekty w zdjęciach |
No właśnie o to chodzi
siuks69 napisał/a: | A rozdzielczość ? Może jednak D 3100. |
A rozdzielczość? No to nie jest jedyny i najważniejszy argument. Po pierwsze różnica 2Mpix nie jest taka duża, po drugie trzeba mieć realną potrzebę większej rozdzielczości |
Zdjęcie teściowej jako fototapeta w mieszkaniu
Czasami robię panoramy do wydruków i zdjęcia szczegółów (dokumentacja techniczna).
mam tydzień do namysłu Czekam na sugestie i wypowiedzi nie za bardzo odbiegające od tematu
J.
Bierz D3100 w takim razie.
komor - Pon 04 Paź, 2010
Groni, mnie chodziło nie ogólne stwierdzenie, że wszystkie aparaty się od siebie nie różnią (bo oczywiście różnią się), ale jak ktoś pisze, że obejrzał zdjęcia z D80+85/1,4 i go urzekło, to na 99% nie chodziło mu o jakość obrazowania na ISO 3200 albo celność serii zdjęć sportowych, tylko pewnie obrazek dawany przez 85/1,4 był źródłem zachwytu. Wybieranie D80 z tego powodu jest niezasadne. Równie dobrze to może być D40x albo D300, bo zdjęcia, które oglądał, zapewne były dobrze ustawionymi i dobrze oświetlonymi strzałami na ISO 100 czy 200. Nie sądzisz?
Groni - Wto 05 Paź, 2010
Już wszystko jasne,zgodze się z tym co napisałeś powyżej.
bboy4
Wybór aparatu to naprawdę długotrwały proces porównań nie tylko między firmami ale i obiektywami (efektami).
Nad tym spędza sie długie godziny (jeśli nie dni),aby racjonalnie dla siebie coś wybrać w segmencie ,czy ukierunkowując się na firmę.Ale...można to ominąć i się nie męczyć.
Niemniej wybór na podstawie jednego zdjęcia z jednego obiektywu jednego korpusu jest faktycznie cokolwiek śmieszny.
Możesz popełnić poważny błąd,bo okaże się po pewnym czasie użytkowania że to jednak "nie to".
Wydasz pieniądze i warto się zastanowić dobrze na co.
Ale po tych wszystkich tutaj wywodach nie sądze abyś był konsekwentny w tej lekkomyśłności
RB - Wto 05 Paź, 2010
Groni napisał/a: |
Wybór aparatu to naprawdę długotrwały proces porównań nie tylko między firmami ale i obiektywami (efektami).
Nad tym spędza sie długie godziny (jeśli nie dni),aby racjonalnie dla siebie coś wybrać w segmencie ,czy ukierunkowując się na firmę.Ale...można to ominąć i się nie męczyć.
Niemniej wybór na podstawie jednego zdjęcia z jednego obiektywu jednego korpusu jest faktycznie cokolwiek śmieszny.
Możesz popełnić poważny błąd,bo okaże się po pewnym czasie użytkowania że to jednak "nie to". |
To można sprzedać. W sumie namaszczenie związane z zakupem jakiegos mitycznego waściwego aparatu, systemu itede wydaje się byc nieco smieszne. Szczególnie w sytuacji że tak naprawdę chodzi o troche funu, a pozaobiektywne czynniki w osiąganiu owego funu liczą się conajmniej poważnie.
Groni - Wto 05 Paź, 2010
Do "funu" ( o ile dobrze zrozumiałem ten polskogielski,mając pawia w krtani) to są kompakty.
Idziesz ,kupujesz,pstrykasz,cieszysz sie, jak w reklamie.
RB - Wto 05 Paź, 2010
Oj 'paw' w krtani Ci chyba ucisnął coś na górze.
współczynnik funu jest w lustrzankach znacznie wyższy
jaad75 - Wto 05 Paź, 2010
Dokładnie - Groni, przykładasz zbyt dużą wagę do tego wszystkiego... To nie są kwestie życia lub śmierci - nie będzie zadowolony, to sprzeda/wyrzuci/kupi nowy...
kozidron - Wto 05 Paź, 2010
Groni napisał/a: | Wybór aparatu to naprawdę długotrwały proces porównań nie tylko między firmami ale i obiektywami (efektami).
Możesz popełnić poważny błąd,bo okaże się po pewnym czasie użytkowania że to jednak "nie to".
