forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Osłona p-słoneczna dla Sigmy 17-70

LooK OuT! - Pon 04 Paź, 2010
Temat postu: Osłona p-słoneczna dla Sigmy 17-70
Witam,

Szukam osłony przeciwsłonecznej (tulipana) dla obiektywu Sigma 17-70 F/2.8-4.5 DC Macro. Osłona ma oznaczenie LH780-04, ale cena za kawałek plastiku równa 150zł to spora przesada. Nawet gdyby ją wytopili z czarnej dziury pochłaniającej światło i tak bym za nią tyle nie dał, zatem szukam zamienników. Google wymiękło, osłony nakręcane jakoś mnie nie przekonują, zatem polegam już w całości na wiedzy Forumowiczów. Ma ktoś albo widział gdzieś takie cudo? Może oryginał w normalnej cenie?

Głupota, że takie coś kosztuje 1/8 ceny obiektywu.

komor - Pon 04 Paź, 2010

Ile? :shock: Widzę pod tym względem Sigmę pogrzało tak samo jak Canona. :)

No dramat jakiś, a co gorsze, zamienników nie widać na horyzoncie. Brak tulipana przy tym obiektywie bywa dosyć bolesny.
B o g d a n - Pon 04 Paź, 2010

LooK OuT! napisał/a:
No dramat jakiś
Nie jest tak źle. Można już kupić za 140 zł.. :grin:

Ach, wiedziałem, że mi ktoś to wytknie ;) Doliczyłem koszty przesyłki. Lokalny "Fotodowcipniś" oferuje na zamówienie i w cenie bodajże 149zł.

Mam smutek, bo szkło miałem w secie z 17-70 odkupione od kolegi, a pudła po aparacie zaginęły w boju przeprowadzek (ostało się jedynie po 70-200). Chyba, że ma ktoś doświadczenie w tym temacie i być może tulipany od Nikonów albo Canonów 72mm będą pasowały? Dla tych obu firm zamienniki w końcu istnieją.