forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - olympus

zabunga - Sob 02 Paź, 2010
Temat postu: olympus
podobaja mi sie olypmusy.myslalam nad kupnem e-620 i 420,a jakiego wy byscie mogli polecic?najlepiej nie mniej niz 10 mpix.a moze znacie lustrzanki ktore sa o wiele lepsze od olypmusow?zaznaczam ze gorna granica ceny to ok.2 tysiecy.bardzo prosze o rade! :)
kubek - Nie 03 Paź, 2010

Jeśli chcesz kupić Olympusa to z tych dwóch bierz e-620, jednak zastanów się ponieważ ten system powoli upada i czy bardziej racjonalny nie będzie zakup aparatu jakiegoś popularniejszego i cały czas rozwijającego się systemu jak Canon czy Nikon
kozidron - Nie 03 Paź, 2010

kubek napisał/a:
Jeśli chcesz kupić Olympusa to z tych dwóch bierz e-620, jednak zastanów się ponieważ ten system powoli upada i czy bardziej racjonalny nie będzie zakup aparatu jakiegoś popularniejszego i cały czas rozwijającego się systemu jak Canon czy Nikon

kubek, ktoś chce wydać 2k a ty go straszysz, ze system upada, no ręce opadają.
kubek, prędzej Ci włosy wypadną niż zabraknie akcesoriów do olka.

Dla amatora olek w dual kicie to świetny wybór, jak wystarczy kasy brałbym e620 + 14-42+40-150 jak nie to e450+ te dwa szkła. Wybór aparatu na poziomie entry level to troche jak konkurs piekności i jeżeli

zabunga napisał/a:
podobaja mi sie olypmusy.

to dlaczego nie.

zentaurus - Nie 03 Paź, 2010

Też tak uważam jak Kożidron. Olki to fajne i niedrogie aparaty, świetnie jakościowo wykonane o jakości obrazu porównywalnej z konkurencją, w zupełności wystarczającej do swietnych zdjęć amatorskich i nie tylko. Polecam E-620 bowiem ten korpus ma lepszy AF i wbudowaną stabilizację obrazu. Dodatkowym atutem wyboru Olympusa są tzw. plotki o końcu systemu i związane z tym możliwe spadki cen dodatkowego wyposażenia.
P_M_ - Nie 03 Paź, 2010

Olympus moze jeszcze ni upada, ale rynek traci napewno. Natomiast zapewnienia ich managerow to sobie miedzy bajki mozna wlozyc, bo niby co mieliby mowic?
Same olki sa rzeczywiscie swietnie wykonane, ale strasznie niewygodne. Wole wynalazki konkurencji. Nawet (tfu! - i ja to pisze?!) sony.
W tej cenie nie ma znaczenia firma, bo jakosc bedzie podobna.
Kup uzywany d5000 (1500zl) z uzywanym 18-70 (450-500zl) i bedzie super.

kubek - Nie 03 Paź, 2010

kozidron, może rzeczywiście trochę przasadziłem jednak czy w myśląc o rozwijaniu aparatu (obiektywy, lampy itd.) bądż późniejszej wymianie korpusu system jak nikon nie jest lepszym rozwiązaniem?
kozidron - Nie 03 Paź, 2010

kubek napisał/a:
kozidron, może rzeczywiście trochę przasadziłem jednak czy w myśląc o rozwijaniu aparatu (obiektywy, lampy itd.) bądż późniejszej wymianie korpusu system jak nikon nie jest lepszym rozwiązaniem?

a pewnie, że tak, od razu D3s po co się pieścić albo lepiej- h3d nie ma co się amatorowi ładować w półśrodki :razz:

Baku - Pon 04 Paź, 2010

Niewygoda Olympusa to kwestia gustu/przyzwyczajenia. Ja nie mam kłopotów.
Upadek systemu... Jak to brzmi. Normalnie żelazną kurtynę będziemy na złom wywozić :smile: Wcale bym sobie tym głowy teraz nie zajmował.
Warto brać e-620 dla lepszego AF. AF to nigdy nie był mocny punkt Olympusa, dlatego jeśli jest choćby ciut lepszy niż w 420 to warto dołożyć...

Groni - Pon 04 Paź, 2010

Ciekaw jestem czy sami byście się władowali w ten system wiedząc to co wiecie.
Bo ja mam wątpliwości.

Baku - Pon 04 Paź, 2010

Nie mierz każdego swoją miarą. Istnieją osoby, które wyposażone w korpus i dwa obiektywy kitowe będą szczęśliwe z tym sprzętem przez najbliższych pięć lat. A Olympus zapewni i dobrze wykonane body i przyzwoite optycznie oraz mechanicznie obiektywy. A wszystko to taniej niż każda inna firma.
Groni - Pon 04 Paź, 2010

Tą miara wyboru jest wiedza,informacja.
Ty sam (jak każdy) dokonujesz takiego "pomiaru" i na jego podstawie polecasz (lub sam dokonujesz wyboru) aby ktoś zaryzykował własne pieniądze.
Ja tylko mam wątpliwości czy zrobiłbyś to dziś z własnymi.
To wszystko.

Luke_S - Pon 04 Paź, 2010

Groni napisał/a:

Nigdy więcej.

kozidron - Pon 04 Paź, 2010

Groni napisał/a:
Bo ja mam wątpliwości.

