forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - jasny obiektyw do canona 50D, fotografia klubowa

izumi - Sro 06 Paź, 2010
Temat postu: jasny obiektyw do canona 50D, fotografia klubowa
czesc, szukam porady jesli chodzi o zakup obiektywu, obecnie uzywam canona 50D z podpietym tamronem 17-50 ze stabilizacja, problem polega na tym ze AF dziala jak chce i kiedy chce a poniewaz foce w wiekszosci na imprezach szukam czegos co moglo by mi naprawde pozytywnie posluzyc.Sprawa wyglada tak ze kluby w wiekszosci przypadkow sa ciemne i jednak brakuje tego swiatla a jesli uzywam zbyt duzej mocy lampy zdjecia traca na plastycznosci na ktorej bardzo mi zalezy. Uzywam lampy metz 58, jest rewelacyjna ale no jak swiatlo sztuczne czasem potrafi zabrac za duzo uroku.

Planuje wydac okolo 3-4000 zl max, fotografuje juz jakies 2 lata a pol roku temu przesiadlam sie z canona 450D na 50D i wiem ze to nie bedzie koniec bo chcialabym jednak kontynuowac to co robie a wiec wymagania rosna...sprzet na pewno nie bedzie lezal a moze w przyszlosci uda sie przerzucic na FF;)

Rozwazalam C 17-40 ale obawiam sie ze bedzie za ciemny, C 17-55, myslalam tez o jakiejs sigmie ...prosze pomozcie, wazne jest zeby byl jasny, fajnie by bylo jakby zoomowal ( posiadam juz stalke C 50) nie wciagal tyle kurzu i zeby mial moze nie tyle cichy ale sprawny AF! Ostrosc i plastycznosc to podstawa.

Z gory dzieki za wszystkie rady

p.s. ze wstydem musze przyznac ze siedze na forum od dawna jednak dopiero teraz sie zalogowalam ;)

moronica - Sro 06 Paź, 2010

a jaka masz 50tke? na 1.2 ci nie starczy ale na 1.4 to juz spokojnie i jeszcze ci zostanie, np na 85mm 1.8
kozidron - Sro 06 Paź, 2010

izumi,
Chyba wszystkie te wymagania spełnia 17-55is, niestety z tą szczelnością jest średnio ale do klubów spokojnie da radę. Wiem, że w klubach to różne rzeczy sa na ścianach /sufitach i nie zawsze da się "skutecznie" odbijać błysk ale mimo wszystko bez lampy sie nie obejdzie.

[ Dodano: Sro 06 Paź, 2010 12:25 ]
edit.

moronica napisał/a:
moze po prostu jasna 50tke? na 1.2 ci nie starczy ale na 1.4 to juz spokojnie i jeszcze ci zostanie, np na 85mm 1.8

cos mi się wydaję, że będzie ciasno

komor - Sro 06 Paź, 2010

izumi, zmiennoogniskowego obiektywu jaśniejszego niż f/2,8 nie kupisz (no, nie w tym systemie…). Tak więc zamiana Tamrona 17-50/2,8 na Canona 17-40/4L jest oczywiście do tych zastosowań bez sensu. Kupno Canona 17-55/2,8 IS da Ci tylko (i aż) szybszy i celniejszy AF, ale nie zmieni kwestii światła. Rozwiązaniem dla Ciebie jest tylko stałka, która da Ci jasność rzędu f/1,4 lub co najmniej f/2, a to już sporo więcej.
Ja używam Sigmy 30/1,4 i jestem z niej zadowolony, choć w ciemnych warunkach z AF może być problem, tym bardziej, że współpraca tej Sigmy ze wspomaganiem AF z lampy zewnętrznej nie jest idealne.
Sigma 30/1,4 nie jest szkłem pełnoklatkowym więc zaraz pojawią się głosy, że może lepszy Canon 28/1,8. Sigma ta w każdym razie jest ostra i bardzo ładnie pracuje pod ostre światło, co w zdjęciach klubowych może mieć zasadnicze znaczenie. Tak czy owak taka w miarę szeroka stałka moim zdaniem będzie bardzo przydatna, choć oczywiście zależy jakiego rodzaju zdjęcia lubisz robić. Bo można iść w drugą stronę i kupić np. 85/1,8 do zbliżeń.