Wydasz pieniądze i warto się zastanowić dobrze na co. |
to brzmi, jakbyś co najmniej zastanawiał się nad zmianą wyznania, miło przywitać kolegę fanatyka a tak na serio to trzeba sobie zdać sprawę, że właściwie dla niektórych to się niczym nie różni od zakupu odkurzacza.
moronica - Wto 05 Paź, 2010
jakby spojrzec na dzial ogloszenia to jakos tam sporo ostatnio osob sprzedajacych korpusy po zaledwie kilku miesiacach uzytkowania, przynajmniej takie odnioslam wrazenie. mysle, ze aparat wybrany na spokojnie i nawet taki lekko wyczekany ze wzgledu na dlugotrwale zbieranie funduszy na lepszy model spokojnie moze posluzyc ze 2-3 lata, w odroznieniu od tych ktore albo byly prezentami albo zostaly kupione bo byla promocja w MM. ci co kupuja jakby to byl odkurzacz mysle ze czesciej sie ich pozbywaja i sa bardziej sklonni skakac po systemach
bboy4 - Wto 05 Paź, 2010
I bądź tu chłopie mądry - Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym o nowych Nikonach i powiedział żebym dokładnie sobie przemyślał cele zakupu...
Powiedział że dla niego Nikon był najlepszy dopuki ne zaczął ładowac matryc Sony....
Rozmowę kierował w stronę Canona - Żebym wziął Canona go pod uwage...
komor - Wto 05 Paź, 2010
No co jak co, ale matryce od Sony w puszkach Nikona to się akurat sprawują chyba nienajgorzej…
hijax_pl - Wto 05 Paź, 2010
Znajomemu chyba chodziło o matryce CCD z ISO 100
Fakt że wiele osób wspomina je z łezką w oku, ale .... w Canonie też już ich przecież nie ma
zug - Wto 05 Paź, 2010
bboy4 napisał/a: | Rozmowę kierował w stronę Canona - Żebym wziął Canona go pod uwage... |
nie przejmuj się, twoi znajomi ze swoim twierdzeniem na tym forum nie mają szans
jaad75 - Sro 06 Paź, 2010
bboy4 napisał/a: | Powiedział że dla niego Nikon był najlepszy dopuki ne zaczął ładowac matryc Sony.... | Ale Nikon używa matryc Sony od czasów D100...
RB - Sro 06 Paź, 2010
bboju czwarty, jak się deklarowałes chcesz kupic aparat z wymiennym obiektywem i większą matryca niż kompakt bo chcesz sobie porobic zdjęcia.
To kup sobie cokolwiek z podstawowym obiektywem i dokup do tego tego 70-300 jak chciałes. I finito.
Każdy z dostępnych na rynku korpusów (czy to marny wg. coponikktórych tutejszych luminarzy Sony, czy też całkiem fajny wg. tych samych luminarzy Canon 1000d (i oczywiście wyższe Canony), czy Nikon z ta okropną sonowską matrycą, czy Pentaks ze swoim kochanym/niekochanym zasilaniem i podświetleniem) zrobi bardzo, bardzo podobne zdjęcia. Oczywiście - jeśli będzie Ci zależało na fotografii przy wyższych czułosciach to po prostu skreśl niektóre modele z matrycą CCD i już.
Czy musisz mieć najlepszy aparat, czy wystarczy Ci dobry aparat?
Najlepszy to sprawa otwarta, jak chcesz gonić króliczka to czytaj forum i poć się - dobre są wszystkie. Nawet te marne
kozidron - Sro 06 Paź, 2010
bboy4, a tak z ciekawości zapytam, jakiej wielkości chcesz robić odbitki ?
bboy4 - Sro 06 Paź, 2010
Panowie dzięki za dość skrupulatne wyjaśnienia...
Odbitki będę robił rzadko , jeśli już będę robił to 10x15 i czasami 20x30...
Generalne decyzja już zapadła ,bo macie racje że nie jest mi potrzebny Mega wypas którego nie ogarnę...
W następnym tygodniu kupuje D3100 , nie wiem jeszcze z jakim obiektywem mam go wziąść??
Do wyboru mam dwa:
NIKKOR 18-55 DX AF-S VR
Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX Nikkor
Różnica w cenie zestawu 199zł....
hijax_pl - Sro 06 Paź, 2010
Bierz z 18-105VR
Co do odbitek.... nawet 20x30cm to przy 300dpi zaledwie ok 8Mpix. Przy matrycy 14Mpix (tej w D3100) będziesz miał z czego ciąć
bboy4 - Sro 06 Paź, 2010
hijax - dzięki - czyli tak jak myślałem w opcji obiektywu w zestawie będzie 18 - 105
Postanowiłem również że sprzedam swojego Sony HX5V i uzyskam szybki zysk w postaci około 1000zł , do kasy ze sprzedaży HX5V dokładam jeszcze odrobine i kupuje drugi obiektyw... (jeszcze nie wiem jaki
Karte SDHC 16GB już mam , solidny statyw też.... Pozostanie kupno torby...
Wujek_Pstrykacz - Sro 06 Paź, 2010
Posty nic nie wnoszące do tematu zostały skasowane
|
|