Groni a rozróżniasz amatora, który raz wyda 2K i najwyżej wymieni swój zestaw tak jak telewizor czy pralkę za 3 lata- od takiego, który zamierza oddać nerkę :wink: , żeby kupić upragnione stałeczki ?

jaad75 - Pon 04 Paź, 2010

Groni napisał/a:
Tą miara wyboru jest wiedza,informacja.
Ty sam (jak każdy) dokonujesz takiego "pomiaru" i na jego podstawie polecasz (lub sam dokonujesz wyboru) aby ktoś zaryzykował własne pieniądze.
Ja tylko mam wątpliwości czy zrobiłbyś to dziś z własnymi.
To wszystko.
Tragizujesz. Kupno body i dwóch szkieł, to żadne "władowanie się w system", a zdjęcia można tym śmiało robić i niektórzy nie wyjdą nigdy poza ten zestaw. Do tego, od takich jak Wy spanikowanych uciekinierów, będzie pojawiać się sporo tańszych, znakomitych obiektywów na rynku wtórnym, co chcącym się rozwijać zapewni możliwości na długie lata i za stosunkowo niewielkie pieniądze.
Groni - Pon 04 Paź, 2010

Wiecie co jest pozbawione ryzyka?
Kompakty.
To tutaj kupujesz,a za pare lat nowy.
Zapomnieliście o tym segmencie skierowanym właśnie do amatora ,który ma odrobinę pieniążków i chce robić zdjęcia bez zbytnich zabiegów i kombinatoryki.

Groni napisał/a:
Wiecie co jest pozbawione ryzyka?
Kompakty.
To tutaj kupujesz,a za pare lat nowy.
Zapomnieliście o tym segmencie skierowanym właśnie do amatora ,który ma odrobinę pieniążków i chce robić zdjęcia bez zbytnich zabiegów i kombinatoryki.
Mój pierwszy cyfrowy aparat z 2001 roku był właśnie kompaktem - gdybym kupował go w Polsce, musiałbym zapłacić za niego wtedy ponad 4.5 tys zł, teraz nawet nie wiem, czy udałoby mi się go sprzedać za jakąkolwiek kwotę, mimo, że zdjęcia wciąż robi... Czym wobec tego jest "inwestycja" w dualkit Olympusa? Niektóre kompakty nadal są znacznie droższe niż taki zestaw...
Groni - Pon 04 Paź, 2010

Podajesz dość dziwny argument starzenia się technologii....no idąc tą droga to nic nie warto kupowac. :wink: ba! żenić się nie warto :grin:
Lustrzanki otwierają możliwości, po to sa konstruowane z całym osprzętem.
A ten dodatkowy osprzęt,i możliwość wyboru oznacza dodatkowe koszty.
Raczej ktoś kto świadomie wybiera ten segment nie zatrzymuje się na korpusie z jednym obiektywem do wszystkiego, bo szkoda tych możliwości nie wykorzystać.
Dobry kompakt jest uniwersalny i spełnia zdecydowaną większość niewygórowanych wymagań, gdyby było inaczej to nie byłoby tak wielkiego rynku z takim bogactwem modeli.

Groni napisał/a:
Raczej ktoś kto świadomie wybiera ten segment nie zatrzymuje się na korpusie z jednym obiektywem do wszystkiego, bo szkoda tych możliwości nie wykorzystać.

Groni, ty najzwyczajniej nie wiesz o czym mówisz/ piszesz/ napisałeś .... :shock:

Ja zadnych konkretnych danych nie mam ale wydaje mi się, że 90% posiadaczy entry level kończy na zestawie kitowym, to że przesiadujesz na forumie wśród zapalonych amatorów/pół profi i ostatnio na tym forumie coraz rzadziej profi to nie znaczy, że to grupa reprezentatywna dla całego społeczeństwa.

Większość amatorów nie wychodzi nawet poza jeden obiektyw w zestawie robiąc zdjęcia na wycieczce, teraz nie wypada biegać po plaży z małpką :wink: od tego są zestawy entry level.

Groni napisał/a:
Podajesz dość dziwny argument starzenia się technologii....no idąc tą droga to nic nie warto kupowac.
Wręcz przeciwnie - nie ma co z "inwestycji" w dualkit robić wielkiego halo... Kosztuje taniej niż dobrej klasy kompakt, a daje spore możliwości i szanse szybszego rozwoju. Dodatkowo, pozwala rozwijać zainteresowania bardziej ukierunkowane niż typowy kompakt...
Groni napisał/a:
ba! żenić się nie warto :grin:
A to niewątpliwie fakt, chyba, że bierzesz pod uwagę odpisy podatkowe...

Groni napisał/a:
:wink: ba! żenić się nie warto :grin:

Groni,
jakoś to przeoczyłem, no i bardzo przepraszam jednak część Twojej wypowiedzi trzyma się kupy :cool:

Groni - Pon 04 Paź, 2010

kozidron
No tak, skoro mówisz że to jest teraz "trendy"... :grin:
Tego akurat nie wziąłem pod uwagę.
A co do tego rzekomego rozwoju to warto jednak spojrzeć co ma w tej materii do zaoferowania firma na dziś i w realnej przyszłości.

No nie tryzma się kupy bo jak Jaad zauwazył chodzi tez o kwestie podatków :grin: o kórej zapomniałem.
I tu nas Islam wyprzedza cywilizacyjnie, bo nei dosc że większe odpisy to i ...tak dalej ;)
Wprawdzie odbiegam od tematu ale to też może być jakiś "dual kit" z możliwościami ;)