izumi - Sro 06 Paź, 2010

moronica napisał/a:
a jaka masz 50tke? na 1.2 ci nie starczy ale na 1.4 to juz spokojnie i jeszcze ci zostanie, np na 85mm 1.8

mam 50 1.8

[ Dodano: Sro 06 Paź, 2010 12:38 ]
komor napisał/a:
izumi, zmiennoogniskowego obiektywu jaśniejszego niż f/2,8 nie kupisz (no, nie w tym systemie…). Tak więc zamiana Tamrona 17-50/2,8 na Canona 17-40/4L jest oczywiście do tych zastosowań bez sensu. Kupno Canona 17-55/2,8 IS da Ci tylko (i aż) szybszy i celniejszy AF, ale nie zmieni kwestii światła. Rozwiązaniem dla Ciebie jest tylko stałka, która da Ci jasność rzędu f/1,4 lub co najmniej f/2, a to już sporo więcej.
Ja używam Sigmy 30/1,4 i jestem z niej zadowolony, choć w ciemnych warunkach z AF może być problem, tym bardziej, że współpraca tej Sigmy ze wspomaganiem AF z lampy zewnętrznej nie jest idealne.
Sigma 30/1,4 nie jest szkłem pełnoklatkowym więc zaraz pojawią się głosy, że może lepszy Canon 28/1,8. Sigma ta w każdym razie jest ostra i bardzo ładnie pracuje pod ostre światło, co w zdjęciach klubowych może mieć zasadnicze znaczenie. Tak czy owak taka w miarę szeroka stałka moim zdaniem będzie bardzo przydatna, choć oczywiście zależy jakiego rodzaju zdjęcia lubisz robić. Bo można iść w drugą stronę i kupić np. 85/1,8 do zbliżeń.

no wlasnie co do tego zooma ...milo by bylo go miec ale coraz czesciej slysze opinie ze stalki szerokokatne to jest dobra i trafna inwestycja

Wujek_Pstrykacz - Sro 06 Paź, 2010

Moja Sigma nawet nieźle sobie radzi w słabszym klubowym świetle, oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłby 35/1,4L lub 24/1,4L II, ale kasa nie do przełknięcia :neutral:
fotek - Sro 06 Paź, 2010

Nie wiem czy stalka będzie dobrym pomysłęm do klubu, trochę mała uniwersalność, wszystko odbywa się dosyć szybko co chwile ktoś wchodzi w kadr. Mając stałkę trzeba się sporo nabiegać bo albo za ciasno albo za szeroko, zanim zmienisz pozycję już Ci fajka sytuacja ucieknie. Ja używałem Canona 17-55 f/2.8 ale przyszła pora żeby go zmienić i teraz mam 16-35L. Na 17-55 na pewno nie mogłem narzekać spisywał się dobrze, światła było pod dostatkiem lekko tylko dopalić lampą z tym że ja robiłem w stosunkowo jasnym klubie.
Wujek_Pstrykacz - Sro 06 Paź, 2010

O właśnie dobre spostrzeżenie, w klubach przeważnie nie jest za jasno, a lampa psuje światło otoczenia :razz:
Sunders - Sro 06 Paź, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
najlepszym rozwiązaniem byłby 35/1,4L lub 24/1,4L II, ale kasa nie do przełknięcia

Jednak canona 24/1,4L I używanego w bardzo dobrym stanie mozna kupić za podany budżet, a na 50d będzie sie spisywał prawie tak samo jak 24/1,4L II.IMO za te pieniądze to najlepsze rozwiązanie.

kozidron - Pią 08 Paź, 2010

fotek napisał/a:
Nie wiem czy stalka będzie dobrym pomysłęm do klubu, trochę mała uniwersalność, wszystko odbywa się dosyć szybko co chwile ktoś wchodzi w kadr.

no i tak samo mi sie wydaje, 24/1.4LII to swietne szkło ale w klubie chyba mało uniwersalne.

izumi napisał/a:
no wlasnie co do tego zooma ...milo by bylo go miec ale coraz czesciej slysze opinie ze stalki szerokokatne to jest dobra i trafna inwestycja

inwestycja w jakość -jak najbardziej ale w tym przypadku wydaje mi się że 17-55IS to optymalne rozwiązanie.
Z ciekawości zapytam, czy zrobione fotografie(materiał końcowy) trafiają na jakis portal powiedzmy w 1200x800pix, bo wydaje mi się że przy puszce pokroju 50D spokojnie mozna piłować na iso 1250/ 1600 +lampa i przy odpowiednim operowaniu lampą i 2.8 z tego zooma powinno dać radę i w tym przypadku bardziej bym stawiał na uniwersalność zooma niz te pare działek niżej do 24/1.4.

as... - Pią 08 Paź, 2010

kozidron napisał/a:
fotek napisał/a:
Nie wiem czy stalka będzie dobrym pomysłęm do klubu, trochę mała uniwersalność, wszystko odbywa się dosyć szybko co chwile ktoś wchodzi w kadr.

no i tak samo mi sie wydaje, 24/1.4LII to swietne szkło ale w klubie chyba mało uniwersalne.

izumi napisał/a:

inwestycja w jakość -jak najbardziej ale w tym przypadku wydaje mi się że 17-55IS to optymalne rozwiązanie.
Z ciekawości zapytam, czy zrobione fotografie(materiał końcowy) trafiają na jakis portal powiedzmy w 1200x800pix, bo wydaje mi się że przy puszce pokroju 50D spokojnie mozna piłować na iso 1250/ 1600 +lampa i przy odpowiednim operowaniu lampą i 2.8 z tego zooma powinno dać radę i w tym przypadku bardziej bym stawiał na uniwersalność zooma niz te pare działek niżej do 24/1.4.

Autor chce coś co nie je kurzu i można podłączyć do ff.
17-55 zjada kurz i nie nadaje się do FF..
Dlatego 17-55 jak piszesz to słabe rozwiązanie!

Jeśli to ma być zoom to tylko 16-35L.

tylko f2.8 w klubie to zazwyczaj może być ciemno nawet na iso1600 i z is właczonym.
24L można wyrwać na allegro za4-4,5k pln do tego 85 f1.8 i będzie nieźle.

as..., wszyscy już wiedzą na forumie, że twój 17-55is "nie zjada" a pożera kurz, miałeś go zaledwie pare tygodni a specjalistą jesteś, że cho, cho. Optuje jednak, żeby opierać swoje poglądy na użytkownikach tego szkła a nie wielce zawiedzionych malkontentów jego jekością wykonania.

Jeżeli kasy wystarczy na 16-35L to jak najbardziej ale bieganie ze stałką 24 po klubie może się nie sprawdzić (z całym szacunkiem do jakości tego szkła) bo będzie najzwyczajniej za wąsko.

as... - Pią 08 Paź, 2010
Temat postu: Re: jasny obiektyw do canona 50D, fotografia klubowa
izumi napisał/a:
czesc, szukam porady jesli chodzi o zakup obiektywu, obecnie uzywam canona 50D z podpietym tamronem 17-50 ze stabilizacja, problem polega na tym ze AF dziala jak chce i kiedy chce a poniewaz foce w wiekszosci na imprezach szukam czegos co moglo by mi naprawde pozytywnie posluzyc.Sprawa wyglada tak ze kluby w wiekszosci przypadkow sa ciemne i jednak brakuje tego swiatla a jesli uzywam zbyt duzej mocy lampy zdjecia traca na plastycznosci na ktorej bardzo mi zalezy. Uzywam lampy metz 58, jest rewelacyjna ale no jak swiatlo sztuczne czasem potrafi zabrac za duzo uroku.

Planuje wydac okolo 3-4000 zl max, fotografuje juz jakies 2 lata a pol roku temu przesiadlam sie z canona 450D na 50D i wiem ze to nie bedzie koniec bo chcialabym jednak kontynuowac to co robie a wiec wymagania rosna...sprzet na pewno nie bedzie lezal a moze w przyszlosci uda sie przerzucic na FF;)

Rozwazalam C 17-40 ale obawiam sie ze bedzie za ciemny, C 17-55, myslalam tez o jakiejs sigmie ...prosze pomozcie, wazne jest zeby byl jasny, fajnie by bylo jakby zoomowal ( posiadam juz stalke C 50) nie wciagal tyle kurzu i zeby mial moze nie tyle cichy ale sprawny AF! Ostrosc i plastycznosc to podstawa.

Z gory dzieki za wszystkie rady

p.s. ze wstydem musze przyznac ze siedze na forum od dawna jednak dopiero teraz sie zalogowalam ;)

przeczytaj jeszcze raz!!

Mam i używam 17-55, nie parę tygodni ale parę miesięcy..
MIałem je sprzedać, ale nie sprzedałem.

Czy Ty używasz 17-55 od paru miesięcy?
MIałeś w rękach 17-55 i 16-35L?
Robiłeś zdjęcia 24L????

Cały czas używam 17-55. Nie parę tygodni tylko parę miesięcy.
DO klubów się średnio nadaje bo ludzie się ruszają.
Stabilizacja pozwala na zrobienie ostrego zdjęcia przy 1/10, ale ruchu nie zamrozisz i ludzie się tam ruszają..

czy w każdym temacie musisz się czepiać mojej osoby???
Ja lubię kobiety a nie facetów...

MasterB - Pią 08 Paź, 2010

Jako miłośnik stałek zgadzam się z poprzednikami że 24mm to nienajlepszy wybór do klubu, po prostu może być za wąsko.
Wg mnie pozostaje kupić standardowego zóma i podbijać trochę ISO...

as... napisał/a:
Czy Ty używasz 17-55 od paru miesięcy?
MIałeś w rękach 17-55 i 16-35L?
Robiłeś zdjęcia 24L????

tak

as... napisał/a:
Cały czas używam 17-55. Nie parę tygodni tylko parę miesięcy.
DO klubów się średnio nadaje bo ludzie się ruszają.
Stabilizacja pozwala na zrobienie ostrego zdjęcia przy 1/10, ale ruchu nie zamrozisz i ludzie się tam ruszają..

as..., podążając twoim tokiem rozumowania, parę działek wiecej z 24/1.4 czyli powiedzmy nawet 1/50s -ruchu "klubowego" też nie zamrozi, a ogniskowa 24 na aps-c to nie jest szeroko.

Wujek_Pstrykacz - Pią 08 Paź, 2010

Panowie koniec prywatnych wycieczek, to nie będzie tolerowane, każde obrażanie = ostrzeżenie.
as... - Pią 08 Paź, 2010

Dziękuję za reakcję!!
Sunders - Pią 08 Paź, 2010

izumi napisał/a:
obecnie uzywam canona 50D z podpietym tamronem 17-50 ze stabilizacja, problem polega na tym ze AF dziala jak chce i kiedy chce a poniewaz foce w wiekszosci na imprezach szukam czegos co moglo by mi naprawde pozytywnie posluzyc.Sprawa wyglada tak ze kluby w wiekszosci przypadkow sa ciemne i jednak brakuje tego swiatla a jesli uzywam zbyt duzej mocy lampy zdjecia traca na plastycznosci na ktorej bardzo mi zalezy

izumi napisała,że używa tamrona 17-50/2,8 i przeszkadza jej w tym obiektywie niecelność AF-a oraz że brakuje jej światła a lampy nie chce używać.Potrzebuje więc obiektywu z celniejszym AF-em oraz jaśniejszego,czyli zoomy odpadają.Jeśli jak piszecie 24L jest "za wąski",to widzę jedno rozsądne wyjście-oprócz zakupu 24L powinna zmienić 50d na 5d :razz:

pitras - Sob 09 Paź, 2010

Sunders napisał/a:
Potrzebuje więc obiektywu z celniejszym AF-em oraz jaśniejszego,czyli zoomy odpadają.Jeśli jak piszecie 24L jest "za wąski",to widzę jedno rozsądne wyjście-oprócz zakupu 24L powinna zmienić 50d na 5d :razz:

A czy przypadkiem nie było narzekań na AF w 5D ? :P

Sunders - Sob 09 Paź, 2010

pitras napisał/a:
A czy przypadkiem nie było narzekań na AF w 5D ?

pitras, są tacy co narzekają, są też tacy co narzekają na AF w 7d i co z tego :wink: Są i tacy którzy sobie takim zestawem nieźle radzą na weselach, to czemu izumi nie miałaby sobie poradzić na imprezach klubowych :???:

kozidron - Sob 09 Paź, 2010

Sunders napisał/a:
izumi napisała,że używa tamrona 17-50/2,8 i przeszkadza jej w tym obiektywie niecelność AF-a oraz że brakuje jej światła a lampy nie chce używać.Potrzebuje więc obiektywu z celniejszym AF-em oraz jaśniejszego,czyli zoomy odpadają.Jeśli jak piszecie 24L jest "za wąski",to widzę jedno rozsądne wyjście-oprócz zakupu 24L powinna zmienić 50d na 5d :razz:

ale bez lampy się nie obejdzie nawet z 5D2

Prosiłem, bez prywatnych odniesień, nie skutkuje, ciężko sie opanować :sad:

kozidron napisał/a:
ale bez lampy się nie obejdzie nawet z 5D2

Jeśli zestaw 24L+5dmkII na możliwie wysokim ISO nie da rady to niestety tak, ale najpierw trzeba spróbować-może jakieś oswietlenie jednak jest na tych imprezach i się uda :smile:
kozidron napisał/a:
pierwszy raz widzę, żeby ktoś dziękował za warn'a

Ja też :lol:

komor - Sob 09 Paź, 2010

Dlaczego uważacie, że 24 mm na cropie to będzie za wąsko? Przecież nie wszystkie zdjęcia klubowe to muszą być szerokie kadry. Poza tym na szerokim kącie np. 17 mm aż tak rozmycie postaci nie będzie widoczne, więc od biedy można wykorzystać posiadanego już Tamrona na pełnej dziurze i skrajnej ogniskowej. A do pozostałych kadrów mieć owo nieszczęsne 24L czy coś rozsądniejszego jeśli się nie ma dużego budżetu. Ja nie mając dużych pieniędzy zamiast wywalać wszystko na jedno szkło 24L, wolałbym mieć np. Sigmę 30/1.4 (oczywiście bo już ją mam i wybrałem z różnych powodów) plus 85/1,8 i wtedy mam obstawione parę ogniskowych w rozsądnej jakości.
A lampą można i trzeba trochę doświecać, nawet używając wysokich ISO trzeba umiejętnie tą lampą się posłużyć, żeby mieć lepszy efekt. Nie trzeba walić mocno na wprost, polecam ujemną kompensację ekspozycji lampy, w takich przypadkach się przydaje.

komor napisał/a:
od biedy można wykorzystać posiadanego już Tamrona na pełnej dziurze i skrajnej ogniskowej

Efekt takich działań, jak napisała izumi jest taki, że zdjęcia też są "od biedy" bo AF tego tamrona niestety w słabych warunkach oświetleniowych trafia jak chce :smile:
komor napisał/a:
owo nieszczęsne 24L czy coś rozsądniejszego jeśli się nie ma dużego budżetu

Czemu "nieszczęsne" :?: Co "rozsądniejszego" można kupić z takim budżetem do podanych zastosowań :???:
komor napisał/a:
wolałbym mieć np. Sigmę 30/1.4 (oczywiście bo już ją mam i wybrałem z różnych powodów)

Są przewagi sigmy: nieco większy kąt widzenia/45v.59-przy czym brzegi zdjęć z canona będą ostre, z sigmy niekoniecznie/, nieco mniejsza waga i wymiary oraz ponad 2-krotnie niższa cena/nowa sigma 30/1,4 v. używany canon 24L w.I/.We wszystkim pozostałym canon jest lepszy.Poza tym AF tej sigmy chyba nie jest lepszy niż ten w tamronie i to ją chyba wyklucza z "konkurencji" :???:

komor - Sob 09 Paź, 2010

Sunders napisał/a:
przy czym brzegi zdjęć z canona będą ostre, z sigmy niekoniecznie

Sunders, na boga… Jakie ostre brzegi? Na f/1.4 czy f/2? To ma służyć do fotografii ściany? Myślałem, że mowa o jakiejś akcji, ludziach… Tyś się chyba za dużo testów naczytał, a za mało zdjęć robisz. :) Z AF może być problem, ale to bardziej od puszki zależy niż szkła.

Edit, bo dopiero teraz zauważyłem:
Sunders napisał/a:
Są przewagi sigmy: nieco większy kąt widzenia/45v.59

24L ma 24 mm, natomiast Sigma ma 30 mm, więc na APS-C to chyba jednak 24L będzie miało większy kąt widzenia.

kozidron - Nie 10 Paź, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Prosiłem, bez prywatnych odniesień, nie skutkuje, ciężko sie opanować :sad:

a nie ....w takim razie to klasa (stwierdziłem co będę pisał na priva do Wujek_Pstrykacz, ) dostaje worn'a za cyt:

"pierwszy raz widzę, że ktoś dziękuje za dostanie worn'a :razz: "
(uzasadnienie: "osobiste wycieczeki wobec innego forumowicza")
link w razie jakby ktoś nie dał wiary

i jestem na tej samej szali co inny użytkownik, który używał na forumie raczej "cięższych" określeń, co zresztą kolega moderator Wujek_Pstrykacz, zdążył usunąć z jego postu, pewnie do stopki nie zdążył się dostać, bo było
tak

sorry Sunders ale właściwie należy ci się też worn bo napisałeś to samo co ja

Sunders napisał/a:
kozidron napisał/a:
pierwszy raz widzę, żeby ktoś dziękował za warn'a

Ja też :lol:

ps.
Wujek_Pstrykacz, ja za worn'a nie będę dziękował jak się to wyżej zdarzyło ale żeby groteski stało się za dość zrobię coś innego, poproszę o drugiego worn'a, bo tym postem bez żadnej "przemocy słownej" chciałbym wyrazić swoje niezrozumienie dla Twojej (z całym szacunkiem) logiki Panie moderatorze, bo jeżeli mam być na tej samej szali co gościu, który potrafi używać tylko podwórkowych z formułowań to wole mieć 2 karteczki a nawet 3 i ponieśc tego konsekwencje.

komor - Nie 10 Paź, 2010

No dobra, to w takim razie przerwa na ochłonięcie. A skargi i zażalenia na pracę modów można w odpowiednim dziale składać.